Piteå utslaget – fiaskostämpel på Sveriges insats

Piteå gjorde som de gjort alldeles för ofta i år – de spelade oavgjort i returmötet med Bröndby. 1–1 innebär att vi redan kan summera den pågående Champions Leagueturneringen som tidernas sämsta för svensk del.

Umeås bottennapp från hösten 2010, då laget åkte ut i gruppspel är fortfarande det allra sämsta resultatet ett svenskt lag gjort i Champions League. Men Piteå och Göteborg är nu delat näst sämst. Och som säsong är 2019/20 den klart sämsta vi någonsin haft. Näst sämst är förra årets, där båda våra lag försvann i åttondelsfinal.

Utöver redan nämnda årgång av Umeå har samtliga svenska deltagarlag tidigare avancerat minst en omgång. I år lyckade inte något av våra lag ta sig vidare från sextondelsfinalen – något som trots allt måste stämplas som ett fiasko.

Det är även en signal om damallsvenskans hastigt sjunkande styrka i en internationell jämförelse. När åttondelsfinalerna drar igång om en månad har länder som Vitryssland, Island, Skottland och Kazakstan representanter. Det har däremot inte Sverige. Tråkigt.

Misslyckandet innebär dessutom att Sverige kommer att tappa på Uefas ligaranking. Där får man tillgodoräkna sig resultaten från de fem senaste åren i Champions League. Det står redan klart att damallsvenskan kommer att falla minst två platser från en delad tredje till femte plats.

Inför årets turnering delade damallsvenskan tredjeplatsen i Europa med den engelska ligan. Men WSL drar nu ifrån rejält. Dels för att de har mindre poäng att försvara, dels för att båda de engelska lagen är vidare i turneringen. Utöver tappet mot WSL står det klart att den spanska ligan kommer att passera damallsvenskan. Men faktum är att även den tjeckiska har närkontakt. Om Slavia Prag tar sig några steg till kan damallsvenskan falla till plats sex i Europa.

När ligarankingen startade 2004 var damallsvenskan bäst i Europa, närmast före Frauen-Bundesliga och den danska ligan. 2005 gick den tyska ligan förbi. Men damallsvenskan låg som tvåa och skuggade Frauen-Bundesliga ända fram till och med 2010.

2011 var franska D1 Feminine ikapp. Det året delade den svenska och den franska ligan andraplatsen. Men sedan 2012 har damallsvenskan varit trea i Europa. Fram till nu – då det riktigt stora raset sker.

På hemmaplan spelades en damallsvensk match under torsdagskvällen. Där skickades  Djurgården ett stort steg närmare elitettan när Linköping vann med klara 4–1 mot Stockholmslaget. Gissa om djurgårdarna kommer att hålla tummarna för Växjöseger mot LB07 på lördag?

Mer om det senare. Nu avslutar jag det här inlägget med en genomgång av hur det har gått för samtliga svenska lag i Champions League sedan tävlingen startade som Uefa Women’s Cup 2001/02:

2002: Umeå IK till final.
2003: Umeå IK vann.
2004: Umeå IK vann. Malmö FF till semifinal.
2005: Djurgården/Älvsjö till final. Umeå IK till kvartsfinal. Sveriges båda representanter möttes i kvartsfinal. Det är det enda svenskmötet någonsin i turneringen.
2006: Djurgården/Älvsjö till semifinal.
2007: Umeå IK till final.
2008: Umeå IK till final.
2009: Umeå IK till semifinal.

Fram till och med 2009 fick länderna bara ställa upp med ett lag. Undantaget var att det land som de regerande mästarna kom från. Sverige hade således två lag 2004 och 2005.

Sommaren 2009 bytte turneringen både format och namn. Från upplagan 2010 heter den alltså Women’s Champions League och de bästa nationerna får ha med två lag. Det kan bli tre om mästarlaget inte spelar till sig en plats i det egna ligaspelet.

2010: Umeå IK till semifinal. Linköping till åttondelsfinal.
2011: Linköping till kvartsfinal. Umeå åkte ut i gruppspelet.
2012: Malmö och Göteborg till kvartsfinal.
2013: Malmö och Göteborg till kvartsfinal.
2014: Tyresö till final. Malmö till åttondelsfinal.
2015: Linköping och Rosengård till kvartsfinal.
2016: Rosengård till kvartsfinal. Kif Örebro till åttondelsfinal.
2017: Rosengård till kvartsfinal. Eskilstuna till åttondelsfinal.
2018: Linköping till kvartsfinal. Rosengård till åttondelsfinal.
2019: Linköping och Rosengård till åttondelsfinal.
2020: Göteborg och Piteå ut i sextondelsfinal.

 

4 tankar på “Piteå utslaget – fiaskostämpel på Sveriges insats

  1. Pingback: Oro inför landslagssamlingen | En blogg om internationell damfotboll

  2. Pingback: Tema herrelitklubbar i damfotbollen – stor genomgång | En blogg om internationell damfotboll

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.