Brøndby och Bordeaux först ut för Kristianstad

I höst blir det för första gången gruppspel i damernas Champions League. I dag fick vi veta hur första etappen ser ut på Kristianstads väg till det gruppspelet.

Som ligatrea får Kristianstad ta den så kallade League Path mot gruppspelet. Första steget där är en miniturnering i enkelmöten, semifinal och final.

KDFF ställs först mot Brøndby i semifinal. Vinnaren i den matchen ställs mot Bordeaux eller tjeckiska FC Slovacko i final.

Jag uppdaterade det förra inlägget i efterhand med lite info kring lottningen. Där konstaterade jag att Kristianstad var oseedat redan i det här första steget, och riskerade få en riktigt tuff lottning. Mardrömmen var en grupp med Arsenal, Hoffenheim och Milan, medan drömmen var Zürich, Minsk och kazakiska Okzhetpes.

Efter att ha kollat på konkurrensen konstaterade jag också att de lag som är oseedade i den inledande miniturneringen hade extremt liten chans att nå det där gruppspelet.

Med lottningen klar kan man konstatera att Kristianstad hamnade någonstans mitt emellan dröm och mardröm.

Brøndby känns som en 50–50-match. Det är ju värt att notera att den danska ligatvåan vunnit sina två senaste UWCL-möten med svenska lag, mot Linköping 2015 och mot Piteå 2019. Just Brøndbys rutin vid UWCL-spel gör att jag ändå håller dem som mycket, mycket knapp favorit till 50,1–49,9.

Som en parentes kan här noteras att det blev ett nytt danskt mästarlag den här våren. Under 2000-talet har ju just Brøndby och Fortuna Hjørring dominerat dansk damfotboll. Men årets mästarlag heter Køge. Kul att det händer lite i vårt sydvästra grannland.

Skulle KDFF vinna mot Köpenhamnsklubben väntar med mycket stor sannolikhet Bordeaux i finalen. Här är den franska ligatrean klar favorit. Hur klar hänger på hur de får ihop sin trupp i sommar. Man har ju tappat viktiga Khadija Shaw, som vann skytteligan i D1 Feminine, till Manchester City.

Men troligen blir det kring 80–20 i fransk favör. Det skulle innebära att KDFF har cirka tio procents chans att ta sig till playoff. Tar man sig dig känns tre av fyra möjliga motståndare (se förra inlägget) som mer eller mindre omöjliga att slå ut. KDFF har alltså 25 procents chans att få en rimlig playofflottning. Men även mot Prag skulle KDFF vara underdog, uppskattningsvis till 65–35.

Lägger man ihop allt så blir min bedömning att Kristianstads chanser att nå gruppspel ligger på promillenivå.

Att Kristianstad skulle få det tufft visste man alltså på förhand. Men det vore ju otroligt kul om de skulle kunna skrälla. Och klart är att varje seger är viktig för svensk damfotboll.

För det är ju otroligt viktigt att damallsvenskan kan hålla platsen som en av Europas sex bästa ligor, vilket gör att vi får tre svenska platser i turneringen. De senaste årens svaga resultat gör att Sverige har tappat. Nu måste raset stoppas. Hoppet här ställs i första hand till Häcken och Rosengård. Info kring tänkbara lottningar för dem finns i förra inlägget.

Hela lottningen hittar du här.

8 tankar på “Brøndby och Bordeaux först ut för Kristianstad

  1. Skrev en kommentar till ett tidigare inlägg som inte tycks ha kommit fram. Så här löd den:

    Många är gångerna då jag tänkt skriva och tacka för att du hållit ut och fortsatt skriva underhållande, snillrikt och skarpt år efter år. När passar det bättre att göra slag i saken än till bloggens tio-årsjubileum? Jag minns inte hur jag hittade till din blogg – det är längesedan nu – kanske var det i tomrummet som uppstod efter nedläggningen av damfotboll.com. På senare tid har även sambon och bästa vännen blivit trogna läsare. Vi kommenterar dock mycket sällan inlägg här på bloggen – vi har vårt eget kommentarsfält vid middagsbordet. Men vi läser, vi diskuterar och vi uppskattar bloggens närvaro något oerhört.

    Denna blogg är fortfarande den plats och ibland även det forum, där det går att hitta bäst information, nyheter och analyser av damfotboll på svenska. Att det inte gäller enbart ett visst lag eller ett visst land och att skribenten i sig inte uttryckligen supportar ett visst lag är i sig nästan sensationellt. För oss saknar den här bloggen motstycke. Men det är något mer än själva innehållet som är största behållningen. Som svensklärare gläds vi naturligtvis åt det enkla och klara språkbruket och den tydliga textbindningen. Det är en fröjd att läsa din blogg och vi hoppas att vi får möjlighet att fortsätta göra det under lång tid framöver!

    • Hej, och stort tack för de fina orden. Ibland hamnar en persons första kommentarer i skräpmappen. Det var vad som hände med båda dina. Men när jag nu gick igenom alla skräpkommentarer hittade jag dem, och kunde fixa så att de nu är publicerade.

  2. Pingback: Lysande uppvisning av Häcken – fortsatt tungt för Växjö | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.