Holmgren till Lyon – kul, men är det bra?

Inlägget uppdaterat med troligt nyförvärv till Eskilstuna

Efter intensivt bloggande under OS har jag behövt en liten andhämtningspaus. Och det var rätt lägligt att ta den när det var stiltje i den internationella damfotbollen.

Men lite har ju hänt. Natten mot torsdagen stängde de svenska transferfönstret. Vi får nog vänta någon dag till innan vi fullt ut gör bokslut över vilka värvningar våra damallsvenska klubbar har gjort. Alla klubbyten i damallsvenskan följer ni som vanligt på bloggens silly seasonsida.

Och jobbigt nog är ju många andra europeiska fönster öppna, vilket gör att det riskerar att försvinna spelare utomlands i ytterligare några veckor.

I dag kom en liten bomb när franska giganten Olympique Lyonnais meddelade att de har värvat Emma Holmgren från Eskilstuna United. Den såg jag inte riktigt komma.

Kul för Holmgren att hamna i en riktig storklubb. Man förstår ju att det är lockande när Lyon kommer med ett kontraktsförslag. Och det är ju väldigt nyttigt att få en riktigt bra träningsmiljö – vilket finns i Lyon.

Men. Det finns ett riktigt stort men här.

Tidigare i sommar har Lyon värvat världens bästa målvakt, Tiane Endler, från arvfienden PSG. Och kollar man Lyons spelartrupp är även spanska landslagsmålvakten Lola Gallardo och finska Katriina Talaslahti under kontrakt.

Någon av dem kanske kommer att lämna. Men Holmgren lär ju ändå knappast vara tänkt som förstamålvakt. Och då kommer ju frågan om hur mycket hon kan tänkas få spela.

Nu är ju Sonia Bompastor ny som manager för Lyon, så man kan bara spekulera i hur hon kommer att matcha sin trupp. Men de senaste åren har Lyon kört hårt på en förstamålvakt, och bara luftat sina högst kapabla bänkmålvakter i enstaka matcher.

En snabbkoll gör gällande att säsongen 2019/20 fick dåvarande andramålvakten Lisa Weiss inte stå i en enda tävlingsmatch. Och den senaste säsongen fick tvåan Lola Gallardo vakta målet i tre liga- och en cupmatch. Knappast någon bra matchning. Och vad jag kan se har tredjemålvakten Katrinna Talaslahti inte fått stå i en enda tävlingsmatch under sina två säsonger i klubben.

Så vi får hoppas att Emma Holmgren får en vettig matchning i Lyon, och att hon inte blir fast i ett franskt kylskåp.

Tillagt i efterhand. Jag nåddes under kvällen av en obekräftad uppgift om att United som delbetalning i affären med Lyon får just nämnda Katriina Talaslahti som ersättare för Holmgren. Det blir alltså lite som en bytesaffär.

Annars hade ju Eskilstuna tagit höjd för det här genom att redan tidigare ha både Emelie Lundberg och Mimmi Paulsson-Febo på kontraktslistan. Det är två högst dugliga målvakter. De är ju dock inte på Holmgrennivå, och totalt sett känns det från vad vi vet från sommarfönstret som att United redan givit upp medaljfunderingarna.

Eskilstuna spurtade ju bra i våras och ligger nu femma i tabellen. Man är bara en poäng från medalj och två ifrån en Champions Leagueplats. Men under sommaren har man tappat fem toppspelare och bara värvat in ett par.

Apropå damallsvenska målvakter och franska storklubbar så har ju FC Rosengård just nu två riktiga toppmålvakter i Kanadas Stephanie Labbé och Australiens Teagan Micah. I en omtalad intervju efter OS sa Caroline Seger skämtsamt att hon har rivit Labbés kontrakt med Rosengård för att slippa bli påmind om OS-finalen på varje träning.

Nu tycks det vara så att Seger inte behöver riva något kontrakt. Den stora franska tidningen Le Parisien uppger nämligen att Labbé skall spela med PSG i höst. Det förklarar ju också värvningen av Micah.

xxx

26 tankar på “Holmgren till Lyon – kul, men är det bra?

 1. Labbe lämnar Rosengård alltså, inget ont om Micah men i mina ögon är det en försvagning för Rosengård. Det bekräftar min bild av dagens Damallsvenska där det är så gott som omöjligt att hålla kvar etablerade stjärnor någon längre tid, tyvärr lär nog den utvecklingen accelerera framöver.

  Näst på tur lär nog Angeldahl och Blackstenius vara som inte gärna kan bli kvar i Sverige efter sina fina insatser i OS, båda är i sina bästa år och har haft en grym utveckling de senaste säsongerna.

