Duljan, Montpellier och Portland

Evelina Duljan

I dag gjorde Evelina Duljan sitt första mål i damallsvenskan. Kristianstads talang är 15 år, fyra månader och tre dagar, vilket jag möjligen trodde kunde innebära att hon var damallsvenskans yngsta målskytt någonsin.

Men det visade sig att Duljan inte är yngst. I damallsvenskan är det Mallbackens Erika Danielsson som innehar rekordet. Hon var 15 år och tolv dagar den 3 maj 1992 när hon gjorde sitt första damallsvenska mål.

Både Danielsson och Duljan är yngre än den yngsta målskytten i herrallsvenskan, som är Filip Sachpekidis som var 16 år och en månad när han slog till för Kalmar FF. När det gäller vem som är den yngsta målskytten någonsin i högsta divisionen lär inte heller Danielssons notering räcka till. Exempelvis var Pia Sundhage 15 år, två månader och två dagar när hon debuterade i A-landslaget. Det känns väl högst troligt att Sundhage hade gjort sitt första seriemål i yngre ålder än Danielsson. Men det där var ju under en period där den högsta damdivisionen bestod av flera serier, vilket gör det svårjämfört med dagens damallsvenska.

Duljans mål var för övrigt spiken i kistan för Kristianstad i lagets supersäkra 4–0-seger hemma mot Kalmar. Resultatet innebär att Kristianstad smyger med bakom topptrion minst en vecka till.

För Kalmar innebär förlusten att även lagets teoretiska chanser att hänga kvar kan försvinna under söndagen. Tar Hammarby poäng mot LB07 är nämligen Kalmars nedflyttning 100-procentigt klar.

I elitettan kryssade Lidköping och Kif Örebro i dagens toppmöte, vilket dels innebär att Kungsbacka nu har fyra poäng ner till uppflyttningsstrecket, och dels att Kvarnsveden återigen på allvar är tillbaka i kampen om damallsvenskt avancemang.

I Frankrike har svensklaget Montpellier fått en riktig fiaskostart på årets ligaspel. I dag blev det 1–0-förlust borta mot Fleury 91. Därmed har Montpellier redan efter tre omgångar givit bort alla marginaler som finns i kampen om de franska Champions Leagueplatserna. Sett till hur det sett ut de senaste säsongerna lär man inte ha råd att förlora så många fler matcher den här säsongen.

Linda Sembrant och Sofia Jakobsson spelade hela matchen, medan Stina Blackstenius byttes in i minut 70.

Inte mycket firande för de svenska spelarna i Montpellier alltså. En som däremot haft anledning att fira under lördagen är Malin Swedberg, som fyller 50 i dag. Grattis.

För många är kanske Swedberg mest känd som tv-kommentator. Men hon har en fin meritlista med 78 A-landskamper (1989–2000), inklusive ett VM-brons (1991). Och hon fick diamantbollen 1996.

Slutligen har jag i kväll suttit och kollat semifinalen i NWSL mellan Portland och Seattle. Det var en på alla sätt het match, där korten haglade i början av den andra halvleken.

Då hade gästande Seattle varit det klart bästa laget i den första halvleken, men ändå bara fått med sig 1–1 in i pausvilan. Den andra halvleken gick till Portland, och det var hemmalaget som till slut också gjorde det avgörande 2–1-målet.

På ett inlägg från Christine Sinclair nickade Lindsey Horan in segermålet.

Därmed har Portland nu ett jätteläge att försvara sin titel. Inte nog med att man får tre dygns längre vila än sina finalmotståndare (North Carolina eller Chicago), Portland får också hemmaplan i finalen. Med tanke på att laget bara kom tvåa i grundserien känns det lite konstigt, men som bekant har en orkan påverkat upplägget.

2 tankar på “Duljan, Montpellier och Portland

  1. Denna vecka brakar det igång på allvar i omgång 3 av Svenska cupen. I och för sig tjuvstartades det den 5/9 med mötet Lörby IF – IFK Kalmar, där Kalmar gjorde det som förväntades och vann med 5-1, fast inte utan viss möda. Förestående onsdag den 19/9 är fyra damallsvenska lag i elden. För att börja från norr så tar sig Infjärdens SK an Piteå och där är allt utom en bortaseger närmast utopisk. Kanske blir det lite mer spännande i derbybetonade matchen Bollstanäs SK – Hammarby. BBK kanske kan hålla Bajen stånget en bit in i andra halvlek, beror på vilken elva som gästerna mönstrar.

    ”E4-derbyt” på damsidan handlar om Mariebo IK mot Linköping. LFC kommer med en storseger i Champions League i bagaget, frågan är dock hur läget i truppen kommer att vara efter söndagens match mot Rosengård. Mariebo är ett lag som svajar en hel del i prestationerna, men överraskar emellanåt. Häromdagen slog man IFK Kalmar i lokala Hyundai Cup (2-1) och man är ett lag som höjer sig flera snäpp när allsvenska motståndare står på andra sidan mittlinjen. Linköping brukar ha svårt med att spela ut hela registret när man är på Stadsparksvallen i Jönköping, kommer ändå att ta hem segern, men knappast tvåsiffrigt.

    Den fjärde onsdagsmatchen spelas på Falcon Alkoholfri Arena (!?) i Falkenberg. Där får IF Böljan från Elitettan bekänna färg. Allt annat än en kassaskåpssäker seger för gästande Rosengård finns inte i sinnevärlden.

    • Måste tillägga att den cupmatch jag helst skulle vilja uppleva den 19:e är drabbningen på Behrn Arena mellan Elitettanlagen KIF Örebro och Mallbackens IF. Örebro har förstås fördel med hemmaplan och allt, men Mallbacken kan ta fram det där lilla extra när det minst anas. Och cupspel är alltid cupspel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.