Analys av kvartsfinalen – Tyskland borde nog fått en straff

Nu har man fått sova en natt på saken. Sova en natt på det faktum att Sverige är i VM-semifinal. Och det känns lika bra i dag som det gjorde i går.

Efter gårdagens kvartsfinal läste jag flera kommentarer om att det var den bästa match landslaget någonsin gjort. Och visst, Sverige gjorde en väldigt bra match. Men den bästa någonsin? Nej, det tycker jag nog inte att det var.

Frågan är förresten vilka matcher som skulle kunna kandidera till just den titeln, Sveriges bästa landskamp någonsin. Kom gärna med förslag.

Personligen kommer jag inte så här spontant på någon självklar kandidat. Men jag tycker exempelvis att vårt landslag var starkare i höstas än det är nu, att den avgörande VM-kvalmatchen mot Danmark var bättre än gårdagens kvartsfinal.

Mot danskorna var jag egentligen aldrig orolig, det svenska laget kändes rakt igenom superstabilt. Visst kan den känslan ha påverkats av att Sverige vann på kryss den gången. Men vid en liten tillbakablick ser jag att jag hade högre betyg på de svenska spelarna i Viborg än vad jag satte i går. Mot Danmark blev snittet 3,82, medan jag nöjde mig med 3,36 mot Tyskland.

Betygen i går var för övrigt femma på Sofia Jakobsson, fyror på Hanna Glas och Stina Blackstenius samt treor på övriga.

När man funderar tillbaka på gårdagens match så tror jag att Sverige hade nytta av solen och värmen – 32 grader i skuggan vid avspark. Dock var större delen av planen i sol, vilket bör ha inneburit ytterligare cirka tio grader. Den första kvarten såg det ganska darrigt ut. Vårt försvar hade så långt jobbigt med kvicka och rörliga tyskor.

Framför allt hittade man runt på vår högerkant. Och duon Lina Magull och Sara Däbritz hittade inledningsvis ytor framför vår backlinje. Bland annat tog Nilla Fischer en farlig frispark mot Magull precis utanför svenskt straffområde i femte minuten.

När Magdalena Eriksson stod för dubbla missar och bjöd Tyskland på 1–0-målet såg det riktigt illa ut. Först slog Eriksson ett uppspel rakt på Däbritz. I sin ambition att rädda situationen föll vår vänsterback för långt och upphävde i nästa läge offsiden på Magull. Tyskan tackade för det och trixade snyggt upp bollen i luften och smällde sedan in ledningsmålet på volley.

När de fick chansen stod först Däbritz för en fin prestation när hon slog en smart passning mellan de svenska mittbackarna till Magull, som alltså avslutade anfallet snyggt. I det läget tyckte jag att det kändes väldigt mörkt för svensk del, även om vi hade inlett lovande i offensiven.

Hedvig Lindahl

Där syntes det direkt att Sverige ville spela i djupled, helst innan det tyska laget hade hunnit samla sig. Man såg det i fjärde minuten när Hedvig Lindahl gick på snabb utspark mot Blackstenius efter den första tyska hörnan. Man såg det i elfte minuten när Fridolina Rolfö fint hittade Jakobsson i djupled och skapade Sveriges första 100-procentiga målchans. Man såg det i 19:e minuten när Elin Rubensson med första blicken letade efter Blackstenius efter en brytning.

Djupledsbollarna skulle gärna komma bakom Marina Hegering, som ibland kliver fram lite för långt och därmed lämnar ytor bakom sig. Just så var det vid 1–1-målet.

Det började med att tyskorna satte bra press på det svenska laget. Linda Sembrant var tvungen att sätta bollen långt på sitt förstatillslag för att inte hamna i problem. Blackstenius hade en bra position, och var en trolig måltavla för långbollen. Det såg Hegering och den tyska mittbacken klev därmed upp i Blackstenius rygg.

Vad Carolin Simon gjorde i det läget är dock högst oklart. Den tyska vänsterbacken släppte Jakobsson och tog ett par steg ut mot kanten. Den enda förklaring jag kan hitta till det rörelsemönstret är att Simon var så säker på att tyskorna skulle vinna långbollen, och att hon därmed började söka en anfallsposition. Jag såg att hon tjuvade lite i omställningarna fler gånger – och ställde därmed Hegering i svåra situationer.

När just Hegering (solens fel?) inte nådde upp på Sembrants långboll var felplacerade Simon helt körd – och Jakobsson helt fri.

