Sverige klart för OS-final – igen

Det kändes väldigt skönt att skriva den där rubriken. De två obesegrade lagen möts i finalen – Sverige och Kanada.

Båda lagen hade dock lite flyt i semifinalerna. Inte minst vårt svenska, som långa stunder var riktigt illa ute mot ett taktiskt skickligt Australien.

Jag räknade till 7–3 i klara målchanser till The Matildas. Men bollen studsade svensk väg. Dels när domaren Melissa Borjas från Honduras dömde bort ett australiskt mål i den första halvleken. Dels när Filippa Angeldahl:s skott direkt i upptakten av den andra halvleken fick en konstig bollbana och till slut hamnade framför Fridolina Rolfö:s fötter.

Det var logiskt att Rolfö blev segerskytt. Hon var inblandad i alla Sveriges tre målchanser. Nu skall jag andas ut och skriva finalkrönika till BT. Återkommer vid ett senare tillfälle med analys.

31 tankar på “Sverige klart för OS-final – igen

 1. Surt för Australien med allt bollinnehav och ett antal chanser förutom det bortdömda målet. Vilket lyft jämfört med det Australien vi såg i vänskapsmatchen i Kalmar i juni.

  Märkligt att Sverige fortsätter att göra matcher som känns ganska dåliga och ändå vinner de. Det här var nog sämsta matchen hittills. Så otroligt många felpassningar och konstiga beslut. Om det stod två fria svenskor och en australiensiska i mitten så kunde man ge sig tusan på att australiensiskan fick bollen när Sverige passade.

  Krävs rejält lyft om Sverige ska ha guldchans

  • Haha, jag vet precis vilken situation du tänkte på där med exemplet på felpass. Jag svor rätt rejält då.

   Överlag var det väl aningen orättvist (så väldigt många bra lägen hade inte Australien och Blackstenius missade ju ett superläge också) men det var verkligen inte bästa laget som vann. Vilket inte är hur man vinner heller, de gjorde inget mål och även om domslutet var petigt vid deras mål var det korrekt så vitt jag kunde se. Sedan var ju inte domaren direkt bra men men…

   Det gjorde mig dock genuint förbannad att spelarna var så galet nervösa och inte fick till spelet. Och än mer förbannad blev jag på förbundskaptenen som misse att byta ut spelare som var helt slut tidigt (Asllani) eller inte hade bra dagar (Blackstenius) utan plötsligt inte alls litade på bänken. Jag fattar faktiskt inte varför matchen och agerandet från alla håll i Sverige blev så…galet?

   Nu vann man ändå men i finalen vill jag se gruppspelets Sverige och absolut inte att det blir än sämre nu. Tror ju fortfarande helt på guld! 🙂

   • Jag vet ärligt talat inte vad det är domaren blåser för vid Australiens mål. Det enda ”försvaret” för domslutet är att hon blåser tidigt och att därmed t ex Hedvig slappnar av och inte ens kastar sig efter bollen. Men när jag tittar på reprisen ser jag ingenting. Kan en australiensisk spelare ha hållit i en svensk?

    • Två australiska spelare står Offside. När sedan svenska försvaret faller så hindras åtminstone en av de svenska försvararna av de offsidestående australienska spelarna. De blir alltså stoppade från att delta i försvaret och därmed inverkar de offsidestående personerna på spelet. Obstruktion med andra ord. Sedan är det så att de nog inte har hunnit i kapp bollen ändå, men OK avblåsning. kika igen så ser du.

 2. Skönt att vara i final, men nu till allvaret!! Ska Magda spela får det bli som mittback och inte som ytterback!! Fel i position ett flertal ggr idag och nu ska de möta Kanada som med tanke på dagens match mot USA kommer att stå med 11 kvinnor i försvaret, då behövs det ytterbackar som som är offensiva och springer mycket. Det är ingen tvekan om att Magda i framtiden kommer vara en av Sveriges viktigaste spelare men under denna OS turneringen är hon utkonkurrerad och bör hon förpassas till bänken i finalen,

   • Glas gick inte bort sig totalt och missbedömde inte nickar helt som Eriksson gjorde flera gånger. Eriksson var defensivt inte alls bra idag, även om hon inte var sämre offensivt än andra. Men det hade varit bättre att låta henne stå åt sidan eftersom hon inte alls är i form och inte lyckats spela sig dit heller.

    • Det verkar som du specialstuderat Eriksson? Varför, kan man undra? Kanske var det rent av så att Sverige vann och höll nollan TROTS att Eriksson var så usel? FK verkar i alla fall gjort en annan bedömning av Eriksson påstådda uselhet än du. Andersson som alternativ hade i alla fall inte kunnat anklagas för att inte ”springa mycket”.

    • Som oinsatt i damfotboll vill jag bara anmärka att Erikssons frånvaro i laget ansågs av bättre vetande vara ett avbräck och hennes återkomst i laget vara en klar förstärkning vilket leder till att hennes agerande av sådana som mig särskådas och inte verkar leva upp till experternas omdömme.

