Då lägger vi EM 2022 till den fina mästerskapssviten

Sverige fortsätter att kvala in till alla stora mästerskap. I dag har vi lagt till EM 2022 till den fantastiska svit av mästerskap som vi är ensamma om i Europa.

Ledorden bakom 2–0 mot Island var stabilitet och kvalitet. Vårt landslag är väldigt stabilt, och har nu noterat 24–0 på fyra hemmamatcher i EM-kvalet.

Bakom ordet kvalitet tänker jag mycket på passningsspelet. Under coronatider görs alla intervjuer efter landskamper på podium. Därmed tog det rekordlång tid innan mina kollegor kunde börja skriva sina artiklar. Sista kvinna klev av podiet 21.50.

Jag skulle bara göra betyg och krönika, vilket gjorde att jag kunde tjuvstarta – och hade lämnat mina texter långt innan podieintervjuerna var över.

Jag hann höra några av intervjuerna. Och jag noterade att förbundskapten Peter Gerhardsson pratade om ett målmedvetet arbete med lagets taktiska passningsspel, något som gjort att spelarna fått större självförtroende att spela sig ur situationerna.

Och lagkapten Caroline Seger drog till med följande guldcitat:

”Kul att Sverige också börjar spela riktig fotboll.”

Hon förklarade att med riktig fotboll menar hon en fotboll där man kan hålla i bollen en stund, alltså där det inte bara handlar om att kontra och bara slå en till två passningar inom laget.

”Den här fotbollen är mycket roligare för en innermittfältare, man är delaktig istället för att bara se bollen flyga över huvudet hela tiden.”

Apropå Seger så sa Islands Glodis Perla Viggosdottir att hon tycker att Seger fortsatt är en av världens bästa innermittfältare.

”Hon är kanske en sådan spelare man inte uppskattar förrän man spelar med henne.”

Viggosdottir menade att Seger ställer höga krav på sig själv och sina medspelare, vilket höjer de lag hon spelar i.

Vi i media fick se att Seger även ställer höga krav på hur journalister uppträder. DN:s utsände fick telefon när lagkaptenen satt på podiet. Hon var snabb med att säga:

”Lägg på. Lägg på”

När det gäller matchen skulle jag sätta betyg på de svenska spelarna. Det slutade med nio treor och två tvåor. Min uppfattning på plats var alltså att det svenska laget var väldigt jämnt. Den prestation som utmärkte sig den här tisdagen på Gamla Ullevi var ju förstås Olivia Schough:s 2–0-mål.

Jag har ofta varit kritisk mot att Schough varit med i landslagstruppen. Den här gången fanns det inget att invända mot uttagningen. Och Djurgårdskaptenen tog vara på chansen på bästa sätt. Hon strålar för tillfället av självförtroende. Kan hon fortsätta hålla den här nivån är hon i landslaget för att stanna.

Det var för övrigt en stor nordisk dag i EM-kvalet. Både Norge och Danmark säkrade också sina platser till mästerskapet 2022. Och Finland tog ett stort steg i rätt riktning via 1–0-seger mot Skottland. Det känns troligt att det blir fem nordiska länder i nästa EM-slutspel.

5 tankar på “Då lägger vi EM 2022 till den fina mästerskapssviten

 1. Det är klart bättre att välja en FALK i stället för en MUS(ovic) i målet med tanke på luftspelet! Jennifer Falk stärkte sina aktier ytterligare i dagens match, även om hon aldrig sattes på några större prov. För övrigt var det det svenska försvaret som raderade ut i stort sett isländskornas samtliga farligheter. Jonna Andersson – hon lyfter sitt spel för varje ny landskamp. Magda Eriksson är förstås stabiliteten själv – och Hanna Glas, stjärnan för dagen! Ingen idé att betygsätta spelare för spelare, hela startelvan var mer än godkänd. Givetvis förtjänar Olivia Schough en extra ”hatten av” för sitt 2-0-mål, ett konststycke. Visst var det lite nervöst och småstirrigt i inledningen då Island som väntat drog igång sin kraftfotboll, men det löste sig. Många blåmärken på de blågula, kan man tänka sig…

  En notering. Mycket förvånande i pandemitider att se spelarna debarkera bussen med andningsskydd för att sedan, under matchen, falla varandra om halsen i glädjerus efter målen. Inga s k tv-puckshögar, men ändå. Chans för miljoner Covid19-mikrober att virvla runt. Var finns det medicinska ansvaret inom landslagstrupperna?

 2. Lite konstigt att Island inte kunde hota mer. Men det är uppenbart skillnad på hemmaplan och bortaplan även när man spelar utan publik.

  Kul med – sannolikt – fem nordiska länder i EM, precis som det var i EM i Sverige 2013.

 3. Ett stort plus till Gerhardsson & Wikman som har utvecklat spelet väldigt mycket. Äntligen har damlandslaget fått de förbundskaptener som de förtjänar. Det verkar även spelarna att tycka,
  Med skicklighet och tålamod har de ingjutit mod och självförtroende – i hela laget. Nu går det inte på ”chans” längre. Nu har man ett eget spel.
  Klubbarna ska också plussas för sitt arbete! Även om resurserna är små,
  Mycket roligt att se ytterspringarna Schough och Jakobsson som har utvecklats mycket. Glas var en av de bästa igår men alla gjorde det bra.
  Tyvärr är det inte lika positivt i de yngre landslagen som inte har lyckats särskilt bra sedan 2015. Flera klubbtränare kritiserar förbundets ungdomsarbete och inriktning.
  Damchef Domanski-Lyfors och hennes gäng – Sundhage, Persson, Andersén, Leidinge med fler – har i de flesta fall fasats ut och det var på tiden. Domanski-Lyfors har suttit på förbundsstol i 29 år! Är det inte dags för ett byte även där?
  Man borde fortsätta på linjen där kunskap går före lojalitet.

 4. Ja ett stort GRATTIS till det svenska laget och till Peter G och Wikman. Det kan knappast bli bättre. Bägge målen var kanon med extra plus för Olivias skott i krysset. Som Seger sa att det är kanske det bästa landslaget någonsin, ja kanske ? Kanske fem nordiska lag i EM !! Sen kommer det väl att bli spelare in och spelare ut i landslaget fram till 2022.

 5. Mycket fokus (som det ska vara) på Schoughs fantastisk snygga 2-0 mål men samma kväll stod den om möjligt ännu mer formstarka Frida Maanum för ytterligare en kanon när hon på egen hand gjorde det 1-0 mål som tog Norge till EM.

  Tyvärr är väl känslan att det blir sista året vi får se henne i Damallsvenskan, hon är helt enkelt för bra för att spela här och kommer kunna välja och vraka bland toppklubbarna ute i Europa på samma sätt som Harder kunde efter sin säsong 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.