Sofia Jakobsson

Jakobssons avslut var sedan lite lagom studsigt för att gå under Almuth Schult:s utsträckta högerben. Avslutet påminde ganska mycket om det mål som Jakobsson gjorde i Viborg – det som tog Sverige till VM. Den här gången gjorde hon målet som tog in Sverige på allvar i kvartsfinalen.

Tyskland satte aldrig någon hysterisk press på det svenska laget, typ den vi drabbades av på Friends i april. Men inledningsvis fick de ändå hyfsat tryck på vår baklinje. Men den där pressen avtog ganska betydligt efter cirka 25 minuter. Samtidigt började Sverige i det skedet få bättre betalt för sin press. Vårt lag var ju modigt från start, och klev upp ganska högt. Det höll på att bli dyrt inledningsvis, men betalade sig över tid.

Att den tyska pressen avtog kan ha berott på flera skäl. Dels av trötthet, det var ju varmt, och bara Hedvig Lindahl spelade den första halvleken på en skuggad del av planen. Men det kan även ha varit så att tyskorna började bli lite rädda för de svenska långbollarna, och därmed tog en lite lägre position.

Efter paus började tyskorna med lite mer tillbakadraget lag. Redan efter drygt två minuter kunder Sverige spela sig igenom det laget. Hanna Glas vann en duell mot Lina Magull, där tyskan blev liggande. Bollen gick via Caroline Seger till Magdalena Eriksson, som slog en fin passning till Kosovare Asllani, en passning som slog ut det tyska mittfältet.

Asllani spelade ut till Jakobsson på högerkanten. Hon utmanade, och tog sig förbi Giulia Gwinn. Inlägget gick mot bortre delen av straffområdet, där Rolfö kom perfekt. Nicken var bra, men räddades ändå fint av Schult.

Stina Blackstenius

Dock hade Sverige väldigt många bra inlöp i straffområdet på inlägget. Fyra svenskor löpte in på bra ytor. På returen hade Stina Blackstenius placerat sig på den allra bästa ytan. Hon tog emot bollen med höften och skickade sedan upp den i nättaket med vänstern.

Blackstenius som haft det så tungt under våren var matchhjälte för andra matchen i rad. Hon visade verkligen återigen att hon är de stora matchernas spelare. Faktum är att det kändes ganska tydligt att målet från Kanadamatchen betydde enormt för Blackstenius. Jag tyckte att hon redan från start i kvartsfinalen var bättre i det felvända spelet än jag sett på länge. Det gav det svenska laget fler uppspelspunkter, vilket ju är otroligt viktigt för att kunna ha ett eget spel.

Lite ställde ju för övrigt värmen till det för Sverige också. Efter 63 minuter fick Nilla Fischer kramp, och tvingades till byte. Fischer har varit känslig för kramp i varma matcher tidigare, spontant kommer jag att tänka på VM-premiären mot Nigeria för fyra år sedan. Den gången skylldes det för övrigt på rödbetsjuice.

Amanda Ilestedt

Fischers kramp innebar att Amanda Ilestedt fick komma in i mittförsvaret i ett ganska jobbigt läge. Hon skötte sig dock utmärkt.

Redan i paus hade för övrigt Tyskland bytt in storstjärnan Dzsenifer Marozsan. I 70:e minuten satte tyskorna även in Lena Oberdorf på mittfältet för att kunna flytta upp Alexandra Popp på topp. Allt för att få ett rejält tryck på Sverige. I det skedet kändes det ganska tryggt, även om tyskorna ofta var kring det svenska straffområdet.

Oron började i minut 82, när Hedvig Lindahl var sent ute på ett inlägg från Marozsan mot Popp. Som tur var vinkades tyskorna av för offside – annars hade det varit en tysk straff. Efter den situationen kändes det darrigt, inte minst från Lindahls sida. Hon kom ut snett på ytterligare ett par bollar. Kanske var det ett utslag av hennes matchovana som vi fick se. Kanske var det lite nervositet över att vara så nära att äntligen få vinna en stor match mot Tyskland.

Från den där straffsituationen tyckte jag först att det var anmärkningsvärt att VAR-rummet behövde 2,5 minuter för att slå fast att det var offside. Men när bilden kom upp visade det ju sig att Sverige klarade sig med någon centimeter. Det visade sig också att offsiden var på Magull, medan Popp var på rätt sida.

Straffsituationen i VM-kvartsfinalen

Magull valde sedan att inte gå på bollen. Utifrån tidigare bedömningar i VM kan hon inte ansetts ha påverkat spelet. Därmed känns det som att Tyskland borde ha haft en straff. Vi kom alltså undan med blotta förskräckelsen. Att det var så nära tysk straff fattade jag först i dag när jag såg om matchen. I går kändes den där situationen helt lugn, jag fattade som sagt inte varför det tog så lång tid.

