Minst 10000 skäl att le

De senaste dagarnas trevligaste damfotbollsnyhet var väl att förbundet sålde 10 000 biljetter till Tysklandsmatchen redan de första timmarna. Kul.

Under torsdagen kunde vi även läsa att Loreta Kullashi stannar i Eskilstuna i minst ett år till. Det var bra nyheter för United förstås. De har ju tappat Mimmi Larsson och skulle inte må bra av att tappa fler offensiva hot.

Den största silly seasonnyheten de senaste dagarna hämtar vi dock från Vittsjö. Under fredagen meddelade den skånska klubben att kanadensiska målvakten Sabrina D’Angelo ansluter från NWSL-mästarinnorna North Carolina Courage.

Jag har sett D’Angelo på tv vid ett flertal tillfällen, och har imponerats av henne. Hon har förutsättningar att slåss om titeln som damallsvenskans bästa målvakt.

Överhuvud taget måste jag säga att målvaktsbesättningen i vår högsta serie ser väldigt stark ut inför kommande säsong. Exempelvis har ju kvartetten Växjö, Vittsjö, Göteborg och Linköping två högklassiga målvakter vardera. Ja LFC har ju till och med tre – om alla är friska och speldugliga.

Apropå målvakter blev jag glad av att läsa att Kristianstads Brett Maron är tillbaka i träning igen efter den otäcka smäll hon fick i höstas. Skönt.

En aktuell nyhet som man kan ha olika tankar om är att Göteborg kommer att ha fri entré under hela 2019. Klubben släppte ju in åskådarna gratis under hela hösten, och tyckte tydligen att det var ett bra upplägg.

Nu har man tydligen sponsorer som skall stå för en del av kakan, men personligen är jag ändå lite skeptisk. Visst är det skönt att spara 100 kronor varje gång jag åker ner till deras matcher, men nog sänder satsningen lite konstiga signaler?

För på ett sätt blir det ju som att man ger upp hoppet och säger att den produkt man erbjuder inte är attraktiv nog för att locka en betalande publik.

Vi får se vad det här ger för effekt på Göteborgs publiksnitt. I herrallsvenskan har jag för övrigt hört att man diskuterat två olika publikligor. En som räknar närvarande åskådare och en som räknar sålda biljetter. Om damallsvenskan kör samma upplägg kan vi redan nu slå fast att Göteborg kommer att stanna på 0 i den andra varianten.

Det om inhemska nyheter. Vi har nått fram till den sista helgen för året med spel i de stora europeiska ligorna. Engelska WSL har redan tagit jullov. Men i Frankrike och Tyskland är det matcher i dag och i morgon.

I Frankrike spelas årets sista stormatch på söndag 13.00 mellan Montpellier och Lyon. Frågan är om svenskklubben från sydkusten kan rädda sin svaga höst lite genom att sno poäng av de serieledande giganterna.

Noterbart när man kollar tabellen i D1 Feminine är att tvåan PSG har 32–6 i målskillnad och trean Montpellier har 32–13. Det skiljer alltså bara sju baklängesmål mellan lagen. Utifrån det är det svårt att förstå att det skiljer hela 14 poäng mellan lagen.

Den tyska omgången spelas rakt igenom på söndagen. Där är Wolfsburg–Essen årets sista toppmatch. Essen är ju årets överraskningslag. De ligger på fjärde plats på samma poäng som trean Potsdam, och har häng på en Champions Leagueplats. Som nämnts i ett tidigare inlägg är det dock Mönchengladbach–Freiburg som (avspark 11.00) som visas på DFB-tv.

Noterbart är att Frauen-Bundesliga i höst har haft ett publiksnitt på svaga 788 personer. Sämst är Mönchengladbach som i snitt har 255 åskådare på sina hemmamatcher. Men även topplaget Bayern München har anmärkningsvärt dåligt publikstöd. Deras snitt ligger på 371 åskådare. Senast sågs deras 8–0-seger mot Leverkusen bara av 293 personer.

Den tyska ligan har haft en vikande trend de senaste åren. Under de tre säsonger som slutade 2014–16 var snittet varje gång över 1000. Men sedan dess har det alltså sjunkit.

2018/19: 788 (drygt halva serien spelad)
2017/18: 846
2016/17: 942
2015/16: 1 076

Som jämförelse hade damallsvenskan i år ett snitt på 895. Då ingår ju dock ett gäng gratismatcher i den siffran. Den liga i världen som har överlägset högst snitt är NWSL i USA. Där stannade snittet i grundserien på fina 6 024 personer i år – vilket är ett nytt rekord. Som lägst har NWSL under sina sex säsonger haft ett publisnitt på 4 137 – och det var det andra året, 2014.

Apropå NWSL blir det nästa stopp för spanska Celia, som ju i höstas spelade för Rosengård. Direkt efter den damallsvenska säsongen stack hon över till USA för spel i Seattle Sounders. Nu värvas hon vidare till lokalkonkurrenten Seattle Reign.

Och när vi ändå är i Nordamerika konstateras att Kanadas bästa spelare 2018 heter Christine Sinclair. Det är 14:e gången hon koras till årets spelare i sitt hemland. Vad är väl Zlatan Ibrahimovics elva guldbollar mot det?

Och i Island heter årets spelare Sara Björk Gunnarsdottir. Inte heller det känns väl speciellt oväntat?

