Läget i EM-kvalet

Tisdagen var en stor kvaldag i Europa. Sverige, Norge och Danmark säkrade platser i EM-slutspelet 2022. Tidigare var arrangörslandet England samt Tyskland och Nederländerna klara. Det återstår således tio platser att kämpa om.

Sent under tisdagskvällen stod Österrike för en stark insats när man gjorde som i EM-slutspelet 2017, alltså kryssade mot Frankrike. Då blev det 1–1. Den här gången slutade det 0–0, vilket gör att det lag av Österrike och Frankrike som förlorar returen bör ha en god chans att kvala in som bästa tvåa.

Jag gick nyligen igenom läget grupp för grupp. Här är en uppdaterad genomgång:

Grupp A: Här är alltså Nederländerna klart för slutspel. Och under tisdagen blev det även klart att Ryssland tar andraplatsen. De har inbördes på Slovenien, som kan komma upp på samma poäng. Min gissning om att ryskorna kommer att få tillgodoräkna sig 18 poäng i jämförelsen med de andra grupptvåorna kvarstår. Återstår för ryskorna är hemmamatch mot Kosovo och bortamöte med Turiket. Inför de matcherna har man tolv poäng i jämförelsetabellen.

Grupp B: Danmark vann med starka 3–1 borta mot Italien under tisdagen och är därmed klart för EM-slutspelet. Danskorna har full poäng med bara en match kvar att spela – hemmamötet med italienskorna. Även om Danmark fortfarande kan bli grupptvåa är alltså EM-platsen säkrad. Orsaken är att Danmarks 21 poäng i jämförelsetabellen är såpass bra att de minst garanterar att laget går in bland de tre bästa tvåorna.

Italienskorna kommer också sämst sluta tvåa. De behöver vinna med tre mål i Danmark för att sno gruppsegern. Italien har även kvar det uppskjutna hemmamötet med Israel. Just nu har Italien 15 poäng i jämförelsetabellen. Mitt tips om att tvåan i den här gruppen kommer att ta med sig 18, 19 eller 21 poäng till jämförelsen mellan grupperna känns fortsatt mycket realistiskt.

Grupp C: Martin Sjögren:s Norge bortaslog under tisdagen Wales och säkrade samtidigt både gruppseger och EM-plats. Samtidigt kan man ha sparkat bort walesiskorna från chansen att kvala in.

Fortfarande har såväl Wales, Nordirland som Belarus chansen att ta andraplatsen. Men efter att Nordirland under tisdagen bortabesegrat Belarus med 1–0 känns det numera som klar fördel för nordirlänskorna i kampen. Om de vinner sina två återstående matcher, hemma mot Belarus och Färöarna – då blir det playoff för Nordirland.

Även för Belarus gäller att laget har saken i egna händer. Segrar i de tre sista omgångarna, och Belarus går till playoff. Men Belarus har betydligt svårare schema, nämligen bortamöten med Norge, Nordirland och Wales.

Grupp D: Tabellen leds av Polen, men det är ändå stor fördel Spanien. Spanjorskorna är en poäng bakom med två matcher färre spelat. Det mesta talar för spansk gruppseger.

Andraplatsen står då mellan Tjeckien och Polen om andraplatsen. Eftersom Polen har kvar att möta Spanien, medan tjeckiskorna stöter på Moldavien i sista omgången lutar det åt tjeckisk andraplats. Tjeckien hamnar sannolikt på 16 poäng i jämförelsetabellen. Polen kan komma upp på 17, men då måste man vinna mot Spanien i sista omgången.

Grupp E: Här förbättrade Finland sina EM-aktier betydligt under tisdagen. 1–0-segern hemma mot Skottland tog upp finlänskorna i tabelltopp. Mycket återstår dock av gruppen, där det står mellan Finland, Skottland och Portugal.

Grupp F: Sverige har vunnit gruppen redan innan bortamötet med Slovakien. Det är klar fördel Island i kampen om andraplatsen, men även Slovakien har chansen att bli tvåa.

Om slovakiskorna tar sex poäng på sina båda återstående hemmamatcher mot Island och Sverige, samt att segern mot isländskorna är större än 1–0 – då tar Slovakien andraplatsen på 16 poäng. Mitt tips är däremot att Island blir tvåa på 19 poäng.

Grupp G: Här spelade alltså Frankrike och Österrike 0–0 i första mötet. Därmed står båda lagen på 16 poäng med två matcher kvar att spela. Tisdagens kryss innebär att hoppet om EM släcktes för Serbien. Med två omgångar kvar där topplagen skall mötas ytterligare en gång står det klart att grupptvåan här kommer att sluta inom intervallet 16–20 poäng.

Noterbart är att varken fransyskor eller österrikare har släppt in något mål hittills i EM-kvalet.

Grupp H: Här möts Belgien och Schweiz i en ren gruppfinal i sista omgången. Inför avspark leder schweiziskorna på 19 poäng, en fler än belgiskorna. Således är det klart att grupptvåan här antingen slutar på 18 eller 19 poäng.

Grupp I: Här blev alltså Tyskland klart för slutspel i fredags. Bakom dem ligger Irland tvåa med en omgång kvar att spela. Trots att Ukraina är en poäng bakom är det fördel för ukrainskorna i kampen om andraplatsen. Ukraina kan som mest komma upp i 15 poäng, medan Irland slutar på 16 om de vinner mot tyskorna.

Gissningsvis kommer de tre bästa grupptvåorna från grupperna B, F och G. Det innebär alltså att Danmark/Italien, Island och Frankrike/Österrike skulle bli bästa grupptvåor.

Det innebär i sin tur att vi skulle få följande lag till playoff i april nästa år:
* Ryssland
* Nordirland/Wales/Belarus
* Tjeckien/Polen
* Finland/Portugal/Skottland
* Schweiz/Belgien
* Ukraina/Irland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.