Champions League – och guide till damfotbollshelgen

Det kan ju finnas anledning att fundera lite mer över Champions League, och de sextondelsfinaler som avslutades i går.

Totalt gick 13 av de 16 seedade lagen vidare. De tre oseedade som klarade sig vidare var Arsenal, vitryska Minsk och isländska Breidablik. Våra båda svenska representanter Piteå och Göteborg var också oseedade, men klarade sig alltså inte vidare till åttondelsfinal.

Som jag skrev i går innebär det att den här turneringen är Sveriges sämsta någonsin. Det trots att Göteborg presterade bättre än förväntat, och Piteå gjorde ungefär de resultat man kunde förvänta sig.

Det här visar ju tydligt på det vi redan visste – att svensk klubbfotboll nu tappar mot övriga i Europa i en väldigt snabb hastighet. Det är en utveckling som inte går att hindra – om inte klubbarna får mångdubblad budget.

Som jag konstaterade i förra inlägget faller nu Sverige och damallsvenskan på Uefas ligaranking. Där har vi delat tredjeplatsen med engelska WSL både 2017/18 och 2018/19. Men när rankingen för 2019/20 blir klar kommer damallsvenskan att vara nere som femma eller sexa.

All Uefaranking bygger på resultat från de fem senaste åren. Och för svensk del är det nu andra året i rad vi får byta höga poäng mot låga. Ännu så länge är det inte någon fara för att vi fortsatt skall ha två lag i turneringen.

De tolv ligor som ligger högst på rankingen får ha två lag i Champions League. Och de tio högst rankade länderna på ligarankingen slipper gruppspelet för båda sina representanter.

Just nu ligger Sverige femma och det troliga är att vi kommer att bli kvar på den placeringen, även om sexan Tjeckien är inom räckhåll. Däremot är avståndet ner till sjuan Danmark väldigt stort.

I damallsvenskan är Rosengårds avstånd ner till tvåan Vittsjö väldigt stort. Och vid seger i Varberg i morgon växer det ytterligare. Faktum är att jag tror att det räcker med tre poäng till för Rosengård – för känslan är att varken Göteborg, Vittsjö eller Kristianstad kommer att gå rent i de fyra sista omgångarna.

Lördagens allra viktigaste match spelas dock i Malmö. Där kan LB07 ta ett jättesteg mot damallsvenskt kontrakt även 2020. För motståndet svarar ojämna Växjö – ett lag som kryssat både mot Rosengård och Kungsbacka under de fem senaste omgångarna.

Inför avspark är LB07 tre poäng och två mål före Djurgården. En seger skulle innebära sanslös press på stockholmarna inför de tre slutomgångarna. Djurgården har bara tagit en poäng på de elva senaste omgångarna. Och de har kvar matcher mot Kungsbacka, Piteå och Vittsjö.

På söndag är toppmötet Göteborg–Vittsjö den stora godbiten. Jag såg lagens första möte, och det är den bästa damallsvenska match jag sett i år. Framför allt var den första halvleken i den matchen högklassig.

I elitettan spelar serieledande Umeå redan i kväll hemma mot avsågade Sundsvall. Där bör UIK fixa tre poäng. Tvåan Uppsala och trean Hammarby har tuffare uppgifter borta mot Lidköping respektive Mallbacken. Fyran AIK spelar på söndag, hemma mot Assi.

Utgångstipset är att det blir en omgång där alla topplagen vinner, så att det aktuella läget står sig till den omgång efter landslagsuppehållet där matcherna är Uppsala–Umeå och Hammarby–AIK.

Internationellt är franska utmanarmötet PSG–Bordeaux helgens höjdare. Det är en av de matcher som går att se på svensk tv i helgen. Här är de tv-sändningar som jag lyckats hitta:

Fredag
19.15 på Viasat Fotboll: Bayer Leverkusen–SC Sand

Lördag
13.00 på Viasat Sport: SGS Essen–Turbine Potsdam

Söndag
13.00 på Sportkanalen: Göteborg–Vittsjö
13.30 på Viasat Fotboll: Arsenal–Brighton
14.00 på SVT1: Kristianstad–Piteå
14.00 på Viasat Sport Premium: Bayern München–Duisburg
14.45 på Viasat Sport: PSG–Bordeaux
15.30 på Viasat Fotboll: West Ham–Tottenham

1 tanke på “Champions League – och guide till damfotbollshelgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.