Jobbiga sortier för Fondin – och Kristianstad

I dag har Pierre Fondin fått sparken från Djurgården. Jag måste säga att jag personligen blev överraskad av beskedet. Han har ju inte haft något lätt jobb i Stockholmsklubben.

I vintras bytte man halva spelartruppen, och stora delar av startelvan. Efter en trög start fick dock Fondin ordning på laget. Man tog elva poäng på vårens fem sista omgångar, bland annat efter segrar mot lag som Eskilstuna och Vittsjö.

1–0-förlusten i höstpremiären mot AIK var i och för sig en blek insats. Men jag tyckte inte att den slätstrukna insatsen i lördags var någon skräll, man bör ju tänka på att två av vårens nyckelspelare saknades i matchen i form av Gudrun Arnardottir, som gått till Rosengård, och skadade Nellie Lilja.

Djurgårdsledningen måste ju dock tyckt att derbyförlusten var en katastrof, annars hade de ju inte brutit med Fondin nu. Den som skall ersätta får ju nämligen inget lätt jobb att sätta sin prägel på lagets spel när ledningen valde att slå till precis efter OS-uppehållet.

Det kanske är ett genomtänkt beslut från Djurgårdens sida. Men det känns inte så. Tvärtom faktiskt.

Jobbig sorti för Fondin alltså. Personligen tycker jag ändå att Kristianstads förlust mot Bordeaux varit de senaste dagarnas jobbigaste sorti.

Jag läste i bloggen Hattrick att Kristianstads DFF fick lära sig i lördags ”att vägen till Europa och gruppspelet i UEFA Champions League för kvinnor är svårt, alldeles för svårt när man möter motstånd som resurs- och penningstarka lag som franska Girondins de Bordeaux”.

Jag vet inte om bloggare Rainer såg matchen i lördags kväll. Jag gjorde det, och jag tycker att det var en väldigt onödig förlust för KDFF. Skånskorna bjöd på tre otroligt billiga mål och gav i princip bort en helt okej chans till avancemang. Det var knappast klubbarnas ekonomi som avgjorde.

Det gjorde faktiskt lite ont att se hur grova misstag Kristianstad gjorde. Det kändes tyvärr som att man inte hade läst på tillräckligt om motståndet. Det var alldeles för många insatser som var amatörmässiga.

Årets Bordeaux känns egentligen inte så jättespetsigt, och på hemmaplan borde KDFF ha haft en kanonchans att ta sig vidare till playoff – och möte med Wolfsburg. Sett till spel och målchanser var också Kristianstad väl så bra som Bordeaux.

Men som jag skrev inför matchen är det likhetstecken mellan kvalitet och effektivitet när man spelar på internationell nivå. Och Bordeaux var effektivt. De gjorde mål på de tre målchanser de bjöds på. Kristianstad hade flest målchanser, men var långt ifrån effektivt.

Men framför allt reagerar man på de där häpnadsväckande bjudningarna. Den första stod Josefin Harrysson för i nionde minuten. Hon borde ju ha varit varnad för duktiga Melissa Herrera. Ändå struntade Harrysson i att springa efter den costaricanska kantspelaren inne i eget straffområde. När Herrera stötte in 1–0-målet stod Harrysson oförklarligt och markerade en tom yta vid bortre stolpen.

Den typen av försvarsspel har man inte råd med om man skall vinna mot lag som Bordeaux. Man har självklart inte heller råd med att låta Vanessa Gilles vara helt oattackerad vid fasta situationer. KDFF måste ju ha vetat att Bordeaux i princip slår alla fasta situationer mot Gilles – det gick bland annat att läsa i den här bloggen.

Ändå lät man kanadensiskan vara helt ostörd när hon tog sats och tajmade in bollen. Ett kardinalfel mot en av världens bästa huvudspelare. Man förstod redan vid första franska hörnan att hemmalägret trodde att Sveindis Jane Jonsdottir skulle kunna vinna duellerna mot Gilles.

Den första hörnan blev det inget av. Men på den andra gjorde Gilles 2–0. Jonsdottir hade alltså ansvar för bevakningen av Gilles, men isländskans agerande var amatörmässigt – hon var aldrig nära att ens störa målskytten. Två riktigt grova försvarsmissar under matchens första 20 minuter skapade en enorm uppförsbacke för KDFF.

