Sverige till semifinal – och till OS

Det här trodde jag verkligen inte på. Faktum är att jag kände mig så säker på förlust att det var först i slutet av den första halvleken som jag ens började hoppas på seger.

Det började ju riktigt darrigt, efter att Tyskland valt att sätta Alexandra PoppKosovare Asllani och istället ställa ett kvickt och rörligt anfall mot den svenska backlinjen. Men från Sofia Jakobssons kvittering och fram till vattenpausen i den andra halvleken kändes det tryggt.

Men tiden efter vattenpausen var riktigt svettig. Men Sverige redde ut stormen, och faktum är ju att segern var fullt rättvis. Jag har exempelvis 6–4 i målchanser i svensk favör.

Bäst på planen var Sofia Jakobsson som gjorde 1–1 och låg bakom Stina Blackstenius segermål. Men en sådan här dag förtjänar ju alla fina betyg. Det är ju väldigt bra att slå ut Tyskland.

Jag skall sätta ihop en krönika till Borås Tidning och hinner inte blogga mer just nu. Men det är värt att fundera lite över att Frankrike och Tyskland får se OS-fotbollen på tv nästa år. Sverige skall däremot vara med och spela. Och innan dess skall vi dessutom möta Nederländerna i VM-semifinal.

46 tankar på “Sverige till semifinal – och till OS

 1. Kollade noggrannt på ledningen av laget. Kan bara säga: mycket bra av Gerhardsson. Främst på det sätt han använde både Jacobsson och Blackstenius. De löpningar som sker under matchen har vilket fvärldsklassförsvar svårt att värja sig mot. Och det gav segern mot Tyskland.

  Det var också fint att se att hela försvaret var ordentligt på tå vid de tyska uppspelen. Att de lyckades störa dem vid flertalet tillfällen var också starkt bidragande till segern – tyskorna tröttades ut. 

Attityden var helgjuten från de svenska damerna, från början och genom hela matchen. Inget gnäll, ingen överdriven respekt. Plusspoäng även där till ledarstaben. Samt spelarna själva givetvis.

  Nu hoppas jag att alla förstår vad Blackstenius betyder i avgörande matcher, hur bra hon är och hur bra hon matchar högsta internationella motstånd; precis alla, hela ”högen” av tyckare (dit jag även räknar 99% av svenska fotbollsjournalister). Hon var totalt hyperfarlig under hela matchen: 5/5 i betyg. Och vem är det som avgör? Igen. Nåväl. Och Jacobsson får också 5/5.

 2. Riktigt bra match av Sverige. Och, får man väl erkänna, otroligt dålig av tyskarna. Vad gör deras mittbackar på Jakobssons mål? Överhuvudtaget taget känns det som tyskarna hela turneringen spelat ett väldigt naivt försvar, och låtit Doorsoun och Schult fixa det mesta själv.
  Väldigt kul att se de fina insatserna av alla svenska spelare. Extra plus för Rolfö, Jakobsson, och Seger som inte sett så här vassa ut på ett tag. Lindahl var också bra, undantaget de två misslyckade utboxningarna.

   • Att Tysklands backlinje står högt å är sårbara bakom det tror jag Peter visste innan!! Fanns tre lägen till i 1a där passningsläggare o djupledare tyvärr inte synkade, annars hade det inte vart 1-1 i paus!! Grym insats av samtliga ledare bänkare o startare så här långt!! Men vi är inte nöjda än!!

 3. VM:s största skräll! Omslagspunkten för Sverige var andra halvleken mot Kanada – där hände något. Oerhört viktigt med snabb kvittering efter Tysklands mål och lika viktigt att göra 2-1 i början av andra. Blackstenius has got her mojo back. Visst pressade tyskorna på i slutet av andra, men den riktiga paniken uppstod inte i Sverige. Det var ett lag som höll ihop och trodde på sig själva. För Tyskland började tvivlen smyga sig in efter 2-1-målet och bitvis såg de lite håglösa ut och tappade i både det fysiska spelet och passningsspelet. Tiden talade för Sverige och emot Tyskland. Jag tror att en delförklaring är att tyskorna är ovana vid att det inte går deras väg och när det händer som idag blir de lite villrådiga. Dessutom tror jag att tyskorna var lika lite imponerade av Sveriges gruppspelsmatcher som många andra och även om de inte direkt underskattade Sverige, så kände de sig nog rätt säkra på att vinna.

