Funderingar inför en avgörande match

Det här inlägget skrivs på Stena Danica. Jag är alltså på väg till Viborg för att bevaka Sveriges avgörande VM-kvalmatch mot Danmark.

Och känslan är god. Visst saknade Ukraina någon av sina snabba forwards i torsdags, vilket underlättade för vårt landslag. Men jag upplevde vårt lag så stabilt att jag fick med mig en riktigt positiv magkänsla från Gamla Ullevi.

Den känslan sitter kvar, även om VM-chansen faktiskt kan försvinna i kväll. Men det rimliga är att det antingen blir VM-firande redan i dag, eller playoff. Och som det ser ut nu skulle det bli ett playoff där Sverige skulle vara favoriter.

Kvällens match, eller seneftermiddagens, börjar redan 17.00 och sänds på TV12. Orsaken är att samtliga matcher i slutomgången skall starta samtidigt för att försvåra för tänkbara grupptvåor att spela på resultat. Och då en match spelas i Kazakstan får övriga matcher anpassa sin avsparkstid.

Som bekant vinner Sverige gruppen om det blir poäng. Vi blir tvåa vid förlust. Om vi skulle bli tvåa når vi playoff förutsatt att inte samtliga de här punkterna slår in:

* Norge tar poäng av Nederländerna.
* Belgien vinner mot Italien.
* Både Schweiz och Skottland tar poäng i sina matcher mot Polen och Albanien.
* Island vinner mot Tjeckien.

När det gäller svensk startelva har jag inte sett eller hört något om hur det har sett ut på veckans träningar. Jag noterade att TT hade samma elva som i torsdags, men TT var snett ute inför den matchen, så jag vet inte hur pålitligt det är.

I går vilade Linda Sembrant från träningen på matcharenan, men det skall inte vara någon fara med mittbacken.

När det gäller matchen är det två lag med liknande egenskaper som möts. Båda lagen har brist på snabbhet i backlinjen, och skickliga tior. Matchen i matchen kommer att stå mellan Pernille Harder och Kosovare Asllani. Vilken av de två som får störst utrymme kommer sannolikt att vara avgörande.

När det gäller anfallsspelet är Sverige snabbare i djupled än Danmark, medan hemmalaget har ett bättre kant- och inläggsspel.

1 tanke på “Funderingar inför en avgörande match

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.