 

18 tankar på “Minst 10000 skäl att le

 1. Angående Silly Season: Chandra Bednar, Tiffany Cameron och Hanna Wilkinson (korsbandsopererad) får ej förnyat kontrakt med Vittsjö. I kategorin oklar kontraktssituation ska också Amanda Persson finnas med. Vet också att det pågår förhandlingar med såväl Persson som Alexandra Benediktsson, Ebba Hed, Kajsa Lind och Sofie Junge Pedersen. Var det landar återstår att se.

  • Vem blir huvudtränare i Vittsjö?
   Mårtensson är väl inte särskilt bekväm i den rollen?
   En aning märkligt att klubben satsar pengar på en toppmålvakt….

   • Bättre att satsa pengar på en toppmålvakt än en medelmåtta, eller hur? Vi vet inte hur ”dyr” eller ”billig” hon är jämfört med alternativet så varför bry sig? Vittsjö har nog full koll på vad som man kan lägga sina få slantar på.

  • Rykten är opålitliga och bör tas i vissa fall med en stor nypa salt. Framför allt ska man vara försiktig med att sprida dem, kom ihåg att Sällström var ”klar för Eskiltuna” vid denna tidpunkten förra året. Vi vet ju hur mycket sanning det låg i det….

   • Det blev mycket från Malte här…
    Jag anser fortfarande att Vittsjö borde satsa sina slantar på utespelare – ej målvakter.
    En mittback med bra speed samt en vass forward. Gärna också en bra yttermf/forward.
    Eftersom D’Angelo är från Kanada säger regeln att hon ska tjäna minst 14.600/mån. Lägg till ett par tusenlappar i månadslön så är hon uppe 18.000-20.000 kr/mån, agentprovision på 10 % (18.000-20.000 kr) samt en flygresa Kanada/USA-Sverige t o r (8.000-10.000 kr) så blir det en hel del pengar. Även för Vittsjö som har ett fett bankkonto.
    Tror inte att Shannon mår bättre av att sitta på bänken kommande säsong, vilket är en uppenbar risk. Har för mig att Shannion även var lagkapten förra säsongen…
    Känner inte till Ulf Jakobssons meriter som målvaktstränare, men i USA finns världens bästa.

    • Som Malte mycket riktigt påpekat. Vittsjö har inte spikat sin trupp än. D´Angelo var faktiskt första nyförvärvet så vi kan nog utgå ifrån att det kommer fler, alldeles säkert letar man också en ”vass” forward. Och nej, Shannon var INTE lagkapten. När det gäller Ulf Jakobsson så är det bara att konstatera att Shannon höjt sig flera snäpp under hans träning. Hans framgångar har också uppmärksammats av förbundet som utsåg honom till målvaktstränare vid senaste tipselitlägret på Bosön.
     Det är alltid lätt att tycka, men jag utgår från att tränaren och sportchefen i samråd letar de bästa alternativen för laget. Så det vore kanske förnuftigt att vänta med kritiken tills vi har facit.

    • Utan att nämna någon klubb anser jag att vi måste trygga återväxten av duktiga målvakter i Sverige! Och det gör vi genom att släppa fram dom unga duktiga tjejerna i landets högsta serie. Jag vet inte om det är ett svaghetstecken att Hedvig Lindal fortfarande är Sveriges bästa målvakt?

 2. Kan inte riktigt förstå hur man tänker när man behöver 2 världsmålvakter i en klubb? Där i princip den ena får sitta på bänken hela säsongen. Hade det inte varit bättre att utveckla en yngre lovande målvakt som nummer två?

   • Det handlar väl mer om att ett lag som var på vippen att åka ur och som fick en nyckelspelare korsbandsskadad i slutet av säsongen borde lägga krutet på andra spelare. Men visst är det bra att ha alternativ om det värsta skulle hända.

    Hur som helst blir det intressant då Lynn tidigare varit given förstamålvakt och bland de bättre i serien statistiskt, frågan är hur hon tar det att antagligen bli förpassad till en roll som backup ?

    • Förstår inte vad du menar med att inte lägga krutet på andra spelare, Vittsjö har inte spikat sin trupp ännu så var man lägger krutet vet vi inte. D’Angelo var ju klar väldigt tidigt som jag har förstått det så hon ville väl komma till Sverige för sin egen utveckling skull och Ulf Jakobsson är ju en erkänt duktig målvaktstränare. När det gäller Lynn så tror jag nog att hon gillar utmaningen av att pressas till att bli bättre.

  • Vad tror du hade hänt om Brett Marons skada inträffat tidigare under säsongen? Inte hade KDFF tagit medalj då…
   F ö är det fler klubbar, Göteborg, Linköping och Växjö, som satsar på två toppmålvakter.

   • Brett Maron stod endast 7 matcher, varav den FÖRSTA under höstsäsongen. Så nog tror jag att de tog medalj tack vare sina BÅDA målvakter. Kolla upp fakta först….

    • Jag tycker det är bra att vi släpper fram våra yngre målvakter, varför importera utländska toppmålvakter för att de ska sitta på bänken och vänta på att den andra blir skadad. Målvakten är ju inte precis den spelaren som byts in när 10 min återstår

 3. Förstår att detta kan hända, Kristianstads DFF råkade ut för samma sak att förstemålvakten var skadad halva säsongen ,andremålvakten som var ganska oerfaren fick stå men växte in i rollen och gjorde det bra. Kan ju inte vara särskilt uppmuntrande för en världsmålvakt att sitta på bänken och kanske missa sina chanser i ett landslag!

 4. Pingback: Utspelet: ”Emma Kullberg till landslaget” | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.