I helgen blir det tronskiften i Frankrike och Tyskland, eller?

Vi är framme vid den sista stora internationella ligahelgen säsongen 2020/21. Redan i kväll får vi veta om PSG vinner den franska ligan. Man har en poängs försprång och möter Dijon i sista omgången. Om inte nerverna fäller Parisklubben kommer PSG att vinna både matchen och guldet. 20.40 börjar sändningen på Viaplay, och fem minuter senare är det avspark.

PSG klarade ju 0–0 mot Lyon i den tidiga seriefinalen i söndags. Där tog PSG ett jättesteg mot klubbens första titel på damsidan. Ett jättesteg. Och från vad jag såg var det återigen rättvist. Lyon och PSG har mötts i sex tävlingsmatcher det senaste året. Alla matcher har varit hyperjämna, Och i de fyra senaste har jag upplevt Paris som det bättre laget. Jag tycker således att det är rimligt att PSG säkrar guldet i kväll.

På söndag 14.00 avgörs tyska Frauen-Bundesliga. Där är det också upplagt för tronskifte. Bayern München leder med två poängs marginal till Wolfsburg, och Bayern tar emot Frankfurt i sista omgången.

Just Wolfsburg och Frankfurt möttes i cupfinal förra helgen. Där vann Wolfsburg efter förlängning. Ewa Pajor avgjorde i minut 118. Faktum är att Wolfsburg inte förlorat en match i tyska cupen sedan den 16 november 2013. Årets seger var den sjunde raka.

I ligan är det däremot alltså fördel Bayern inför söndagens slutomgång.

Utöver avslutningsomgångarna i Frankrike och Tyskland har vi förstås även en damallsvensk omgång den här helgen. Den inleds redan 18.30 med intressanta Skånederbyt Kristianstad–Rosengård. I dag har vi även en annan spännande match mellan lag som aspirerar på medaljer. 19.00 är det avspark i Linköping i mötet LFC–Hammarby.

Under lördagen spelas tre matcher enligt följande:
14.00: Vittsjö–Växjö
15.00: Djurgården–Eskilstuna United
16.00: AIK–Kif Örebro

Sedan avslutas omgången med matchen Häcken–Piteå klockan 15.00 på nationaldagen.

29 tankar på “I helgen blir det tronskiften i Frankrike och Tyskland, eller?

 1. Har ikväll sett min första match live på över ett år och fick se en underhållande match på Linköping arena mellan Linköping och Hammarby. Två bra lag som rättvist delade på poängen. Som Bajensupporter tycker jag dock att laguppställningen var lite naiv. Ellen Wangerheim vägde alldeles för lätt mot Nilla Fischer. Dessutom hade Janogy bevakningen av Fischer på Linköpings hörnor vilket inte var särskilt lyckat. Med Nina Jakobsson i startelvan hade Bajen fått in storlek och styrka och mycket riktigt var det Nina som ganska bryskt plockade bort Fischer på Linköpings hörnor under matchens sista minuter. Matchens positiva överraskning var Matilda Vinberg som med lite tur kunde avgjort för Bajen. Henne ser vi snart i startelvan.

 2. Håller med Lasse Lejon om att det va en bra match med en rättvis utgång där LFC va något bättre första halvan och Hammarby något bättre sista. Kul att för en gångs skull få se ett bortalag komma till Linköping med intentionen att spela fotboll istället för att bara förstöra spelet. Hammarby är nog den piggaste nykomlingen vi haft i Damallsvenskan och de plockar poäng på eget positivt spel snarare än att gneta sig till dom vilket är kul att se.

  Vad gäller Jakobsson så hade hon kanske gjort nytta defensivt men Janogy var å andra sidan sylvass offensivt och stod för en smart och småful aktion innan Hammarbys 3-3 mål när hon välte Landström över ända och fick ett fritt läge att slå in bollen till en fri medspelare. Dessutom borde nog Fischer fått en straff med sig då hon revs ner i offensivt straffområde i slutet av matchen, det känns inte som en spelare som kastar sig och jag har svårt att tro hon filmade där.

  I Linköping måste danska talangen Sofie Bredgaard lyftas fram då hon stod för två kliniska avslut som fixade dubbel kvittering, annars gjorde Ahtinen återigen stor nytta på mittfältet där hon är en av få hemmaspelare som vann 50/50-duellerna mot ett väldigt fysiskt och starkt Hammarby.

