Semifinal nästa – men det blev nervöst

Sverige klarade kvartsfinalen. Fast de var med ett stort nödrop. Bakom den ganska klara statistiken döljer sig en match där Japan imponerade i spelet, och där Sverige verkligen var i brygga.

Statistiken säger 3–1 (1–1) i mål, 13–8 (10–2) i avslut, 6–6 i avslut mot mål samt 5–2 (4–1) i hörnor. Men mycket av den fina statistiken ordnade Sverige redan under en lysande inledningskvart.

Efter den var matchen Japans. Och hade det inte varit för VAR kanske det svenska laget hade varit i OS-byn och packat ihop sina saker nu. VAR strök ju nämligen först en japansk straff, sedan ordnade videodomarsystemet en svensk.

Det blev alltså en riktigt otäck match. Men skönt att det svenska laget nu välförtjänt är framme vid medaljmatcherna.

Där har vi riktigt trumf på hand när vi pratar fysik. Vårt lag var det enda som vann sin kvartsfinal under 90 minuter. Dessutom har vi ju som bekant roterat friskt under gruppspelet.

Vår motståndare i semifinalen, Australien, är ju sannolikt det lag som gått allra hårdast på sin startelva. Mycket mer om Sveriges kvartsfinal, och om Australien, i kommande inlägg.

Nu skall jag lägga fokus på förlängningen i den sista kvartsfinalen. Det skall avgöras vilka av USA och Nederländerna som ställs mot Kanada i semifinal. Kanada slog ju ut svenskledda Brasilien efter straffläggning tidigare i dag.

14 tankar på “Semifinal nästa – men det blev nervöst

  • Hyfsat jämn match ja, Japan hade spelet och Sverige de flesta av de bra chanserna. Japan var mycket bättre än i gruppspelet men jag köper inte att de hade Sverige i brygga utom i en kort period runt straffen de blev av med tror jag. Jäkligt kul match dock, Sverige fick ju jobba rejält och de olika spelstilarna kom fram rejält. Tycker Rydén hade en rätt bra beskrivning av matchen i posten inför och det kändes väl som att matchen blev Ungefär som det man väntade sig?

 1. Man undrar vad domaren såg när Japan fick straff. Ett märkligt domslut.
  Annars var standarden hög på alla inblandade. Gläder mig särskilt åt Blackstenius mål; ett riktigt snyggt avslut.

  • Hon såg väl en japanska som föll, får man anta. Från domarens vinkel var det nog svårare att se vilken filmning det var. Sedan har jag en känsla av att domarna förlitar sig lite på VAR:s kontroller ibland och därför dummer mer lättvindigt eller inte alls ibland. Som det då blev idag där både domarens beslut var för och VAR fick rätta till det…och jag tror att det ibland är precis det som gör att en del domare tar underliga beslut.

 2. Hittills har Sverige haft en match där de spelat bra i 90 minuter, mot USA. Mot både Australien och Japan har de känts skakiga under stora perioder och ändå lyckats vinna med två mål i bägge matcherna. Starkt i sig, så klart. Och sedan Nya Zeeland där Sverige inte behövde anstränga sig alls.

  Nu är frågan hur semifinalen blir? Det kanske är naivt av mig, men jag har en känsla av att Australien kanske har bränt sitt bästa krut nu (jag vet, farlig spådom), och att Sverige promenerar hem den med, säg, 2-0.

  I finalen blir det garanterat USA. Kanada har nog för mycket respekt för storasyster fortfarande. Då är frågan om Sverige orkar ladda för att vinna en gång till, eller om USAs invanda segerrutin lönar sig.

  • Det hör nog till ovanligheterna att något lag har greppet om matchen över 90 minuter när de bästa möts. USA-matchen är troligen ett lysande undantag. Att förvänta sig samma nivå match efter match är orimligt. Det var väl mer eller mindre Sveriges bästa match någonsin? Sveriges spel är fortsatt oerhört stabilt och av kvarvarande lag känns det som att man har den största bredden och att det i slutändan fäller avgörandet. Nu är det viktigt att fortsätta stå med fötterna på jorden.

 3. Eriksson har ju fått en del kritik och haft det ”tungt”. Kanske lätt att glömma att hon ändå gjort flera viktiga rensningar (t ex i returen på Lindahls straffräddning). Idag gjorde hon mål. Bara bra spelare tar revansch på det sättet.

  Och så fick Discovery sin hämnd på alla som gillar damfotboll och inte abonnerat på kanalen: sönderhackat och nästan omöjligt att följa övriga kvartsfinaler med behållning på 5:an och 9:an.

  • Om kvartsfinalerna spelats över två dagar och startat 10/13 – tror du att alla fyra skulle gått att se direkt i tv-kanalerna?

  • Om kvartsfinalerna spelats över två dagar och startat 10/13 – tror du att alla fyra skulle gått att se direkt i tv-kanalerna?

  • Ja, straffläggningen mellan Kanada och Brasilien struntade de väl i att visa? Jag försökte småhoppa lite för att se vad som hände där men det var plötsligt bara friidrott och jag fick kolla på liverapporteringen från Aftonbladet istället. En aning underligt att inte visa Hela matchen kan jag tycka i så fall men det är väl passande för hur usla sändningarna varit…

   • Hela Kanada-Brasilien, inklusive straffarna, visades så klart på Discovery+. Det där att man klipper hit och dit i huvudkanalerna (Kanal 5 och Kanal 9) tycker jag inte är något konstigt. Om SVT hade sänt hade det varit precis samma problematik.

    • Nej det hade det inte eftersom det är reklamfritt i SVT och mycket större rutin på den här typen av arrangemang. Discovery har varit amatörmässiga med ett fåtal undantag och dessutom är som tidigare poängterats många uteslutna från deras sändningar.

     Dessutom vilket jag själv tycker är viktigast så kan ALLT ses på SVT i efterhand via Play, det är oumbärligt för de som inte är lediga nu när mästerskapens höjdpunkter sänds mitt på dagen. Jag har inte sett något hittills utöver matchen mot Australien, jättekul mästerskap verkligen…

    • >>Martin. Discoverys platstjänster erbjuder väl matcher i efterhand?
     Hur upplevde du Rio-OS (som inte heller gick i SVT)?

    • Huvudkanalerna? Knappast! Allt, inklusive det ständiga tjatet om och reklam för Discovery+ visar att det är huvudkanalen. 5:an och 9:an är mest bara reklampelare och ett sätt att fånga in nya abonnenter. Möjligen också en liten eftergift till tittare för att reklamkanalen inte ska få för mycket skit. Det vore ju kontraproduktivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.