Lysande uppvisning av Häcken – fortsatt tungt för Växjö

Växjö är riktigt illa ute i damallsvenskan. Laget står på tre poäng och har målskillnaden 3–15 efter halva serien. Och inget talar för att man har bättre statistik efter veckans möte med Rosengård. Växjö kommer att gå in i OS-uppehållet som tabelljumbo, och med massor av frågetecken kring offensiven. Massor.

Det står klart efter att Eskilstuna vunnit dagens match med 2–0. Resultatet innebär samtidigt att ett ifrågasatt och sågat United plötsligt har tagit tre raka segrar och ligger på tabellens övre halva, man kommer bara att ha tre poäng upp till medalj efter halva serien.

Själv åkte jag till ett regnigt Hisingen i kväll för att se toppmötet Häcken–Kristianstad. Känslan på väg dit var att gästerna skulle ha en god chans att vinna, och ta sig förbi Häcken i tabellen. Den känslan visade sig dock vara helt felaktig.

För Häcken fullständigt pulveriserade det skånska motståndet i dag. Slutresultatet 6–2 speglar faktiskt matchen på ett bra sätt. Jag räknade till förkrossande 16–4 i klara målchanser. Att skapa 16 målchanser i ett toppmöte är för övrigt en väldigt bra prestation. Som jämförelse räknade jag exempelvis till 7–2 i målchanser till Rosengård i söndagens toppmatch mot Häcken.

När jag såg laguppställningarna i dagens match kände jag att det fanns lite frågetecken kring Häckens offensiva uppställning med Anna Csiki, Johanna Rytting Kaneryd och Dilja Zomers bakom Stina Blackstenius. Framför allt gällde mina frågetecken de båda kantspelarna Csiki och Zomers.

Men det tog inte många minuter innan jag rätade ut frågetecknen till utropstecken. Ungerska Csiki är teknisk och kreativ, och växer för varje match hon får förtroendet. Isländska Zomers bidrog med fart på ett sätt som lyfte Häckens anfallsspel.

Men allra mest lyftes laget av svenska Rytting Kaneryd. Hon tog petningen ur OS-truppen på allra bästa sätt. Tyvärr fick vi bara se henne i 45 minuter i tiarollen – men det var 45 häftiga minuter. Hon dominerade stort innan hon klev av i paus med en ”trötthet i baksidan”.

I den andra halvleken var det Blackstenius som tog över huvudrollen. Hon visade verkligen att hon är redo för OS-succé. Och då tänker jag inte i första hand på att hon gjorde tre mål, och ryckte i toppen av skytteligan.

Framför allt tänker jag på hur hon gjorde 3–1-målet. Det var verkligen ett supermål, ett mål man har hoppats att Blackstenius skall kunna göra. Det började med att hon felvänd på ett kontrollerat sätt tog emot en långboll på bröstet. Sedan flyttade hon bollen någon meter innan hon med en yttersida hittade en rättvänd Filippa Angeldahl.

Sedan vände Blackstenius och sprang i djupled. Passningen från Angeldahl kom i exakt rätt ögonblick, och Blackstenius blev helt fri med Melina Loeck. I fjol är jag säker på att Häckenstjärnan hade skjutit utanför. Nu sköt hon inte, utan var lugn och iskall när hon rundade Kristianstadsmålvakten och slog bollen i tomt mål.

Ett supermål av Blackstenius. Ett mål jag inte tycker att hon haft kapacitet att göra förr. Men vår landslagsforward har utvecklats enormt i det felvända spelet den här säsongen. Tidigare har hon mött väldigt tidigt, hamnat långt bak i planen – och dessutom haft dålig förstatouch. Det har gjort att hon oftast tvingats spela ända hem till backlinjen när hon fått bollen felvänd.

I år har Blackstenius förstatouch blivit väldigt mycket bättre. Hon har dessutom blivit otroligt mycket bättre på att sätta tillbakaspelet på rättvända mittfältare, något som är en jättetillgång för hennes lag.

Blackstenius vårsäsong har varit lysande. I nuläget leder hon både skytte- och assistligan – vilket är otroligt imponerande. Titeln vårens spelare står mellan henne och Jelena Cankovic.

