En blogg om internationell damfotboll

Johan Rydén, sportreporter på Borås Tidning, bloggar om damfotboll på allra högsta nivå

En blogg om internationell damfotboll

Kort om lördagens matcher

I dag har Eskilstuna tagit tre blytunga poäng i botten, Kristianstad vunnit en 0–0-match och Rosengård förnedrat Kalmar.

Jag såg delar av de tre matcherna på damallsvenskan.tv. Jag började med att se den andra halvleken av Kristianstad–Växjö. Jag hade lite förväntningar på den matchen, men blev väldigt besviken. Det var chansfattigt och slarvigt. KDFF tycktes försöka slå ett nytt rekord i offsidelöpningar.

Skånskorna blev avblåsta för offside i princip varenda gång de spelade bollen i djupled. Hur är det möjligt? Växjö hade ett något mindre dåligt anfallsspel. Men bara något. Så när matchklockan började närma sig 90 noterade jag att det var ”årets mest solklara 0–0-match”.

Fast just när matchen gick in på tilläggstid lyckades hemmalaget få till ett djupledsanfall utan att någon sprang offside. Och då kom det mål från Tine Schryvers som innebär att KDFF nu har närmare till guldet än till nedflyttning.

Förlusten gör att Växjö på allvar börjar bli indraget i den där nedflyttningsstriden. Laget är nu på åttonde plats, tre poäng över strecket. Men i morgon kan läget försämras, för då spelar de tre lag som ligger närmast bakom småländskorna.

Ett lag som förbättrat sitt läge rejält de två senaste omgångarna är Eskilstuna. Jag såg ungefär halva deras segermatch mot Hammarby. Sett till målchanser kändes Uniteds 2–0-seger helt i sin ordning. Även om Bajen hade mycket boll efter paus var de uddlösa och lyckades inte skapa speciellt mycket.

Eskilstunas uppryckning med tio poäng på de fem senaste omgångarna gör att laget plötsligt är ett mittenlag. Om det nu finns några mittenlag i årets damallsvenska. För alla lag utom Kalmar är ju antingen inblandade i guld- eller nedflyttningsstrid.

Den enda strid Kalmar är inblandad i är den över de lag som tagit minst poäng i damallsvenskan under 2000. Där ser toppen, eller kanske snarare botten, ut så här:

1) Tyresö (2014) 0 poäng, uteslutet
2) Jitex (2014) 0 poäng, 6–61
3) AIK (2015) 2 poäng, 11–71
4) Sunnanå (2013) 5 poäng, 15–82
5) Bälinge (2008) 5 poäng, 9–67
6) Stattena (2009) 6 poäng, 14–92
7) Stattena (2004) 7 poäng, 13–61
8) Dalsjöfors (2011) 8 poäng, 9–63
9) Hammarby (2011) 8 poäng, 7–52
10) Trion (2003) 9 poäng, 16–84
11) Astrio (2000) 9 poäng, 22–86
12) Umeå Södra (2008) 9 poäng, 13–73
13) Öster (2003) 9 poäng, 20–69
14) Piteå (2009) 9 poäng, 16–59
15) QBIK (2007) 9 poäng, 16–55

IFK Kalmar har nu tre poäng och målskillnaden 8–50, och det återstår åtta omgångar av årets serie.

Jag hade tänkt att kolla på den andra halvleken mellan Rosengård och Kalmar, mest eftersom jag var nyfiken på hur nya Celia. Men när 5–0 och 6–0 kom redan i halvlekens upptakt valde jag att slå av sändningen och istället använda min tid till att köra ett eget träningspass.

Något intressant såg jag i alla fall under de korta perioder under den första halvleken där jag zappade över till överkörningen. Och det var att Rosengård spelade med trebackslinje och med Fiona Brown och Celia som kantspelare.

Huruvida det var 3–5–2 eller 3–4–3 var svårt att se, det blir nog tydligare mot bättre motstånd. Om det kommer att användas mot bättre motstånd. För det blir spännande att se om här är Rosengårds nya spelsystem, eller om det bara var ett tillfälligt test.

Inför söndagens tre matcher är Rosengård nu bara en poäng efter Piteå i toppen. Efter förra segern sa tränare Jonas Eidevall att hans lag spelar bäst i damallsvenskan:

”Det är inget snack om saken att vi är det laget som spelar bäst i Sverige, men vi gör det inte per automatik och vi gör det inte överlägset.”

Ligger man bara tvåa i tabellen så är man knappast överlägset bäst.