 3. Efter första halvlek (Sveriges sämsta detta OS?) skulle jag nog sagt minst 60 – 40 till AUS. Sverige fick ändå en bra period i början av andra och sedan klarade de sig på att kriga. Jag tror faktiskt att Sverige kommer att spela betydligt bättre i finalen, oavsett slutresultat. Nu har de i alla fall säkrat medalj. Bronsmatchen AUS – USA tror jag kan bli en riktig batalj där AUS fått tändvätska från matchen mot Sverige och möter ett USA med sårad stolthet.

  • Jag tror likt det låter som att du gör, att mycket av problemen idag kom av att se såg det här som en historisk chans att ta ett guld och blev nervösa. Och det gäller även Peter som jag inte tycker var med alls utan var misstänkt seg i bytena…likt Janne i EM vilket gjorde mig rädd. Men i finalen är jag fortfarande övertygad om att vi kommer vara tillbaka i bra slag för nu har de haft sina felsteg och när de väl är där är det bara att köra. 🙂

 4. Som vanligt när lag nått finalen. Fotbollstyckare som tycker men mest jämrar sig för småsaker. För finallagen har det varit slit, sämre perioder i spelet, motståndare som blixtrar till ibland och att kämpa. Som Italien i herrarna EM och Tyskland damer i OS 2016 som exempel. Sveriges och Kanadas väg till finalen i damernas OS-fotboll 2020-21 ser ut som i stort sett alla andra lags väg till finalen se senaste 100 åren. Kanske vinner bästa laget finalen

  • Jag tycker det är småsakerna man får leta efter för att hitta något att glädjas åt. Om man tar bort finalplatsen alltså. 😀
   Seriöst dock, spelet och ledarskapet var under all kritik totalt sett och man får tack uddlösa australiensiskor och en fin sekvens vid målet för att det inte gick åt andra hållet.

  • Hoppsan! Här finns en källa av outsinlig kunskap att ösa ur i form av ”Håkan”! Så fint att du i alla fall inte jämrar dig för småsaker utan ser ”the big picture” och inte bara denna turnering utan de senaste hundra åren. Minst lika fint att du själv inte är ”fotbollstyckare” utan kan uttala dig från en upphöjd position med denna strålande vidsynthet. Mot den bakgrunden är din avslutande mening förvånande – bästa laget vinner alltid finalen (du kan väl kolla de senaste hundra åren). Sammantaget dock – ge oss mer ”Håkan”!

    • Inte alls ”GC”, bara en enkel respons på en fånigt gnällig och löjligt pretentiös kommentar. I vilket fall fanns i både ”Håkans” och min kommentar ett uns av originalitet. Du lyckades bara apa efter, kanske kan du inte bättre – i så fall gratulerar och beklagar jag ”GC”!

 5. Med hjälp av välvilligt inställda högre makter och VAR knallade Sverige ända fram till OS-final. Ursäkta överdrifterna, det ändå har funnits en hel del att glädja sig åt under den här turneringen: första matchen och segern mot USA var möjligen de bästa halvlekar ett svenskt damlandslag presterat på år och dag, kanske t.o.m. någonsin. Dock känner vi inte igen årets upplaga av det omsusade, obetvingliga USA. Det är nog som det sägs att det amerikanska landslag håller på att tappa glansen, förmodligen i väntan på att få nytt och ungt blod. Annars är detta OS en annorlunda tillställning där ”giganter” som Tyskland, Nederländerna – eller USA – inte har lyckats nå finalplatsen. Svenskorna ska givetvis inte be om ursäkt för framgångarna nu, även om nog landslaget i Rio-OS var både jämnare och bättre, eller? Trots allt gnäll över spelkvalitet m.m. har nu Gerhardssons damer en historisk chans att bli olympiska mästare.

  Jag tyckte att det var märkligt att få se en halvskadad Asllani kämpa sig igenom nästan en hel match, nästan som en skugga av sig själv. Lite oförsvarligt och dumt av ledningen att släppa in henne på planen (inklusive läkare) med tanke på en eventuell final. ”Kosse” kämpade tappert fast hon bara gick för halv maskin. Fast hon envisades säkert med att få spela, som den tuffa vinnarskalle hon är.

  • Landslaget i Rio var definitivt inte bättre än årets. I gruppen vann de med 1-0 mot Sydafrika efter sent segermål, blev totalt utklassat med 5-1 mot Brasilien och kämpade till sig 0-0 mot Kina, vilket innebar att man gick vidare som grupptrea.

   Sedan parkerade man bussen och försvarade sig till straffsegrar mot både USA och Brasilien, innan man föll med 2-1 mot Tyskland i finalen. Man hade totala målskillnaden 4-8 och vann alltså bara en match.

   Årets lag har fem raka segrar och 13-3 i målskillnad.

   • Tack för dina tillrättalägganden! Jag hade inga färska minnesbilder av landslaget från Rio 2016, men inbillade mig att man hankade sig igenom grupp- och slutspelet med små, fast jämna marginaler. Javisst, ja – Brasilienmatchen… Finalen mot Tyskland blev ändå en rysare och en viss äroräddning. För övrigt ber jag om ursäkt för den något osammanhängande texten ovan, men så blir det när ”OS-vakorna” i tv-fåtöljen tar ut sin rätt…

    • Silver är ändå silver. I stora mästerskap är alltid prio ett att ta sig vidare, så jag tycker inte på något sätt att 2016 års lag behöver skämmas över hur det bärgades.

