Kvartsfinal med tolv utespelare

I kväll 19.00 spelar FC Rosengård kvartsfinal i Champions League. Nu läser jag i Sydsvenskan att man gör det med endast tolv tillgängliga utespelare.

Man har ju i grundläget bara 14 utespelare som är godkända för spel. Av dem drog Nathalie Björn på sig en bristning på träning förra tisdagen, en skada som håller henne borta från planen så länge att hon missar den stundande landslagssamlingen.

Som grädde på moset har både andramålvakten Angel Mukasa och Anna Anvegård fått hjärnskakningar som håller dem borta från spel. Anvegård hann alltså knappt tillbaka från sin förra skada förrän hon nu stoppas på nytt.

Eftersom Uefa godkänner truppbyten på målvaktssidan har Rosengård fått plocka bort Mukasa och sätta in 18-åriga Somea Polozen från Trelleborg i truppen. Till numerären ändras alltså inte antalet tillgängliga målvakter.

Skadeläget gör knappast att oddsen förbättras för Rosengård, som ju är i 3–0-underläge vid avspark. Trots det jobbiga läget får vi kanske passa på att njuta av att vi har ett svenskt lag som är kvar i Champions League 1,5 månader innan finalen. Ett svenskt lag som är kvar bland de sex sista i turneringen. Det kan dröja innan vi har det nästa gång. Det nya upplägget med gruppspel gör det ju svårare att ta sig till kvartsfinal.

Slutligen ser jag Sydsvenskan gissar på följande startelva för Rosengård i kväll: Stephanie LabbéJessica Wik, Emma Berglund, Glodis Perla Viggosdottir, Katrine VejeJelena Cankovic, Caroline Seger, Hanna BennisonSanne Troelsgaard, Mimmi Larsson, Olivia Schough. Det skulle innebära att man har Polozen, Matilda Kristell och Fiona Brown på bänken.

21 tankar på “Kvartsfinal med tolv utespelare

 1. Finns det inte möjlighet att fylla på bänken med ungdomsspelare?
  Har för mig att spelare under 18 inte behöver registreras i herrarnas Champions League.

 2. Att inte Rosengård har koll är ju oerhört illa. Vem bär ansvaret?
  Klubbens ordförande, klubbens vd eller sportchef?
  Eller alla tre?
  Kanske är det fel på Uefas regler?
  Skrev i en tråd förra veckan om Therese Sjögran, Rosengårds sportchef sedan 2015.
  Ingen vågade ta ställning om hon gjort ett bra eller dåligt jobb.
  Gör det nu. Anser att hon har gjort ett undermåligt arbete!
  Nyförvärven har i flesta fall varit spelare från andra klubbar i Damallsvenskan: Eskilstuna, Växjö, Linköping, Djurgården m fl. FCR har bjudit en något högre lön och därmed lockat till sig några av seriens bättre spelare. Enkelt och smidigt.
  Men man saknar scoutingen, i framför allt Danmark, Norge, Island samt även Finland. Att med ett bra kontaktnät och egen bevakning hitta talangerna måste väl vara ett av sportchefens viktigaste uppgifter.
  Hur kunde man missa Maanum, Böe Risa, Kuikka, Koivisto, Kanu? Eller målvakterna Koivunen, Tamminen?
  Länge visste klubben att Musovic skulle lämna. Lösningen blev 34-åriga kanadensiskan Labbé, förvisso en toppmålvakt, men var det rätt satsning? Till hösten drar hon troligen igen.
  De släppte iväg målvakten Emma Lind till Turbine Potsdam.
  Är man redan igång med scoutingen eller köper man Holmgren härnäst?
  Kvällens bänk mot Bayern München består alltså av Fiona Brown och en 18-åring .
  En senior och en junior i en kvartsfinal i Champions League – Skämmes tamejfan!

 3. Rosengårds spelfilosofi kommer vara att dra ner deras motståndares spelare och dra på sig varningar, enligt tränaren, sagt i Aftonbladet. Med en sådan spelfilosofi kommer svensk damfotboll få dåligt rykte. Enklaste förklaringen är Bayern var bättre.

  • Nu fultolkar du den delen av hans utspel. Det han sa (och som han har helt rätt i) är att det är en stor fördel att ha nya spelare att slänga in vid avstängningar eftersom det gör att man kan spela ett mer aggressivt och om det krävs ibland regelvidrigt försvarsspel.

   Tittar man på europeisk toppfotboll på såväl herr- som damsidan så smäller det friskt i närkamperna och har man att välja på att släppa till en farlig kontring eller riskera att dra på sig en varning så gör alla lag och spelare det sistnämnda. Med så hög kvalité på de offensiva spelarna så är en farlig kontring nästan likvärdigt med ett mål.

   Att Bayern va bättre stämmer förstås och jag ser inte Eidevall påstå något annat. Däremot hade ett Rosengård med möjlighet att grisa i bortamötet givetvis kunnat fått med sig ett bättre resultat, det tror jag nog även du kan medge.

