Karlernäs till Sevilla – ett bra miljöombyte

Silly season rullar vidare i oförminskad hastighet. De senaste dagarna har det hänt mycket kring Piteå. Den största nyheten är väl trots allt att Julia Karlernäs väljer att fortsätta karriären i södra Spanien.

Julia Karlernäs

Hennes nya klubb är spanska mittenlaget Sevilla FC, vilket gör att vi nu har fyra svenska spelare i Liga Iberdrola – fem om man räknar svenska medborgaren Rita Chikwelu.

Det känns som att den spanska ligan är på frammarsch. Spanien har ju haft väldigt bra flicklandslag i mer än tio år, något som ju till slut även måste märkas på ligans kvalitet. 

Utan att ha någon riktig koll på Sevilla tror jag att det här är ett bra miljöombyte för Karlernäs. Som jag ser det fattas det både lite kvalitet i passningsspelet och lite hastighet på beslutsfattandet för att 27-åringen från Torsby skall bli en stabil landslagsspelare.

I spansk fotboll är just passningsskicklighet och snabbt beslutsfattande två viktiga ingredienser. Kan Karlernäs ta ett par steg på de fronterna är hon garanterat hyperintressant för Peter Gerhardsson i framtiden. Fysiken har hon, och ett högklassigt luftspel har hon också.

Apropå högklassigt så har den engelska tidningen The Guardian i dag presenterat vinnaren av deras lista över världens bästa spelare under 2020. Vinnare blev Chelseas danska stjärna Pernille Harder närmast före Arsenals måldrottning Vivianne Miedema.

Hela listan över världens 100 bästa spelare finns här. På den har åtta svenska spelare slagit sig in enligt följande:

25) Magdalena Eriksson
35) Kosovare Asllani
64) Caroline Seger
69) Sofia Jakobsson
78) Nilla Fischer
81) Hanna Glas
85) Anna Anvegård
99) Pauline Hammarlund

Några svenska spelare kan man se i aktion i helgen på svensk tv. Under lördagen spelar Montpellier, där Marija Banusic blev segerskytt i förra omgången. Hon byttes in med en halvtimma kvar och gjorde snyggt 2–1-målet i 3–1-segern mot Issy. Målet går att se fyra minuter in i det här klippet: 

Banusic har spelat i sex av Montpelliers tio matcher – två gånger har svenskan fått starta. Annars har Banusic haft det jobbigt sedan hon lämnade Linköping. Under hela 2019 och våren 2020 spelade hon inte en enda ligamatch från start för Montpellier. Totalt blev det sex inhopp på sammanlagt 51 minuter.

Men i höst har det alltså ljusnat. Det har blivit tre mål på 243 spelminuter, och äntligen alltså två matcher i startelvan. Lördagens möte med Bordeaux är en nyckelmatch i kampen om Frankrikes tredje plats i Champions League. Inför avspark ligger Bordeaux en poäng före fyran Montpellier.

På söndag spelar Lotta Ökvist:s Manchester United. Ökvist har bara spelat 111 minuter i ligan för serieledarna i höst. Och vänsterbacken rapporteras ju vara på väg hemåt, så man skall kanske inte förvänta sig att hon får någon speltid mot Reading.

Däremot är det större hopp om svensk speltid när Bayern München åker till Frankfurt på söndag. Här är helgens tv-guide:

Lördag
15.15: Franska D1 Feminine, Bordeaux–Montpellier på Viaplay.

Söndag
13.30: WSL, Reading–Manchester United på Viasat Fotboll och Viaplay.
14.00: Frauen-Bundesliga, Eintracht Frankfurt–Bayern München på Viaplay.
15.30: WSL, Manchester City–Arsenal på Viasat Fotboll och Viaplay.

 

10 tankar på “Karlernäs till Sevilla – ett bra miljöombyte

 1. Karlenäs kommer garanterat att trivas i Sevilla som är en fantastisk stad – en av Europas finaste. Grym mat med bl a Tapas, Jamon Iberico och Tortilla i världsklass! Dessutom ett svenskt högsommarväder under sept-nov och mars-maj. På sommaren, juni-aug, kan det bli väl varmt men då är ju Karlenäs spelledig och hemma på semester.
  Dessvärre håller Anadluciens bästa damlag ingen vidare klass och ett nerköp vad gäller den sportsliga utvecklingen.
  Spanska ligan behöver nog ytterligare fem-tio år på sig för att utvecklas. De flesta klubbars organisation är bristfällig.
  Spanien har kommit lite längre än t ex Italien, men att kvinnor/tjejer ägnar sig åt fotboll stöter fortfarande på motstånd.
  När en av klubbarna i Premiera Division bjöd till avslutningsfest föreslog ordföranden att spelarna skulle komma i kjol, helst korta, sa han och skrattade..!
  Alla spelare kom i jeans.

  • Är inte säker på att det är ett sportsligt nerköp. Tror att det kan bli rätt bra. Men allt hänger på hur länge hon blir kvar i Sevilla. I nuläget har hon kontrakt över vårsäsongen. Att få prova på spansk träning under den svenska vintern kan vara en fullträff.

 2. Jag har ingen tvivel om att du inte tycker att det finns svenska medborgare av första eller andra klass, men formuleringen kring Rita Chikwelu kan misstolkas av dem som tycker att det finns en skillnad mellan ”riktiga” svenskar och svenskar som blev medborgare och som har igen etnisk svensk bakgrund.

  • Jag hoppas och tror att alla förstår att det handlar om vilka som är svenskar i fotbollshänseende. Chikwelu är lika mycket svensk medborgare som alla våra andra utlandsproffs, men hon är ju ändå inte aktuell för det svenska landslaget.

   Med det sagt är frågan om första och andra klassens medborgare inom idrotten intressant. Jämför hur vi värderar Mondo Duplantis kontra Chikwelu och Marta.

  • Respektfullt, moget och tydligt från båda sidor! Bra exempel på hur ansvarstagande avsändare kommunicerar och förtydligar för att förekomma felaktigheter och möjliga missförstånd!
   Kudos till er båda!

 3. Tycker det är konstigt att Djurgården släpper sin duktiga målvakt K Östergaard Larsen. Tycker hon varit bland de klart bästa i Dj. Antingen ville hon själv gå eller så gör Dj ett stort misstag.
  Håller med Svenneberka om Karlenäs att fotbollsmässigt är det ett steg neråt men vädermässigt oj Piteå mot Sevilla !

  • Gissar att det finns ekonomi inblandat här. Om Gunnarsdottir stannar kan det kosta rätt mycket att ha Östergaard Larsen på bänken. Pengar som klubben kanske hellre lägger på en utespelare.

 4. Pingback: Musovic till Chelsea – ett bra miljöombyte | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.