Även om jag totalt sett tycker att Marozsan gjorde en ganska blek figur var det på hennes inlägg som tyskorna hade sina chanser. Det var hon som slog inlägget vid straffsituationen, och på en inläggsfrispark från henne några minuter senare fick inhoppare Oberdorf öppet mål. Där hann hjärtat slå många slag innan man insåg att nicken gick utanför.

Hjärtat var sedan uppe i halsgropen i 93:e minuten, när Marozsan spelade loss Svenja Huth på högerkanten. Inlägget gick förbi Lindahl mot bortre stolpen, där Hegering dök upp. Glas gjorde dock ett bra jobb och störde tyskan så mycket att nicken gick över det tomma målet.

Fridolina Rolfö

Hjärtat dunkade rätt mycket de sista tre minuterna också, men det svenska laget redde som bekant ut det. Under de där sista övertidsminuterna byttes Fridolina Rolfö ut. Drygt tio minuter in i den andra halvleken hade hon fått sitt andra gula kort i turneringen. Därmed är hon avstängd i semifinalen.

Den svenska lagledningen lämnade i dag in en protest mot varningen, som var hård. Men den typen av protester brukar aldrig gå igenom, så räkna med att Rolfö får se matchen mot Nederländerna från läktaren. Men man förstår att Rolfö hade nära till tårarna när hon fick kortet. För båda hennes varningar i VM har kommit för omedvetna förseelser.

Noterbart i övrigt var att Sverige hade bättre fasta situationer än tidigare. Vi hade bara tre hörnor, men alla var bra. Kollar vi matchstatistiken visar den:

Sverige–Tyskland 2–1 (1–1)
Avslut, totalt: 12–13
Avslut mot mål: 6–6
Hörnor: 3–5
Frisparkar: 6–8
Bollinnehav: 41–59
Passningar till rätt adress: 216–422
Tacklingar: 5–20
Rensningar: 5–21

Noterbart är att förbundskapten Peter Gerhardsson både före och efter kvartsfinalen har pratat om att laget har jobbat med att spela sig ur knipor. Statistiken över rensningar visar att man kommit en bra bit på vägen på den punkten.

Sverige har även kommit en bra bit på vägen i VM. Jag återkommer med tankar om nästa uppgift – onsdagens semifinal mot Nederländerna, eller Holland som de själva säger.

12 tankar på “Analys av kvartsfinalen – Tyskland borde nog fått en straff

 1. De gånger som Ilestedt har fått spela tycker jag att hon har varit bättre än Fischer, så när hon byttes in kändes det bara tryggt. Jag har intrycket att Ilestedt är snabbare, rörligare och mer offensiv än Fischer. En annan spelare som jag tycker stagnerat är Seger. Hon stannar onödigt ofta upp spelet och blir stående med bollen. Men det blandar hon dock med utmärkta ingripanden.

 2. Kunnig analys, som vanligt.

  Noterade att även Glas var på fel sida vid 1-0. En riktigt dålig sekvens.

  På ungerska är det ”sz” som uttalas som ”s”. ”zs” är någon sorts tonande ”ch”-ljud.

  Popps straffsituation var märklig. Det var ju knappast offside. Kanske situationen bedömdes som ej bestraffningsbar kontakt? Kommer inte ihåg om det slutade med frispark eller inspark.

  Ilestedt gjorde det bra. Hoppas hon får starta mot Holland. Fischer är sorgligt nog en säkerhetsrisk nuförtiden.

  • Tack för lektionen i ungerska. Jag stryker bort felaktigheterna ur inlägget.

   Popps straffsituation slutade med svensk frispark för offside. Medan domaren sprang med armen i luften slog Hedvig Lindahl frisparken ungefär från straffpunkten. Det var ett bra domslut för svensk del, men sannolikt inte ett korrekt domslut.

 3. Sveriges bästa match någonsin var mot Tyskland i 3:pris matchen 0-1 i Athen 2004. Enbart vad jag minns var det Silke Rottenberg, målvakten som räddade tysk seger.

  Annars fortsatte Sverige på den Nordiska inslagna vägen mot Tyskland. Danmark vann mot Tyskland 2017 i EM och tiil och med Island vann borta mot Tyskland i kvalet till detta VM. Som sagt, Sverige bör vinna mot Holland, som Nederländerna vill kallas när dom spelar fotboll annars kan 4:e platsen bli svensk.

