Janogy, Pettersen, rödblå julklappar och Gren

God fortsättning tillönskas alla följare av den här bloggen. Jag befinner mig sedan några dagar tillbaka på semester nästan så långt hemifrån man kan vara.

Därför har bloggen bara uppdaterats sporadiskt den senaste tiden. Och ni får räkna med att bloggen går på sparlåga ytterligare några veckor. Dels är det si och så med tillgång till nät här, dels prioriterar jag förstås en mängd andra aktiviteter före bloggande när jag är i väg.

Dock skall jag försöka fortsätta att hålla silly seasonsidan uppdaterad. Där är ni läsare för övrigt föredömligt snabba på att påtala förändringar, vilket är till stor hjälp – inte minst under de här veckorna när jag inte hinner lägga jättemycket tid på att surfa runt på olika hemsidor.

Madelen Janogy

Det har ju varit en del övergångar på den dryga vecka som gått sedan förra inlägget. Det mest anmärkningsvärda är förstås Madelen Janogy:s flytt till Wolfsburg. Det var ett klubbyte som överraskade mig en aning. Jag trodde att Falköpings stolthet skulle gå till ett lag där hon skulle ha större chanser att få speltid.

I Wolfsburg känns hon som typ sjätte–sjunde alternativet, i varje fall från start. Wolfsburg har ju tidigare forwards som Pernille Harder, Ewa Pajor, Svenja Huth och Alexandra Popp. Dessutom konkurrerar ju Fridolina Rolfö, Lara Dickenmann, Zsanett Jakabfi och ytterligare ett par spelare om positionerna som kantforwards.

Det blir spännande att se vad Janogy kan uträtta i den tyska storklubben. Något som är positivt för henne är förstås att hon visat i landslaget att hon kan uträtta ganska mycket även på korta inhopp. Det lär krävas även i Wolfsburg.

I övrigt har det hänt ganska mycket i Piteå den senaste veckan. Man har förlängt med Josefin Johansson, vilket var viktigt. Och man har skaffat sig en ny förstamålvakt i norska Guro Pettersen – som känns som ett spännande nytillskott. Pettersen lämnar för övrigt Vålerenga, där före detta Rosengårdstränaren Jack Majgaard Jensen är ny chefstränare.

Jack Majgaard Jensen

Piteå har även skrivit ett nytt tvåårskontrakt med Linnea Selberg, något som måste anses vara väldigt just. Selberg har ju nyligen dragit av korsbandet och riskerar att missa hela nästa säsong. Bra gjort av klubben att ändå förlänga, och därmed ge henne arbetsro i sin rehab.

En annan klubb som varit aktiv den senaste veckan är Vittsjö GIK. Strax efter lunch på självaste julafton presenterade de backduon Emma Pennsäter och Mie Leth Jans som nyförvärv. De ansluter från Göteborg respektive Rosengård, och blir spännande att följa i Vittsjö.

Personligen har jag inte imponerats speciellt mycket av någon av dem, och sätter vissa frågetecken för de båda rödblå julklapparna. Till deras försvar skall sägas att de inte fått speciellt stort förtroende i sina tidigare klubbar. Men det är ändå upp lite till bevis för duon nu.

Alexandra Benediktsson

Vittsjö har även förlängt med viktiga Alexandra Benediktsson. Däremot förlorar man CJ Bott, en spelare som jag gillade. Tanken är väl att Pennsäter eller Leth Jans skall täcka upp luckan efter nyazeelandskan.

En julklapp till LFC:s supportrar var att Petra Johansson återvänder till klubben efter en lång utflykt i andra klubbar. Hon bor i Linköping, och jag har förstått att hon velat tillbaka till LFC i flera år – men att klubben varit kallsinnig. Nu var det dock öppna armar, vilket känns klokt. LFC har saknat en ledare på centralt mittfält i år – och Johansson känns klockren för rollen.

För Eskilstuna är det ett tungt tapp, och det är tydligt att separationen trots allt väcker starka känslor från båda parter.

En nyhet som samtidigt både var överraskande och väntad var att Marcus Lantz ersätts med Mats Gren, i par med Jörgen Ericsson. Jag blev nämligen överraskad när jag såg att Gren fick förtroendet. Samtidigt har jag sett honom på Valhalla flera gånger i år, så jag borde ha insett att han skulle vara en kandidat till jobbet. Hur bra han är som tränare har jag ingen aning om, men det är ett spännande namn.

Tränarbytet i Göteborg är ju faktiskt lite av en prestigevinst för svenska damfotboll. Avhoppade tränaren Marcus Lantz fick omgående ta hand om en herrallsvensk klubb, Mjällby AIF. Och ersättare Gren var senast sportchef i storklubben IFK Göteborg.