Men visst, jag kan förstå vad Eidevall menar, att Rosengård har högst högstanivå. Och där håller jag med. Men hittills har Piteå haft en högre lägstanivå. Man har dessutom visat klart större förmåga att vända matcher än vad Malmöklubben gjort.

Apropå Rosengård lyckades Malin Levenstad dra av hälsenan redan innan hon lyckats spela en enda minut. Det är fruktansvärt tråkigt förstås, men Levenstad verkar fast besluten att inte låta skadan avbryta comebacken. Till Sydsvenskan säger hon:

”Jag har märkt hur mycket det ger mig att spela fotboll igen”

Hoppas hon snart är tillbaka i spel.

Under söndagen skall Piteå till Vittsjö. Vittsjö är faktiskt det enda laget i serien som har fem raka matcher utan förlust, och man vann överraskande uppe i Piteå med klara 4–1. Känslan är att det kan bli jämnt igen, även om jag håller Piteå som knapp favorit.

I Göteborg skall Göteborg FC spela sin första hemmamatch på gräsarenan Ullevi. Att den går mot gräslaget Djurgården känns ju spontant inte klockrent. Samtidigt noterar jag att Göteborg har vunnit samtliga sina tre gräsmatcher hittills i år, så det kanske är ett succédrag att byta underlag i seriens slutspurt.

Vad jag förstår av en pluslåst artikel i GP är flytten inte framtvingad av kommunen, utan något Göteborg FC själva tagit initiativ till, med förhoppning om att få Valhalla upprustat. Men i artikeln framgår att kommunen inte har tagit något beslut om upprustning ännu. Söndagens match hade således utan problem kunnat ha spelats på Valhalla.

Det återstår att se om arenabytet är ett gulddrag från Göteborgsledningen.

Publikt lär det ju tyvärr inte bli speciellt roligt. Förutom att man sitter mycket längre ifrån planen på Ullevi så kommer ju den stora arenan att se vansinnigt gles ut om inte Göteborg får lyckas locka väldigt många fler än de drygt 650 åskådare man brukar ha.

Söndagens tredje damallsvenska match är Linköping–LB07. Det är en väldigt viktig match för båda lagen. Vid hemmaseger kan LFC släppa bottenstriden och titta uppåt i tabellen. Vid bortaseger drar LB in halva serien i den akuta nedflyttningsstriden.

I elitettan föll Kvarnsveden i Kalix mot Assi. Borlängelaget har bara tagit en poäng på de fyra senaste omgångarna och har nu sex poäng upp till damallsvensk plats. Om Kvarnsveden har en negativ trend är det tvärtom för just Assi. Laget har sex segrar och två kryss på de åtta senaste matcherna och är nu uppe jämsides med Kvarnsveden.

Sex poäng före dem finns trion Lidköping, Kif Örebro och Kungsbacka. Lidköping har en match mindre spelad och kan rycka lite i morgon.

Internationellt har vi nu fått klart med de fyra semifinallagen i U20-VM. Det är tre europeiska och ett asistiskt lag som gör upp om guldet. Detta sedan Japan vunnit med 3–1 mot Tyskland i sin kvartsfinal.

Japanskorna får möta England i sin semifinal på måndag. Storstjärnan Georgia Stanway gjorde båda målen när engelskorna vände 0–1 till 2–1-seger mot Nederländerna. Stanway har därmed gjort mål i alla Englands fyra matcher. Med sina totalt fem mål delar Stanway ledningen i skytteligan med Spaniens Patricia Guijarro.

I den andra möts som bekant Spanien och Frankrike, också den spelas på måndag.

 

13 tankar på “Kort om lördagens matcher

 1. Pingback: Vittsjö slår serieledarna | Hattrick

 2. Jag tittade på matchen KDFF – Växjö och saknade totalt någon form av positionsspel. Har sett nu VM i Ryssland med lag som Spanien, Frankrike, Kroatien t.o.m England med helt otroligt passningsspel över hela planen. Visst man skall inte jämföra men fotbollside’n bör väl gälla svensk damfotboll också. Sverige kommer snart på efterkälken om man inte ändra sig tror jag. ?

 3. Jo, jag tycker nog att det finns mittenlag. KDFF eller LFC som exempel lär inte ha något att göra med varken toppstrid eller bottenstrid (oaktat helgens resultat). De är lite för dåliga och lite för bra – samtidigt. Kanske kan ytterligare några lag räknas till mittenlag. Det är väl bara tre-fyra lag som är i den ”akuta” nedflyttningsstriden, inte sex-åtta. Däremot kan det ju bli mer akut efter hand.