  Hur bra är Holland. Dom var oändligt mycket bättre än man anade i EM 2017. Är det samma nu? Vem vet

 4. Det man kan konstatera är att FIFA oavsett vad man själva hävdar har tagit åt sig vad gäller ‘överanvändningen’ av VAR i tidigare matcher. Detta vågar jag påstå då det knappast kan vara en tillfällighet att ingen match avgjorts på det sättet efter presskonferensen där man påstod att man varit helt nöjda med hur det sett ut fram tills dess.

  Jag är nöjd men kan samtidigt tycka att det slår väldigt snett då Japan och Spanien blir dubbelt bestraffade i o m att man var de sista (?) länderna som drabbades av mycket tveksamma straffar i det här mästerskapet.

  • Mindre VAR beror kanske på att det är bättre spelare kvar, och att de såklart anpassar sig efter domarnivån.

 5. Att Marozsan gjorde en blek figur kan ha sin förklaring i att hon, mer eller mindre halvskadad, fick hoppa in mitt i matchen. Om det var frivilligt eller på order från lagledningen är omöjligt att veta. Det var iallafall ett bevis på viss desperation från tyskt håll.

  Om man ska ta upp det redan så utslitna ämnet med tveksamma bedömningar trots underverket och hjälpmedlet VAR, så anser jag att det vore fel att lägga det på hyllan inför kommande stora fotbollsturneringar. Nyttan överväger trots strul och pinsamma longörer. Klart är dock att den s.k. mänskliga faktorn till syvende og sidst avgör. Hittills har detta visat sig i samband med alla straffsituationer – straff eller inte straff? Sedan må det betänkas, att domarkåren också belastats med en uppsjö av regeländringar till detta VM. Man inser lätt att det kan snurra till i skallen på en ansvarstyngd rättsskipare ibland, fast inte så ofta, dessbättre.

  Kan inte låta bli en sidokommentar till det ovannämnda, för att nu göra skäl för det smickrande epitetet ”kåsör”. Under Andra världskriget ledde Winston Churchill och hans stab de stora operationerna från olika bombsäkra ”war rooms” i Londons underjord. Idag övervakas VM i Frankrike (ett slags krig av mindre allvarlig art) från ett ”VAR room” någonstans i eller under Paris.

  • ”Om det var frivilligt eller på order från lagledningen är omöjligt att veta.” – jag fattar inte hur du menar. Det skulle alltid vara lagledning dvs coacherna som bestämmer vem byts i och när. Och jag har noll tvivler att det var just Voss-Tecklenburg som bestämde här.

   Däremot håller jag med om att det var uttryck av desperation. Och, som så ofta, ingen bra beslut gjort i paniksituation. Jag (som är tysk. och faktiskt höll tummerna för tysktjejerna då) trodde redan då att det var kört för Tyskland. För att jag har aldrig sett Marozsan lyckas att vara ”game changer”. Hon är för det tyska laget som Hegerberg för Norge (fast utan Hegerbergs ganska arroganta attityd) – bra individuell fotbollspelare och trivs när laget som helhet är på lika hög nivå, men misslyckas att höja ett lag, därför laget oftast funkar bättre utan henne. Tyvärr.

 6. Sverige vinnst mot USA OS 2016,Sveriges 4-0 mot Tyskland VM 1991.Bra matcher minst sagt av Svenska damlandslaget..En sak till.Otroligt snygg landslagsdress Sverige hade igår mot Tyskland

  • Det ÄR över nu Håkan, auf wiedersehen… Kanske ses vi 2021 om nu Tyskland kvalificerar sig. Innan dess spelar svenskorna OS. Antagligen i otroligt snygga dräkter.

 7. Grattis till Sverige som återuppstod i den andra halvleken mot Kanada. Helt plötsligt synkade löpningar och passningar, försvaret var som vanligt starkt. Nu i semifinal och mot Nederländerna finns goda möjligheter!
  Undrar hur Martina Voss-Tecklenburg tänkte inför matchen?
  Hur var planen?
  Tysklands förbundskapten bjöd på enorma ytor bakom backlinjen. Tack, sa både Jakobsson och Blackstenius och drog iväg på ännu en lyckosam djupledslöpning.
  De tyska spelarna blev osäkra. Passningsspelet började hacka. Sverige fick övertaget.
  Var Martina Voss-Tecklenburg så segersäker att hon struntade i lilla Sverige?
  Och körde på som vanligt med en högt stående försvarslinje.
  Skulle gärna vilja höra Martinas analys av matchen inför förbundsledningen…Räknar med att hon avkrävs en sådan.
  Bara att tacka och ta emot för löpglada och starka svenskor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.