25 spelare har tagit ett steg närmare OS

I dag 14.00 presenterade Peter Gerhardsson de spelare som skall möta Norge och Australien under nästa landslagsfönster. Jag kollade efter länk till presskonferensen, men hittade ingen sådan. Det verkar som att varken förbundet självt eller någon tv-kanal tyckte att det var värt att sända den näst sista trupputtagningen innan OS.

Således har jag inte hört vad som har sagts. Däremot noterar jag att följande 25 spelare är uttagna:

Målvakter (3): Jennifer Falk, Hedvig Lindahl och Zecira Musovic.
Backar (7): Jonna Andersson, Emma Berglund, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Amanda Ilestedt och Emma Kullberg.
Mittfältare (9): Filippa Angeldahl, Hanna Bennison, Filippa Curmark, Madelen Janogy, Julia Roddar, Johanna Rytting Kaneryd, Olivia Schough, Caroline Seger och Julia Zigiotti Olme.
Forwards (6): Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö.

Det är flera förändringar sedan aprilsamlingen, flera av dem framtvingade. De som var med då, men som saknas nu är Emma Holmgren, Jessica Wik, Nilla Fischer, Linda Sembrant och Josefine Rybrink.

Allt talar ju för att de 18 ordinarie OS-spelarna, samt de fyra som är reserver på plats, finns med bland de här 25. Eller för att vända på det, det är tre av den här 25 som kommer att få nobben när den slutliga OS-truppen presenteras den 22 juni.

Genom att bara ta ut tre målvakter visar Gerhardsson tydligt vilka tre han tänker satsa på. Bland backarna känns fem spelare givna bland de 22. Det lär bli en Emma (Berglund eller Kullberg) som lämnas hemma när OS-truppen presenteras.

Det bör bli 13 platser för mittfältare och forwards. Det känns som att Blomqvist sitter lösast bland forwards. Men känslan är att alla sex kan komma med, och att Gerhardsson i stället stryker två mittfältare.

På mittfältet är Julia Roddar tillbaka efter att ha varit utanför landslaget ett tag. Hon borde således vara den som sitter allra lösast. Dock kan hon dubblera som back, vilket gör att jag inte tar för givet att hon är en av dem som får kliva av om tre veckor. Det skulle kunna bli en eller två Häckenspelare med dubbla efternamn också, alltså Rytting Kaneryd och/eller Zigiotti Olme. Eller så kan det bli Hanna Bennison.

De här spelarna som är i riskzonen har nu tre veckor på sig att övertyga Gerhardsson om sin förträfflighet. Under den kommande samlingen väntar två matcher i Kalmar, mot Norge den 10 juni och mot Australien den 15 juni.

Australien har för övrigt också presenterat sin trupp i dag. Den ser ut så här:

38 tankar på “25 spelare har tagit ett steg närmare OS

 1. Noterbart är att U23-truppen har några namn som väl i alla fall i teorin skulle kunna vara aktuella för en OS-trupp? Eller tror vi att en U23-uttagning är en indirekt bekräftelse på att man missar OS..?

  Jag tänker framför allt på Rybrink och Kullashi.
  Visst vore det kul att få se Kafaji i OS men det är nog rätt att hon gör sitt första mästerskap nästa år istället.

  • Ser nu att Gerhardsson säger i DN att i alla fall Rybrink inte är borträknad från OS trots att hon nu hamnade i U23-truppen

 2. Jag blir nog mer förvirrad idag över indelningen. Några av de som är listade som forwards spelar väl ändå mittfält ganska ofta. I alla fall 4 av dem ser jag som självklara i startelvan så jag tänker att minst två som ska bort finns bland mittfältarna i listan.

  • Förbundet brukar klumpa ihop mittfältare och forwards. Så uppdelningen här ovan är min. Tanken var att göra det lite tydligare. Men några av positionerna går ju både att kategorisera som mittfält och anfall. Beklagar om min uppdelning gav omvänd effekt från den avsedda.

   • Det är ju Sveriges mest offensivt skickliga spelare du satte som forwards. Men du håller väl med om att enligt din uppdelning så sitter fler löst av mittfältarna? Eller du tänker att det är Blomquist?

