En förlust som kommer att kännas länge

Det blir bronsmatch för Sverige på lördag. Oj, vad det svider. Under 90 minuter upplevde jag Sverige som det bättre laget i onsdagens semifinal. Men i förlängningen kopplade Holland ett tidigt grepp.

Och jag vet inte hur många sekunder det hann gå mellan att jag sa högt på pressläktaren att det var en oroande matchutveckling till att Jackie Groenen gjorde mål. Det var knappast 30.

Jackie Groenen

Målet var den typen av segermål som ofta avgör täta och stängda matcher. Groenen fick bollen väldigt turligt, men agerade högklassigt när chansen dök upp.

Det var ju ett holländskt instick mot Vivianne Miedema, där Linda Sembrant klev fram och styrde undan bollen framför forwarden. Sembrants styrning hade dock bästa möjliga riktning för Holland. Bollen gick nämligen rakt till Groenens högerfot. Hon tog med sig i steget, och stod sedan för ett mycket behärskat avslut på sitt andra tillslag. Skottet var närmast otagbart för Hedvig Lindahl, som annars gjorde en mycket bra match.

Efter Groenens mål tryckte Sverige på, men utan att få till någon 100-procentig kvitteringschans. Det kändes som att Holland hade ganska bra kontroll på slutet.

Det här är verkligen en 1–0-förlust som kommer att svida länge. Visst kan det bli bronsfest på lördag. Jag minns hur kul bronsmatchen var i Tyskland 2011. Skillnaden mot då var att vårt landslag aldrig var nära någon finalplats den gången. Semifinalen mot Japan var en enda lång utklassning.

Nu var finalplatsen så otroligt nära, vilket gör förlusten mycket svårare att smälta. Rent spontant tror jag också att det hade blivit en bättre final med Sverige mot USA. För den spontana känslan är att USA kommer att kunna såra det här holländska lagets backlinje ganska hårt.

Samtidigt blir det säkert en matchtyp som kan passa Holland, där de får ligga på kontring. Och är det något man måste imponeras enormt av med det holländska laget är att de hela turneringen har hittat sätt att vinna matcherna. Tyvärr var det så även den här sena kvällen i Lyon.

6 tankar på “En förlust som kommer att kännas länge

 1. Ja, det kommer att kännas länge, Sverige var bättre i spelet och borde gjort minst ett mål i första halvlek. Ja, så en bitterljuv förlust. Det finns hopp för det här laget, Gerhard/Wikman har börjat bygga på rätt sätt och det kan bli bra i kommande turneringar (OS t.ex.). Jag ser ju tydligt svagheterna hos Sverige, kan man slipa bort dem och samtidigt bli ännu bättre offensivt, ja då finns det möjligheter inom de kommande åren. Men oerhört bittert samtidigt givetvis: alla sådana här missade chanser urholkar fotbollsnationens själ. Det gäller att vinna just* de här matcherna – hur spelar ingen roll.

  …sedan måste ju nämnas att Holland hade fördel av domaren. Och då blir det svårt att vinna. Flera av spelarna blev nästan misshandlade av holländska förvarare, främst Asllani och Hurtig. Svenskorna bör lära sig att bli mer streetsmart visavi domaren i matcherna, skaffa sig de givna och enkla frisparkarna.

  Och samtidigt, så enormt avgörande för framtiden, det är en oerhörd skillnad att spela en final, trean eller fyran kommer ingen ihåg nästkommande vecka ens, tyvärr. Så det är över för den här gången. Man ska aldrig kunna ”trösta” sig med bronsmatch, det går bara inte. Det gäller att avgöra, så hårt är det. Så jag hedrar svenskorna för det som de till slut visade upp i turneringen. Modet och passionen! Bravo!

 2. Sverige var som vanligt som man brukar vara i ett Mästerskap.Skakar favoriterna,kan till och med slå ut favoriter,som USA och Brasilien OS senast.Faller med flaggan i topp i slutet på Turneringarna,tex som i OS-finalen mot Tyskland 2016.Även nu.Regerande EM-mästarinnnorna behövde förlängning för att besegra svenskorna.Sverige slog ut Tyskland,men det berodde mest på ”att någon får det väl vara Sveriges tur att få vinna en match mot Tyskland i ett stort Mästerskap”.Vi kanske övervärderade segern mot Tyskland,ett Tyskland som givetvis är ett starkt landslag men inte lika bra förnärvarande som tidigare.Tyskland blir det kanske igen,lika bra som tidigare.Rolfö kommer väl tillbaka mot England på Lördag och då tycker jag att chansen ökar i den matchen

 3. Kändes som Sverige brände sitt bästa krut mot Tyskland. Kylan i de avgörande lägena fanns inte kvar. Rimligtvis vinner USA finalen lätt, om inte Nederländerna lyckas tråka ut även dem.

 4. Den kanadensiska domaren lyckades – indirekt – med det Kanadas landslag gick bet på: stoppa Sveriges marsch mot VM-guldet… 😉

  Annars tycker jag inte att vi ska deppa ihjäl oss över den knappa och hedersamma(?) semifinalförlusten. Våra blågula valkyrior har på sätt och vis överträffat sig själva, sett i ljuset av världsrankingen. När man klarade sig igenom grundspelet hade man redan där klarat fullt godkänt i betyget. Segern sedan mot Tyskland i ”kvarten” hade klar guldsmak, så även om det förhandstippade jämna mötet med Nederländerna blev till ett bittert antiklimax i stället för en skön ”Segermelodi” för damerna ska de känna sig stolta. Bäst i Norden, tredje, kanske t.o.m. näst bästa landslaget i Europa (om man ”fimpar” England) och en OS-biljett!

 5. Ja, det verkade som att soppan tog slut allt mer för Sverige. Tecknen syntes redan efter ca 70 minuter, även om de gjorde en och annan bra framstickare sedan också. Klart att tröttheten ökar när man inte får utdelning på varken spelövertag eller fasta situationer. Så är vi tillbaka till Sveriges brist på effektivitet. De har hela tiden talat om att de inte får så många chanser och att det gäller att sätta dem de får. Det mantrat har tyvärr bara vid få tillfällen omsatts till verklighet och inte alls i denna match. Att byta in Zigiotti istället för Rubensson var inget plus. Janogy och särskilt Larsson kom in för sent för att göra skillnad. Hurtig hade några bra intentioner, men vågade tyvärr inte utmana och bryta in från kanten eller gå in mot mitten tillräckligt ofta. Seger bidrog till ett antal bolltapp och sena beslut och borde bytts ut, men det går väl inte med kaptenen. Dags att låta bronsmatchen bli Segers 200:e landskamp och sista i landslaget? Vackert så. Asllani sparade inte på krutet och jobbade stenhårt. Vid några tillfällen var hon dock alltför målk*t, då det fanns flera spelare i boxen. En eloge till Sverige som helhet, de jobbade på tills sista avblåsning. Nu hoppas vi matchdelegater och FIFA ger domaren en blåsning också.

  Världsmästarna mot Europamästarna i finalen. Det finns väl viss logik i det. Jag tror dock Holland måste lägga i minst en växel till för att på allvar störa USA med sin kompromisslöshet. USA har inga planer på att bli ”first best loser”….

  Chanserna mot England? 60-40 till England kanske. Vilket lag fick ut allt i semin och vilket lag kan få det igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.