LFC vidare, press på Barca och LB07

Både Rosengård och Linköping vann sina bortamatcher i Champions Leagues sextondelsfinaler. Malmöklubben vann med 1–0 i ryska Ryazan efter ett sent självmål från ryska landslagsspelare Anna Belomyttseva.

Målet går att se 1.50.00 in i den här sändningen:

För Linköping gick det betydligt smidigare. I Kharkiv vann östgötskorna med hela 6–1 mot Zhytlobud. Jag hann kika lite på matchen och noterade att norska Frida Maanum var lite av segerorganisatör genom att göra två av de tre första målen och spela fram Lina Hurtig till det tredje.

Jag missade de sista 20 minuterna, men där gjorde Linköping ytterligare tre mål. Maanum gjorde sitt tredje och norskan spelade även fram nya Marie-Yasmine Alidou d’Anjou till hennes första LFC-mål. Totalt tre mål och två assist från Maanum alltså. Det sista målet gjorde Johanna Rasmusen. Femmålssegern innebär förstås att Linköping redan nu kan börja planera för åttondelsfinal. Och att man sannolikt kan vila några spelare i returen.

För Rosengård ser det också bra ut, men deras dubbelmöte är inte avgjort, utan man lär få spela med absolut bästa manskap även på hemmaplan.

Bästa manskap måste även Barcelona spela med om två veckor. Den spanska storklubben är nämligen riktigt illa ute mot Biik-Kazygurt från Kazakstan. Kazakiskorna var effektiva och vann dagens möte med 3–1 och har således skrälläge.

Ett tag stod det dessutom 3–0, vilket hade givit Barca ett riktigt mardrömsläge. Men en reducering från Toni Duggan i 66:e minuten förbättrade utgångsläget rätt rejält. Utifrån klippet nedan känns det som att Barca hade en del tur, för det är inte självklart att bollen var över mållinjen vid Duggans 3–1-mål.

Av de seedade lagen är även Sparta Prag och Fortuna Hjörring illa ute. Prag föll med 2–0 mot Ajax och Hjörring med samma siffror mot Fiorentina.

Noterbart är att isländska Thor/KA bara föll med 1–0 mot Wolfsburg (utan Nilla Fischer) samt att Juventus med Petronella Ekroth i startelvan spelade oavgjort, 2–2, hemma mot Bröndby. Kollar vi vidare på svensklagen så vann Chelsea, där Magdalena Eriksson spelade från start och Jonna Andersson var inhoppare, med 5–0 mot bosniska SFK och Bayern München utan Fridolina Rolfö med 7–0 mot serbiska Spartak Subotica.

I morgon avslutas sextondelsfinalerna bland annat med de intressanta matcherna LSK–Zvezda Perm samt Atletico Madrid–Manchester City.

Under onsdagen har vi även haft ett hett, damallsvenskt Stockholmsderby. Där tog Djurgården tre blytunga poäng mot Hammarby – ett resultat som framför allt sätter jättepress på LB07.

För nu blev det ännu viktigare för Malmöklubben att vinna mot Hammarby på söndag. Framför allt får man absolut inte förlora, för då börjar avståndet upp till konkurrenterna bli jobbigt stort.

6 tankar på “LFC vidare, press på Barca och LB07

 1. Linköping lär vara vidare till åttondel, men där kommer det nog tyvärr ta stopp om man kollar på vilka lag som ser ut att bli seedade i den lottningen.

  Vad gäller Maanum så har hon kommit igång ordentligt på sista tiden. Där borde LFC verkligen försöka att få till en förlängning redan nu, även om hon har ett år kvar på kontraktet (någon som har koll på hennes kontrakt?). Annars lär ju någon annan garanterat plocka upp henne gratis när hennes kontrakt går ut.

