Svagt genrep av Kristianstad

I dag tjuvstartade damallsvenskans andra halvlek med matchen AIK–Kristianstad. Matchen var lyft ur den 14:e omgången eftersom Kristianstad skall kvala mot Champions League i kommande vecka.

På onsdag klockan 14.00 tar man emot Brøndby på Kristianstads fotbollsarena. Jag gissar att eventuella representanter från den danska storklubben knappast lämnade Skytteholm tidigare i dag med skrämselhicka.

För KDFF såg inte speciellt vasst ut. Man vann i och för sig hörnorna med 14–3 och jag räknade till 7–3 i klara målchanser. Ändå kändes inte slutresultatet 1–1 speciellt ologiskt. AIK försvarade sig smart, och hade de bästa målchanserna i den första halvleken.

Efter paus hade Kristianstad ett par jättelägen att göra ett segermål. Men känslan var ändå hela tiden att laget inte skulle få med sig mer än max en poäng ifrån Solna. Spelet såg styltigt ut och man levde mycket på fasta situationer.

För Kristianstads del får vi hoppas att de får bättre ordning på spelet hemma på gräset i Skåne. Och man brukar ju säga att ett dåligt genrep…

Men tänker man spela i Champions League även nästa år måste man definitivt höja sig. Två förlorade poäng innebär förstås försämrad position i medaljstriden.

AIK:s poäng innebär däremot stärkt position i botten. AIK är för övrigt ett konstigt lag, ett extremt ojämnt.

Sannolikt är amerikanska backen Hannah Davison deras allra viktigaste spelare. Det är hon som håller ihop försvaret. I dag gjorde hon en väldigt stark insats. Och om AIK klarar att hålla ihop defensiven har man några vassa offensiva vapen.

Det vassaste är Rosa Kafaji. Hon har en makalös potential och lär snart spela i betydligt bättre lag än AIK. Kafaji är både bra på att skapa chanser på egen hand och på att kombinera med lagkompisar. Man ser att hon och lagets andra offensiva geni, Honoka Hayashi, gärna letar efter varandra.

Den riktiga återstarten av damallsvenskan är annars på fredag. Då spelar Växjö–Vittsjö och Hammarby–Eskilstuna. I dag var det även tre träningsmatcher med damallsvenskt intresse. Rosengård vann med 2–1 mot Linköping och så blev det oavgjort 3–3 mellan Hammarby och Vittsjö och 1–1 mellan Örebro och Djurgården.

I elitettan var Umeå och BP dagens stora segerlag. Vid sommaruppehållet var det sju lag som hade rimlig chans på de tre damallsvenska platserna. De sju lagen möttes inbördes i dag.

Umeå vann med 2–0 borta mot Älvsjö och har nu sju poäng ner till fjärdeplatsen. Älvsjö har därmed två raka förluster – och bara tre poäng på de fem senaste omgångarna, något som innebär att Stockholmslaget nu halkar efter de andra sex.

BP vann borta mot Morön, något som innebär att lagen byter sida om strecket. BP lyfter upp på damallsvensk plats, medan Skellefteklubben nu ligger under strecket.

I Lidköping tog LFK emot IFK Kalmar. Gästerna var det bättre laget, men Lidköping lyckades fixa en poäng genom en sen kvittering till 1–1. Kalmar hade lite oflyt med domslut före paus. Precis när man skulle rulla in 1–0 i tomt mål blåste domaren straff. Den slog Tabby Tindell i ribban och ut. Av ett givet mål blev inget.

Kalmars ledningsmål var riktigt snyggt. Andrea Thorisson skickade iväg en kanon som gick in via ribban. Men LFK och Emilia Bengtsson fick sista ordet – även det ett riktigt fint mål.

Krysset innebär att Kalmar och Lidköping ligger femma och sexa i tabellen, man har dock bara en respektive två poäng upp till damallsvensk plats.

I botten räddade jumbon Borgeby en poäng hemma mot Sundsvall genom en sen 3–3-kvittering. Skåningarna hade behövt vinna, men poängen gör ändå att man har ett litet hopp kvar.

Nästjumbon Bollstanäs är fortsatt det lag som släppt in flest mål i elitettan. Men efter uppehållet har man nu spelat 0–0 mot både Jitex och Uppsala. Möjligen är det en signal om att Bollstanäs fått ordning på defensiven.

8 tankar på “Svagt genrep av Kristianstad

  1. Apropå AIK så var det viktigt att de fick in Kaisa Collin, det syntes i träningsmatchen mot KIF Örebro där hon gjorde mål. Med AIKs vanliga otur blev hon naturligtvis skadad mot Kristianstad och tvingades byta i 27:e minuten. Oklart hur pass skadad hon är.

    Men det håller inte att AIK får skador i varje match. Det syns i slutet av matcherna att spelarna inte orkar. Inte ens Rosa Kafaji slog passningar rätt under matchens sista tio minuter.

    Nåväl, nu kan ju AIK ändå räddas av att Växjö är ännu sämre. Nu är glappet i alla fall sju poäng. Men om truppen inte breddas till nästa säsong så åker AIK ut då i stället.

    • Apropå skador läste jag att Rosengårds danska stjärnförvärv Frederike Thøgersen vred knät mot LFC, och att det är stor oro i FCR att det handlade om en allvarlig skada.

      • Även ansvarige för LFC:s liverapportering på Twitter antydde att det ”inte såg bra ut” när hon vred till knät efter att fastnat i gräset, brukar tyvärr bli svåra skador när sådant sker.

  2. Har någon sändningsrättigheterna för KDFFs CL-matcher?

    Hammarby-Vittsö var en ganska jämn match, där bägge lagen saknade viktiga spelare pga känningar och OS. Bägge gjorde ett hörnmål, ett straffmål och ett spelmål. Positivt för Hammarby var att man klarade av få spelet att fungera på gräs, och att den ovana formationen man spelade med inte heller orsakade problem.

  3. Hej Som upplyssning kan jag nämna att Elina Aristodimou lämnade Eskilstuna för ganska länge sen . Såg att du hade henne med i vår trupp . Hon gick till något finskt lag Mvh Anders Enberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.