  • Efter dagens resultat håller jag med om att det finns mittenlag. Men om Djurgården och LB istället hade vunnit sina matcher hade alla sju lag från femte till elfte plats varit direkt indragna i nedflyttningsstriden.

   • Tja, det är kanske hur man ser på det du skrev: ”den akuta nedflyttningsstriden”. Jag tycker inte den var så akut för exempelvis KDFF och LFC före helgens omgång heller, men det har både att göra med poängen och en bedömning av deras potential i förhållande till andra lag (i det här fallet de bakom dem). En annan konsekvens av en eventuell seger för DIF hade varit att KGFC haft fyra poäng upp till FCR, men bara varit två före KDFF. Därmed hade gruppen av mittenlag utökats.
    Så frågan är hur du ser på KDFF? Var de inte ett (möjligen ensamt) mittenlag både före och efter helgens omgång? Visst är det skillnad i en tät tabell att ha 20 poäng och plusmålskillnad eller att ha 17 poäng och minusmålskillnad. Däremot hade LFC (på 19 poäng och plusmålskillnad) och alla lag därefter, enligt ditt resonemang, varit ”direkt indragna i nedflyttningsstriden”. Själv reserverar jag nog både ”direkt indragna” och särskilt ”akut indragna” till tydligare omkastningar i tabellen, en senare tidpunkt och tydligare formtrender.

 4. Göteborg hade över 1200 åskådare på matchen idag! Betydligt mer än vad dom brukar ha på Valhalla, så det började ju bra med byte av arena rent publikmässigt!

   • Det är nog inte bara biljettpriserna som avhåller göteborgarna från att gå man ur huse för att se ”sitt” damlag på Valhalla. Jag har nu inte sett K/Göteborg på hemmaplan på några år, men jag minns att biljetterna då var löjligt billiga jämfört med hur det är på andra arenor. En pensionär släpptes in för ynka 20 kronor!

 5. Hoppas verkligen LFC överklagar avstängningen på Asllani, brukar inte tycka man ska ödsla energi på sånt men med tanke på att det finns bilder som tydligt visar att hon blev tydligt obstruerad i situationen som domaren ansåg var filmning så finns det anledning att visa att man inte accepterar vad som helst och att man står bakom sina spelare.

  Känslan man får är att LFC tyvärr fått ett rykte om att vara gnälliga efter domarkritiken under året och att domarkåren därför numera konsekvent dömer mot laget. Bara att se de två senaste matcherna där man på 4 rätt klara straffsituationer får 0 straffar och en horribel varning för filmning.

  • Jag uppfattar situationen som att Asllani inte varnas för filmning, utan för protest. Domaren gör ingen ansats att varna henne förrän hon demonstrativt kastar bollen i marken. Och den varningen är svår att få struken.

    • Det var såklart den första varningen jag menade, den andra är för protesten och som du säger solklar. Faktum är att detta är en repris på vad som hände i vår bortamatch i Kristianstad där samme domare först gav Oskarsson en otroligt hård varning och där hon sedan fick en andra när hon i frustration kastat bollen från sig på samma sätt i slutet av matchen.

 6. Nej, det är bortkastad möda att försöka överklaga domslut, hur groteskt feldömda de än är. SvFF vill nog inte skapa prejudikat här för att inte riskera att dränkas av överklaganden. En fotbollsdomare måste begå förseelser av näst intill brottsbalkskaraktär för att stängas av eller svartlistas. För övrigt är kårandan stark och orubblig, för att inte säga oförsonlig, inom domarkåren, närmast att jämföra med hur det är inom polisen och rättsväsendet. Så förfördelade klubbar bör akta sig väldigt noga för att utmana denna Allsmäktighet…

  Vad gäller ”fallet Asllani”, så är jag, trots att ha bevittnat matchen live, inte säker på att det skulle ha varit mer än en s.k. solklar straff – däremot skulle det INTE ha varit gula kort för filmning! Det har varit stor omsättning på (nya) huvuddomare i DA denna säsong. En del av dem tycks inte ha några större erfarenheter av damfotboll. Den aktuelle ”rättsskiparen” på Linköping Arena lär enligt ryktet ha plockats bort från herrfotbollen av skäl som vi dock inte ska fördjupa oss i. Det är till syvende og sidst Förbundet och dess underordnade som ytterst bär ansvaret för ruljansen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: