Damallsvenskan närmar sig halvtid

Inlägget uppdaterat med mer info om Kristianstads lottning till UWCL

På söndag 17.00 är vi framme vid halvtid i damallsvenskan. Fast det blir ingen lång paus efter halva serien, utan höstsäsongen tjuvstartar redan på onsdag.

Den elfte omgången är redan i gång. De båda lag som nått halvtid är Piteå och AIK. Norrbottningarna vann i dag det inbördes mötet med klara 4–0. Det innebär att Piteå står på tio poäng och målskillnaden 11–20 efter att ha mött alla de andra lagen en gång.

Jag har tippat Piteå på tionde plats. Och det är fullt möjligt att det också blir lagets halvtidsplacering. I fjol slutade laget på åttonde plats med 25 poäng och målskillnaden 21–33. Hittills i år har man alltså sämre siffror när det gäller poäng och insläppta mål, medan dagens offensiva islossning tog dem upp på samma nivå som i fjol när det gäller gjorda mål.

AIK tippade jag tolva, alltså sist. Det kommer man inte att ligga efter elva omgångar, utan man kommer att ligga på elfte plats med nio poäng och målskillnaden 9–34. Man har släppt in överlägset flest mål. Men i och med att man släppt in dem i klump har man tagit poäng i fem av elva matcher.

När jag pratade med Rosa Kafaji efter raset på Valhalla tyckte hon ändå att laget gjort bättre ifrån sig än vad alla förväntat sig. Och poäng- och placeringsmässigt är det bara att hålla med. Men 34 insläppta mål är ju inget vidare.

Torsdagens match var en av de intressantare i den här omgången. Men det kommer fler spännande matcher. Under fredagen har vi matchen om andraplatsen mellan Häcken och Kristianstad. Det blir väldigt kul att se vad ett formstarkt KDFF kan göra i Göteborg.

Parallellt spelas Växjö–Eskilstuna, en match som för ett par veckor sedan kändes ödesmättad för båda lagen. Men nu har United vunnit två raka, och vinner man även i Småland är Magnus ”Munken” Karlssons manskap plötsligt med i medaljstriden.

För Växjö är det däremot kniven mot strupen. Utöver fredagens match har man kvar att möta Rosengård innan OS-uppehållet. Det känns som att Växjö behöver få med sig en trepoängare för självförtroendets skull, och att man skulle ta den trean i Malmö känns inte rimligt. Så segern måste nog komma i morgon.

Under lördagen har vi sedan Kif Örebro–Rosengård och Hammarby–Vittsjö. Sedan avslutas omgången på söndag med Djurgården–Linköping.

Jag tippade ju Bajen som årets skrällag på sjätte plats. Men nykomlingen har varit bättre än så. Som sämst kommer man att ligga på femte plats efter halva serien. Och vinner man mot Vittsjö är man garanterade att gå upp på Champions Leagueplats eftersom Häcken och Kristianstad möts.

I övrigt under torsdagen blev OS-reserverna ordinarie medlemmar i truppen, något som kändes som ett rimligt beslut.

En annan nyhet i veckan var att Champions League kommer att sändas gratis på Youtube de kommande två åren. Det finns anledning att återkomma till det, kanske redan i morgon. Då lottas nämligen Kristianstad in i första kvalomgången. Tänkbara motståndare finns här.

Tillagt i efterhand: Uefa har nu delat in lagen i olika lottningsgrupper. Indelningen följer helt klubbarnas Uefa-koefficient. Eftersom Kristianstad aldrig spelat Europaspel förr, samt att Sverige tappat i nationskoefficient har KDFF så låg poäng att man går in i lottningen som ett av de oseedade lagen. Det gör att man kan räkna med en riktigt jobbig väg mot målet – gruppspelet.

Som ligatrea får Kristianstad ta den så kallade League Path mot gruppspelet. Första steget där är en miniturnering i enkelmöten, semifinal och final. Totalt är det fyra miniturneringar. Mardrömslottningen här är en grupp med Arsenal, Hoffenheim och Milan. Andra lag man helst skall slippa få i sin grupp är Bordeaux, Levante och Rosenborg. Dagens drömlottning för Kristianstad är Zürich, Minsk och kazakiska Okzhetpes.

Jag skall inte gå händelserna i förväg, men efter att ha kollat på konkurrensen skulle jag säga att chansen att nå gruppspel för de lag som är oseedade i den inledande miniturneringen är så liten att den i princip är på promillenivå.

Det är nämligen bättre lag i League Path än i den Champions Path där Häcken kommer att kvala. I League Path måste lag som KDFF ha väldig tur i lottningen, både i dag, men framför allt i nästa omgång. I League Paths playoffomgång kommer segrarna i de fyra miniturneringarna nämligen att lottas mot följande fem lag:

 • Lyon
 • Wolfsburg
 • Manchester City
 • Slavia Prag
 • FC Rosengård

Och eftersom två lag från samma land inte kan lottas mot varandra är det inte möjligt för KDFF att lottas mot Rosengård.

För svensk del är det ändå skönt att se att Rosengårds Uefa-koefficient precis räcker till att bli seedat i playoff. Men det kommer inte innebära att de damallsvenska serieledarna får en lätt resa till gruppspel. Troliga motståndare i playoff är Real Madrid samt nämnda Arsenal, Hoffenheim, Bordeaux eller Levante.

Slutligen noteras att Häcken riskerar att bli oseedat i playoffomgången av Champions Path. Det skall dock inte vara någon katastrof, då de bästa mästarlagen redan är klara för gruppspel.

7 tankar på “Damallsvenskan närmar sig halvtid

 1. Växjö har gjort klart med åländska Adelina Engman, senast i Montpellier och tidigare i Chelsea och Kopparberg/Göteborg. Linda Sällström gick till HJK i Finland

 2. Pingback: Brøndby och Bordeaux först ut för Kristianstad | En blogg om internationell damfotboll

 3. Pingback: Brøndby och Bordeaux först ut för Kristianstad | En blogg om internationell damfotboll

 4. För LFC:s del kommer det krävas tre poäng i bortamötet mot Djurgården för att ha ett bra utgångsläge inför andra halvan av serien, detta då ett löjligt formtoppat Häcken väntar i sista matchen innan uppehållet och det vore önsketänkande att förvänta sig någon poäng där.

  Sen så lär det krävas att en ersättare till Elin Landström värvas in under uppehållet, även om Alva Selerud är tänkbar som vänster-wingback så behövs det ett alternativ som håller bra kvalité. Maanum går inte att ersätta rakt av och där bör man snarare satsa på att hitta en ny talang att skola in eller kanske att satsa på Sofie Bredgaard i den rollen då hon har den individuella skickligheten för att klara det och vågar jag påstå en av seriens vassaste passningsfötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.