Seger mot Norge

Det blev till slut svensk 2–1-seger. Den andra halvleken hann jag inte se många sekunder av. De sekvenser där jag hann vända mig mot TV:n var det Norge som såg vassast ut. Men alltid skönt att vinna.

Jag återkommer med en mer matig analys när jag hunnit se om matchen.

10 tankar på “Seger mot Norge

 1. Ingen sprakande föreställning precis, från något håll. Sex byten möjliga och många ”luftades” också. Tveksam till om FK fick några klargörande besked av de som byttes ut och in. De som mest av allt borde fått spela, nämligen Musovic och/eller Andersson fick inte chansen. Tar Lindahl fortfarande ut sig själv? Hur tänker FK kring att förbereda en andramålvakt inför VM?

  • Jag följer den här bloggen och anser den vara den med bäst innehåll om man vill hålla sig uppdaterad. Jag uppskattar diskussionerna i kommentarsfälten, då dem oftast är relevanta. Men nu är jag till slut tillräckligt trött på att vid ett antal tillfällen läsa att du, Observer, skriver att jag gång efter annan tar ut mig själv. Snälla, kan du utveckla ditt resonemang? Tack för en bra blogg Johan. / Hedvig Lindahl

   • Om du nu varit så uppmärksam och minns att jag vid några tillfällen skrivit att du kanske ”tar ut dig själv”, så har du möjligen också några idéer om vad det betyder, eller? Det är tydligen något som gör att du inte bara kan avfärda mitt uttryck som okunnigt skitsnack och som fått dig att själv skriva detta inlägg. Jag, liksom gissningsvis de flesta (alla?) eventuella läsare och även du förstår naturligtvis att du formellt sett inte ”tar ut dig själv”. Att uttrycket är spetsigt formulerat medger jag utan omsvep. Att det ligger ett resonemang bakom är kanske inte lika uppenbart, så därför är det bra du frågar och jag får möjlighet att, i alla fall i korta ordalag, utveckla detta.

    Du har en lång karriär bakom dig, inte minst i landslaget. Du har både landskampsrekord och flera medaljer från mästerskap. Du har blivit hyllad, men också ibland kritiserad och kommit ut stärkt på andra sidan, vilket du själv berättat om. Numera är du sedan flera år ohotad etta som målvakt i landslaget. Du minns säkert också en tid när du inte var den ohotade ettan och tog dina första steg på väg in i landslaget. Så frågan är – vad mer har du att bevisa för dig själv eller andra?

    Naturligtvis vill alla spelare, oavsett om det är i klubblaget eller i landslag, spela så mycket det går. Målvaktspositionen är speciell, möjligen tillsammans med ytterligare någon som utespelare. Här är det stabilitet, kvalitet och långsiktighet som är viktiga förutsättningar. Samtidigt är det en utsatt position sett i ett lagperspektiv, exempelvis en skada på en målvakt kan reducera lagets styrka betydligt mer än en elftedel. Så långt tror jag du håller med.

    Att vara ohotad etta under så lång tid som du varit detta innebär också att du närmar dig, eller är redan, ”untouchable”. Du är så given att det blir svårt att på allvar ifrågasätta att du ska stå, ännu svårare att ta beslut om att någon annan av landslagets målvakter ska stå. Utan att veta helt säkert har jag inte använt uttrycket ”ta ut sig själv” vid andra tillfällen än när det varit rimligt och försvarbart att låta någon annan än den givna förstamålvakten stå, exempelvis i träningslandskamper eller i kvalspel där avancemanget är klart. Även jag har sett och ser dig som given målvakt i matcher där insatserna och vinsterna är höga. Detta sagt uppstår frågan hur landslaget ska få fram en ny stormålvakt av din kaliber och om det ska följa den väg du följt eller en annan väg. Det verkar som att det aldrig finns en bra tidpunkt för att genomföra en sådan generationsväxling. Jag tror att landslagsledningen med FK i spetsen måste besluta sig i alla fall. Jag tror också att det inte bara är att knäppa med fingrarna och så står det en målvakt som är redo att ta över efter dig. En del i detta är att få speltid, i början kanske i mindre viktiga matcher, så småningom i de viktigare. I en sådan omställningsprocess skulle du kunna ha en mycket betydelsefull roll som stöd och inspiration för nästa målvakt. Möjligen är det delvis redan så, men – och det är ett stort men – det är inte riktigt samma sak för nästa målvakt när det till slut ändå blir Hedvig Lindahl som står, oavsett matchens betydelse.