  I Hammarby vill jag lyfta en som jag misstänker doldis i form av Hanna Lundkvist (nr 7) som stängde sin kant fullständigt och va ruggigt jobbig att ta sig förbi för hemmalaget. Annars va som väntat Linköpingstjejen Emilia Larsson spelsugen och stod förutom målet för en hel del andra fina offensiva aktioner.

 3. Vilket förlösande mål av Pajor när man precis ställt in sig på straffar. Skönt! Jag får alltid lite ont i magen av straffar. Ändå imponerad hur Frankfurt stod upp, och glad att antalet topplag i Tyskland blir fler, så att även antalet spännande matcher blir fler.

  Är glad över jämna matcher i Damallsvenskan också. Självklart hade jag önskat 3 poäng till LFC mot Hammarby, men det var, som Lasse Lejon och Martin säger, ett rimligt och rättvist slutresultat. Och att ha två rivaliserande klackar på arenan och 500 på läktaren är ju också någon slags seger. Så kul att få sjunga sig riktigt hes igen. Önskar att alla damallsvenska lag fick ett högljutt läktarstöd och resbenägna bortasupportrar. Längtar tills det är okej att börja resa i flock igen.

  Fotbolls-Sverige-Corona 1-0.

 4. Härligt att kunna se två damallsvenska matcher någorlunda parallellt och få höra publikens sång (i alla fall i den ena matchen, Kristianstadpubliken var lite blygare). 3-3 mellan Linköping och Hammarby är inget tränarresultat, men underhållande för oss opartiska åskådare. Kristianstad-Rosengård 0-0 var en tät match, Rosengård föll in i sina gamla synder och åstadkom märkligt lite i den offensiva tredjedelen. Mimmi Larsson hade några ruscher, men t ex Jelena Cankovic och Olivia Schough borde ha kunnat åstadkomma mer. Jag förstod inte finessen med att Kristianstad bänkade Therese Sessy Åsland. Känns som en sådan där sak som bara tränaren själv förstår.

 5. Magiskt att vara tillbaka på Skytteholm som en av 382 lyckliga årskortsinnehavare som vann en plats i lottningen, (500 är taket men eftersom Skytteholm bara har en läktare och det måste vara en meter mellan folk så blir 382 max för AIK…)

  Och när AIK dessutom gör två drömmål mot KIF Örebro så kan man inte vara annat än glad. Jag kan till och med leva med att AIK i princip slutar spela efter 2-0 för att 100 procent koncentrera sig på att döda matchen. Efter att ha släppt sju bollar mot Rosengård så är det förståeligt.

  • Kul att AIK har så många säsongskortsinnehavare som är intresserade av damfotboll så att platser måste lottas ut. De gånger jag under mer än tio års tid besökt Skytteholm (Damallsvenskan och Elitettan) har jag aldrig upplevt någon trängsel på läktaren. Kanske nya tider nu ”post-Corona”.

    • Oj då! Och alla dessa är till damfotboll exklusivt och till en arena som högst tar 500 under ”normala” omständigheter? Intressant med möjligheten att betala olika för årskort beroende av köpkraft. Minns när det till och med var frivillig entré på Skytteholm. Apropå Skytteholm – visserligen har det skett upprustning av lokaler, men utan utökad publikkapacitet. Hammarby fick sin arena fixad av Stockholm. Inte borde väl Solna vara sämre?

   • Ja, de över 1 000 säsongskorten är till damfotboll exklusivt. Det är klart att det är en coronaeffekt i detta, där många köper korten mer som ett allmänt stöd till verksamheten. Jag tror Skytteholm möjligtvis skulle kunna ta in 800 personer, om de använder kortsidorna för ståplatsläktare, vilket i alla fall skett tidigare. Det var fantastisk stämning med 382 personer i lördags, så vi får hoppas att folk fortsätter att komma även när restriktionerna hävs. Det tråkiga är att Skytteholm får nöja sig med 382 även när gränsen höjs till 3 000 i juli. (Pga enmetersregeln.)

    • Hur i hela himmelens namn får AIK spela på en pluttarena med plats för bara 500?
     Både Piteå och LB07 var tvungna att bygga ut sina till 3000 efter mycket rabalder, och Kungsbacka fick inte ens dispens för att spela på sin hemmaplan, vilket var främsta anledningen till att de åkte ut. Får AIK göra sin egna regler igen eller vad är det frågan om?

     • Det är en väldigt bra fråga, jag har faktiskt inte tänkt på den. Skytteholm måste leva på undantag, helt klart. Förbundet räknar väl kallt med att AIK åker ur igen.

     • Inte en chans i helvetet att du kan knö in 4 000 pers på Skytteholm. I så fall står det folk överallt och de två kortsidesläktarna är knökade.