 2. Emma Holmgren trivdes nog inte särskilt bra i det sjukande skeppet Eskilstuna United. Dåligt fungerande målvaktsträning – trots löften om annat = irritation.
  Dessutom trist stämning i gruppen där oprövade nyförvärv omgående fått plats i startelvan sedan succéåret 2019. Därför övervägde hon nog aldrig att ens fundera över målvaktssituationen i Lyon.
  Holmgren kommer för första gången i karriären att sitta på läktaren/bänken. Ett tålamodstest.
  Att träna i bra miljö är förstås nyttigt (med hög lön!), men att spela match varje vecka är något helt annat.
  Eskilstunas tränare Karlsson ska ju lämna klubben. Men med styrelsens medgivande styr han fortsatt hela verksamheten och planerar inför kommande säsonger. Obegripligt och oseriöst!
  Ps. A-lagets viktigaste har också lämnat klubben – superpopulära fysion Annica Barsley.

 3. Dom Europeiska storklubbarna dammsuger marknaden på talangerna för att inte någon annan klubb ska kontrakta dom. Sen placeras dom på bänken eller blir utlånade till någon annan liga! Jennifer Falk, Stina Blackstenius, Filippa Angerdahl, och Hanna Bennison lär väl också vara intressanta för någon storklubb?

 4. ”Holmgren till Lyon – kul, men är det bra?”——————–damfotbollsspelare är vita slavar i händerna på folk som pengarfrågan håller alltid högre än de sportsliga. Det räcker att du läser en spelarkontraktet Rydén, där i regeln står det att klubben kan avbryta kontraktet med spelare ”när som helst”
  Anta då att Holmgren var tvungen att lämna EU, detta under snacket om utveckling , större lön , eller helt enkelt beskedet att kommande tränare satsar på någon annan. Med andra ord , hade hon något alternativ att tänka på egentligen?

  • ”Vita” slavar? Även färgade spelare? Eller förslavas inte de färgade? Det vore i så fall en oväntad utveckling. Också lite oväntat för mig att OL fick Munken att peta Holmgren, så att hon blev tvungen att åka till Lyon för att skriva på ett vitt slavkontrakt. Diaboliskt!

   • Lite hjälp med din tankegång , fundera över frågan jag ställer nu:” Vad heter ån under Fyrislundsbron?”
    Följande frågor: ” vad heter en vit man som badar i Fyrislund en januari dag? ”
    Sista frågan då : ”vad heter en svart man som badar i Fyrislund en januari dag tillsammans med en vit man?”
    Om du klarar de frågorna då kan vi ta upp ”vit slaver” begreppet.
    Lycka till!

 5. Bra sett till speltid är det knappast att Holmgren går till Lyon. OL tillhör precis som Wolfsburg den grupp klubbar som värvar spelare utan att ha en egentlig avsikt att använda dom på planen.

 6. I Lyon skriver lokaltidningen Le Progrès att såväl Gallardo som Talaslahti kommer att lämna klubben inom kort. Ingen av dem (men däremot Holmgren) är med i truppen som åker till Portland för att spela i en internationell klubbturnering. Den egna produkten, 19-åriga Alyssia Paljevic, också med till Portland, betraktas som ny 3:a medan Holmgren blir 2:a. Lär väl inte ge så förfärligt mycket mer speltid, men konkurrensmässigt ändå rimligt. Tills Bouhaddi återvänder från OL Reign i vinter.

  • Låter rimligt. Som jag skrev i en uppdatering av inlägget fick jag sent i går uppgifter om att Katriina Talaslahti är klar för Eskilstuna, att det delvis handlar om en bytesaffär.
   Och det känns ju högst sannolikt att Lola Gallardo vill bort. Målvakter med mästerskapsambitioner brukar inte vilja nöta bänk under speciellt lång tid.
   Vi får se hur Bompastor matchar sina målvakter. Men risken är ju att Holmgren kommer att spela max en match per månad den här säsongen. Och att det handlar om matcher där Lyon är så överlägset att hon knappt får låna bollen.

 7. Jennifer Falks position som förstemålvakt i landslaget stärks väl nu (förutsatt att Lindahl slutar) när de två som aspirerar på platsen bakom (Holmgren &Musovic) bägge förmodligen kommer att få knappt med speltid i Lyon respektive Chelsea?

 8. Det kan inte ha varit någon lång betänketid. Mina gissningar:
  Staden Eskilstuna eller Lyon?
  Allsvensk lön eller internationell toppklubbslön?
  Okej träningsfaciliteter eller outstanding?

  Dessutom, som fjärde i kön till målvaktsplatsen i landslaget har hon inget att förlora. Varför stå varje match i Eskilstuna och bli trea i kön när Lindahl lägger av, när hon kan ”offra” ett år där hon inte får spela mycket, men kommer att utvecklas något enormt? Hon gör en betydande investering i sig själv, plus att vem tackar nej när en av världens bästa klubbar vill ha dig?

  • Det man möjligen kan undra är att om en klubb som Lyon är intresserad så borde väl hennes agent kunna hitta någon annan klubb i nivån mellan Eskilstuna och Lyon som också skulle vara intresserad och där hon skulle få mer speltid och fortfarande en minst lika stor utmaning.