 4. Nu har inte Rydén några problem med fördelningen av OS-platser längre. 😉

  En OS plats till Sverige och bara två europeiska konkurrenter. Resten är något liknande B- och C-lag från andra obetydliga kontinenter. Kan bära långt. Eller hur?

  • Jag tycker fortfarande att fördelningen av OS-platser är en katastrof. Jag hade velat ha Frankrike, Tyskland, Norge, Italien och Spanien i OS. Jag tycker att alla har där att göra.

   • ”Jag tycker fortfarande att fördelningen av OS-platser är en katastof.”——————-i de mer fotbolls medvetna länder är då fotboll i OS en ”B” tävling i fotbolls sammanhanget
    Till OS brukar herrar skicka tex sina 23-åringar eller amatörer..Det är lite syfte med OS Rydén i alla fall innan ”Coca-Cola tagit över.

    • Du har rätt i att herrarnas OS-fotboll är en turnering för U23-lag. Det här är dock en blogg om damfotboll, och inom damfotbollen är OS en turnering för de bästa lagen.

     Eller. OS har tidigare varit en turnering för de bästa damfotbollslagen. Nästa år kan man väl däremot diskutera om det är en turnering för de bästa lagen. För fyra av kvartsfinallagen från VM kommer ju inte att vara med.

    • ”………..och inom damfotbollen är OS en turnering för de bästa lagen”—————— detta enligt dig då och de som vill gärna krossa FIFA och de ”gamla gubbar” problematiken.
     Därför uttropar du OS som tävling för de bästa, fast många håller inte med detta, som man klargjort med utformning på kommande OS tävling i damfotboll

    • Medverkan i OS borde vara ”casus vivendi” för F23, inte som det ser ut nu, som lekstuga för diverse tränare att höja sin kompetens

   • Hehe, Tyskland har inte i OS att göra: alles ist vorbei… ser du inte möjligheterna Rydén, till att Sverige slår ut England i kvarten, Holland i semi och ställs mot Japan i finalen? Om OS-guldet?

    (… skojar bara lite… och njuter av svenskornas vinst igår…)

    • Jag ser absolut möjligheterna. Och jag är glad över Sveriges framgång.

     Men jag ser helst att alla de bästa lagen är med i OS. Att hälften av kvartsfinallagen i VM inte ens har chansen att ta sig till OS känns ju inget vidare.

 5. Märklig match, beroende på värmen. Såg stundtals ut som det lät när en singel spelades på 33 varv.
  En fundering kring kvitteringen; jag uppfattade det som om Magda Eriksson tvingas slå en rensning efter en svag passning från mittfältare (såg inte vem), och den bollen överraskar tyskorna.
  Däremot såg jag senare hur Sofia Jakobsson är i rörelse och signalerar, så vad jag lurar på är hur intränat det var eller hur slumpmässigt det var?

 6. Såg inte matchen överhuvudtaget pga annat kom emellan.Kommer med bussen till en busstation.Såg enbart dystra och irriterande miner.En person cyklar förbi.Han ser arg och besviken ut,Bilar körde förbi och lika dystra såg förarana ut.Ungdomar gick tysta.Jaha,tänkte jag ,förlust igen mot Tyskland.Det är därför dysterheten.Mina dystra förutsägelser gick in tänkte jag,Blir då väldigt förvånad när jag tar in Text-TV.Va Sverige vann reagerade jag.Frågan man ställer sig.Vad det pga att Sverige vann man såg dessa irriterade människor?Missunnar många svenskar dessa fotbollsdamer framgång.Tråkigt i så fall.Negativa sviter bryts någon gång så grattis Sveriges Damlandslag.Men nu börjar nästa 24 svåra år?Börjar tyska landslag förlora fel matcher.Nar Tyskland vann OS förlorade man mot Kanada i Gruppspelet.Sverige förlust mot USA i detta VM har ingen betydelse.Tysklands enda förlust drabbar enormt mycket hårdare.Dock finnes det en stor risk att Sverige blir fyra om vi förlorara mot Nederländerna

 7. Tyskland har VM-ets yngsta trupp.Kanske inte så konstigt att Sverige tog chansen.Och utnyttjade att Marozsan var skadad.