    Jag inser att det är mycket att kräva att du själv skulle stiga åt sidan tillfälligt, men kombinationen av dina samlade erfarenheter genom åren, det du uppnått i din karriär och landslagsledningens insikter kring möjligheterna att etablera en ny förstamålvakt skulle kunna resultera i att andra fick mer speltid, trots att det inte är det starkaste alternativet. Det är således en investering för framtiden. När jag använt och använder uttrycket ”tar ut sig själv” är det mer av en allvarlig fråga och ett erbjudande till dig än något annat. Om det finns en udd är den snarare riktad till landslagsledningen och FK. Ytterst är det deras sak att skola in en ny målvakt. Kanske har ni haft en dialog kring hur länge du står till landslagets förfogande och att det är därför de inte tar de steg jag anser nödvändiga. Det är dock något som inte är känt utanför er krets. En ny målvakt behöver tid – och främst speltid. Matchen mot Italien är nästa möjlighet. Ditt ord kan ha stor betydelse.

 2. I min värld finns det två stora anledningar till att man spelar träningslandskamper:

  1) Testa/Utveckla ett spelsystem
  2) Ge spelare som INTE spelat så mycket i landslaget chansen att visa upp sig

  Hedvig Lindahl dök upp i a-landslaget 2002. Det är många år sedan och hon är inte direkt något okänt namn som behöver visa upp sig och bevisa något för de som bestämmer. Risken är stor att målvaktsposten i a-landslaget kommer vara en svag lagdel i framtiden om inte nya målvakter slussas in. Tänk om det blir så att yngre målvakter som är på väg uppåt i karriären tackar nej till spel i a-landslaget eftersom de inte ens får spela i träningsmatcher. De målvakter som väl tackar ja är för oerfarna med spel i a-landslaget och får det jobbigt värre när det väl kommer till viktiga tävlingsmatcher som gäller något.

  Vi kanske får några nya fall a la Sofia Lundgren? En målvakt som hade vunnit massa titlar i sina klubblag, var ohotad etta i sina klubblag under många år, men i princip alltid kom med i a-landslaget som andra eller tredjemålvakt. Till slut tröttnade hon. Här är en länk från 2010, redan då pyste besvikelsen ut:

  http://www.damfotboll.com/nyheter/2010/01/sofia-lundgren-har-lagt-landslaget-pa-is

  /Är vi säkra på att det verkligen är målvakten Hedvig Lindahl som skrivit kommentaren till detta inlägg?

  • Helt säker går det väl inte att vara på någonting på nätet. Om någon skulle utge sig för att vara målvakten Hedvig Lindahl och inte är det, så sker det med viss risktagning. Jag är inte förvånad om det finns en brottsrubricering för det tilltaget i så fall. När det gäller det jag skrivit i kommentarer/svar spelar det dock inte någon avgörande roll. Om någon (annan) hade bett mig utveckla innebörden av ”tar ut sig själv” hade mitt svar blivit ungefär detsamma.

 3. Tack för ditt svar. I framtiden önskar jag att du håller mig utanför lagledningens beslut. Jag är en spelare som alla andra och lagledningen väljer det lag de vill spela med, givet alla de faktorer du nämner ovan. Givetvis förstår alla att det kommer en dag då någon annan tar över, men vill du kritisera lagledningens beslut så önskar jag att du riktar din kritik till dem och låter mitt namn vara. Tack för visat intresse och för en respektfull dialog.

  • Du skriver att du är en spelare som alla andra. Det är ett hedervärt förhållningssätt och skulle i så fall kullkasta en del av det jag tagit upp i mitt svar. Som du nog noterade tycker jag dock inte att du är en spelare som alla andra – målvaktspositionen är speciell och det är också du genom din karriär. Uttrycket ”tar ut sig själv” anser jag nu förbrukat i mina kommentarer. Hoppas allt går väl för landslaget och för alla dess målvakter. Där stannar jag kring målvaktsfrågan i landslaget för denna gång.

  • Måste säga att jag är förvånad över att en landslagsspelare går i clinch med ”Mr Observer”.
   Ödslar energi på en besserwisser som har ringa kunskap i idrotten fotboll. Däremot en rätt så vass penna som drar skarpa streck över allt och alla i den här spalten som har en annan uppfattning.
   ”Tyck som mig, så är det okej, annars sänker jag dig!”

   • Det är intressant att du tycker att ”Hedvig Lindahl” gick ”i clinch” i detta korta samt stillsamma och sakliga meningsutbyte. Du har därmed återigen visat att den som inte har något att säga i sakfrågan ändå måste kommentera och ägna sig åt personangrepp – den andligt fattiges vapen och sista utväg.

    Jag har rätt litet behov av att vara ”omtyckt” eller att ”sänka” någon. Däremot tycker jag att det finns utrymme för och en poäng i att byta och bryta synpunkter i kommentatorsfältet. Det tål du tydligen inte. Att hojta ”besserwisser” från läktaren blir ditt svar istället för att bidra med inlägg i sakfrågan.

    Än så länge är du ”Svenneberka” varken ”bäst på plan” (som i sången) eller ens med i spelet. Så vässa din trubbiga och gnyende penna, kom ner på planen och bidra med substans i sakfrågor. Det ser jag fram emot – välkommen!

    Själv tänker jag om några timmar se en match i damernas division 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.