När det gäller Gilles mål skall ju Elisabet Gunnarsdottir och hennes stab också ha en släng av sleven. De måste ju se till att ha bättre bevakning på den urstarka huvudspelaren.

Kristianstad kom tillbaka in i matchen genom ett långt inkast från Jonsdottir. Mia Carlsson nickskarvade och bollen gick via två Bordeauxspelare in i mål.

Vid 1–2 kändes det som att KDFF var på väg att ta över. Som att man var det tyngre laget. Tyvärr tappade man kontakten med motståndarna när man även bjöd på ett tredje mål före paus.

Efter ett par svaga passningar hamnade KDFF under press. Mia Carlsson borde bara ha lyft bort bollen, men valde i stället det usla alternativet att driva rakt in i mitten. Där dök Herrera upp, snodde bollen och kunde servera Katja Snoijs ett friläge.

I den andra halvleken hade egentligen inte Bordeaux en enda målchans. Den sista kvarten hade däremot Kristianstad flera. Men man saknade Bordeaux effektivitet. Och som ni förstår fick inte hemmaspelarna agera lika ostört i Bordeaux straffområde som gästerna fick i Kristianstads. Det blev en tung och väldigt onödig förlust.

Det svenska hoppet i UWCL står nu istället till Häcken och Rosengård. Häcken spelar just mot Kristianstad på onsdag, en intressant match i den damallsvenska toppstriden.

Rosengård vann med 6–0 mot Kif Örebro i går. Jag har läst många som tycker att FCR förändrats jättemycket under sommaren. Visst det är fem spelare ut, samt tränarbyte. Men jag tycker ändå inte att det är så stor skillnad.

Kollar vi på de som lämnat så var det väl knappt någon som tänkte på vem som stod i Rosengårds mål i våras. Och Anna Anvegård och Hanna Bennison spelade bara 303 respektive 506 minuter av maximala 1080 under våren.

Det är tappen av backarna Nathalie Björn och Glodis Perla Viggosdottir som skulle kunna vara riktigt kännbara, även om Björn bara spelade 574 minuter i årets damallsvenska. Fast Emma Berglund och Gudrun Arnardottir är ju inga dåliga ersättare. Så jag tror att Rosengård kommer att vara minst lika bra i höst som man var i våras. Och inför mötet med Hoffenheim har tyskorna fått göra betydligt större ombyggnad i sitt vårlag än Rosengård – det är ett plus för Malmöklubben i ett på förhand jämnt playoffmöte.

För Kif Örebro kan det däremot bli en riktigt tung höst. Jag har på känn att Växjö kommer att få ett lyft. Och jag tror inte längre att AIK är första räddningsplankan. AIK har seriens klart lägsta lägstanivå – när Gnaget är dåligt är man totalt kass. Dock har AIK en väldigt hög högstanivå som gör att man drar in en och annan trepoängare, och det tror jag kommer att räcka till nytt kontrakt.

12 tankar på “Jobbiga sortier för Fondin – och Kristianstad

 1. Verkar som Fondin får lida för att Difs herrar inte vinner derbyn. Tydligen har supporterfalanger som mest bryr sig om herrarna plötsligt upptäckt att damerna har fyra raka derbyförluster och krävt förändringar.

 2. Såg KDFF i CL på plats och jag håller med dig Johan i det mesta du skriver ..Min känsla hela andra halvleken var att KDFF skulle kunna ta matchen till förlängning och de borde gjort mål på några av sina chanser. Tycker att Bordeaux hade individuellt bättre spelare och det avgjorde matchen. Men som lag var jag inte imponerad av det franska spelet och jag hoppades få dem som motståndare vid söndagens lottning .

 3. Pingback: Resurser och Europaspel | Hattrick

 4. Jag håller med om att det var dom individuella misstagen, som man kanske har råd med i Damallsvenskan men inte på den här nivån. Ineffektiviteten har ju tyvärr funnits hela säsongen utom i hemmamatchen mot Piteå. Men det är en nyttig lärdom att spela på denna nivån komma igen och på nytt ta en tredjeplats i Damallsvenskan. Men då gäller det att höja sin lägsta nivå och inte falla in i dom sämre lagens tempo och tappa viktiga poäng!

