Damallsvenskan, Bonansea, utsålt i Breda och Frauen-Bundesliga

I damallsvenskans förra omgång vann alla de fyra högst placerade lagen. Det finns en chans till repris den här helgen, det är nämligen inga inbördes möten i toppen.

Fyran Kristianstad är förstås jättefavorit hemma mot Kalmar. Och Göteborg är klar favorit hemma mot Vittsjö, även om det inte är en självklar seger. Vittsjö är ett bra kontringslag, och är dessutom i stort poängbehov.

För Piteå väntar hemmamatch mot ett pånyttfött Eskilstuna, en riktigt svår match för tabelltreorna. Den allra tuffaste matchen av topplagen har dock Rosengård som skall till Linköping, ett lag man föll mot i hemmamatchen. Och även LFC känns allt bättre och bättre.

Den allra viktigaste matchen i helgen spelas kanske trots allt i botten. Där är det ödesmatch för LB07 på söndag, hemma mot Hammarby. Det är en match LB sannolikt inte har råd att förlora om man vill hänga kvar i damallsvenskan.

I elitettan vann Kungsbacka dagens Hallandsderby, vilket innebär att laget rycker ifrån i tabelltoppen. Personligen skulle jag tycka att det vore kul med ett damallsvenskt lag till från Västsverige. Men som jag skrivit tidigare är Kungsbacka ingen välskött förening. Rent organisatoriskt känns det nästan som en katastrof om laget går upp. Man har ingen arena och man har inga pengar att betala sina spelare. Det är ändå lite imponerande att spelarna presterar vecka efter vecka trots allt strul.

Under lördagen spelar trean Örebro borta mot tvåan Lidköping i ett väldigt viktigt toppmöte. Vinnaren hakar på Kungsbacka, medan förloraren halkar efter.

I går spelades det tre sextondelsfinaler i Champions League. Där kopplade oseedade LSK ett rejält grepp om dubbelmötet med ryska Zvezda Perm genom att vinna på hemmaplan med 3–0. Det ser ut att bli ett norskt lag i åttondelsfinal.

Däremot kan det bli så att båda de spanska lagen försvinner redan i första utslagsrundan. Atletico Madrid fick nämligen bara 1–1 hemma mot Manchester City i omgångens toppmatch. Därmed är det fördel för engelskorna inför returen.

Möjligen gjorde Juventus Barbara Bonansea omgångens mål när hon kvitterade till 2–2 på egen hand mot Bröndby.

En liten fundering innan jag lämnar Champions League. När jag såg bilden nedan med Kharkivs respektive LFC:s dräkter började jag fundera på reglerna för damernas Europaspel.

I herrarnas turneringar får lagen bara ha ett reklamtryck. Men LFC:s dräkt antyder att reglerna är annorlunda i damernas. Kan det ha att göra med att Uefa inte har några tillräckligt stora sponsorer i damernas Champions League?

Så till landslaget. I går blev höstschemat klart, och det väntar bortamatcher mot Italien och England samt hemmamatch mot Norge under fönstren i oktober och november. Hemmamatchen mot Norge avgörs på Olympia i Helsingborg den 4 oktober.

Det svenska futsallandslaget är i Kroatien och spelar EM-gruppspel. Efter kryss mot Ryssland och förlust mot värdnationen är dock chansen till avancemang borta.

Nedan är för övrigt ett riktigt snyggt mål från futsal-EM.

Tillbaka till vanlig fotboll. När biljetterna släpptes till Nederländernas hemmamatch mot Danmark i Breda tog det bara 50 minuter, sedan var Rat Verleghstadion utsåld. Kul.

Det blåste bara till innan biljetterna var slut. En annan slags vind kastar om planerna för slutspelet i NWSL. Orkanen Florence gör nämligen att seriesegrande North Carolina Courage inte kan spela på hemmaplan i helgen.

Deras möte med Chicago flyttas till tisdag, och till Portland. Det innebär att alla slutspelsmatcherna i NWSL kommer att spelas i Portland, vilket förstås är en fördel för Thorns.

Sportsligt sett är beslutet om att flytta North Carolinas hemmamatch kontroversiellt. Men efter att ha sett det här klippet känns det ändå som ett rimligt beslut:

Slutligen är det premiärhelg för tyska Frauen-Bundesliga. Wolfsburg är återigen storfavoriter att vinna guldet. Och Bayern München är återigen huvudutmanare.

Bakom dem finns som vanligt Turbine Potsam, Frankfurt och fjolårets uppstickare Freiburg. Det blir framför allt intressant att se hur de sistnämnda klarar sig i år. De har ju tappat en del viktiga spelare, som bland annat duon Laura Benkarth och Lina Magull till Bayern.

Fem av premiäromgångens matcher spelas på söndag, men DFB-tv visar lördagens match mellan Duisburg och Essen, avspark 14.00.

9 tankar på “Damallsvenskan, Bonansea, utsålt i Breda och Frauen-Bundesliga

  1. Angående reklamtryck och Champions League så tror jag LFC förklarade förra säsongen att regeln om endast ett reklamtryck bara gäller från kvartsfinal och framåt. LFC fick ju nämligen trycka upp nya tröjor (med endast en sponsor) till sina kvartsfinalmöten mot Man City i våras.

  2. ”Rent organisatoriskt känns det nästan som en katastrof om laget går upp. Man har ingen arena och man har inga pengar att betala sina spelare.” – har det hänt i elitettan/damallsvenskan förre att ett lag tackade nej till att gå upp? I Tyskland var det faktiskt så ibland att låg beslutade att inte gå upp pga ekonomin (Meppen, tror jag, t.ex.).

    • Intressant fråga om hur lag förbereder sig för DA. Växjö hade i realiteten lång tid på sig förra året och ser ut att klara sig kvar, medan Kalmar som var inblandade i osäker toppstrid länge i EE får respass i DA. KIF Örebro har nog kvar sin organisation, men behöver förstärka på spelarsidan om de går upp i DA. Hur står det egentligen till i Lidköping? Får de behålla skyttedrottningen Lagerbratt och alla importer? Räcker det för att klara sig kvar i DA?

      Även om ännu inget lag tackat nej till att gå upp i EE eller DA så finns det ändå tecken på ansträngd ekonomi (kanske också tveksamhet av sportsliga skäl) när flera lag i EE avstått från Svenska cupen. Färre i en redan dyr serie som EE som vill vara ”kanonmat” i Svenska cupen?

    • Tycker det är helt fantastiskt att spelarna står upp för sin tränare- det visar en lojalitet och en vilja till att lösa situationen tillsammans. Alltför ofta får en höra och se missnöjda spelare som skyller motgångarna på tränarteamet. Här ser vi istället en organisation som ser över sina brister och på så sätt, med små förändringar, kanske kan förändra höstens utgång. All cred till Asarum som lyssnar på sina spelare hellre än att ta beslut över deras huvud. Även starkt av Stefan att stå rakryggad i detta och stanna kvar. Det hade nog varit tuffare att byta tränare, förlora halva laget på grund av det och ändå försöka hålla sig kvar….

  3. Det ser förvisso inte snyggt ut när fotbollsspelare springer runt som tvåbenta reklampelare i internationella turneringar, men… nöden har ingen lag och fattiga svenska klubbar är helt beroende av sina välgörare/sponsorer. Skillnaden mot herrsidans villkor med miljardrullningar är som vanligt gigantiska: ”Fly Emirates” osv. Så om Rosengård och Linköping vandrar vidare uppåt i CL blir det till att slänga ut åtskilliga sekiner på nya dräkter, ytterligare en tung börda för de ansträngda ekonomierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.