   • Svår bedömningsfråga. Bättre resultat i bortamötet? Regelvidrigt försvarsspel när motståndarna kontrar leder till i de flesta fall till frilägesutvisning. Kanske hade då Rosengård fått avsluta matchen i München med 9 kvinnor på plan. Och skall Rosengård spela regelvidrigt försvarsspel i nästa WCL så lycka till. Bayern fås sägas vara för skickliga för Rosengård. Åtminstone i dessa möten. Dom kanske möts igen och då kan ju det bli jämnare eller ännu värre för Rosengård. Sen kan ju resultat bortförklaras i efterhand. Faktum kvarstår i slutändan, resultatet 0-3, 0-1

    • Det blir frilägesutvisning om motståndaren är fri, tanken är givetvis att man gör en tröjdragning eller d y l i ett tidigare skede helst på offensiv planhalva eller på mittplan. I det fallet blir det en ofarlig frispark och eventuellt en ostskiva.

     Jag är inget fan av Eidevall men här tycker jag faktiskt han har en poäng och det är tråkigt om det ska bortses från bara för att det handlar om en osympatisk gnällspik.

    • Att någon tar ett gult kort för att stoppa en kontring händer väl två gånger per match i all modern fotboll.

 4. Bayern- spelarna drar i tröjorna, det är omöjligt för domarna att hålla koll vad som händer i straffområdet. Och detta säger Rosengård tränare. Men han ser tydligen allt som sker i straffområdet bättre än någon annan. Dock ser han inte sina egna spelares knuffar och tröjdragningar i straffområdet. Att vilja vinna men tåla att förlora är svårt men viktigt. Men denna dåliga förlorarstil som tränaren ger uttryck för saknar nästan motstycke

  • Håller med att det är lätt att se motståndarens fel o brister men inte det egna lagets. Är det inte typiskt Eidevall. Låter likadant när de förlorar i damallsvenskan, är alltid fel på domaren eller motståndarens spel.

 5. Rosengård stod upp bra mot ett urstarkt Bayern München. Imponerande spel på mittplan av Čanković som Bayernspelarna aldrig riktigt lyckades ta bollen av. Matchresultatet är dock inte på något sätt orättvist då Bayern München var strået vassare i allt de gjorde, något som blev extra tydligt i anfallet som ledde till 0 – 1. Som ett fan av damallsvenskan kan jag inte låte bli att känna en viss stolthet över att ett lag från lilla, lilla Sverige kan vara med och kriga i Champions League mot europas storklubbar. Bra gjort av Rosengård att de lyckades hålla sig kvar i turneringen så länge som de gjorde!

 6. Smart taktik av FCR att tillämpa mot ett Bayern som inte var lika övermäktigt som hemma i München. Bör ha pumpat in extra självförtroende hos Seger ” Co – och något som kan bli en plusfaktor i cupsemin mot Häcken.

 7. Taktiken i första mötet var undermålig, att åka på kontringsmål är under all kritik. Viktigaste måste vara att få med sig ett bra resultat till hemmamötet. Parkera bussen för att få ett bra resultat har många gjort för att matchen ska leva till andra matchen. Jonas taktik är direkt dålig och att sedan skylla på dålig domare och motståndare som spelar osjust är bara pinsamt för honom, han och Sjögran hävdar hela tiden att de är Sveriges bästa lag men fakta är att det senaste fem åren = ett guld

 8. Tre – ”jag anser att” – angående Rosengårds match mot Bayern München.
  1. Så var det dags igen. Rosengårdsandan förnekar sig aldrig. Att alltid skylla på externa faktorer. Planens beskaffenhet, vädrets makter, domarnas kompetensnivå, bestulna straffar, regelbokens luddighet e.t.c. Hur svårt kan det vara att bara konstatera: vi gjorde inte jobbet idag / vi mötte ett bättre lag / vi är inte bättre än så här.
  2. SVT skrev: Amanda Illestedt tillbaka på Malmö IP. ”Det kommer att bli speciellt”. För ett antal år sedan kunde en hemvändare efter några år utomlands säga att det är gott att komma tillbaka till Umeå och Gamliavallen. Tiden går – vi vet alla hur det gick för storlaget Umeå. Storlaget Rosengård ?? Evigt liv existerar endast i bibeltexter. Och hos profeten Eidevall.
  3. Rosengård vs Bayern München – Mycket snack om svenska lags oförmåga att stå upp mot storlagen i europa, dom blir utspelade och förnedrade. Jo. jag kan hålla med men…..allt är inte nattsvart. En höstdag 2019 satt jag på gamla Ullevi i ett västsvenskt monsunregn. Jag bevittnade Kopparbers/GöteborgFC vs Bayern München. KGFC höll jämna steg med ”storheterna”. Med varsin straff var ställningen 1-1 vid 90 min. Ett skitmål i 93 min (det sista som händer) och Bayern fick en bortaseger. I München vinner KGFC med 0-1 (Rebecka Blomqvist, 79:48 min). Länk: https://www.youtube.com/watch?v=M5ywrjT5pp8&list=PLU-gZ2w4LdItAWAsBMPXG13L8As0aLNId&index=4
  So ist es !
  Nike från Samothrake

 9. Få lag har lyckats så målmässigt bra mot Bayern München säsongen 2020-2021 som Rosengård. Det ser man på sådant resultat bla Bayern – Wolfsburg 4-1 den här säsongen. Lycka till Rosengård men skippa den överdrivna dåliga förlorarstilen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.