 3. Alltid retar det nån´!
  Sju Häcken-spelare plus tre tidigare KGFC-spelare som alla var delaktiga i 2020 års guld i november. Jennifer Falk, Emma Kullberg, Johanna Rytting Kaneryd, Filippa Curmark, Filippa Angeldahl, Julia Zigiotti Olme och Stina Blackstenius. Den tidigare KGFC-kaptenen Emma Berglund, Julia Roddar samt Rebecka Blomqvist. Inalles 10 spelare av 25 med anknytning till Göteborg. 40% !!!!!! Sug på den karamellen alla siffer-och statistik-nördar.
  Nike från Samothrake

  • Ska man räkna med ‘tidigare spelare’ så har LFC 9 spelare med anknytning varav flertalet slog igenom där, detta trots att man har 0 spelare med i dagens svenska landslag.

    • Inte än men däremot tog vi ju hit ett antal spelare för några år sedan som va på väg att bli något och som numera är etablerade i storklubbar utomlands.

     Med tanke på hur fint vårt F17-lag presterade första året (ifjol) så kan det nog bli fler spelare som gått den vägen om några år.

    • off-topic, men det är fascinerande hur mycket bp-spelsre det finns i svensk elitfotboll. typ alla allsvenska klubbar har minst en.

  • Men det är väl bara Falk och Blomqvist som är fostrade i någon Göteborgsförening? Alla de uppräknade kan ju associeras med en rad andra klubbar också. En ganska vanligt scenario genom fotbollshistorien, att mästarlag är väl representerade i landslag. Ganska logiskt, knappast retligt.

  • Jaha ”Nike” och du är tydligen också en av ”siffer- och statistik-nördarna”….. Varför skulle uttagningen reta någon? Gerhardsson kör säkert och med minimal risk för kritik. Enda anmärkningsvärda som signaturen ”Martin” är inne på är att Linköping för första gången på många år inte har någon spelare i A-laget, däremot tre i det norska, men det tror jag inte retar någon.

 4. Javisst ” Honeybadger” jag är en i gänget av ”siffer- och statistik-nördarna” på detta forum. Lika barn leka bäst. Varför skulle uttagningen reta någon frågar du. Efter den rikliga skörd av svar som har trillat ner kan det möjligen vara så att inlägget retat en djupt liggandes nervtråd som aktiverar produktion av litterära alster. Jag kanske skall byta signatur till ”startkabel”. En pluspol, en minuspol. Anslut till ett fungerande batteri. Tryck på knappen och vips går motorn igång på samtliga cylindrar.
  Två saker roar mig dock.
  Ett: Så fort det börjar lukta Linköping/LFC vaknar Honungsgrävlingen ur sin slummer.
  Två: Har jag i mitt inlägg funderat över var/i vilken klubb spelarna jag nämnde fostrades och ev. startade sina karriärer? Nej, för mig en helt ointressant fråga. Det intressanta är var de befinner sig just nu. Detta verkar ha gått alla svarssignaturer förbi. Alla orerar över i vilken klubb man spelade i som 16/17-åring. Det jag skriver i mitt inlägg är att jag kan konstatera det enkla faktum att sju Häcken-spelare plus tre tidigare KGFC-spelare som alla var delaktiga i 2020 års guld i november är uttagna i Gerhardssons senaste spelartrupp. Vi pratar nutid – det senaste halvåret. Inte vad som hände 2011. TYP! Ett kallt konstaterande utan några underliggande subtila värderingar. Den här dörren är grönmålad och den där är lilafärgad. Punkt slut.
  Nike från Samothrake

  • Nåja ”Nike” – ditt inlägg om från vilka klubbar Gerhardsson hämtat sin trupp tyckte du tydligen var värt en kommentar och en föga subtil sådan. Det har åtminstone ända sedan Umeå IK:s storhetstid varit en övervikt i landslaget för toppklubbarna i damallsvenskan. Att du är en flyhänt skribent är lätt att konstatera. Om du är en lika god läsare är inte lika uppenbart. Kommentarer om LFC/Linköping är rätt frekventa från rätt många och har varit så länge på bloggen (långt innan jag började skriva). Jag skriver för övrigt om en hel del annat också, exempelvis på Forum Elitettan här på bloggen. Att mängden svar och karaktären roar dig samt att du överväger att byta signatur till startkabel får mig att fundera på om du kanske är ett litet mer sofistikerat och polerat ”troll”.

