Bomben – Eidevall tar över Arsenal

Inlägget uppdaterat med Rosengårds nya tränare

I förra inlägget skrev jag om att många svenska spelare omges av flyttrykten. Det jag missade var att även svenska tränare är glödheta på den internationella marknaden.

I dag meddelade Arsenal att deras nya tränare heter Jonas Eidevall. Det var ju faktiskt lite oväntat. Eidevall har känts som FC Rosengård. Men jag förstår att han tar den här chansen. Att få komma in i en internationell storklubb är ju en möjlighet som få svenska tränare haft.

Jag pratade med Eidevall i drygt tio minuter efter matchen i går. Under det snacket gav han inga indikationer om att han skulle lämna Rosengård. Däremot hyllade han Jelena Cankovic enormt mycket, och påtalade att spelare som inte tillhör landslag som syns i mästerskap fortfarande är väldigt dåligt scoutade. Vi får se om serbiskan snart dyker upp i London…

Eidevall är en skicklig tränare, och en frispråkig profil. Det är således tråkigt att damallsvenskan tappar honom. För FC Rosengårds del känns ändå tappet hanterbart.

Ändrat i efterhand: Det här inlägget han bli gammalt under tiden jag skrev det. När jag hörde att Eidevall lämnar Rosengård kände jag spontant att man hade en given kronprins i Patrick Winqvist. Den assisterande tränaren har varit i klubben i 1,5 år och har varit med om att bygga det vägvinnande spel som man nu har. Det kändes således självklart att Winqvist skulle ta ett kliv upp i hierarkin.

Men det visade sig att det istället är Renee Slegers som får förtroendet som huvudansvarig. Kul med ytterligare en kvinnlig chefstränare i damallsvenskan. Och även Slegers är ju välbekant med Rosengårds spelsätt. Hon har ju fungerat som tränare för klubbens division I-lag parallellt med att hon varit förbundskapten för U23-landslaget.

Med Eidevall i Arsenal växer listan över svenska tränare på internationell toppnivå. Här är de som verkar utanför landets gränser som jag spontant kan komma på:

 • Pia Sundhage, Brasilien
 • Tony Gustavsson, Australien
 • Martin Sjögren, Norge
 • Anna Signeul, Finland
 • Elena Sadiku, Fortuna Hjørring
 • Kim Björkegren, Apollon Limassol

10 tankar på “Bomben – Eidevall tar över Arsenal

 1. Eidevall lämnar i ett läge där FCR leder med åtta poäng och på det sättet ett bra tillfälle att kliva av. ”Eidevall är en skicklig tränare” – ja, kanske det, men jag undrar om han framstått som lika skicklig om han inte haft en trupp där exempelvis frånvaron av landslagsspelare som Anvegård och Bennison med rätt lite speltid knappt märkts. Men för all del: att Eidevall står vid sidan och skriker, spottar och fräser samt klagar på domarna kanske också ingår i att vara ”skicklig”. Hans uppdrag i England kan väl knappast vara annat än att minst vinna ligan. Lite mer ”tuggmotstånd” än i Sverige…..

  • Tråkigt för Eidevall att Van de Donk lämnar Arsenal och går till Lyon istället, annars hade de säkerligen kompletterat varandras dåliga humör på planen och vid sidlinjen. Båda två är mycket kompetenta inom sina respektive områden, men deras eviga gnäll osar av tröttsam machokultur och lämnar åskådaren med en sur eftersmak i munnen.

 2. Svenska tränare: Anna Signeul i Finland (Ann-Helen Grahm assisterande). Jaha, Rosengård byter från hmmm…Eidevall till sympatiska och rätt lågmälda Slegers. Intressant.

 3. Vi tillönskar Jonas Eidevall en framgångsrik tid i fotbollens hemland. Han kommer att vara saknad – inte av domarkåren, kanske, men säkert av alla som älskar att reta upp sig på hans attityd vid sidlinjen. Dock ännu en blågul tränare som får ett fint uppdrag utomlands. Dessutom mycket glädjande att OBOS Damallsvenskan får ännu ett kvinnligt tränartillskott. Om Renée Slegers kan bara positiva saker sägas, alla som hade glädjen att bekanta sig med nederländskan under sejouren i Linköpings FC håller säkert med om detta. Hon bör också ha en hel del nyttigt att bidra med till fotbollens fromma, inte bara i FC Rosengård.

 4. Kan det vara avgjort redan i toppen och i botten ? Djurgårdens vinst mot Vittsjö var oväntat. Det kommer nog att stå mellan Växjö, Piteå och AIK i botten. Växjö gör ju inga mål och Piteå såg lite röriga ut mot Krstd. Såg matchen Kdff mot Piteå och tyckte att Jonisdottir och Kajsa Thörnkvist i Kdff imponerade. Piteå mot AIK blir en viktig match och Häcken mot KDFF blir nog en bra match. Vem är tvåa efter Rosengård ?

 5. I morgen lodtrækning til WCL. League path giver allerede interessante kampe for KDFF, Rosenborg og Brøndby set med nordiske øjne, men en svær vej til gruppespillet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.