4–2 mot Australien – då kan Gerhardsson planera för kvartsfinal

Den svenska drömstarten fortsätter i OS-fotbollen. Med sex inspelade poäng är kvartsfinalplatsen klar – och gruppsegern nära.

Nu kan förbundskapten Peter Gerhardsson börja planera för kvartsfinal. Efter att Zambia och Kina spelat 4–4 är det i princip klart att gruppsegraren i Sveriges grupp kommer att möta trean i gruppen med Storbritannien, Kanada, Japan och Chile.

Eftersom brittiskorna just vann med 1–0 mot Japan är det klart att Team GB inte kan bli grupptrea. Det skulle kunna bli Kanada, som vann med 2–1 mot Chile i dag. Men det mest troliga är att det blir Japan eller Chile – två lag som möts i slutomgången.

För Sverige blev dagens match precis som väntat ett taktiskt schackparti mellan Gerhardsson och Tony Gustavsson. Den senare hade fördelsläge i paus, men Gerhardsson gjorde nödvändiga justeringar i paus – och Sverige kunde vinna.

Jag har återigen skrivit matchen för BT – pluslåsta artiklar i form av krönika och betyg finns här och här. Den här gången stannade mitt snittbetyg på det svenska laget på 2,69. Topparna var Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö, medan Hanna Glas och framför allt Magdalena Eriksson hade det tufft.

Precis som efter USA-matchen kommer en lite längre analys i kväll, eller i morgon.

I övrigt i OS-turneringen noteras att Barbra Banda även gjorde hattrick i sin andra mästerskapsmatch. Kan det har hänt tidigare att någon blivit tremålsskytt i sina två första matcher på den stora, internationella scenen. Banda är verkligen en hyperintressant spelare.

I skrivande stund leder Banda skytteligan ihop med Vivianne Miedema, som precis nickade in 2–1-målet mot Brasilien – Miedemas sjätte mål i turneringen. Den matchen pågår.

19 tankar på “4–2 mot Australien – då kan Gerhardsson planera för kvartsfinal

 1. Tror du ledningen vågar peta Magda efter dagens nästan katastrofala insats ? Helt felfritt försvar mot USA och med Magdalena i försvaret var det hur virrigt som helst !!

   • Så är det säkert! Lite oroande att Glas var helt misslyckad den halvleken hon spelade och även Jonna Andersson inte heller enligt mitt tycke var speciellt lyckad

    • Vi får inte glömma att Australien och USA är två helt olika lag. Australien hade definitivt studerat Sverige i matchen mot USA och visste exakt hur de skulle spela. Hela svenska laget spelade dåligt i den första halvleken, däribland Magda men jag vill betona att det inte var bara Magda som spelade dåligt. Men i andra halvleken spelade laget upp sig och Magda gjorde en godkänd insats. Helt klart att Magda ska få fortsätta spela framöver, då hon har betytt mycket för laget, speciellt för backlinjen. En enda match ska inte göra att hon blir petad.

    • Till J (fanns ingen svarsknapp under det inlägget):
     Magda har spelat ganska dåligt en tid nu. Champions League-finalen, Kalmar-matcherna, och så nu. Hon har fått sina chanser. Hon är helt klart i en svacka och ska petas – för lagets skull. Låt Björn och Ilestedt spela in sig, säger jag. Magda kan vara moraliskt stöd för truppen, som Granen.

     Det är skillnad på en dålig matchplan och dåliga spelare.

  • Du tycker inte kantförsvaret, då syftar jag både på ytterbackarna och mittfältarna, får anses ha en viss skuld i att det blev som det blev. När man möter världens bästa anfallare (Kerr) så är ju nyckeln att stoppa inläggen från att slås mot henne och där hade vi enorma problem. Kanske skulle våra ytterbackar fått mer hjälp, i synnerhet Glas hamnade i hopplösa en mot en situationer gång på gång, för att stoppa upp Australiens kvicka anfallsspel i ett tidigare skede.

   Att jämföra med matchen mot ett USA som spelade långsamt och lättläst känns inte seriöst i mina ögon, Australien gjorde ju en väldigt mycket bättre match mot oss än amerikanskorna gjorde.

