Drömfinal i USA

Det blir suveräna grundseriesegrarna North Carolina Courage som ställs mot regerande mästarinnorna Portland Thorns i årets NWSL-final.

The Courage vann nattens semifinal mot Chicago Red Stars med 2–0 efter ett tidigt mål av Jessica McDonald och ett sent drömmål av Sam Mewis.

Jag såg den sista halvtimman, och där kändes Chicago väl så bra som North Carolina, men Mewis drömmål stängde matchen. För Chicago hade Sam Kerr ingen av sina bättre dagar, något North Carolina skall vara glada för.

Den spelare som imponerade mest på mig under den halvtimma jag såg var faktiskt Chicagos Yuki Nagasato. Den här säsongen har den 31-åriga japanskan varit pånyttfödd.

Jag har inte sett henne så här bra sedan säsongen 2012/13, då hon hette Ogimi och först förde Japan till OS-final och sedan var en av världens allra bästa spelare. Sedan dess har Nagasato haft svårt att nå upp till sin potential. Hon har rätt misslyckades sejourer i Chelsea, Wolfsburg och Frankfurt bakom sig, och känslan var att hon hade gjort sitt på toppnivån.

Men i år har hon alltså varit väldigt bra. Hon är alltid spelbar, och med sina smarta löpningar har hon banat vägen för anfallskollegan Kerr. Nagasato blev tvåa i assistligan med sju målpassningar, dessutom gjorde hon fyra mål.

Jag noterar att hon inte spelat i landslaget sedan OS 2016. Hade jag varit japansk förbundskapten hade jag tagit ut Nagasato i nästa trupp.

Men nu har Nagasato och Chicago spelat klart för i år. På lördag 22.30 svensk tid gör alltså North Carolina och Portland upp om titeln, man gör det i Portland inför världens bästa damfotbollspublik. Det lär bli en kul match.

Det kom för övrigt drygt 4000 åskådare till Providence Park i Portland för nattens semifinal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.