Massor av läsvärt material inför VM

VM närmar sig med stormsteg. På fredag 21.00 spelas öppningsmatchen mellan Frankrike och Sydkorea. Och redan på onsdag åker den svenska truppen ner till Frankrike.

De senaste dagarna har det publicerats en hel del bra VM-material. Ni som gillar att läsa på engelska bör ha koll på den här länken till The Guardians VM-material och den här länken till damfotbollssajten All White Kit.

Båda kvällstidningarna erbjuder matigt införmaterial på svenska. Expressen kom ut med sin VM-bilaga i slutet av förra veckan. Aftonbladets VM-bibel kommer i morgon.

Ni som kollar noga på skärmdumparna i Aftonbladets bilaga noterar att jag är en av de som jobbat fram materialet. Jag har hjälpt till med betygsättning på alla lagdelar samt med kommentarer om lagen. Känslan, utan att ha sett den färdiga produkten, är att bilagan har blivit riktigt bra.

På svenska rekommenderas även Fotbollsmagasinet Offside, både på nätet och i tidningsform.

Jag hoppas att även hinna få ihop lite VM-material här i bloggen under veckan som kommer. Vi får se hur mycket tid jag kan skrapa ihop.

 

8 tankar på “Massor av läsvärt material inför VM

 1. Mycke material men väldigt få som kan något om damfotboll!
  Blir provocerad när dom stora drakarna skickar ut sina ”experter” – som möjligen har sett några seriematcher i år på tv bara för att att att det är VM-år. Men som inte har en susning om Linköpings eller Rosengårds startelva från i fjol. Än mindre från 2017.
  De flesta reportrar följer samma spår – beroende på vilka spelare som SvFF släpper fram på en presskonferens förstås.
  Men få plockar fram en egen story om någon spelare. Få har helt enkelt inte gjort sin journastiska läxa. Det är så enkelt i damfotbollens värld – vi bara följer efter dom andra.
  Man häpnar när Aftonbladets ”experter” presenterar sina lag i ”VM-Elvan”. Många av deras uttagna ”stjärnor” kommer troligen inte att spela en enda minut i VM.
  Tänk om ”experter” som Simon Bank skulle kasta sig över ett VM för män med sån liten kunskap som han har inom damfotbollen – han skulle antagligen få sparken omgående!
  Han, krönikören Pettersson på Expressen, har knappt sett en enda allsvensk match live (förutom någon cupfinal eller avgörande guldmatch) på flera år. Än mindre följt damlandslaget i Ukraina, Ungern eller Kroatien. Mer än möjligen på tv.
  Hur skulle hans arbetsgivare, samt Kalla & co, reagera om Pettersson struntade i världscupen, enbart dök upp på längdmästerskap..?
  Och hade liten eller ingen kunskap om sporten han ska bevaka och även skriva tyckande krönikor om?
  Men i damfotbollens värld är alla ”experter” välkomna. När det är mästerskap!
  Hoppas du gör skillnad i år – Rydén!
  Respekt var ordet!

  • Det hade varit riktigt dåligt för damfotbollen om det skulle vara krav på expertstatus på alla de som skrev om sporten. Då hade det inte rapporterats mycket alls. Och damfotboll, och många andra små sporter, får vara glada för varje skribent/reporter som ägnar sig åt sporten.

   Jag är övertygad om att Kalla & co är supernöjda över varje skribent som dyker upp på deras mästerskap – även för de reportrar som inte har expertstatus. Längdskidåkning är nämligen en pytteliten sport, med väldigt liten medienärvaro.

   För övrigt är det inte speciellt lätt att plocka fram egna storys under ett mästerskap, inte ens för experter. För man har väldigt liten tid med spelarna och ledarna, och den tiden man har är det i princip alltid ett helt gäng reportrar som alla vill ställa sina frågor. Den kvalitetsjournalistik som görs kring mästerskap (i de flesta idrotter) görs oftast innan det drar igång. Så passa på att njut nu innan avspark.

 2. Finns det Panini i år? Eller är den marknaden död för damerna?
  Kul ändå att en del av de stora (Aftonbladet etc) nuförtiden har sina managerspel även vid ett VM som detta. Själv erbjuder jag mitt blygsamma onlinespel där du väljer 4 lag, 5 utespelare och 1 målvakt, vilket förmodligen ökar behållningen när du tittar på England-Skottland.
  https://www.hulabeck.se

 3. Förutom alla lästips kan tillfogas ett TV-tips om damfotboll: Rätten att spela i Korrespondenterna Svt2 kl 20.00 idag tisdag.

 4. Har just bläddrat igenom Aftonbladets bilaga och måste konstatera att den är klart läsvärd. Den utklassar Expressens med hästlängder. Där har man inte ens en presentation av samtliga nationers trupper, man ”nöjer sig med” att ta med åtta nationer. Så saknas t ex presentation av lag som Japan, Kanada, Australien och Norge. Uselt…Tror inte att man ens tänkt tanken om man gjort en motsvarande bilaga inför herrfotbolls-VM.

 5. AB kallar ingen av de som medverkar i bilagan för experter, istället är de reportrar, krönikörer och ”profiler”! Visst är Bilagan läsvärd med lite extra uppmärksamhet till spelare som Jakobsson och Rubensson. Sedan måste förstås ”de vanliga” släpas runt ytterligare ett varv…..gääääsp.

  Lag- och spelarpresentationer tycker jag ger mest, men varför kunde AB inte kosta på sig några meningar om varje plusbetyg, nu när de har så stor betydelse?

  Konstaterar att Johan är den ende som tror att Kanada spelar VM-final. Konstaterar vidare att nio lag får totalt fler plus än Sverige. Medalj……….all I have to do is dream…..

  Nu återstår för AB att göra en lika välfylld specialbilaga när Damallsvenskan startar 2020, eller lika mycket om Damallsvenskan som Herrallsvenskan om det blir en sammanslagen bilaga. ….all I have to do is dream…..

  Till sist: kul och välförtjänt att Johan kallats in som medarbetare. Hoppas det gav mer än ”äran”! AB är tydligen inte dummare än att de ser sin kompetensbrist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.