Innan jag släpper dagens match så bytte jag några ord med Kristianstads Sveindis Jane Jonsdottir efteråt. Det finns anledning att återkomma till det snacket. Men så här sa hon om Kristianstads lottning i Champions League:

”Vi är glada över lottningen. Vi får spela mot Brøndby på hemmaplan. Det är kul att få spela mot nya lag, från andra länder. Blir det Bordeaux så har de en isländsk spelare (Svava Ros Gudmundsdottir) så det skulle bli kul att träffa henne. Jag tror att vi har riktigt bra chans.”

Att man får gruppspelet på hemmaplan ökar förstås Kristianstads chanser. Men det är fortsatt Bordeaux som är klar favorit att ta sig vidare.

Dagens transfernyhet kommer från Tyskland. Där presenterade i dag mästarlaget Bayern München Sofia Jakobsson som nyförvärv.

Nyligen meddelade samma klubb att Amanda Ilestedt kommer att lämna. Men i och med att Jakobsson nu anländer blir det fortsatt två svenska spelare i Bayern nästa år.

För Jakobsson är det helt klart ett steg uppåt att gå från Real Madrid till Bayern. Real är på uppgång, men de är ännu en bra bit ifrån Bayerns klass.

Som nämnts tidigare blir det en väldigt spännande silly season. Utöver Jakobsson och Ilestedt är det många svenska spelare som är på väg mot nya klubbar.

Bland annat meddelade Mia Persson i förra veckan via sitt Instagram att hon lämnar Slavia Prag. Persson borde vara högintressant för många vassa klubbar.

De damallsvenska övergångar som blivit klara i dagarna är att Växjö förstärker offensiven med finländska duon Adelina Engman och Juliette Kemppi samt att Rosengård förstärker defensiven med före detta tyska landslagsspelaren Bianca Schmidt. Tre spännande rekryteringar.

I övrigt noteras att Linköping utöver Frida Maanum även tappar Elin Landström i sommar. Mycket mer lär komma. Häng med i damallsvenskans silly season här.

24 tankar på “Lysande uppvisning av Häcken – fortsatt tungt för Växjö

 1. Är Jennifer Falk skadad eller har konkurrensen hårdnat och det är därför Geurts spelar fler matcher än tidigare?

  • På Häckens hemsida skrev man att Falk stod över ”med skadekänning”. Vad det var för känning fick jag inget svar på. Det skall dock sägas att jag bara frågade en av de andra spelarna.

 2. Blackstenius såg fantastisk ut idag!

  Inte ett gott ord om Felles insats för United dock?
  Den var värdig att uppmärksamma idag!

   • Även om Häcken var riktigt bra så gjorde KDFF en bedrövlig insats, man borde varit förvarnade med tanke på förra årets utskåpning. Beträffande Växjö matchen så var Emma Holmgren bra som vanligt, hon är klart nummer två i Damallsvenskan, kanske också nummer två av samtliga Svenska målvakter!

  • Från SportbladetPlays bristfälliga klipp (det innehåller bara ett av de två målen) med höjdpunkter från matchen i Växjö verkar Emma Holmgren ha varit matchens spelare.

   Men på målsvepet noterade jag ett läckert klackassist och en känslig lobb från Rogic.

  • Mer värd att uppmärksammas är åter grymma målvakten Emma Holmgren. Hon är snart uppe i 15 fantastiska räddningar som räddat Eskilstuna från baklängesmål.
   Holmgren kan vara ännu en spelare i raden som blir köpt av en större klubb. Rykten på stan säger att 3-4 spelare vill lämna redan i sommar.

   • Såg nu att det jag skrev i skrift ser ganska drygt ut jämfört med hur det lät i mitt huvud, hur som så älskar jag verkligen bloggen och kommentatorsfältet, engagemanget här är energigivande!

    Vi i publiken får lov att uppskatta våra spelare medans vi får lov att se dem här!

 3. ”Rosengård förstärker defensiven med före detta tyska landslagsspelaren Bianca Schmidt” – kommer det verkligen bli en förstärkning? Bibis kontrakt hos potsdam blir inte förnyat. Hos Potsdam, som igen lyckade inte att kvalifiera till Champions League även nu då 3 tyska lag ska spela. Förstår mig inte fel, jag gillar Bibi. Men jag är skeptisk över denna värvning (för Rosengårds skull, Bibi kommer säkert att ha kul i Malmö, utanför fotbollsplan). Verkar tyvärr igen som en gammal-kompis-värvning.

