Analys av Sveriges seger mot Nya Zeeland

Gruppspelet är över och tisdagens 2–0-seger mot Nya Zeeland känns redan väldigt inaktuell. Trots det tänkte jag köra en kortare analys av matchen.

Som bekant visade förbundskapten Peter Gerhardsson med sin laguttagning att han tyckte att det var viktigare att ha en fräsch trupp till kvartsfinalen än att vinna gruppen. Att byta åtta spelare från närmast föregående startelva är alltid en liten risktagning.

Nu visade det ju sig att det fick utmärkt, och att det till slut blev en väldigt säker gruppseger. Hur såg det då ut mot Football Ferns?

Precis som i analysen av matchen mot Australien har jag valt att bryta ner matchen i 15-minutersperioder. Men den här gången väljer jag att lägga tonvikten på den första halvleken. Den andra kändes ju nämligen som en enda lång transportsträcka mot kvartsfinalen.

Sverige–Nya Zeeland
Period 1: 1–15 minuter:
1–0 i målchanser
0–0 i hörnor

När matchen startade blev jag överraskad av hur laget var formerat. Jag fattade inte varför Gerhardsson valde att spela Madelen Janogy som tia när han hade både Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist på planen. Som jag ser det är både Anvegård och Blomqvist klart bättre än Janogy i tiarollen. Däremot är Janogy klart bättre än Blomqvist på kanten. Det rimliga hade således varit att byta plats på Blomqvist och Janogy.

Det nya Sverige inledde med två pigga minuter. Sedan var det här en rätt virrig kvart, med massor av felpassningar. En kvart där Nya Zeeland var minst lika bra som Sverige – kanske till och med bättre.

Ferns höll från start ihop laget betydligt bättre än mot USA. Och egentligen var det ju knappast överraskande. För om jag från tv-bilderna kunde se hur glest det både var mellan och i lagdelar borde ju Ferns egna analytiker också kunna göra den spaningen.

En spelare man kollade lite extra på i det svenska laget var ju Magdalena Eriksson, med tanke på hennes insats mot Australien. Eriksson kunde ha fått en riktigt jobbig start på den här matchen. Två gånger på mindre än en minut slog hon uppspel rakt till motståndarforwards. Eriksson lyckades reparera båda misstagen.

Eriksson var inte den enda svensk som slog felpass under den första kvarten. Långt ifrån. Men Erikssons var de farligaste. Offensivt hackade det svenska spelet. Känslan var att Janogy inte var helt trygg med sin roll.

Sveriges målchans under inledningskvarten var ett vasst skott från Olivia Schough, som Erin Naylor fick sträcka ut för att rädda. Utöver den fina räddningen inledde en nyzeeländska darrigt. Hon var illa ute i spelet med fötterna vid två gånger redan första tio minuterna.

Period 2: 16–30 minuter:
2–0 i mål, totalt 2–0
2–0 i målchanser, totalt 3–0
1–0 i hörnor, totalt 1–0

Efter 16.02 nickade Anna Anvegård in 1–0 på en hörna från vänster, slagen av Olivia Schough. Det var påpassligt av Anvegård. Men framför allt var det en supertavla av Erin Naylor.

Den nyzeeländska målvakten är huvudet högre än Anvegård. De båda stod bredvid varandra i målområdet när bollen slogs in. Men Naylor missbedömde bollen totalt, och rörde sig bort från Anvegård. När svenskan nickade nådde in Naylor fram.

Det var en jättebjudning – en välkommen sådan efter en darrig inledning. Målet skapade trygghet i det svenska laget som direkt fick kontroll på tillställningen.

Framför allt var Schough på hugget på sin vänsterkant. Hon fick tidigt ett rejält övertag på CJ Bott, något som ledde till flera halvchanser. Schough var inblandad i det flesta svenska anfallen.

