Skandaler i Afghanistan

Det mest omskrivna damfotbollslandslaget för tillfället är Afghanistans. Och tyvärr är det inte av positiva skäl. Utan det här är ett landslag som har kantats av skandaler den senaste tiden.

Kvinnor i Afghanistan är aktuella på flera sätt just nu. Och det är tydligt att det inte är lätt att vara kvinna i landet.

Och det är självklart ännu tuffare om man är kvinna som vill spela fotboll. Huvudsakligen består Afghanistans landslag av spelare som numera är baserade i andra länder. Bland annat tidigare lagkaptenen Shabnam Mobarez, som nyligen twittrade det här om att hon inte längre är med i landslaget eftersom hon vägrat skriva på ett kontrakt som tvingade henne och de andra landslagsspelarna att spela med heltäckande klädsel:

Danmarksbaserade Khalida Popal har haft ett slags lagledarroll i landslaget efter att hon avslutat sin spelarkarriär. Hon har nyligen berättat om sexuella övergrepp inom landslaget. Här är en artikel från New York Times i ämnet. Det fick i går Fifa att stänga av en av huvudledarna.

I Afghanistans landslag är boråsaren Wida Zemarai målvaktstränare. BT hade en längre intervju (plus) med henne i helgen. Där säger hon bland annat om anklagelserna om sexuella övergrepp:

”Det här måste redas ut och jag är glad att det kommer göras nu så vi kan börja om från början.”

Och om det kontrakt alla landslagsspelare behövde skriva på:

”Det handlar om att acceptera att spela med sjal och jag kan inte säga att det är fel. När vi från utlandet spelar i shorts och sen kommer tillbaka till Sverige, Danmark eller Holland är allt fine. Vi lever i frihet här, men de som bor i Afghanistan får ta skiten när de återvänder. Inte vi. De får skit för hur vi klär oss.”

3 tankar på “Skandaler i Afghanistan

  1. Förstår vad du menar, men kanske vill du ändå justera ”…det är tydligt vara lätt att vara kvinna…” (apropå truckfelsnizze).

    Svårt förstås för FIFA att hitta rätt nivå på sanktioner – att tro på att idrotten kan förändra något till det bättre och ge flickor och kvinnor chansen att spela samtidigt som skitländer, skitförbund och skitgubbar ska hanteras. Du skriver ”skandal” – tandlöst? FIFA stänger av en ledare – tandlöst?

      • Mmmm….men om Nisse bara vilar i vassen kanske det är ofarligt. Värre om han lurade i vassen? Nej, det blir såklart fel någon gång ibland och att både skriva rätt och snabbt är alltid en utmaning. Idag läste jag på statstelevisionens Text-TV att partiledare tyckte det fanns betydande ”lösningar”. Det dröjde ett antal timmar innan det ändrades till ”låsningar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.