 8. Alltså,förvirrat tyskt försvarsspel och uselt av Schult att inte rädda vid kvitteringen.Men Tyskland var inte bättre igår

  • Varför så dyster kommentar? Eller misstolkar jag dig? Nu får vi ju va positiva och tro på Sverige.

   Jag var så övertygad om att Sverige skulle vinna igår så jag drack vin och serverade gäster i lugn och ro och missade de två första målen när jag hämtade grejer i köket.
   Vi har pratat mycket om psykologi här hemma och Peter har definitivt lyckats bra med laget på den biten. Spelarna ser glada ut och med mkt självförtroende. Väldigt likt 2011.

   • Håkan höll på Tyskland och hade gått på rätt bra i tidigare inlägg från Rydén om hur lätt de skulle slå Sverige. Så jag anar en viss bitterhet i hans inlägg.

    • Tyskorna skulle psykas innan matchen mot Sverige på direktiv från högre ort.Kan det ges någon rimlig förklaring till att dopingpolisen dyker upp hos den tyska truppen några dagar innan matchen mot Sverige.Det är för mig något märkligt det som händeDet var för att få tyskorna ur spel och rytm.Det sätter sina spår att bli misstänkliggjord.Kommer dopingpolisen dyka upp hos svenskorna?Och sen att Tyskland inte fick en given straff för att kunna kvittera gör mig misstänksam om att matchen kan var riggad till Sveriges fördel

 9. Det finns goda förlorare, besvikna förlorare och dåliga förlorare. Spelarna i Tysklands lag tillhör mestadels de två första kategorierna medan en och annan lutar åt det sistnämnda hållet. Det handlar om situationen då Lina Magull krockar med Hanna Glas och faller – med eller utan lätthet är svårt att avgöra – och blir liggande, kanske lite omskakad, kanske också för att njuta av någon minuts extra vila i bastuhettan. Domaren bedömde inte att ”fallet” krävde avblåsning, den tyska spelaren låg inte och skrek av smärta eller förblödde i gräset. Sverige fullföljde anfallet, vilket ledde till segermålet, 2-1. Nu menar dock upprörda tyska röster att de svenska spelarna ”var ojusta” som inte stannade upp ändå. Jomenvisst… Hade tyskorna varit sådana monster av sportsmanship (”sportswomanship”) att de avbrutit spelet och ett gyllene läge för att ömka en stackars fallen motståndare i en liknande situation? Knappast.

  Om det inte handlat om ett avgörande mål i kvartsfinalen hade besvikelsens kranka blekhet inte drabbat så hårt. Deutschlands damlandslag har sett det som en självklarhet att man för tid och evighet ska vara bäst, eller åtminstone sätta ”blåbär” och uppstickare som Sverige på plats. Ursäkta en obefogad liknelse, man det hela erinrar något om politikens värld, som under 1970-talet, i det val där socialdemokratin under Olof Palme förlorade sin decennier långa makthegemoni till borgerligheten. Då var besvikelsen avgrundsdjup bland förlorarna, som till råga på allt inte kunde skylla på utomstående krafter, typ fotbollsdomare…

   • Du kan kan inte tro på detta på allvar? Tyskland skulle fullständigt ignorera skadade svenska spelare så länge domaren inte blåste. Och de skulle göra rätt. Domaren avgör och hon ska bara blåsa vid misstänkt allvarlig skada.

   • ja, sicher. just like wolfsburg usually stops when potsdam players are on the ground. not.
    as a potsdam fan I observed such situations a couple of times. and should wolfsburg stop? no, of course not. potsdam needs to remember they’re professional players and there’s no stop until the ref blows the whistle. just the same here. somewhat ironic that it’s schult of wolfsburg who I heard and saw complaining now.

  • Uppstickare som Sverige?Det första EM-slutspelet som Tyskland nådde var 1989.Tyskland hade misslyckats kvala in tidigare.Sverige vann EM-guld 1984 och tog silver 1987.1989 deltog Tyskland för första gången i EM-slutspelet och vann Guld.Så om det är något land son är uppstickare är det får man säga Tyskland

 10. Anknyter till mitt förra inlägg. SvFF med damfotbollsöverchefen Domanski Lyfors tänker överklaga Fridolina Rolfös avstängning hos FIFA. Ja, stort lycka till med det, säger vi. När i mannaminne har det hänt att Fotbollens Allraheligaste Instans har desavouerat en domare och återkallat ett gult kort? Nå, det handlar främst om en markering från svensk sida och det duger bra så. ”Lagt (gult) kort ligger”. FIFA:s gubbmaffia behöver störas med något oväntat och oönskat då och då, även om allt går direkt till slutdestinationen, papperskorgen.