Hon var dock inte med i förarbetet till 2–0, som kom efter 28.55. Julia Roddar var nere vid kortlinjen när hon spelade tillbaka till Hanna Bennison. Rosengårdsmittfältaren rörde sig bort från målet när hon slog ett inlägg med vänsterfoten.

Bollen fick perfekt bollbana över det nyzeeländska försvaret till Janogy som touchade in bollen i tomt mål. Målvakt Naylor var på väg ut, men hamnade på halvdistans. Det var verkligen inget klockrent målvaktsingripande vid det här målet heller. Men den här gången var det inte så lätt.

Bennisons passning var nämligen av världsklass – en passning det är otroligt svårt att försvara sig mot.

Period 3: 31–45 minuter:
0–0 i mål, totalt 2–0
0–1 i målchanser, totalt 3–1
2–0 i hörnor, totalt 3–0

Sverige gick in i halvlekens slutkvart med en trygg 2–0-ledning. Och när Jennifer Falk gjorde en dubbelräddning på skott från Emma Rolston och retur från Betsy Hassett – då kändes gruppsegern faktiskt klar.

Det var återigen den svenska effektiviteten som blev segervapnet. Det var 3–2 i avslut mot mål i paus – och 2–0 i mål. Det är god utdelning.

Andra halvleken:
0–0 i mål, totalt 2–0
5–3 i målchanser, totalt 8–4
4–1 i hörnor, totalt 7–1

Det mest intressanta i den andra halvleken var Nathalie Björn:s inhopp som mittback. Uppsalatjejen som i sommar lämnar Rosengård för Everton gjorde ju en kanoninsats mot USA i premiären. Hon utmärkte sig framför allt genom sin fina förmåga att slå ut motståndarnas mittfält med sina fina passningar.

Nu kom hon in och slog ett par uppspel av högsta världsklass. Den till Anna Anvegård som ledde till ett friläge för Lina Hurtig efter 67.05 var den andra halvlekens riktiga godbit.

Faktum är att förbundskapten Gerhardsson har en riktigt klurig uppgift att välja mittbackar till mötet med Japan. Jag är övertygad om att han vill ha Magda Erikssons ledarskap på planen. Samtldigt skulle jag säga att Björn varit viktigare för lagets spel så här långt i turneringen.

Jag hade nog valt Björn. Frågan är hur Gerhardsson tänker.

Klart är att han alltså fick lufta hela truppen, och har så fräscha spelare man bara kan ha till kvartsfinalen. Så här fördelades speltiden i gruppspelet mellan de svenska spelarna:

 • 226 minuter: Filippa Angeldahl (1 assist),
 • 225 minuter: Amanda Ilestedt (1 assist),
 • 223 minuter: Jonna Andersson,
 • 198 minuter: Caroline Seger,
 • 185 minuter: Kosovare Asllani (1 assist),
 • 180 minuter: Hedvig Lindahl, Nathalie Björn,
 • 154 minuter: Sofia Jakobsson (3 assist),
 • 149 minuter: Fridolina Rolfö (2 mål),
 • 135 minuter: Hanna Glas (1 assist) och Magdalena Eriksson
 • 116 minuter: Hanna Bennison (1 assist),
 • 112 minuter: Lina Hurtig (2 mål),
 • 109 minuter: Madelen Janogy (1 mål),
 • 102 minuter: Olivia Schough (1 assist),
 • 94 minuter: Stina Blackstenius (3 mål),
 • 92 minuter: Julia Roddar,
 • 90 minuter: Jennifer Falk, Emma Kullberg, Rebecka Blomqvist,
 • 85 minuter: Anna Anvegård (1 mål),
 • 0 minuter: Zecira Musovic

8 tankar på “Analys av Sveriges seger mot Nya Zeeland

 1. Jag skulle också välja Nathalie Björn till Japanmatchen. Ilestedt och Björn var ju otroligt lugna och metodiska i matchen mot USA. Jag kan inte se att de skulle sköta Japan annorlunda. Bägge är också rimligt snabba och tekniska.

