Lite tankar om silly season

Simone Boye Sörensen

I dag har Simone Boye Sørensen presenterats som nyförvärv av Bayern München. Och det står klart att hon ersätts i Rosengård av en annan danska, Mie Leth Jans.

De båda bildade danskt mittbackspar mot Nederländerna (förlust med 1–0) i EM-gruppspelet 2017, en match jag såg på plats. Jag minns att jag imponerades av Boye Sørensen, men har inga minnen av Jans.

Jans har inte fått så mycket speltid de senaste två åren, men får nu en försäsong på sig att spelas in i Rosengård. Det blir spännande att följa.

Faktum är dock att Jans inte är den värvning från i dag som jag tycker känns mest spännande. Utan det är Vittsjös rekrytering av den före detta ungdomslandslagsforwarden från USA, Summer Green. 23-åringen är en före detta supertalang som bromsat i utvecklingen.

Min fördom om amerikansk spelarutbildning är att forwards huvudsakligen bara får lära sig att springa. Och nödvändigtvis inte springa smart. Men kanske att ett års taktisk utbildning i Vittsjö kan få Green att lyfta. Känslan är för övrigt att Vittsjö håller på att bygga en riktigt spännande trupp före årets seriespel.

I en annan Skåneklubb, LB07, drog nya tränaren Renee Slegers igång träningen i dag. Hon sa:

”Så som det såg ut i dag, med den glädjen och motivationen i spelargruppen kommer detta att bli riktigt roligt.”

Samtidigt meddelades att klubben tappar viktiga mittbacken Anna Björk Kristjansdottir till nederländska PSV Eindhoven.

Anna Björk Kristjansdottir

I nuläget känns det som att det behövs mycket glädje och motivation i LB i år, för spelartruppen känns sämre än i fjol. Och då klarade man sig kvar med ett nödrop.

Från Skåne och till Göteborg. I dagens GP läste jag att Göteborg kan tänka sig att ha en tunnare trupp på våren för att värva under sommaren. Tränare Marcus Lantz säger:

”Vi har en vår där vi bara har sju matcher, då tror jag att vi klarar oss med 16 utespelare och två målvakter. Hösten blir däremot betydligt tuffare, då har vi 15 matcher i serien, plus Champions League. Så det är möjligt att vi avvaktar och sedan satsar på att spetsa truppen i sommar.”

Lantz pratar om att han vill ha in ytterligare en mittback, en innermittfältare, en forward samt kanske även en yttermittfältare som även kan spela ytterback.

När det gäller yttermittfältare ser ju Göteborg ut att tappa Olivia Schough. I Aftonbladet berättar hon i dag om varför hon inte skrivit på kontraktsförslaget. Det handlar om pengar. Hon säger:

”Jag fyller snart 28 år och vill ha en lön som jag klarar mig på och som känns skälig.”

Jag har ingen aning om vad Schough har tjänat i Göteborg. Och jag vet inte heller vad hon fått för förslag nu. Det är även okänt vad hon anser vara en skälig lön för en damallsvensk fotbollsspelare med landslagsmeriter.

Men jag vet att Göteborg 2017 lade 71 procent av sina intäkter på personalen. Klubbarna rekommenderas att inte gå över 70 procent i personalkostnader. Göteborg låg alltså över den gränsen 2017. Då hade man intäkter på just över nio miljoner kronor. Man satsade således drygt sju av dem på personalen.

Hur det såg ut 2018 vet jag inte. Men känslan är ju att klubben inte har något stort utrymme att öka lönerna.

Innan jag sätter punkt för det här inlägget tänkte jag göra en liten genomgång av helgens internationella aktivitet. I Australien var det fokus på målvaktsinsatserna i den senaste omgången:

För svensk del var det också en målvaktsinsats som stack ut i helgen. Hedvig Lindahl höll nollan när Chelsea vann med 3–0 mot Everton när WSL återstartade. Hon stod för den här kanonräddningen vid 1–0 i den första halvleken:

Även Magdalena Eriksson spelade hela matchen för Chelsea. Jonna Andersson startade, men byttes mot Ali Riley i minut 70.

Jessica Samuelsson saknades i Arsenals trupp. Däremot debuterade Janni Arnth i 4–2-segern mot West Ham. Det danska Linköpingsförvärvet nickade in det viktiga 2–1-målet för serieledarna.

Det var en bra helg för Arsenal. Huvudkonkurrenten i titelracet, Manchester City, tappade nämligen poäng. City fick bara 1–1 borta mot Bristol City. Så här nära ett segermål var tabelltvåan:

Trots att Manchester City är det enda obesegrade laget i WSL innebär poängtappet att Arsenal är det enda laget som har guldet i egna händer. Londonklubben leder med två poängs marginal med en match mindre spelad.

Även i Spanien hände det saker i guldracet. Där var det också obesegrade tvåan som fick nöja sig med kryss. I det här fallet handlar det om Barcelona, som bara fick 0–0 i derbyt mot Espanyol. Serieledande Atletico vann däremot kluriga matchen mot tabellfyran Athletic Club med klara 3–0. Därmed leder Atletico nu tabellen med tre poängs marginal.

I Frankrike var det cupomgång. Där fortsatte motgångarna för Montpellier. Svensklaget föll med 1–0 mot Paris FC och är därmed utslaget.

Av de fyra svenska spelarna i Montpellier var det bara Linda Sembrant som ingick i startelvan. Stina Blackstenius byttes in i 55:e minuten. Varken Marija Banusic eller Sofia Jakobsson spelade.

Ingen svensk startade när PSG vann med hela 8–0 mot Rennes. Men både Hanna Glas och Annahita Zamanian byttes in i 63:e minuten. Den senare blev målskytt redan två minuter senare. Jag har inte sett något klipp på målet, men det verkar ha varit något alldeles extra. Det beskrevs nämligen både som golazo och missil i PSG:s twitterrapportering.

2 tankar på “Lite tankar om silly season

  1. Enligt en intervju i KvällsPosten med Therese Sjögran är inte Olivia Schough aktuell för FC Rosengård – i alla fall inte just nu. Om det betyder att dörren är tillbommad för Schough för all framtid återstår dock att se. Vi vet ju att ansvariga – i alla klubbar – noga väljer sina ord och aldrig antyder vad som egentligen tänks och planeras bakom kansligardinerna.

    • Inte oväntat. Rosengård har ju redan Troelsgaard, Rytting Kaneryd och Brown som kantspelare. Dessutom går det att använda Björn på kanten. Känns som att Malmöklubben för tillfället gör bäst i att lägga sina pengar på annat än ytterligare en yttermittfältare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.