Landslaget, OS, cupskräll och Maron

I morgon 18.45 i Helsingborg och på TV12 spelar Peter Gerhardsson:s landslag sin första uppladdningsmatch inför VM.

Enligt TT gäller matchen ingenting. Personligen ser jag dock en del värde i träningsmatchen mot Norge. Det är ju ett utmärkt tillfälle både att testa nya spelare och taktiska justeringar.

Jag har ingen aning om hur Gerhardsson tänkt sig laget mot Norge. Jag har inte sett något media rapportera om vilka spelare som spelat under träningarna. Men jag gissar att Anna Anvegård kommer att få starta en av samlingens två matcher, samt att både Nina Jakobsson och Julia Zigiotti Olme kommer att få göra sina A-landslagsdebuter.

Den svenska truppen skrev jag om här. Norges förbundskapten Martin Sjögren har tagit med följande spelare till Skåne:

I och med att Sverige och Norge är klara för VM har båda lagen kvar chansen att kvala in till OS 2020. I turneringen deltar tolv lag, varav Europa har tre platser som går till de tre bäst placerade europeiska nationerna i Frankrike nästa år.

Vid det senaste olympiska spelet nådde ju Sverige som bekant final. Fast vägen dit var krånglig, då vi fick chansen till ett extrakval eftersom Storbritannien inte ville ha Englands plats. Den chansen får vi inte nästa år, då kommer nämligen just England att kvala för Storbritanniens räkning.

Noterbart är ju att även Skottland kvalat in till VM, men att de inte kan ta en OS-plats åt ett gemensamt brittiskt lag. Det innebär att det skulle kunna bli en märklig situation om England och Skottland skulle mötas i exempelvis kvartsfinal. Spelare som Kim Little och Erin Cuthbert skulle då ha chansen att få spela OS om de förlorar mot England, men inte om de vinner.

Internationellt sett är förstås fokus under torsdagen framför allt riktat mot USA där det nordamerikanska mästerskapet drar igång med matchen Trinidad&Tobago–Panama klockan 23.00 svensk tid. Den matchen följs av spännande USA–Mexiko 01.30 natten mot fredag. Jag tror att matcherna kommer att sändas på Concacafs Youtubesida. Om det är så kommer länkar upp här när sådana finns.

Under fredagskvällen är det dags för första semifinalerna i Europas VM-playoff, Nederländerna tar emot Danmark och Belgien tar emot Schweiz. Jag håller Nederländerna och Schweiz som 70–30-favoriter i de mötena.

På fredag kväll spelas även en intressant träningsmatch mellan Frankrike och Australien.

I dag har kvalet till nästa års F19-EM startat för svensk del. Vårt landslag vann med 6–0 mot Kazakstan och Ljusdals Cornelia Kapocs blev bästa målskytt med två. I övrigt i gruppen ställs vårt F18/00-landslag mot Slovenien och Israel i kvalet. Slovenskorna vann deras inbördes match med 1–0.

På hemmaplan i Svenska cupen kom säsongens första skräll, då division I-laget Jitex slog ut damallsvenska Vittsjö med 3–2 efter förlängning. Vittsjö mönstrade en rätt namnkunnig elva: Chandra Bednar – Catherine Bott, Kajsa Lind, Alexandra Benediktsson, Amanda Persson – Tiffany Cameron, Johanna Andersson, Alice Åberg, Emma Lundh – Clara Markstedt och Hannah Wilkinson. Det laget borde inte förlora mot division I-motstånd, speciellt inte när man ledde med 2-0 efter en halvtimma.

Slutligen noterar jag den glädjande nyheten att Kristianstadsmålvakten Brett Maron äntligen har lämnat sjukhuset efter sin allvarliga skada.

6 tankar på “Landslaget, OS, cupskräll och Maron

 1. Ja hoppas B Maron blir helt återställd. Kan vara den svåraste skadan i DA. Vet inte om klubbarna har någon kunnig sjukvårdare med sig ? Med facit i handen skulle hon inte spelat en sekund efter skadan. Ger lite perspektiv på Linköpings 17 åriga målvakt mot Piteå. Även Hope Solo som ville spela mot herrar.

  • Du har en poäng i det du tar upp. Det som hände exempelvis Maron gläntar lite på dörren till vilka drivkrafter det finns hos idrottare och hur stark viljan att fortsatta och bidra är hos många, kanske de flesta. Jag tror att det åtminstone i DA ofta finns läkare på plats under matchen och där hemmalagets läkare också tar sig an bortalagets spelare om det är något allvarligare. I WCL är kraven på sjukvårdsberedskap ännu högre med ambulans på plats.

   För några veckor sedan fick jag möjlighet att prata med en olympisk idrottare som tävlat i tre sporter, två i vinterspel och en i sommarspel, med framgång. Men den framgången hade också haft sitt pris och nu var nog karriären slut efter flera allvarliga skador. Hon hade en del titanskruvar och metallplattor inopererade. Ett nytt kapitel stundade efter den aktiva idrotten.

   Det är kanske lätt att glömma mitt i prat om prestationer och matchresultat vad som kan hända, eller i varje fall ta skador mer eller mindre för givet. Vi minns ju för några år sedan när det nästan var en epidemi av knäskador i damelitfotbollen. Det skulle vara intressant att se om och i så fall hur idrottsskador påverkar livet på längre sikt, kanske 20-40 år efter avslutad karriär. Gissar att någon känner till sådana studier?

 2. Apropå målvakter. Stephanie Labbé (just nu i Linköpings FC) ville ju spela mot/med herrar hemma i Kanada, men det blev stopp för de planerna precis när hon börjat träna med herrlaget Calgary Foothills.

  • Och apropå målvakter. Tidigare KGFC-keepern Line Johansen tar över efter Stina Lykke Petersen i Danmark. Landskamp nummer fyra och första tävlingsmatchen mot Nederländerna fredag kväll för 28-åringen.

 3. Är inte Belgiens chans större än 30 %? Schweiz avslutade kvalet riktigt dåligt, tog bara en poäng och gjorde ett mål under dom två sista matcherna och missade därför gruppsegern. Då spelade laget dessutom mot Polen i sista matchen. Schweiz kommer in i utslagsmatcherna med en negativ känsla. Belgien avslutade kvalet med vinst och har dessutom varit inriktat på vidare kvalspel länge. Rimligen borde Belgien ha den positivare känslan inför dubbelmötet medan schweiziskorna på goda grunder kan gräma sej över att inte redan vara VM-klart. Jag håller med att Schweiz är favoriter, men bara knappa favoriter.

 4. Pingback: En hel hög av nyheter från när och fjärran | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.