    • Nä 4000 låter lite optimistiskt, men när jag stod på kortsidan i derbyt 2019 var publiksiffran 1066 och då kändes det som det fanns mycket plats kvar. På Kanalplan finns det drygt 1000 sittplatset och 500 på den lilla ståläktaren, men maxkapaciteten är 3100 där hälften är områdesbiljetter, så det är väl något liknande man tänkt sig med Skytteholm.

    • Enligt förbundets regler måste det finnas minst 800 sittplatser under tak. Detta var anledningen till att Vittsjö tvingades bygga en helt ny läktare för några år sedan och anledningen till att Falkenberg tvingades spela sina hemmamatcher på ”bortaplan”.. Har aldrig varit på Skytteholm, men finns där 800 sittplatser under tak är det helt ok enligt förbundets regler. Annars förstår jag inte hur AIK får fortsätta att spela där. Särbehandling för att det just AIK?

 6. Såg matchen KDFF mot Roseng en bra match där KDFF överraskade. Amanda Edgren bra liksom Mia Carlsson, Dom hittar fria ytor att spela på. Seger var anonym och Olivia S sådär. Oavgjort var rättvist med lite fördel Krstd.
  Ja utan stor betänketid uttagen elva som varit bra,
  Mv D’ Angelo Vittsjö 2 Marjasaari AIK ( Falk också ju )
  Back Emma Berglund ( 1 mål insläppt ) FCR 2 Rydbrink KDFF
  Mittf Cankovitc FCR 2 ?
  Forw Blackstenius Häcken, 2 Jonisdottir KDFF

 7. Att Rosengård spelar oavgjort mot Kristianstad är ingen större sensation, däremot att Häcken inte lyckas spräcka bottenlaget Piteås noll (publik och allt). Förra året var Rosengård svajiga – i år kanske det är Häcken?

 8. Nu har äntligen ungdomsserierna kommit igång och för Linköpings del blev det en bra start genom 2-2 hemma mot Rosengård (F19) och 4-0 borta mot Ingarö IF (F17). Kul när serierna börjat komma igång och man får allt mer fotboll att följa!

 9. Det var absolut Stockholms helg i helgen: Hammarby tar poäng av Linköping och (kors i taket) både AIK och DIF vinner! Kul om trenden håller i sig – jo, för ”Bajen” gör den nog så, men mäktar de två andra upprepa prestationerna? Och i övrigt var det inga sensationella resultat. Kristianstadsmötena är oftast kallsvettiga uppdrag för Rosengård och att Häcken hackar betänkligt höjer inga ögonbryn längre. Allt flyter på, fast målen strömmar inte in – undantaget var LFC-Hammarby nu senast. Apropå LFC tycks dagens melodi vara oavgjorda resultat, gäller kanske också F19-laget? ”Som de gamla spelar dansar de unga”, heter det ju…

 10. Hej ! Förstår inte riktigt den här diskussionen om skytteholms idrottsplats. I olika bilagor inför damallsvenskan står det att publikkapaciteten är 4000 personer. Är det inte riktigt ? Har man inte den kapaciteten när corona restriktionerna är borta ?

  • Vet inget om Skytteholm och i diskussionerna har det förekommi en lång rad olika uppgifter, alltifrån max 500 till 4000 åskådare. Egentligen onitressant eftersom det som, enligt förbundets regler, krävs är minst 800 sittplatser under tak. Finns det på Skytteholm så är det ok – om inte så kan man ju fundera på varför förbundet blundar och låter AIK spela sina hemmamatcher där. Någon av alla er som gjort inlägg borde väl också kunna lägga fram fakta. 800 sittplatser under tak eller inte?

   • Max 500 är begränsningen enligt Fohms rekommendationer. Jag tror nog att Skytteholms enda läktare har minst 800 sittplatser under tak. Men i pandemitider, när det ska hållas en meter emellan, så får bara 382 personer plats. (Varannan rad avspärrad etc.)

 11. Förtydligande. Enligt Särskilda Tävlingsbestämmelser för Obos Damallsvenskan sägs följande i § 26 ” Det ska på arenan finnas minst 800 sittplatser under tak. Sittplatser för åskådare ska vara individuella, fastsatta i gradängerna, separerade från varandra, anatomiskt utformade, numrerade, av hållbart och brandsäkert material och ha ryggstöd med lägsta höjd av 30 cm räknat från sätet. Den totala publikkapaciteten på en arena fastställs av SvFF vid arenabesiktning i enlighet med besiktningsprotokollet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.