Den typen av rekryteringar såg man inte för några år sedan. Då var det ofta lite av ett karriärmässigt självmord för heta tränare att ta över ett damlag. Kul att det numera till och med kan vara ett lyft för karriären för tränare att ta hand om damlag.

En som ser ut att bli kvar i damfotbollen länge är Jonas Valfridsson. Han skrev nämligen femårskontrakt med nykomlingen IK Uppsala Fotboll – här snackar vi både långsiktighet och arbetsro.

Eftersom jag inte vet när det blir tid och möjlighet att skriva nästa inlägg vill jag passa på att önska alla ett gott nytt 2020. Hoppas att ni fortsätter att klicka in här på damfotboll.blog även nästa år.

För bloggen har 2019 varit ett fantastiskt år. Redan i september passerades det tidigare rekordet vad gäller sidvisningar. I skrivande stund ligger siffran för i år på drygt 579 000.

Så sent som för 2,5 år sedan var det en bra dag när bloggen nådde över 1000 sidvisningar. I år har det till och med nått över 1000 på julafton och juldagen – två dagar som annars brukar ha väldigt liten aktivitet. Det tycker jag är väldigt kul.

9 tankar på “Janogy, Pettersen, rödblå julklappar och Gren

 1. Värsta ”sillysäsongen” är väl över och de flesta elitklubbarna har fyllt kvoterna till sina startelvor och reservbänkar. Återstår att se vilka överraskningar som kan vänta på andra sidan nyåret ifall sportcheferna har några sensationella eller desperata sista-minuten-värvningar på gång. Ett tomrum som behöver fyllas finns i Linköping FC:s anfallslinje sedan Mimmi Larsson drog iväg. Med bara två uttalade forwards (Blackstenius och Hurtig) kan det bli krislägen om en av dem eller båda två får skadekänningar. Angående LFC och Petra Johansson kan man ju förstå att hennes tillvaro blir betydligt behagligare efter flytten från Eskilstuna United, inte minst av transportskäl – till och från träningar och matcher. Avståndet mellan hennes hus i Linköping och Tunavallen är ca 12 mil, medan det rör sig om knappt 8 kilometer mellan hemmet och Arenan i Linköping.

  GOTT NYTT ÅR ALLA!

 2. Hur säker är informationen att Bott lämnar, kan inte minnas att jag läst om det någon annanstans än här?
  Tycker att hon tillsammans med Nellie Persson var de som i stor utsträckning möjliggjorde Vittsjös spel göra säsongen.

 3. Eftersom det inte händer så mycket just så slänger jag ut en tråd som ingen vågar nysta i inom damfotbollen. Vikthetsen.

  Läs denna skrämmande men ärliga blogg av Bella Gulldén, en av världens bästa handbollsspelare:
  https://www.newbody.se/bella-gullden

  Man behöver inte ha följt med särskilt länge för att se att problemet även finns inom damfotbollen. Spelare tappar vikt, en del mycket vikt. Flera av dom är elitspelare.
  Sedan läggs det ut bilder på sociala medier på den egna supersmala kroppen. Muskulösa magar men väldigt tunna och inte ett gram av underhudsfett.
  Dom yngre följer de äldre – det är en gammal sanning.
  Vad rör sig i huvudet på en tonåring när hon får se dessa supertunna kroppar med ibland insjunkna ansikten?
  Att spelare visar upp sig i bikini på en solsemester i december är väl okay men när en del gör det i en typ av poseringsbilder i bara underkläder har det gått en aning för långt.
  Vem görs detta för? Vilket är ansvaret gentemot de yngre?
  Längdskidsporten har länge varit drabbade av viktproblem bland kvinnliga åkare. Här går förbundet ibland in och stoppar skidåkares tävlande, vilket har hänt nyligen.
  Hur ser det ut i svenska klubbar och på SvFF?
  Har man någon beredskap?
  Finns det någon kunskap?
  Gott Nytt År!

  • Var har du sett de bilder du talar om? Jag följer damfotbollen relativt mycket, men kan inte påstå att jag sett någon hetsbantning där. Underhudsfett, vad är det? Insjunkna ansikten? Jag tycker att du kanske överdriver lite, även om jag håller med om att vi måste få bukt med bantningshysterien generellt. Gott nytt!

  • Nja, visst finns det bikini bilder där spelare ”poserar”, Alex Morgan t e x har ”vikt ut” sig i Sports Illustrated, men det hör till undantagen. Att fotbollsspelare och idrottstjärnor visar sig i bikini på Instagram är väl inte hela världen, vet inte om det har med vikthets att göra? Fotbollsspelare i underkläder har jag missat och om dom gör det är det väl deras ensak och inget SVFF skall lägga sig i?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.