 9. De flesta internationellt gångbara spelare är ju handelsresande i fotboll, med Labbé som lysande exempel. United har nu gjort både vårspurt och höstspurt de senaste åren, men med de senaste förlusterna blir det nog knepigt att upprepa. Att nöta bänk i utländskt topplag är kanske precis rätt sätt att komma in i landslaget, se på Musovic – så varför inte Holmgren (som redan nu och sedan länge är en bättre målvakt)? Den omtalade träningsmiljön måste vara fantastisk för att kompensera att inte få spela, eller hur? Skojigare (och mer lönsamt) att vara en mindre fisk i en större pöl än en större fisk i en mindre pöl?

  • Det var lite innan Mušović gick till Chelsea som hon kom in i landslaget, och efter det har hon inte direkt stärkt sin plats utan är fast som tredjemålvakt. Vilket hon väl iofs blev innan flytten redan efter några mindre bra insatser, eller minns jag fel nu? Under OS var hon ju med bara utifall att, och för att hon är en trevlig typ har det låtit som…

   • Du kan absolut ha rätt när det gäller tidpunkten för uttagningen i landslaget, men det är desto märkligare att hon fortfarande är en av tre landslagsmålvakter. När hon togs ut var hon i alla fall förstemålvakt. Visserligen utan alltför mycket att göra med Rosengård framför sig och (kanske just därför?) inte sällan tämligen osäkra aktioner när hon behövde agera. Och visst var det väl så att Falk seglat förbi Musovic som andremålvakt bakom Lindahl? Klart det är viktigt med kontinuitet bland målvakterna i landslaget, men nog bör både en andremålvakt och en tredjemålvakt ha mer att komma med än attityd som utmärkande kännetecken?

    • Som jag minns det var Musovic, helt rimligt, tvåa i landslaget innan Falk slog igenom. Nu är hon tydligen trea; Falk får ju spela när Lindahl är otillgänglig.

     Jag håller med dig om att Musovic ofta gör ett osäkert intryck. Samma gällde ju dock länge Lindahl. Sådana saker går att träna bort. Däremot går det inte att träna till sig hennes styrkor; hennes storlek, fysik, och snabba reaktioner.

 10. Förstår inte riktigt tanken att det skulle vara dåligt för Holmgren att flytta till Lyon. OLs träningar är förmodligen av högre kvalité än matcher I Allsvenskan. Sedan är det väl troligt att Gallardo flyttar på sig (nu när ett antal spanska klubbar satsar). Och att vara andremålvakt i OL är, inbillar jag mig, långt bättre än Eskilstuna för karriären, den egna utvecklingen som spelare, och ekonomin.

  • En seriös fråga där: vet du hur är lönen i Lyon för en andremålvakt jämfört med att vara första i tex just Eskilstuna? Har svårt att se att lönerna är så höga att hon kommer kunna leva på det efter fotbollskarriären eller att hon ens bygger upp någon riktigt rejäl buffert, men jag vill gärna ha något mer att gå på än min magkänsla.

   • Jag hoppar in här. Jag vet förstås inte den exakta lönen för en andramålvakt i Lyon, men gissar att den är högre än vad en förstamålvakt tjänar i Eskilstuna. Snittlönen i franska D1 Feminine skall ligga kring 25 000 kronor per månad. Och det är Lyon och PSG som står för en bra bit över hälften av den totala lönesumman.

    Den här länken från 2019 säger att standardlönen i Lyon ligger på 50 000–100 000 kronor per månad. Sedan ligger stjärnspelarna betydligt mycket högre än det. Ada Hegerberg uppges ju exempelvis tjäna cirka fyra miljoner kronor om året, alltså 330 000 i månaden.

   • En mycket rimlig fråga. Jag har ingen detaljerad kunskap om hur mycket OL betalar sina andremålvakter. Men att deras totala lönebudget är mångdubbelt större än Eskilstunas är väl ingen vågad gissning.

    Att hon inte lär bygga upp något större pensionkapital är tyvärr säkert sant. Å andra sidan, om det mot slutet av hennes karriär skulle bli seriösa pengar i damfotboll, kan det kanske bli så att en gammal OL-målis kan casha in? Att ha spelat 10 år i Eskilstuna är nog inte lika sexigt.

 11. Som det har påpekats på diverse håll är det de europeiska storklubbarnas policy att plocka åt sig stjärnämnen från när och fjärran inte bara för att ha en välfylld (= överbefolkad) reservbänk, utan också för att snuva konkurrenterna på samma lovande spelare. Kanske en form av vad som brukas kallas ”fientligt uppköp” i affärssammanhang. I en mindre skala, ekonomiskt sett, är det ju också något som svenska klubbar tillämpar, tänker i första hand på Rosengård och Häcken.

  • Skulle inte säga att Rosengård eller Häcken okynnesvärvar för att snuva konkurrenterna.

   De båda ligger däremot högst i fotbollens näringskedja, och har därför störst dragningskraft på spelarna. Och båda har de 17-18 toppspelare som krävs för att klara en säsong. Det är ett rimligt antal, och inget överflöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.