 2. Rosengård kom kanske inte till sin rätt på en tung och ojämn plan. Men, som vanligt, var det ju lika för lagen. Inte kan väl så mycket bero på att Landeka saknades? Hur som helst – mål på bortaplan är alltid värt mycket och visst går Rosengård vidare. Precis som Seger uttalade sig efter matchen kommer det att se annorlunda ut i returen. Wiman i Sydsvenskan spekulerade nyligen i ”vad Rosengård vill” (pluslåst artikel) – någon som läst?

  I LFC har mittfältaren Maanum vuxit in i anfallsrollen, vilket hon visade idag. Laget studsade tillbaka efter förlusten mot KGFC. Jag uppfattade Kharkiv som ett mer spelande lag än FCR:s motståndare Ryazan, men naturligtvis tog målen ner humöret på dem, inte minst repliken efter deras reduceringsmål. LFC:s 1-5-mål var ett skolboksexempel på anfall: kantbyte och snabbt inlägg av Oscarsson och med tre anfallare redo i boxen. Det ser man ju gärna oftare i alla lag i Damallsvenskan. Fin bildproduktion med påpassliga repriser från flera vinklar och även om damallsvenskan.tv blivit bättre är de inte riktigt där ännu.

 3. Jag har sett repris på matchen i Kharkiv via den utmärkta tv-produktionen på Youtube. Håller helt med The Observer: bra bildvinklar, närbilder på spelare, ledare och publik. Snabba målrepriser, precis som man bjuds på i sändningar från VM eller den större fotbollsvärlden. Annat det än den amatörmässiga ”bonnteve” som vi får nöja oss med här i Sverige när damer lirar!

  Tv-kamerorna var speciellt förtjusta i Anna Oscarsson och det beror nog inte bara på att hon gör sig bra på bild eller i rutan… Anna var en slitvarg i stora mått, jobbade över HELA arenan, till höger, till vänster, där uppe, där nere. Hon var allt utom målvakt. Många trodde att det skulle bli en fysisk match mot tuffa ukrainskor, men oj, vad man bedrog sig! Istället verkade de undvika närkamper och när det väl blev kroppskontakt ramlade de så lätt, så lätt, så lätt och fick så ont, så ont så ont. Taktiken var uppenbar – fixa många frisparkar. Den frispark som ledde till Zhytlobuds tröstmål var dock mer än billig.

  LFC har drömläge (som det brukar heta) inför returen på Linköping Arena, med ett för motståndarna kanske lite ovant underlag – konstgräs. Trots detta räcker det nog inte för Unogård & Co att ställa upp med ett förstärkt F19-lag.

 4. Ytterligare en kommentar angående UWCL-mötet i Kharkiv. I direktsändningen därifrån fanns två kommentatorer som pratade oavbrutet och som tycktes ha väldigt trevligt matchen igenom. Jag är dålig på både ryska och ukrainska, men uppfattade ändå en del av ordflödet. Något som nämndes flitigt lät som ”kommanda Linköping” och det var inte helt feltolkat. På ukrainska språket är ordet för (fotbolls)lag just ”komanda” och det syftades här på team Linköping. Hm… för en annan låter KOMMANDO LINKÖPING som en militär elitstyrka, något Spetsnazaktigt i sportvärlden. Får se om LFC lyckas kriga sig igenom återstoden av Damallsvenskan med en pånyttfödd, obändig segervilja i bagaget!

 5. Läste en bra artikel i DN om hur lite idrotten tar ansvar för klimatet och miljön. Det flygs och körs bussar och bilar hej vilt till olika idrottsaktiviteter. Det finns nog ingen förening som har elbil eller miljövänlig buss att transportera sig med. Bara till VM i Ryssland flögs det enormt mycket enl artikeln i DN. Ser nu orkaner i Florida och Filippinerna som kanske är orsakade av människan.

  • Träffade skidornas landslagschef Rikard Grip i veckan. Han pratade om att han försöker tänka på hållbarhet när han planerar läger och resscheman. Men visst är idrotten en stor bov i miljöfrågan. Idrottare flyger väldigt mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.