  • Eriksson är väl en i grunden bättre mittback men hon har varit ojämn hittills i OS, även om hon har växt in i matcherna och inte var dålig direkt mot NZ (utom i början när alla var det). Hon har vänt fint på spelet även i OS och det är något som behövs. Samtidigt har ju Björn varit kanon (utom mot Australien i början av andra väl?) och hennes långa spel genom motståndarnas mittfält är ju fenomenalt.

   Beror valet nu på om han vill spela Eriksson i form eller väljer den bäste för stunden, eller kan det finnas taktiska aspekter beroende på motståndet som gör att han väljer någon av dem oaktat formen för stunden? Jag tänker på om Japan är bra på mitten men svagare på kanterna så kanske Erikssons vändningar är nyttigare, om de täcker lite dåligt i mellanrummet mellan mittfält och backlinje kanske Björn är bättre, om de pressar högt kanske man vill minimera felpass och tar Björn osv, osv…

   • Baserat på hur Gerhardsson matchade laget mot Nya Zeeland, tror jag det blir Björn & Ilestedt. Alla tre fick varsin halvlek, men det var Björn som fick spela samtidigt som Ilestedt. Detta är väl tre mittbackar som inte spelat så mycket ihop, så det rimliga borde vara att ge de tilltänkta så mycket speltid tillsammans som möjligt, för att spela ihop ett mittbackspar.

    Appropå våra mittbackar. När Sverige, med trebackslinje, spelade jämnt med USA i träningsmatchen i April var det med Eriksson, Sembrant och Fischer på plan, ansedda som våra tre bästa mittbackar. I nästa möte mot USA (öppningsmatchen i OS) var samtliga tre borta. Som väl är, är just mittbackspositionen den där vi har klart bäst bredd, och Ilestedt & Björn hade inga problem mot ett (förvisso uddlöst) USA. Men tänk om någon annan position hade varit drabbad istället? Tänk om exempelvis Rolfö, Jakobsson och Hurtig hade varit skadade och missat OS? Då hade vi fått förlita oss på Schough och Janogy. Inget ont om dessa två, men nog har de en bit upp till de tre ovan nämnda spelare på ytterforwards-positionerna. Personligen har jag svårt att tro att det svenska spelet hade sett i närheten av lika bra ut då.

    • Borde väl inte älta om detta, men Fischer ansågs väl inte som en av Sveriges tre bästa mittbackar 2021 av någon? Hon är väl knappt bland de 10 bästa.
     Möjligen hade hon kommit med till OS ändå (Andreas Granqvist fick ju åka till EM) men det finns ju en anledning till att hon inte spelar i ett bra lag i en bra liga.

    • Att Fischer är på väg utför går absolut att hålla med om. Men. Gerhardsson startade henne trots allt i träningsmatchen mot USA tillsammans med Sembrant och Eriksson, och ett i övrigt då fullt ordinarie landslag, rimligtvis med sikte på att ha med henne som tredjehandsalternativ till OS? Förstås mycket möjligt att saker som mästerskapsrutin spelar in i sådana avvägningar. Men det jag menade är att jag tror att Gerhardsson ansåg att Fischer var en av Sveriges tre bästa mittbackar för OS.

  • Fast nu har väl Angeldahl varit kanonbra och Björn spelat back vilket hon själv säger är hennes position, så det vore väl en rejält chansning det med? Björn är iofs en bra passningsspelare hon med. Frågan är väl vad laget vinner respektive förlorar med det, och om Peter ens tänker i de banorna nu i OS…

   • Björn var väl mittfältare så sent som i VM19?
    Angående Angeldahl; kollade precis om första halvlek av AU-matchen, och alla 3 av Australiens chanser (alla avslutade av Kerr, 1 mål) kom från en yta Angeldahl borde täckt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.