 4. Känns det inte som att ligan börjar bli lite sämre kvalitetsmässigt? Kdff gör sex mål i en match för att sedan släppa in sex mål. Mot ett lag som ligger tvåa men som var rätt långt ifrån att slå 1:an? Ett lag släpper in tio mål… Och ett annat lag kan inte göra några mål. Känns lite avslaget minst sagt. Lär väl inte bli mindre ojämnt nästa år.

  • Det har väl alltid varit en hel del stora resultat i damallsvenskan? Och det har alltid varit stor skillnad mellan toppen och botten. Men dagens matcher visar ju att det trots allt kan vara rätt jämnt. Och kollar man de första omgångarna av serien var det bara jämna matcher. Sedan har vissa klubbar inte tillräcklig bredd för att hålla uppe en jämn nivå när de får lite skador.

   • Jo, men skador förklarar väl inte att Kdff
    och Piteå släpper in 6 mål? Om det alltid varit ojämnt, varför utöka ligan?

    • Jag tycker att man gör rätt i att utöka ligan eftersom det är bra att elitspelarna får fler matcher. Dessutom innebär en utökad damallsvenska att fler svenska spelare får chansen att spela på högsta nivå, mäta sig mot vasst motstånd. Ett tredje skäl är att det är bra om vi kan sprida damallsvenskan mer över landet, vilket bör bli en effekt av utökad serie. Och slutligen så är det lättare för klubbar att få sponsorer om man spelar i damallsvenskan än i elitettan. Därför är det bra om fler klubbar spelar i damallsvenskan.

 5. Lätt att nicka instämmande när du räknar upp de tre fördelarna med en utökad (pimpad) damallsvenska. Ja, det blir mer speltid för fler spelare; den geografiska spridningen blir – kanske – större; och visst kan tveksamma sponsorintresserade hugga på det allsvenska lockbetet. Men, som jag väl påpekat förut, så innebär också fler matcher mer slitage på spelarna, det mänskliga materialet. Då krävs att lagen har resurser till att expandera, för att minska skadorna och utmattningssyndromen hos spelarna – och hur många klubbar kan raka in extra sponsormiljoner för det ändamålet? I en utökad liga kommer också kontrasten mellan toppen och botten att bli skarpare. I nuvarande OBOS Damallsvenskan är det bara sju-åtta lag som håller för epitetet elitlag. Faktum är ju att de sämre lagen i högsta ligan tillsammans med de bästa i Elitettan skulle kunna bilda en egen serie, en slags ”B-allsvenska”, troligen mycket jämnare än de tidigare nämnda. Men det är förstås rent utopiskt att vi någonsin får skåda en sådan skapelse…

  • Jo, för vissa spelare kan slitage bli en problemfaktor. Då tänker jag på landslagsspelare i Champions Leagueklubbar.

   Men för ”vanliga” spelare i övriga lag är ju antalet tävlingsmatcher just nu väldigt litet, vilket i sig är ett problem.

   På cirka 40 veckor från mitten av februari till början av november har vanliga spelare i icke Champions Leagueklubbar bara 23-28 tävlingsmatcher. Antalet hänger på hur långt laget går i svenska cupen.

   • Håller med, det är alldeles för få matcher. Ökningen till 14 lag i allsvenskan var ett måste.

   • På tal om just slitage och spelare i Champions Leagueklubbar… Jag undrar hur sugen Johanna Rytting Kaneryd kommer att vara att ställa upp i vm-kvalet om hon blir uttagen. Häcken liksom vissa andra klubbar kommer att ha häcken full med matcher då. Och hur kul kan det vara för henne att få veta att hon duger mot 126:e rankade Georgien men mot USA osv, nja, där platsar du inte.

