Vilken otrolig uppvisning – USA utklassat

Jag skall skriva för BT först, så den längre analysen här i bloggen dröjer. Men i BT delade jag ut fyra femmor, och gav 4,0 i betygssnitt.

Den här 3–0-segern är den bästa prestation jag någon gång sett Sverige göra. Och inte bara för att siffrorna visar 3–0, det var även den spelmässiga skillnaden mellan lagen. En fullständigt makalöst bra match från vårt svenska lag.

Bara det att det var en helt ny backlinje – kan Amanda Ilestedt och Nathalie Björn ens ha agerat mittbackspar i en fyrbackslinje någon gång?

Vilka som fick femmorna? Björn, Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius. Men det kunde ha varit fler.

3–0 mot USA är för övrigt ett helt sjukt resultat. Inför avspark hade Sverige bara vunnit mot USA med större marginal än uddamålet tre gånger. Det blev 2–0 2001 och 3–1 2004 – och 5–1 1987. Ingen av de matcherna har handlat om mästerskap.

Vi får alltså gå 34 år och cirka 40 matcher bakåt i tiden för att hitta ett liknande resultat.

Det var för övrigt svenskt jubel även på annat håll den här förmiddagen. Pia Sundhage:s Brasilien körde Kina med hela 5–0. Och Ellen White blev tvåmålsskytt när Team GB vann med 2–0 mot Chile. Nu leder Kanada med 1–0 mot Japan efter mål av, just det Christine Sinclair.

8 tankar på “Vilken otrolig uppvisning – USA utklassat

 1. Fantastisk inledning. Och något säger mig att det här laget, inklusive lagledningen, håller huvudet kallt inför fortsättningen. Ingenting är vunnet än.

  Och tänk när Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö lär sig att bli kallare i avslutslägen… då kan vi vinna med 7-0.

 2. Det är ett lag som sprudlar av självförtroende. Många av spelarna har innan OS tagit ett kliv uppåt i karriären med klubbyten (Ilestedt, Rolfö, Björn, Jakobsson) eller vunnit titlar med sin nuvarande (Blackstenius, Angeldahl, Glas). Asllani och Seger är outstanding.
  Matchen idag är nästan full kapacitet från samtliga. Få misstag, enormt bra lagspel. Det är väl bara inhoppen från Schough och Janogy som inte är i nivå. (Schough övertänd och kom inte rätt någon gång och Janogy ett nummer för liten flera gånger.)

  När röken har lagt sig måste vi också fundera på vad USA gjorde. Deras omklädningsrum måste ju varit en mardröm efter matchen. Hela laget kollapsade. En målvakt som inte gör någon egentlig miss men som släpper in tre bollar. Ett mittfält som knappt vann en duell under 90 minuter och en backlinje som inte fanns.

 3. Otroligt bra match av Sverige!! De var så lugna och trygga i spelet, riktigt roligt att se! Fortsätter de så här så blir det några roliga veckor 😃
  Usa däremot gick inte att känna igen alls, energilösa, loja, inget samspel, bolltapp och inget passningsspel. Just att de inte hade någon energi alls var mest förvånande, det är ju ett av deras största kännetecken, att aldrig sluta springa. Ska bli intresant att se hur deras nästa match blir!

 4. Jag fick vibbar av Brasilien – Tyskland i VM -14. Ett lysande svenskt lag som lirade skjortan av det handlingsförlamade USA-laget som såg ut att vilja vara någon annan stans. Tex målvakten som såg gråtfärdig ut efter första målet. Trots USA:s två stolpträffar så var ju 3-0 i underkant med tanke på några svenska bortslarvade lägen. Nu tar vi Australien…

 5. Filippa Angeldahl som gjorde en strålande insats kommer förmodligen att lämna efter OS, kanske ligger det något i ryktet Barcelona. Stina Blackstenius som aldrig varit bättre än nu kommer väl att ta chansen i ett Europeiskt topplag!

 6. Det är lätt att stämma in i superlativerna. Jag fick gnugga mig i ögonen då och då – är det sant?! Bestämdheten, passningssäkerheten, djupledsspelet, spelbreddningarna, bollvinsterna – allt stämde idag. USA såg faktiskt rätt bortkomna ut största delen av matchen. Det såg ut som att Sverige hade fler än 11 på planen. Det säger rätt mycket när USA:s mest kvalificerade målchans kom på stopptid. Inte minst var det en gigantisk skillnad mot de rätt lama matcherna mot Norge och Australien i Kalmar. Om jag ändå ska önska något mer är det bättre spets och chanser på hörnorna i kommande matcher. Men men….jag tror (hur ologiskt det än kan verka) att Australien kan bli en tuffare nöt att knäcka. Bara att hoppas att Sverige inte gjorde sin bästa match i OS redan i den första…..och USA kommer förstås tillbaka, för att bevisa för sig själva och resten av världen.

 7. Ja Sverige gjorde en mycket bra match. Något jag tycker kanske är att det skjuts lite dåligt i laget.. Rolfö hade ett bra skott men annars var det inte mycket. ( USA hade ju inte ett enda skott på mål hmm har dom inte missat något ? ) Vet inte men bra skyttar i laget är väl Rolfö, Olivia S och ….?
  Det borde varit fler kan man tycka. Men man kan ju inte få allt och Sv gjorde en kanonmatch !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.