 11. FIFA har makt att styra och ställa som dom vill.Om man vänder på det.OM dopingpolisen dykt upp hos svenskorna några dagar innan match och inte hos tyskorna,Tyskland gjort mål när en svensk spelare ligger skadad och Sverige inte fått en given straff,om allt detta drabbat Sverige,då hade det inte varit tyst om detta.Nej,allt detta är för mycket för att det kan ignoreras.Detta är en logisk slutsats och har inget med konspirationsteorier att göra.Hata slumpen gäller

  • Jag tror att du överreagerar kring dopingpolisen. Den dyker upp med jämna mellanrum hos lag. Inget speciellt med det. Och den är på i princip varenda landskamp, även Sveriges.

   När det gäller Magulls skada fanns det ingen som helst anledning att avbryta spelet på grund av den. Dels är det domarens beslut att bryta spelet, och domaren såg situationen tydligt – hon var bara fem meter ifrån. Dels hade Magull redan rest sig när Blackstenius satte upp bollen i nättaket. Att skylla på osportslighet i den situationen är bara att vara dålig förlorare.

   Däremot borde Tyskland alltså ha haft en straff. Men den var inte given för mig i går. Och jag såg inte att du skrev något om den då heller. Och jag hörde inte heller några tyska kommentarer kring den. Så det var kanske inte jättkonstigt att domarna missade den i går?

   • Som jag skrev igår såg jag ej matchen i går utan har kollat på delar av den idag,Fortfarande har vissa kvar gamla videobandspelare.Inte jag men bekanta.Och eftersom du skrev om straffen kollade jag situationen och det kan stämma.Om dopingpolisen dykt upp samtidigt hos svenskorna också skulle det vara mer just.Ska man misstänkliggöra tyskorna skall man samtidigt göra samma sak hos svenskorna.I rättvisans namn

    • Förstår faktiskt inte varför de väljer ordet misstänkliggöra? Dopingkontroller är en elitidrottares vardag, det har inget med misstänkliggörande att göra. Jag har hört Anja Pärson och Carolina Klüft berätta om hur de kunde väckas 06.00 av att dopingpolisen knackade på. Fast det var rutin och hade inget med misstankar att göra.

    • ”Jag har hört Anja Pärson………”———————–nu har du valt som ex en av de värsta dåliga förloraren inom svensk idrotts historia. Hon är”definition” på ett sådan
     Därmed är hon foga trovärdig

     • Nu förstår jag ingenting. Jag har aldrig hört Pärson eller Klüft skylla någonting på dopingkontroller. De har bara berättat att de fått påhälsning av dopingpolisen tidigt på morgonen. På vilket sätt skulle det inte vara trovärdigt?

    • Hon klagade ju på nästan allt, typ sina stavar, pjäxor eller skidor, vinden, luften, snön, ljuset, mörkret, banan, bansättningen….att inte snacka om ”The greatest shits” om sin ”värsta” konkurrent J. Kostelic, friskt uppbackat av den svenska media-….så Rydén, tror du på allvar att påhälsning av dopings kontrollanter i hennes fall, hon tolkade just som det var?

     • Jag höll ofta på Kostelic i duellerna med Pärson. Men jag tycker inte att Pärson är värd den skit du kastar över henne.

      Och jag tror på allvar att Pärson inte hade några problem med att få besök av dopingpolisen. Eller. Självklart är det inte kul att bli väckt för att göra dopingkontroll. Men det faktum att dopingpolisen testar idrottarna löpande tror jag inte att de tolkar som annat än vardag.

    • ”Men jag tycker inte att Pärson är värd den skit du kastar över henne”—————-skit eller fakta, ”that`s the question”!
     Jag kan förstå ”nerven” hon hade samt passion i hela henne, men efter nederlaget visade då Pärson en dålig sida av en idrottare tycker jag. Då var allt annat fel på utöver hon själv.
     Pärson kunde ej hantera sin ilska då tills det karriären närmat sig sitt slut och en viss Vonn dök upp..då var det slutsnackat med skit om sin ”värsta” motståndare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.