 2. Starkt av Sverige att göra fyra mål och vinna när man de facto gör en dålig match… hade man två lyckade passningar i rad någon gång i första halvlek, om vi undantar bakåt- och sidledspassningar i backlinjen?

  För mig tog detta definitivt bort illusionen om en guldmedalj för Sverige.

  Lärdomar hittills: Sveriges backlinje behöver Nathalie Björn. Hanna Glas är för långsam. Magdalena Ericsson är långt från toppformen. Blackstenius är viktig för och bättre än Hurtig i förstapressen.

 3. Trots allt en bra insats och framför allt ett bra resultat. Naivt att tro att man skall köra över ett talangfullt Australien, särskilt när de gör en taktiskt lyckad match.
  Nu får man hoppas på att B-laget får spela mot NZ. Extremt viktigt att vila nyckelspelare.

  • Jag är för att rotera men Magdalena Eriksson måste få spela sig i form.

   Spelare som kan få gå in från start mot Nya Zeeland är Jennifer Falk, Hanna Bennison, Olivia Schough, Madelen Janogy och Emma Kullberg.

   • Tänker att det viktigaste är att vila Seger, Asllani, Rolfö, Jakobsson, Ilestedt och ytterbackarna. Blir inte så lätt; inte utan att man saknar Curmark.

 4. Blir förvånad över hur folk ser på insatser och då framförallt avgörande sådana. Magdalena var nästan helt ensam ansvarig för båda målen genom att fokusera på boll istället för att markera spelare, hur andras insatser var blev inte direkt avgörande. Redan innan matchen var jag skeptiskt att rotera på mittbackspar särskilt när de spelade så bra mot USA. Rotera gärna men inte i ryggraden i laget.

  • Jag är mer förvånad över att hon hängs ut enskilt när hela det kollektiva försvaret havererade och framförallt kanterna (särskilt Glas) hade enorma problem. Att kalla henne ensamt ansvarig är helt fel i mina ögon sett till detta.

 5. Jag tycker Sverige gör en bra match igen. Fina mål alla fyra t.ex Rolfös vänsterkanon och Blackstenius nick vid stolpen. ( Sam Kerr var också bra I Aus.) Ser fram mot matchen på tisdag mot NZ. Peter G har nog koll på spelarna. Sen är det att ” man vinner som ett lag och förlorar som ett lag ”

 6. Det gäller att sätta målchanserna och egentligen är inlägget till Australiens 2-1-mål suveränt. Och Asllanis inlägg till Sveriges 4-2 mål underbart. Fotboll ja, man vet inte om Sveriges motståndare sätter sina målchanser för sådana släpper varje lag till i varje match. Så man kan undra om man vill ha fotboll där varje lag blir så förvarsstarkt att målchanser knappt kommer existera. Så klaga på om dåligt försvarsspel om det nu är dåligt försvarsspel det handlar om. Det finns tydligen dom som tycker att fotboll ska vara 1-0, 0-0, 0-1 för att vara lyckliga.

  • Tydligen är Sverige oslagbara eftersom vi slog ett då uselt spelande USA och därför ska laget (eller enskilda spelare) sågas skoningslöst för att man släpper till chanser och mål mot världens klart bästa anfallsspelare. Att vi gör 4 mål mot Australien och 3 mot regerande världsmästarna är inte bra nog.

 7. Trots allt. Imponerande av Sverige att vända 1-2 till 4-2. Och detta trots att man inte alls kom upp i samma nivå som i matchen mot USA – desto starkare att vinna. Visst är det svårt att jämföra matcher då motståndarna spelar helt olika och helt klart att Australiens taktik var nära att lyckas. Men det handlade inte bara om taktik, för faktum är att Sverige – till skillnad från matchen mot USA – hade väldigt många felpass, inte minst från Hanna Glas och Magdalena Eriksson, och hade svårt att få spelet att stämma. Vet inte vad som hänt med den sistnämnda men visst var bytet mellan henne och Nathalie Björn en klar försvagning. Hoppas bara att hon snabbt hittar formen igen. Och så var det målen. Rena godiset…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.