 5. Jag såg första matchen mot Bröndby och delar av matchen mot Boredaux och jag vet inte om jag är imp av KDFF. Boredaux var det bättre laget och deras forward läste av Kdff ständiga bakåtpassningar. Måste bollen gå bakåt ett antal ggr innan man går till anfall ? Tycker att t.ex Åsland som var bra i fjol har gått tillbaka. Har väl inte gjort ett mål i år. Rydbrink borde spela i backlinjen och även Kajsa T som varit bra. Ger Häcken vinst 70 – 30 på onsdag.

 6. Utan att leka orakel eller expert höjd över mängden kan man konstatera att FC Rosengård tryggt kryssar vidare mot guldhamnen. För att ta till fler marina liknelser, så är avhoppet av ett antal nyckelspelare att jämföra med ett flytetyg där viktiga delar av besättningen mönstrar av, men skutan ändå håller kursen rak. Reserven av unga spelare (”matroser”) i FCR tycks heller inte sina – i senaste matchen gjorde en 16-årig Bea Sprung ett bejublat inhopp. Kanske en ny supertalang efter Bennison? En Sprung på språng, med andra ord.

  I förestående matcher i UWCL får dock Rosengård och Häcken visa färg, det kan bli tämligen jämna uppgörelser, men båda lagen bör ta hem detta. Segerchanserna för bägge två är gissningsvis 70-30, förutsatt att man inte seglar på någon mina…

 7. Kristianstad har sett tröga ut hela året. Framför allt offensivt. Långa bollar på isländskan och långa inkast från isländskan. Idéfattigt. KDFF var dessutom givmilda och naiva.
  Bordeaux hade fler skickliga spelare, med god teknik och snabbhet blir man också effektivare.
  Men det kanske inte är så stor skillnad mellan ligorna i Europa ändå. Om man räknar bort PSG och Lyon i Frankrike, Chelsea/Man City i England och Barcelona i Spanien håller nog svenska lag bra klass i jämförelse. Nämnda lag har ju också en klubbkassa som är enorm.
  OS visade att svensk damfotboll (läs damallsvenskan) inte är så dålig som många vill göra gällande. Man kan faktiskt fortfarande bo och spela i Sverige och hålla internationell toppklass!

  • Flera länder har fortfarande öppet, så svenska spelare kan bli köpta. Men Häcken lär ju inte sälja för vad som helst. Det kan ju kosta fyra miljoner kronor att sälja nyckelspelare.

   • Ja, det var det jag tänkte, att de i så fall borde löst affären när de själva fortfarande kunde köpa. Nu är väl tipset att hon stannar.

 8. Jag såg inte matchen, men målen Kristianstad släppte in var verkligen helt vanvettiga. Rydéns slutsats att ekonomin inte avgjorde är jag däremot skeptisk till. Hade Kristianstad haft råd att värva ett par tre spelare av, säg, Natalie Björns klass hade det nog blivit mer spännande.

  • Hej. Som svar på din kommentar väljer jag att köra exakt det svar jag skrev angående matchen på bloggen Hattrick:

   ”Självklart spelar de båda lagens resurser alltid in i matcher. Det gäller även i damallsvenskan, elitettan och i lägre serier. Men jag tycker att det är lite för lätt att gömma sig bakom. Och som jag skrev i inlägget tycker jag inte att det var resurserna som avgjorde Kristianstads match mot Bordeaux.
   Det var två lag som båda var nya i Champions League. Två lag som inte är vana vid att möta den typ av motstånd de ställdes mot. Att Bordeaux har större organisation och ekonomi vägdes upp av att KDFF dels hade hemmaplan, dels hade ett samspelt lag. Det franska laget var ju ett nybygge som bara hade spelat en tävlingsmatch. Det var således ganska jämna förutsättningar.
   Och jag kan inte säga att jag upplevde att Bordeaux var bättre än lagen i toppen av damallsvenskan, utan tyckte att KDFF gav bort matchen genom att bjuda på tre mål. Den typen av slarv kostar även i damallsvenskan.
   Som jag ser det föll alltså KDFF mer på eget grepp än på att den franska ligatrean var för bra.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.