Storsegrar i Sverige och England

Alla de fyra damallsvenska klubbar som spelade i Svenska cupen i kväll tog sig vidare till nästa års gruppspel. För Piteå, Rosengård och Hammarby ser det ut att ha varit rätt smärtfria historier. Piteå vann med hela 10–0 mot Infjärden, Rosengård med 4–1 mot Böljan och Hammarby med 3–1 mot Bollstanäs.

Linköping ser ut att ha fått kämpa mest för sitt avancemang. De vann med 1–0 borta mot division I-laget Mariebo efter segermål av nya Marie-Yasmine Alidou d’Anjou i 61:a minuten.

Apropå nya LFC-spelare slog det mig att danska Dajan Hashemi inte har förekommit i någon laguppställning så här långt. Det borde väl innebära att hon inte kommer att få spela för LFC i årets seriespel, för det definitiva övergångsstoppet för svensk fotboll är ju i början av september. Möjligen att hon kan bli spelklar i Champions League.

Tillbaka till cupen. De fyra damallsvenska lagen fick med sig elitettanlaget Kif Örebro till gruppspelet. Örebro slog i kväll ut seriekonkurrenten Mallbacken med 10–9 efter straffläggning. Rapporteringen på svenskfotboll.se är lite rörig, men det ser ut som att Mallbacken ledde både under ordinarie tid och i förlängningen, men att Örebro kvitterade båda gångerna, och sedan vann straffläggningen med 8–7.

Det spelades även fyra matcher i engelska WSL i kväll. Där överraskade Bristol genom att spela mållöst hemma mot regerande mästarinnorna Chelsea. Trion Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade hela matchen för Londonklubben.

I och med att även Manchester City redan har tappat poäng är det Arsenal som toppar tabellen efter två omgångar. Just Arsenal och Birmingham är de enda fullpoängarna.

Hos Arsenal var Jessica Samuelsson med i startelvan i WSL för första gången sedan oktober i fjol. Hon spelade 90 minuter när ett formstarkt Arsenal vann med hela 7–0 borta mot Yeovil. Därmed har det rödvida Londonlaget den mäktiga målskillnaden 12–0 efter två matcher.

Vivianne Miedema gjorde ett av målen och leder skytteligan med totalt fyra mål. Inget av de andra lagen har gjort fler mål än nederländskan.

Det tredje svensklaget i WSL är nykomlingen Brighton. De föll med 1–0 för andra omgången i rad, den här gången mot Birmingham. Amanda Nildén blev kvar på bänken hela matchen.

8 tankar på “Storsegrar i Sverige och England

 1. Utmärkt att näringslivet (OBOS) bryter isen för ersättning till klubbarna på detta vis när nu machomaffian FIFA inte lär komma till skott inom överskådlig tid. Visserligen inga rekordsummor, men de damallsvenska mottagarna gläds nog över varje krona som droppar in.

  Ja, i Svenska Cupen har det hittills gått som väntat. Gissade att matchen KIF Örebro – Mallbacken skulle kunna bli en rysare, vilket ju inte är så långt från sanningen: 10-9! I de andra onsdagsmatcherna skedde inga överraskningar, inga rysarmatcher. Jo, möjligen kändes det kusligt kallt efter ryggraden för Linköpings FC innan man lyckades få hål på nollan och det kompakt försvarsspelande Mariebo IK. Resultatet blev som det brukar när LFC är på besök i Jönköping. Det var tredje gången man cupspelare mot MIK och vann med minsta möjliga marginal. Något obegripligt hur ett svenskt mästarlag kan spela ut Ukrainas bästa damlag och, som senast, slå Rosengård, men samtidigt har så svårt för att vinna över lag från division 1, hur taggade dessa än må vara. I finalen mot IFK Norrköping i en lokal cup tidigare i höst gjordes inte ett enda spelmål – alla tillkom på straffsparkar. Räddaren i den finalen och den som räddade Linköping vidare i Svenska Cupen heter Marie-Yasmine Alidou d’Anjou.

  Angående ”fallet Dajan Hashemi” är det oklart vad det hängt upp sig på. Förstoppning i den byråkratiska matsmältningsapparaten, kanske. Här är det lätt att ironisera över om hur olika de människor som dimper ner i Sverige tas om hand, papperslösa eller inte. Kommer du från grannlandet Danmark med alla vederbörliga papper i handen och vill spela fotboll då hamnar du tydligen i något slags limbo.

   • Jo, det ska visst finnas regler om värvning av – eller mot – underåriga spelare länder emellan, men jag har hittills inte lyckats hitta de gällande paragraferna. Kan dock nämnas att när Linköping värvade finska ”underbarnet” Emmaliisa Tulkki var hon fortfarande 16 år. Finland är ju ett grannland, liksom Danmark. Kanske finns det fler exempel från Damallsvenskan?

    • Jag ser att jag i förbifarten har döpt om ovannämnda fin(länd)ska spelare. Emmaliina ska det förstås vara, inte ”Emmaliisa”. Ursäkta fadäsen, men hon förekommer så sällan i medierna att det är lätt att missa namnet. Vi får hoppas att hon kryar på sig och så småningom dyker upp i damallsvenska sammanhang igen! 🙂

 2. OBOS går in med 8 miljoner per år i fem år till damallsvenskan alltså 40 miljoner. Även 75000 kr per spelare till klubben som har VM spelare.

 3. Intressant att du lägger större vikt vid din ”lapsus lingue” , som man kallar i latin ett skrivande fel, än faktum att du ”propagerar” för att barn skulle medverka i en fullvuxen tävling.
  Hashemi är ett barn inte bara i lagens och i den delen FIFAs regelverk utan också i en viktigare aspekt som den fysiska och mentala utvecklingen av en människa i de ålder innebär
  Att du och bloggaren struntar i det är väl föga förvånande; parollen ”ingen barnarbete” i Sverige verkar vara just det, bara en normativ som betyder ingenting i praktiken
  Varken för dig ”U”, den inbitna LFC-are eller för vår värd här på bloggen, sport-teknokraten Ryden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.