     Men jag tycker ju att årets lag genomgående har gjort bättre prestationer rent spelmässigt.

 6. Ett jäkla gnäll är min sammanfattning av det här kommentarsfältet, här har vi ett landslag som till skillnad mot vissa andra svenska landslag klarar av att både spela grupp- och slutspel och som återigen tagit sig till OS-final. Jag vet inte om det är hajpen efter att vi krossat ett för denna turnering svagt USA i premiären men vad har man egentligen för förväntningar om en finalplats och idel segrar inte är gott nog.

  • Själv läser jag hellre underbyggda synpunkter snarare än mängder av reservationslösa hyllningar. Men vem har sagt att finalplatsen inte är ”gott nog”? Men för all del ”Martin” – tjohooo på dig också!

  • Till viss del kan jag förstå dig, Martin, men min känsla är att det här kommentarsfältet består av personer som är kunniga och har följt det här landslaget under en längre tid. Det är inte Svensson i Trollhättan som kommenterar efter att ha sett sin första match. (”Vi vann, hurra!”)

   Och då tycker jag det är rimligt att nagelfara landslagets insatser. Ingen tar ifrån dem deras fem raka segrar i ett mästerskap (historiskt bra). Men visst drog de också upp förväntningarna efter segern i premiären mot USA. Det var höjder som Sverige inte nått därefter. Det är sanslöst starkt att vinna även när spelet inte fungerar hundraprocentigt. Min ”allvarligaste” kritik av matchen i går var passningsspelet – jag har inte sett någon felprocent men den bör ha varit ganska hög.

   Nu vill jag också vara optimist och tro att Sverige bara går ut och kör över Kanada, men om man är svensk är man luttrad… så jag utesluter inte förlängning och kanske till och med straffläggning.

 7. Man får tänka på att det offensiva spelet blir svårare och svårare att få till för varje match som går, eftersom motståndarlagen hinner läsa Sveriges offensiva spel och få stopp på det. Alltså som Australien gjorde igår. Med tanke på det tycker jag Sverige gjort fem bra matcher och tror inte på något bländande anfallsspel i finalen heller, utan det gäller att spela stabilt försvarsspel och kriga till sig något mål.

 8. Att vinna utan att imponera – det är också på sitt sätt imponerande! Men visst var det rätt mycket flyt inblandat, dels den tveksamma avblåsningen vid Australiens mål, dels vid Sveriges slumpmål. Men säkert är det så att USA-matchen har satt smått orimliga förväntningar på att Sveriges spel ska komma upp i samma bländande nivå. Tycker inte att Sverige var så himla dåliga igår, man var bättre laget första ca 25, och inledde även andra halvleken piggt. Men överlag var det inte helt hundra, mycket felpass, och Australien var nog egentligen det bättre laget över 90 minuter.

  Men samma sak gäller för Kanada, de var knappast det bättre laget i sin semifinal, och vann på en slumpartad, billig straff. De hade också mycket felpass i den matchen. Tycker inte Kanada imponerat särskilt mycket under turneringens gång, men det är klart – ingen har lyckats besegra dem än. Men Sverige har alla möjligheter att ta hem turneringen.

 9. Sverige och Kanada går ihop med en vädjan (uppmaning) till berörda högre instanser om att ändra speltiden för OS-finalen kommande fredag. Det handlar för spelarna om att prestera maximalt i en nästintill omänsklig och pressande hetta under dryga 90 minuter, med stora hälsorisker. Bra initiativ, inte minst av SvFF:s Marika Domanski Lyfors – här är en insats som gör henne förtjänt av all heder och uppskattning samt till flygbiljetterna Stockholm-Tokyo tur och retur. Vad MDL annars gör där borta i Fjärran Östern, det är oss förborgat…

 10. Min upplevelse av matchen var att Sverige gjorde en utmärkt insats mot ett väldigt bra Australien. De var taktiskt slipade, utan några egentliga svaga positioner, och med några riktiga klasspelare (främst Kerr och Carpenter).
  Att Sverige blev pressat är ju naturligt i och med att de ledde. Gäller att kunna kontra in en boll när Australien öser på framåt, och Blackstenius fick ju också öppet mål. Men det var ingen riktig fart i kontringarna, väldigt mystiskt att PG inte bytte in lite fräscha ben efter 75 min.

 11. Sverige har haft lite tur i detta OS. Bortdömda mål , missade straffar och nu missade vi USA I finalen. Kanada känns lättare än USA men det vet man ju inte förrän efteråt. Tycker också att Jonna A skall ingå i startelvan. Sen att Caroline Seger fortsätter spelar offensivt. Får Se hur PG tar ut laget och vilka byten han gör. Tycker Sv har en stor chans att ta hem det ! Sv kunde kanske spela lite mer så att man får fram Rolfö i skottposition framför målet ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.