Vilken Victory för Melbourne

Vi är mitt inne i ett internationellt fönster som har sin huvuddag i morgon. Då får vi veta vilka lag som skall spela OS i sommar och EM nästa år. Dessutom är Sverige i Polen för träningsmatch. Mer om det strax.

Men det har även spelats avgörande klubbfotboll under det här fönstret. I helgen avgjordes finalen av Australiens W-league – det bara drygt tolv timmar efter att Tony Gustavsson och The Matildas spelat bortamatch mot Tyskland. Nog för att de flesta landslagsspelarna är utlandsproffs, men visst borde man kunna hitta en bättre dag för den stora ligafinalen?

I den möttes grundseriens segrarlag Sydney FC och trean Melbourne Victory. De båda möttes även i seriefinal i sista omgången av grundserien. Då var förutsättningarna att vinnaren även vann serien. Då vann Sydney med 2–1.

I finalen fick Melbourne Victory revansch. Och vilken revansch det var…

Skall man vinna en final skall man nog göra det som Victory gjorde. Det var 0–0 efter ordinarie tid. Och det var fortsatt 0–0 med fem sekunder kvar av ordinarie tid i förlängningen.

Då slog Kyra Cooney-Cross med sin högerfot en hörna från vänstersidan. Hon hade tidigare haft ett skott i ribbans underkant. Även välkända lagkompisen Lisa DeVanna hade träffat ribban.

Victory skapade massor av 100-procentiga målchanser. Bland annat hade Cooney-Cross även en superchans i minut 83, där hon såg ut att göra mål två gånger om. Men hon hade sparat det bästa till sist. För hörnan i sista övertidsminuten gick rakt in i mål. Matchklockan visade 119.58 när Victory kunde jubla.

Och några minuters övertid senare blev det ett ännu större jubel. Melbourne Victory är alltså ligamästare i Australien 2021. Grattis.

Den där matchen The Matildas spelade i Tyskland vill de nog helst glömma. Det blev 5–2 till tyskorna. Men som det här klippet visar kunde det faktiskt blivit väldigt många fler tyska mål.

Utöver finalen i Australien har alltså klubbsäsongen i USA dragit i gång i helgen med NWSL Challenge Cup. Där spelade Freja Olofsson alla 90 minuter i världspremiären för Racing Louisville FC. Laget fick 2–2 hemma mot Orlando Pride, där de båda svenskorna Marta och Ali Riley spelade nästan hela matchen. Marta byttes för övrigt ut i andra övertidsminuten.

Olofsson hade en viktig biroll i den dramatiska avslutningen. Hon assisterade nämligen till kvitteringsmålet, som kom minuten efter att Marta lämnat planen – alltså den 93:e. Olofsson nickade ner en frispark, och Brooke Hendrix tryckte in målet som fick hemmapubliken att jubla.

Ja, ni läste rätt. Man får ta in publik i Kentucky, och 5300 personer tog chansen. Se kvitteringsmålet 3.05 in i det här klippet:

Även Julia Roddar spelade från start i premiäromgången. Hon byttes ut i minut 66 när Washington Spirit föll med 3–2 mot North Carolina Courage.

Så till tisdagens alla landskamper. Sverige spelar 18.30 borta mot Polen. Det är ett lag vi normalt skall vinna med två–tre mål mot. Polen har några duktiga spelare, men är som lag inte redo för att mäta sig med toppnationer som Sverige.

De polska toppspelarna är förstås Wolfsburgs målvakt Katarzyna Kiedrzynek, PSG:s tuffa mittback Paulina Dudek och Wolfsburgs målfarliga forwardsstjärna Ewa Pajor. En annan spelare att hålla lite ögon på är talangen Kinga Kozak, som spelar sin klubbfotboll hemma i GKS Katowice. Kozak imponerade på mig med teknik och spelsinne när Polen slog Sverige i kvalet till F17-EM för två år sedan.

Matchen sänds på SVT2, och gissningsvis får vi se ett helt annat svenskt lag än det som mötte USA i lördags. Jag skulle även gissa på att vi får se en 4–4–1–1-uppställning.

I övrigt under tisdagen kan man även se avgörandet i EM-playoffet mellan Schweiz och Tjeckien på svensk tv. Den sänds på Viaplay med avspark 20.00. Där leder Schweiz med 1–1. Med det menar jag att Schweiz vid avspark leder dubbelmötet på ett fler bortamål.

Övriga två returmatcher i EM-kvalets playoffspel är:

16.00: Ryssland–Portugal – Ryssland leder med 1–0.

20.45: Nordirland–Ukraina – Nordirland leder med 2–1.

Hittar jag länkar till de här matcherna kommer jag att lägga upp de länkarna här. Har någon av er länkar eller tips på hur man kan se matcherna, tveka inte att skriva i kommentatorsfältet.

Samma sak gäller för OS-playoffet, där tisdagens båda returmatcher är:

10.00: Kina–Sydkorea – Kina leder med 2–1.
Här är Kinas lagkapten Wu Haiyan avstängd.

18.00: Chile–Kamerun – Chile leder med 2–1.
Matchen spelas på neutral plan i Antalya, Turkiet. Och den går att se här:

5 tankar på “Vilken Victory för Melbourne

 1. Vilka snabba duktiga spelare som är på gång i Tysklands lag. Sen Emily Geilnik i Australien är en riktig tank som kommer att vara väldigt viktig för Vittsjö, en vår tids Birgit Prinz som var väldigt viktig för Frankfurt en gång i tiden.

 2. Kör väldigt off-topic här och slänger in ett tabelltips för allsvenskan.

  1 Häcken
  2 Rosengård
  3 Linköping
  4 Kristianstad
  5 Hammarby
  6 Eskilstuna
  7 Växjö
  8 Vittsjö
  9 Piteå
  10 Örebro
  11 Djurgården
  12 AIK

 3. En detalj. Suverän passning ( 2,59 ) från nr 16 Linda Dallmann till nr Brandt som ledde till 4-0 målet ,Freigang, till Tyskland. Undrar inte om Dallmann borde få mer uppskattning. Hennes 2-0 mål mot Sverige 6 April 2019 är ett av dom snyggaste målen på Friends Arena någonsin

 4. Jag kan också slänga in en tabell gissning!
  1. Rosengård
  2. Häcken
  3. Kristianstad
  4. Hammarby
  5. Linköping
  6. Vittsjö
  7. Eskilstuna
  8. Växjö
  9. Piteå
  10. Örebro
  11. Djurgården
  12. AIK

 5. Ett tips till:
  1. Rosengård
  2. Häcken
  3. Linköping
  4. Kristianstad
  5. Eskilstuna
  6. Vittsjö
  7. Örebro
  8. Hammarby
  9. Växjö
  10. Piteå
  11. AIK
  12. Djurgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.