   • Bäste ”Honeybadger”. Tackar allra ödmjukast då du benämner mig som en flyhänt skribent. Jag försöker i dessa twitter-tider (max 140 tecken) att vårda det svenska språket och använda mig av den språkliga kompetens jag förvärvat genom livet. Desto tråkigare är det att uppleva din märkliga omdömesförmåga när det gäller att se mig som ”troll” samt vara bärare av en dålig läsförståelse. Att jag skulle vara nå´t jävla nättroll är väl att komma så långt från verkligheten som man bara kan. Dessutom har jag hela mitt vuxna liv sysslat med text-och bildanalys. Som pedagog inom gymnasieskolan, (lär dig se det osynliga). Om man nu kastar ur sig en dylik anklagelse bör man rimligen ge åtminstone ett konkret exempel på min bristande läsförståelse.
    Att jag tog upp ditt förhållande till Linköping/LFC skall inte ses som något negativt påhopp. Du gillar Linköping, jag gillar Häcken. Det kan väl alla förstå. Helt OK- inget konstigt med det. Jag var bara en aning irriterad över den formidabla tsunamivåg av inlägg som rullade in under maj månad. Gällande Eskilstuna, Linköping och Norrköping. Cupen, Allsvenskan och Elitettan. Apropå Elitettan. Även jag är engagerad i denna del av damfotbollen. Som Alingsåsare har jag varit högst delaktig i klubben Alingsås FC United sedan starten hösten 2017.
    Vad gäller tanken på att överge segergudinnan, Nike från Samothrake, till förmån för en krass startkabel, var denna idé endast en metafor för alla de svar mitt inlägg genererade. Du får leva med den där Nike ett tag till.
    En riktigt fin sommar önskar jag Dig, positionerad öster om vättern från en på ”Sveriges framsida”. Allt väl!
    Nike från Samothrake

    • Det har aldrig föresvävat dig att det går att kommentera kring ett lag av andra skäl än att man ”gillar” det (for the sake of argument)? Jaha, så du blir ”irriterad” av några inlägg. Då kan jag bara säga att jag hittills kommenterat rätt förstrött, så ”you ain´t seen nothing yet”. Sedan är det intressant att du känner dig föranledd att lyfta fram dina professionella pedagogiska meriter. Jag tänker inte kontra med mer än att säga att jag tror jag skulle klara mig bra i den konkurrensen. Däremot är jag tacksam för att du ännu håller dig till rätt låga LIX-tal i dina språkliga onduleringar, så att jag och andra kan hänga med. ”Det kan väl alla förstå” – ja, hur var det nu med textanalysen? Till slut ”Nike”, du språkets välgörare, är inte Vättern ett egennamn? För övrigt är jag nog mer ”positionerad” öster om Eden. Jag lever gärna med Nike hur länge som helst till – ”All is well and the rest is silence”, som teaterdirektören sa i Bröderna Mozart.

  • Tyvärr bara nio då, om du inte har nån inside info hur Rytting Kaneryd var delaktig i KGFCs guld ifjol, men nio är gott nog(:-)

   • Om man är läskunnig och har en god läsförståelse förstår man att jag ser Johanna Rytting Kaneryd som Häckenspelare. De tre spelare som i höstas var delaktiga i KGFCs guld men idag inte spelar i BK Häcken är Emma Berglund, Julia Roddar samt Rebecka Blomqvist. Alltså 10 spelare.
    Nike från Samothrake

 5. om man antar att det skall med 3 målvakter, och att det skall spelas huvudsakligen 4-3-3;
  första XI (4-3-3):
  Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Amanda Ilestedt.
  Caroline Seger, Julia Zigiotti Olme, Kosovare Asllani.
  Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö.
  andra X (3-3-3):
  Nathalie Björn, Emma Kullberg, Julia Roddar.
  Filippa Angeldahl, Hanna Bennison, Filippa Curmark.
  Madelen Janogy, Olivia Schough, Stina Blackstenius.

  dark horse; Elin Rubensson.

 6. ”Nike från Samothrake”: välkommen in i vår glada, smånördiga damfotbollskommenteringssugna gemenskap! Nya röster, nya pennor – och alltid trevligt med medmänniskor som kan sin fotboll och som kan skriva flyhänt och engagerande om sporten!

 7. ”Honeybadger”! Mamma Mia! Here We Go Again. Jag önskade Dig en trevlig sommar men nej då – Du kan tydligen inte tygla ditt adrenalinpåslag. Jag undrar allvarligt vad Du håller på med och ditt egentliga syfte. Jag säger med detta gonatt. Vidare kontakter i rådande debattklimat är inte någon idé.

  • Med dina blandade (och föga pedagogiska) påhopp (som i svaret till ”Supporter”), svaga gissningar och argument samt insinuationer kan det bli sådär. Att önska fin sommar förändrar inte den bilden nämnvärt. Du gillar kanske bara inte ”tuggmotståndet”, med eller utan ”adrenalinpåslag”. Jag kan avsluta den här lilla ordväxlingen när som helst. Nästa gång skriver jag hellre om damfotboll, kanske redan idag med många intressanta matcher.

