Det var ingen svensk drömlottning

Alldeles nyss lottades playoffmatcherna i Champions League. Häcken lottades mot norska mästarlaget Vålerenga och för FC Rosengård väntar tyska trean Hoffenheim.

Det är absolut inga omöjliga uppgifter, men det är också långt ifrån någon drömlottning. För Häcken var nog Vålerenga till och med svårast möjliga motstånd. Så länge inte Häcken tappar några nyckelspelare kommande veckor skulle jag ändå ge Göteborgslaget fördel med 60–40 i dubbelmötet med Vålerenga.

För Rosengård väntar alltså Hoffenheim, ett ganska profilfattigt, men ändå starkt tyskt lag. Här känns det som 50/50.

Det finns alltså chans att vi får med två svenska lag till Champions Leagues första gruppspel. Men det är också risk att vi blir helt utan.

Kollar man lottningen i övrigt känns det ju lite surt att en av playoffmatcherna går mellan isländska Breidablik och kroatiska Osijek. Island eller Kroatien kommer alltså få med ett lag till gruppspelet. Får vi något svenskt?

Inlägget är korrigerat. I en tidigare upplaga hade jag skrivit fel motståndare till Breidablik.

6 tankar på “Det var ingen svensk drömlottning

 1. Vålerenga var utan tvekan det tuffaste motståndet Häcken kunde fått och som du säger så är Hoffenheim en tuff nöt att knäcka för Rosengård som ju också tappat en del av sina vassaste spelare. Inget flyt alls för våra svenska representanter.

 2. Rosengård kunde fått svårare lottning, så helt missnöjda skall de inte vara. Sedan tycker jag att en av tjusningen med cuper är att på pappret lite sämre lag kan avancera med bra lottning och/eller enstaka goda insatser. Jag ser inget surt i att t ex Breidablik eller Osijek kan gå vidare. Islänningarna är högre rankade än Häcken och gick längre i UWCL än Göteborg 2019/20. Faktum är att Häckens ranking till större del består av nationspoäng jämfört med Breidablik. Vad gäller Osijek så skall väl alla som klarat sig så här långt åtminstone ha rätten att gå vidare om de vinner följande matcher?

  • Håller med om att det är kul att det finns en öppning för skrällag. Men jag har alltid tyckt att Uefa borde höja betydelsen av nationspoängen i sin klubbranking. Det nuvarande upplägget gynnar ojämna ligor där samma lag vinner varje år. Däremot missgynnas lag från jämna ligor, där det är variation i toppen.
   Samtidigt inser jag att det är svårt att göra det här rättvist så länge många länder bara har en representant. Nationspoängen är ju nämligen väldigt beroende av lottning med det nuvarande upplägget. Det är bara att kolla på Italien, där enda representanten Juventus dragit nitlotter flera år i rad. Följden blir att Italiens tvåa Milan har sämre rankingpoäng än Kazakstans tvåa Okzhetpes. Det är lättare att göra det rättvist på herrsidan, där nationspoängen bygger på fler lag.
   Breidablik har gjort bra resultat på senare år – segrar mot Sparta Prag och kryss mot Rosengård, och förtjänar sin rankingpoäng. Och Osijek har slagit ut Anderlecht och behöver inte skämmas över att vara framme i playoff. Men nog känns det som att båda fått drömlottning i playoff, och att alla de 15 andra lagen som avancerar kommer att drömma om att få vinnaren i det playoffmötet i sin grupp.

 3. Den norska ligan håller inte särskilt hög klass. Vålerenga sämre än i fjol. Ger Häcken 80-20-favör. Med reservation för tappade spelare….Blackstenius, Angeldahl m fl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.