Det blir USA-elvan – med Eriksson, men utan Andersson

Startelvorna i Sveriges kvartsfinal har kommit. Peter Gerhardsson väljer att spela med den elva han använde i succépremiären mot USA. Med ett undantag.

Jonna Andersson får ge plats för Magdalena Eriksson.

Magdalena Eriksson och Jonna Andersson

Gissningsvis innebär det att Eriksson spelar som vänsterback. Men det skulle ju också kunna vara så att Eriksson går in i mittförsvaret, och att Nathalie Björn flyttar ut som ytterback. Men troligen blir det följande uppställning:

Hedvig LindahlHanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena ErikssonSofia Jakobsson, Filippa Angeldahl, Caroline Seger, Fridolina RolföKosovare AsllaniStina Blackstenius.

Jag tycker nog att det här känns som en klok matchning av truppen. Jonna Andersson är otroligt pålitlig, men har inte de spetsegenskaper som Björn har i sina uppspel och Eriksson i sitt huvudspel och sitt ledarskap. Därför vill man ju gärna ha både Eriksson och Björn på planen.

I skrivande stund har vi kommit en halvlek in i de fyra kvartsfinalerna. Det är mållöst mellan Brasilien och Kanada i en mycket jämn match. Brasilien har haft den bästa chansen i 40:e minuten när orutinerade Vanessa Gilles fumlade med bollen så att Debinha blev helt fri. Rosengårdsmålvakten Stephanie Labbé räddade dock friläget.

En annan Stephanie, domaren Frappart, räddades av VAR några minuter tidigare. Frappart dömde först straff till Brasilien och Duda, men bilderna visade att Alyssa Chapman var klart först på bollen, och Frappart korrigerade sitt domslut.

Stéphanie Frappart

Pia Sundhage:s lag är alltså igång. Det är även Tony Gustavsson:s Australien sedan några minuter tillbaka. Och om knappt en timma spelar Peter Gerhardssons Sverige. Blir det förlängning i Brasilien–Kanada kommer vi ha tre svenska förbundskaptener i kvartsfinal samtidigt.

Storbritannien mönstrar för övrigt en väntad elva mot Australien. Gustavsson däremot ändrar lite i backlinjen. Han tar bort Vittsjös Clare Polkinghorne och sätter in Alanna Kennedy i backlinjen. Jag gissar att det kan ha göra med att Kennedy har mött Ellen White flera gånger i WSL, och kanske kan ha nytta av det.

Gustavsson har Rosengårdsförvärvet Teagan Micah i målet. Det innebär alltså att två Rosengårdsmålvakter just nu spelar OS-kvartsfinal. Malmöklubben har numera hård konkurrens på målvaktsposten…

Noterbart också att Team GB har Fran Kirby på bänken. Ännu så länge har den tänkta anfallskreatören bara spelat 13 minuter i turneringen.

Slutligen kan ni få njuta av drygt 100 bilder från två svenska landskamper, den mot Island i höstas och genrepet mot Australien:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.