Lite funderingar efter en rekorddag

Som jag skrev i det korta inlägget direkt efter slutsignalen på Gamla Ullevi blev jag imponerad av vårt landslag mot Ukraina.

Jag kan inte minnas när jag såg Sverige så här bra senast. Defensivt var det en närmast klockren insats. I bortamatchen släppte vi ofta ytor centralt till skickliga Daryna Apanaschenko, som i sin tur slog fina mackor i djupled till sina lagkamrater. Den här gången blev Apanschenko avskuren, vilket också gjorde att Ukraina inte kom till en enda riktig kontring.

Jag underkände lagledningen senast. Den här gången gick det inte att klaga på det taktiska upplägget. Och då tänker jag inte bara försvarsspel, utan även offensivt hittade man fina vägar igenom gästernas lag.

I min BT-krönika har jag hyllat det centrala mittfältet med Elin Rubensson och Caroline Seger, samt förstås Kosovare Asllani som tia. Rubensson imponerade genom god förmåga att slå passningarna förbi det ukrainska mittfältet, och Asllani var i mitt tycke planens gigant. Hon såg hela tiden till att vara spelbar, och när bollen kommer ligger hon redan ett moment före sina motståndare. Jag gav faktiskt Asllani en femma i betyg för insatsen. Hon är den klart bästa tian hittills som Peter Gerhardsson testat i sitt lagbygge. Och hon lär inte bli lätt att flytta på framöver.

Men det var fler som fick höga betyg. Snittet hamnade på 3,18 vilket är klart högre än jag brukar ge. En annan spelare som var väldigt bra var Sofia Jakobsson, som bland annat hade ett finger med i spelet vid samtliga de tre målen.

Kan laget göra en liknande insats på tisdag i Viborg känns det som att chansen är stor att vi får se gulblått i VM nästa sommar.

Danmark spelade ju för övrigt just i Viborg redan i kväll. Där räddade Nadia Nadim 1–1 på övertid mot Kroatien. Jag läste en TT-artikel där rubriken var att kroatiskorna hjälpte Sverige. Det stämmer inte. 1–1 ger precis samma förutsättningar för tisdagens gruppfinal som om Danmark hade vunnit med 15–0.

Resultatet påverkar inte heller danskorna på något sätt, eftersom de får räkna bort den här matchen om de skulle komma tvåa. Kroatien blir ju nämligen sist i gruppen.

Och förutsättningarna för tisdag är att Sverige vinner gruppen vid oavgjort eller seger, medan Danmark måste vinna för att säkra en direktplats till Frankrike. Om något lag vinner matchen har det andra en god chans att ta en playoffplats.

Apropå Danmark prisades Pernille Harder på torsdagskvällen som Europas bästa spelare säsongen 2017/18. Hon är förstås en värdig vinnare.

I gruppfinalen i grupp 2 vann Skottland med 2–1 mot Schweiz. Men det är faktiskt ett resultat som tar schweiziskorna mot VM-slutspel.

Eftersom Schweiz vann med 1–0 på hemmaplan vinner man det inbördes mötet på fler bortamål, vilket gör att Schweiz vinner gruppen vid seger i Polen på tisdag. Skotskorna i sin tur tog ett stort kliv mot playoff. Fast målskytten Erin Cuthbert utesluter inte att polskorna kan skaka Schweiz på tisdag:

Inför torsdagen var det fortfarande 15 europeiska lag kvar i kampen om de sista sex VM-platserna. Nu är det bara 14 kvar, för Ukraina inte längre chansen att sluta topp två i Sveriges grupp.

När det gäller kampen om att bli bland de fyra bästa grupptvåorna står det klart efter dagens matcher att tvåorna i grupperna 2 och 4 kommer att ta minst tolv poäng i ”grupptvåetabellen”.

För Tjeckien och Österrike, som maximalt kan komma upp i tio poäng i den här kampen, innebär det numera att man bara har teoretiska chanser att nå playoff. Så här ser grupptvåetabellen ut i dagsläget:

1. England            5  15–1  13 (om Kazakstan kommer sist i grupp 1)
1. Wales               5    5–0   11 (om Bosnien kommer sist i grupp 1)
1. Wales               5    5–0   11 (om Kazakstan kommer sist i grupp 1)
1. England            4  14–1  10 (om Bosnien kommer sist i grupp 1)
—–
2. Schweiz            5  12–3  12 (om Albanien kommer sist i grupp 2)
2. Schweiz            5  13–5  12 (om Vitryssland kommer sist i grupp 2)
2. Skottland          6  14–6  15 (om Albanien kommer sist i grupp 2)
2. Skottland          5  13–4  12 (om Vitryssland kommer sist i grupp 2)
—–
3. Nederländerna  5  15–0  13 (om Slovakien kommer sist i grupp 3)
3. Nederländerna  5    9–0  13 (om Nordirland kommer sist i grupp 3)
3. Norge               5  10–2  12 (om Slovakien kommer sist i grupp 3)
3. Norge               4    9–2    9 (om Nordirland kommer sist i grupp 3)
—–
4. Danmark           5   17–6  12
4. Sverige              5   15–2  12
—–
5. Island               4     8–3  10
5. Tyskland           5   17–3  12
5. Tjeckien           4      5–6    4
—–
6. Belgien            4      6–5   7
—–
7. Österrike         5      7–6   7
7. Finland            4      3–4   6