   • Jag Emma undrar över vad du Honeybadger håller på med. Att ett inlägg där Nike bara visar att många av dom uttagna landslagsspelarna spelar i Häcken kan få dej att gå på som du har gjort i några kommentarer. Det är inte vackert. På den här sidan har jag lärt mej att här råder en anständig debattkultur. Man är inte van att se att man kastar hinken med kallvatten i ansiktet på den som inte tycker som du. Dessutom. Har du sett alla tummen upp/tummen ner som visar vad sidans läsare anser.
    Förtroendekapital växer sakta men kan snabbt falla. Jag har alltid respekterat dej som en konnässör att lita på. Men nu ligger förtroendekapitalet väldigt lågt. En baisse kan man säga.

    • Kort summering av kommentarstråden.
     1. Nike inleder med ”Alltid retar det nån´!”
     2. Ingen blir upprörd över Nikes kommentar utan lugn diskussion följer angående var landslagsspelare kommer ifrån.
     3. Honebadger frågar varför diskussionen skulle reta någon.
     4. Nike hävdar att svarskommentarer = uppretade människor.
     5. Ordväxling följer som är ytterst intressant om man vill studera olika härskartekniker.
     6. Ingen bryr sig om tummar upp och ner normalt sett men plötsligt har nike mer upptummar och Honebadger fler nertummar än vad jag någonsin sett tidigare i bloggen.
     7. Ingen nämner tummarna så nike överger ”startkabel” som namnbyte och istället dyker ”Emma” upp med syfte att klaga på Honebadger och poängterar tummarna.
     8. Simon sammanfattar korrekt tråden och lyckas att helt undvika faktafel och inga av de spekulativa delarna motbevisas.
     9. Tummarna haglar åt alla håll och Rosengård vinner damallsvenskan.

    • Nja ”Emma” – om du läser mitt första svar (3 juni 15.21) ser du knappast att jag ”går på”. Sedan ”gås det på” lite mer, inte minst med början på ”Nike”. Det där med tummar är värt en kommentar (kanske). Jag tycker närmast det är gulligt när 11 tummar upp och 4 ner till ”Nike” omvänt precis motsvaras av 4/11 till mitt svarsinlägg. Gissningsvis är det samma 15 personer som producerat alla 30 tummarna. Själv skriver jag inte för tummar, varken upp eller ner. Jag skriver för att jag tycker något eller frågar något. Inte sällan är kommentaren inbäddad i ett kortare resonemang eller argumentation. Du kanske gläder dig ”Emma” åt dina fem likes ovan och det är väl bra då, men kanske en bit från hausse….

    • @Simon Ja, Rosengård kan mycket väl vinna i år. De har ju ”missat” guldet fyra av de fem senaste åren, vilket är uppseendeväckande då de (åtminstone enligt egen uppfattning) är störst, bäst och vackrast – och inte bara det – spelar den överlägset bästa och vackraste fotbollen.

    • @honebadger
     Var lite otydlig kanske, jag misstänker att tummarna kom till som ett sätt att få det att verka som att opinionen tyckte ett visst sätt. Misstänker att det är långt ifrån 15 personer som faktiskt haft en åsikt i diskussionen. Titta bara på tidigare meningsutbyten mellan just dig och Nike som alla verkar följa detta mönster med att vara extremt engagerande eller att en enstaka person klicka fram väldigt många tummar.
     Jag använde samma teknik och gav Johans inlägg här ovan +29 upptummar bara för att.

     Tycker att dina och Martins tankar runt Linköping alltid är välinformerade och intressanta även om ni ofta har olika ingångar.
     Som supporter har man ju hyfsad koll på sitt eget lag men infon som andra supportrar bidrar med på denna blogg är sånt man i dagsläget inte hittar på andra ställen. I alla fall tills damfotbollen blir stor nog att Erik Niva börjar skriva krönikor veckovis om den.

    • @Simon Mystiskt – när jag någon gång glömt om jag ”tummat” och gör det igen kommer det upp ”Thank you” och det går inte att göra en gång till. Men har du gjort som du beskriver, så måste det väl fungera på något sätt. I så fall har tummarna nästan ingen betydelse alls, dvs om en eller ett fåtal personer kan tumma upp/ner hur mycket som helst. Slutsatsen blir då att det är ännu mer meningslöst än annars att värdera en kommentar utifrån tummarna. Kanske bloggaren kan klargöra hur det funkar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.