Rolfö, England, grupptvåetabellen och Puerto Rico

Det har varit en väldigt spännande damfotbollshelg. Tyvärr har jag inte kunnat se några matcher, mitt fokus har legat på annat än sport de senaste dagarna.

Men jag har hängt med i nyhetsflödet, och noterar att Sverige tyvärr inte får Fridolina Rolfö spelklar till tisdagens avgörande gruppfinal. Det är ett tungt avbräck, för även om Olivia Schough gjorde en klart godkänd insats i torsdags är Rolfö minst ett strå vassare på vänsterkanten.

I övrigt under helgen har vi kunnat gratulera England till att bli det fjärde europeiska lag att kvala in till VM. England säkrade gruppsegern genom 3–0-seger borta mot Wales. Det är ett resultat som också gör att walesiskorna riskerar att missa playoffspelet. Mer om det senare.

I och med att England är klart återstår det att spela om fem europeiska VM-platser. Efter Tysklands seger i Reykjavik kan man säga att det är 99 procent klart att tyskorna tar den ena. De vinner ju gruppen vid seger borta mot Färöarna, något Tyskland inte kan missa. Och Schweiz har ungefär 95-procentig chans att ta hem sin grupp. Schweiziskorna spelar VM om de vinner borta mot Polen.

I de två sista grupperna avgörs det i rena gruppfinaler. Dels Danmark–Sverige och dels Norge–Nederländerna. I båda fallen går bortalagen till VM på kryss.

Den nionde och sista europeiska VM-plats fördelas alltså genom playoff. Sedan förra inlägget har Finland, Tjeckien och Österrike tappat sina möjligheter att få spela VM. Tvåan från grupp 7 kan nämligen inte längre nå playoff.

Även Wales ligger illa ute. Redan nu är det klart att tvåorna i tre grupper kommer att nå minst tolv poäng i ”grupptvåetabellen”, och Wales står på elva. Så om det blir poäng för Island eller Belgien på tisdag är Wales borta.

Det är faktiskt även så att Sverige riskerar att missa playoff om vi skulle bli grupptvåa. Om Norge vinner grupp 3 samtidigt som Island, Skottland och Belgien vinner sina matcher på tisdag kommer det att krävas 13 poäng i grupptvåetabellen för att nå playoff, en summa Sverige inte kan komma upp i som tvåa. Därmed är det alltså på alla sätt säkrast att säkra VM-platsen direkt på tisdag…

Här är den aktuella ställningen i grupptvåetabellen:

1. Wales                 6    5–3    11
—–
2. Schweiz              5   13–5   12
2. Skottland            5   13–4   12
—–
3. Nederländerna    5    15–0   13 (om Slovakien kommer sist i grupp 3)
3. Nederländerna    5      9–0   13 (om Nordirland kommer sist i grupp 3)
3. Norge                 5     10–2  12 (om Slovakien kommer sist i grupp 3)
3. Norge                 5     13–2  12 (om Nordirland kommer sist i grupp 3)
—–
4. Danmark             5     17–6  12
4. Sverige               5      15–2  12
—–
5. Island                 5        8–5  10
5. Tyskland             6      19–3  15
5. Tjeckien             5         7–6    7 – utslaget
—–
6. Belgien              5        7–5    10
—–
7. Österrike            5        7–6     7 – utslaget

När det gäller Islands gruppfinal mot Tyskland i går noterar jag att jag hade missförstått publikkapaciteten på den isländska nationalarenan. Fullsatt innebar 9636 åskådare, vilket i och för sig är en bra siffra.

Tyvärr för hemmapubliken vann tyskorna med 2–0 efter att Svenja Huth gjort båda målen.

Därmed lämnar jag VM-kvalet för nu. Däremot noterar jag att rapporterna säger att VAR inte kommer att användas vid nästa års SM-slutspel. Tråkigt. Jag tycker att man skall ta alla chanser att jobba upp nivån på domsluten.

Det blev Japan som tog hem damfotbollen vid de Asiatiska spelen. Japanskorna vann finalen mot Kina med 1–0 sedan Yuika Sugasawa avgjort i slutminuten. Därmed har Japan vunnit både Asiatiska mästerskapen och Asiatiska spelen i år, dessutom vann ju landet U20-VM.

Kollar vi publiksiffror var det ”bara” 4098 som såg gruppfinalen mellan Skottland och Schweiz i torsdags. Kvällens träningslandskamp mellan Kanada och Brasilien lockade däremot nästan fyra gånger så många.

Kanada visade i matchen att man fortsatt är att räkna med som utmanare om VM-medaljer. Hemmalaget vann nämligen med 1–0.

Det där var långt ifrån publikrekord för Kanada. Däremot slogs rekord i Puerto Rico, när landet mötte Argentina. De 4622 åskådarna fick se sitt hemmalag göra en demonstration mot sitt eget förbund.

Puerto Ricos landslag är ett av många som kräver bättre förutsättningar.

En som kommer att få bra förutsättningar de kommande två åren är Annahita Zamanian. Hon har nämligen skrivit på för PSG. Tråkigt för damallsvenskan, då jag tycker att göteborgaren är en kul spelare att se.

Zamanian har dock bara fått sporadiskt med speltid i Göteborg FC, så kanske att det här kan vara ett bra byte för henne. I samband med att klubben meddelade att man tappar den tekniska forwarden kunde man även berätta att Amanda Johnsson Haahr har förlängt sitt kontrakt. Det var en bra nyhet för Göteborgssupportrar för att jag tycker att Johnsson Haahr ser alltmer spännande ut.

Slutligen tänkte jag rada upp lite fler hyllningar av Lotta Schelin:

 

1 tanke på “Rolfö, England, grupptvåetabellen och Puerto Rico

  1. Detta med vilka tvåor som går vidare blir ju komplicerat.

    Tror även att Schweiz riskerar att tappa poäng på bortaplan mot Polen. Flera spelare har slutat sen EM och nu har de skador på Bernauer och Crnogorcevic, dessutom är viktiga Wälti avstängd. Hoppas lite att jag har fel då jag har följt dom en del, men kan bli svårt. Om det skulle bli så är det väl ännu mer komplicerat, vet spelarna ens själva vad som gäller, om de ska satsa offensivt eller på försvar i slutet på de olika matcherna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.