Slutligen noterar jag att den här bloggen hade 3738 sidvisningar under torsdagen, det är nytt rekord och mer än 1000 sidvisningar mer än det tidigare rekordet. Orsaken till rekordet är förstås kombinationen av landskamp och att Lotta Schelin tackade för sig.

Just Schelins besked har uppmärksammats över hela världen. Här är några reaktioner:

6 tankar på “Lite funderingar efter en rekorddag

 1. Jag vet inte om det var euforin efter Sveriges insats igår som fick dig att skriva några märkliga saker:

  ”1–1 ger precis samma förutsättningar för tisdagens gruppfinal som om Danmark hade vunnit med 15–0.

  Resultatet påverkar inte heller danskorna på något sätt, eftersom de får räkna bort den här matchen om de skulle komma tvåa. Kroatien blir ju nämligen sist i gruppen.

  Och förutsättningarna för tisdag är att Sverige vinner gruppen vid oavgjort eller seger, medan Danmark måste vinna för att säkra en direktplats till Frankrike. ”

  Verkligen? OM Danmark vunnit och särskilt med 15-0 hade de varit gruppetta, haft 18 poäng precis som Sverige, men hela +30 i målskillnad. Då hade det väl räckt med oavgjort och en poäng mot Sverige för att vinna gruppen och gå direkt till VM, eller? Även en mer blygsam och helt realistisk vinst för Danmark mot Kroatien, säg fem mål, hade gjort att de gått upp som gruppetta på bättre målskillnad än Sverige. Också då hade det räckt med oavgjort mot Sverige för att vinna gruppen. Danmark har åkt på två rejäla smällar i VM-kvalet. Den första med tre tappade poäng var självförvållad genom spelarstrejken. Den andra kom nu mot Kroatien och var en större smäll än Sveriges förlust borta mot Ukraina. Påståendet att resultatet igår inte skulle påverka på något sätt kan också diskuteras. Det verkar som att du helt bortser dels från att det bara är några dagar mellan matcherna och vad det kan innebära för Danmarks möjligheter att analysera och avsevärt förbättra sitt spel, dels från allt vad psykologi och lagmoral heter. Om det oavgjorda resultatet igår ställer till det i huvudet för danskorna eller istället blir tändvätska mot Sverige är kanske inte lätt att avgöra, men NÅGOT betyder det naturligtvis. Sannolikt hade det varit bättre för Danmark att vinna med fem bollar och gå upp som gruppetta än det som nu hände.

  • Inbördes möte går före målskillnad, vilket gör att Sverige hade toppat gruppen oavsett hur många mål Danmark gjort på Kroatien. Så jag hade faktiskt rätt i att 15–0 hade givit exakt samma förutsättningar som 1–1. Rent tabellmässigt och sett till faktiska förutsättningar påverkade det danska poängtappet inte på något sätt.

   När det gäller psykologin kan gårdagens danska resultat absolut påverka i olika riktningar. Ibland kan det vara bra att göra en sämre insats och tvingas ta sig samman. Så det är inte självklart att 1–1 var negativt för Danmark, även om det bästa förstås alltid är att vinna.

   Jag har inte sett matchen, men statistiken är intressant. Danmark har 19–4 i avslut, men bara 5–4 i avslut mot mål. Totalt sett har danskorna sett betydligt sämre ut i år än de gjorde i fjol. Men under junisamlingen verkade Danmark ha hittat tillbaka till EM-spelet. Där vann de ju med 5–1 både mot Ukraina och Ungern. Under den samlingen såg Sverige dessutom blekt ut, vilket gjorde att danskorna kändes som favoriter.

   Sett till Sveriges insats i går och Danmarks resultat har väl favoritskapet seglat över sundet.

   • Ja, rent allmänt brukar ju formuleringar som ”xxx hjälper” i en TT-text syfta till resultatmässiga förutsättningar, inte hur lag och individer påverkas psykologiskt till en kommande match. Kan inte se annat än att ditt inlägg är rätt ute.

    • Mmmm….nu handlade just den delen av min kommentar inte om TT-texten, utan om att resultatet inte skulle påverka på något sätt, för det gör det ju. Fint med en ny (?) kommentator. Hoppas du fortsätter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.