Sverige–Sydkorea 1–0 – eller kanske 2–1?

Sverige vann VM-genrepet med 1–0 mot Sydkorea. I min BT-krönika skrev jag att det var en seger utan guldkant.

På presskonferensen efter matchen sa förbundskapten Peter Gerhardsson att han inte hade någon bra känsla efter 90 minuter. Men att känslan var desto bättre efter minut 91.

Det var ju då som Madelen Janogy satte det svenska segermålet. Och som Gerhardsson konstaterade är sena segrar nästan alltid också väldigt sköna segrar.

Men utöver de första och sista tio minuterna briljerade knappast svenskorna. Det var faktiskt väldigt svårt att förstå hur vårt landslag hade besegrat Sydkorea med 4–0 i den där stängda landskampen i tisdags. Både spel- och chansmässigt var det ju nämligen väldigt jämnt.

Gerhardsson trodde att skillnaden mellan matcherna berodde på att Sydkorea har en tunnare trupp, samt att motståndarna till fredagens match hade bytt spelsätt till 4–4–2. Det där med tunnare trupp kanske man även skall ha med i bakhuvudet när man bedömer segern. Det svenska segermålet kom ju faktiskt efter att Sydkorea gjort flera byten – bland annat hade suveräna Ji Soyun klivit av.

På presskonferensen sa Gerhardsson också att det samlade mediegänget kan fundera över den svenska startelvan, så kan han koncentrera sig mer på att tänka på vilka spelare som skall avsluta matcherna. På den avdelningen noterades att nämnda Janogy återigen visade att hon är en klockren inhoppare.

Även Julia Zigiotti Olme och Anna Anvegård gjorde bra inhopp. Bästa svensk var en tredje inhoppare. För visst var väl Fridolina Rolfö bäst – trots att hon bara spelade 23 minuter, plus tillägg? Rolfö visade att det är hon som är vårt stora offensiva hopp. Även Lina Hurtig visade positiva tendenser.

I den första halvleken tyckte jag även att trion Amanda Ilestedt, Hanna Glas och Elin Rubensson gjorde positiva insatser. Bäst på planen var dock Sydkoreas nämnda storstjärna Ji Soyun.

Spelare som har förbättringspotential är bland annat Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani. Stina Blackstenius var bättre än på länge i landslaget, men känns ändå inte i 100-procentig form. Synd att hon inte fick tillgodoräkna sig det nickmål hon gjorde i den första halvleken.

Av vad jag såg borde det målet ha godkänts. Klart är att Sydkoreas mål i början av den andra halvleken skulle ha godkänts. I VM hade domarna kollat på VAR efteråt, och sett att målskytten Lee Geum-Min var på rätt sida om den svenska offsidelinjen. I VM, med VAR, skulle alltså troligen matchen ha slutat 2–1 till Sverige.

Slutligen noteras att det var drygt 6800 åskådare på Gamla Ullevi. Det tycker jag faktiskt är en väldigt dålig publiksiffra. Här bör nog förbundet fundera lite på hur man marknadsfört genrepet. De flesta länder runt om i världen har lyckats locka klart mer folk än vad Sverige gjorde.

Det spelades ett genrep till under fredagskvällen. Det var Frankrike som vann med 2–1 mot Kina inför 10028 åskådare i Creteil.

Det franska ledningsmålet gjordes av Valerie Gauvin och var av slumpartad karaktär.

Kinas kvittering var ett läckert anfall. Det är inte lätt att hitta in i djupled bakom Frankrikes mittförsvar. Men både passningen från Wang Shuang och avslutningen från Wang Shanshan håller hög klass:

Även det franska segermålet var en fin prestation. Det var Kadidiatou Diani som stod för den:

8 tankar på “Sverige–Sydkorea 1–0 – eller kanske 2–1?

 1. Hur kan landslaget gå från 25 000 på Friends mot Tyskland till 6 800 på Gamla Ullevi med bara en vecka kvar till VM? Var var göteborgarna? Nu kanske Tyskland lockar mer, men huvuddragplåstret borde väl ändå vara hemmalaget?

  • Nu var det ju Tysklandsmatchen lite av en specialhändelse, på herrarnas nationalarena i Stockholm, där damerna sällan spelar. Så den kanske vi inte skall jämföra med.

   Med det sagt tycker jag att det borde ha varit minst 10000 på Gamla Ullevi i går. Jag tycker inte att förbundet lyckats marknadsföra genrepet på ett bra sätt. De bör nog fundera på hur det marknadsför sina aktiviteter i olika kanaler.

    • Tror det hade varit svårt att konkurrera just denna helgen med herrarnas champions league men annars håller jag med dig om att lägga matcherna då många är lediga skulle gynna landslaget vad gäller publik.

 2. Varför ska damerna spela i Göteborg
  och herrarna i Stockholm? Visar bara att damerna inte prioriteras för SvFF.

 3. Nu var ju många lediga på denna dag, men samtidigt låg matchen mitt i en långhelg, vilket förmodligen försvårar försäljningen.
  Icke desto mindre tycker jag att dryga 6000 är på tok för dåligt.
  En historisk titt på den här årstidens landskamper:
  2016. 6 juni, Moldavien, 9168
  2017. 8 juni, USA, 10011
  2018. 7 juni, Kroatien, 8092

  Så något blev fel den här gången. Att tappa 2000-3000 i ett genrep före VM är ju märkligt.

 4. ”Rydén: ”Det är Fridolina Rolfö som skall göra det”——————läser jag här din frustration Rydén över den mediokra kollektiva insatsen som svenskor presenterade mot Sydkorea, då är du nu i desperat jakt efter ”jaget” i landslaget? Paradigmskiftet i tankegången eller bara önskemål som knappast kommer uppfyllas..
  Igår var det annars en sorgedag för den europeiska fotbollen. Det var nämligen 2 engelska lag som spelade CL- final! Som de gjorde det, kan inte komma ihåg en sämre final på årtionde.
  På en sida då hade vi ett lag led av Forrest /Kane/Gump medan på den andra var det hans bror till sättet att spela på, den hårige Aladdin med den magiska foten.
  Det som jag såg var det varken Forrest som sprang eller Aladdin som visade fötterna.. lol
  LFC är ännu ett bevis på att det är inte bästa laget som alltid vinner, utan den som har domare med sig, respektive emot.

 5. Sveriges U-23 vann med 2-0 över Kina på ett blött Tingvalla i Karlstad i lördags. Det är en landskamp som passerat helt obemärkt i svenska medier – såvitt mitt synsinne inte har svikit mig. Målskyttar var Emma Westin och Rebecka Blomqvist. Jo, SvFF har pliktskyldigast ett inslag om matchen på sin förträffliga hemsida och det kan man alltid roa sig med att leta upp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.