 6. Hursomhelst är 14 lag ett damallsvenskt faktum säsongen 2022. Sedan får vi ha tålamod innan vi utvärderar resultatet av det hela ett par år senare. Beträffande de Elitettanlag som kandiderar till allsvenskan är Umeå och Uppsala de troligaste namnen, det tredje lyckliga laget bör bli Kalmar om man sköter sitt poängplockande väl under hösten. En klubb som siktat mot toppen länge nu är Lidköpings FK, men det har strulat alldeles för mycket kring västgötskorna och ”det där lilla extra” saknas för att Matilda Haglunds gäng ska kunna ta klivet upp inom den närmaste framtiden.

 7. Jag håller med Karin att 14 lag är för mycket. Kvalitén kommer inte att hålla. Inte fler 10 – 0 matcher. Så blir det panik och så köper lagen in utländska spelare för att ” förstärka” Problemet kan vara att få de bästa svenska spelarna ( yngre lovande) in i dessa 12 lag.

  • Argumentet att det inte finns 14 lag med hög kvalitet är lite suspekt. Kansk inte, men ambitionen måste väl vara att öka antalet lag av hög klass? Fler platser i allsvenskan leder till (kan man hoppas) att fler lag kan professionaliseras.

 8. Det funkar utmärkt med 14 lag – OM tandlösa EFD kunde sy ihop ett TV-avtal värd namnet. Nu får klubbarna jordnötter medan Sportbladet tar största delen!
  Varför ställer inte elitklubbarna högre krav på EFD?
  OM dessutom SvFF gläntar lite på skattkistan och ger bort ett par miljoner till klubbarnas organisation skulle det bli hur bra som helst. Hur mycket får damlandslaget i OS och i EM nästa år?

 9. Mycket intressant sista omgång i ”OBOS” onsdag-torsdag. För några lag är det viktigt att ta poäng och stärka självförtroendet inför hösten. En del matcher kan bli riktiga rysare, får vi hoppas. Nej, inte Rosengård-Växjö, en superskräll om gästerna snuvar FCR på poäng. Osäkert är det däremot i mötena Vittsjö-Kristianstad, Djurgården-Piteå (förmodligen har DIF ”kaxat upp sig” ordentligt efter Linköpingsmatchen) och Örebro-Hammarby (fördel Bajen, men minns hur KIF stod upp mot Rosengård!). Att Eskilstuna plockar tre poäng mot AIK låter mer än troligt med tanke på de senaste matcherna. Det skulle betyda att United snart är uppe och nosar på tredjeplatsen… Vittsjö har förmodligen mycket på gång framöver med tanke på återvändande spelare som Tove Almqvist. Och Kristianstad är den ”lokala” konkurrent man helst vill välta överända.

  Så var det onsdagsmatchen på Linköping Arena där LFC ska försöka upprepa vårens triumf mot Häcken. Förutsättningarna är olika: i Häcken saknas exempelvis Kollmats, Zigiotti Olme och nya Alice Söndergaard, men så finns ju den spännande Dilja Zomers plus resten med Blackstenius, Rubensson, Kullberg, Rytting Kaneryd etc. Här har LFC att möta allsvenskans bästa och anfallsgladaste lag. Det lär krävas maxprestationer av hemmalaget, i synnerhet i försvarsspelet, för att man ska gå ur den kampen med hedern i behåll och kanske t.o.m. ta någon poäng på köpet. Noterbart är att flera skador samt bortfallet av Frida Maanum gjort att assisterande tränare Malin Levenstad har fått gå in truppen som reserv. Ingen dålig förstärkning, men det är nog långt till några speltidsminuter för henne…

  • Efter denna matchen mot AIK så har United tagit dom poäng som dom ska ta. Tre poäng från tredjeplats, absolut, när serien vänder. Men sen har dom spelat klart mot dom lag som dom ska ha efter sig i tabellen. Sen är det upp till bevis!
   Om dom nu har en trupp kvar efter sommaren.
   Det antyds ju både här och där att ”många” vill lämna. Vi får se vad som händer. Kullashi ryktas ju bort i sommar. Nu har hon inte vräkt in mål, men är ändå en viktig spelare.
   Hur många lämnar i övriga lag? Det är lugnt på ”sillyseason-sidorna”, tycker jag.
   Det blir intressant med åtta lag som kan placera sig precis hursomhelst från plats 3-10. Det blir små marginaler som avgör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.