Häcken var bättre på allt – utom att kasta inkast

I kväll möttes två av Sveriges tre representanter i Champions Leauge. Inledningsvis var det en riktig utklassning, där Häcken fullständigt körde över Kristianstad.

Det stod bara 1–0 till göteborgarna efter 45 minuter. Men jag hade 8–0 i klara målchanser och upplevde att Häcken var bättre på precis allt – utom att kasta inkast. Man hade bättre taktik, bättre närkampsspel och bättre passningar.

Göteborgarna hade däremot inte någon vidare effektivitet. Bland annat borde Julia Zigiotti Olme ha gjort ett par mål. Men ett mål på åtta chanser ger ändå bättre procent än KDFF:s noll på noll…

Framför allt hade Häcken en fullständigt lysande högerkant med Elin Rubensson och Johanna Rytting Kaneryd. De hade riktig lekstuga under de första 30 minuterna.

Johanna Rytting Kaneryd

Efter paus rörde Elisabet Gunnarsdottir om i sitt lag. Framför allt gick hon från tre-/fembackslinje till en fyrbackslinje. Då jämnades spelet ut. Fast Häcken kändes aldrig hotat. Det svenska mästarlaget hade betydligt bättre kontroll på KDFF än vad franska ligatrean Bordeaux hade i lördags.

I den andra halvleken räknade jag till 2–2 i målchanser. Således var båda lagen effektiva efter paus, när chanserna väl dök upp. Dock tyckte jag att Häcken tappade lite skärpa i spelet, delvis för att KDFF var bättre, men även för att Rytting Kaneryd blev lite väl bollkär och överarbetade många situationer.

Häckens båda mål efter paus var dock riktiga godbitar. Först språngskallade nya Stine Larsen in ett precist inlägg från Lotta Ökvist till 0–2, och på slutet stod Milica Mijatovic för en läcker frispelning till Rytting Kaneryd och 0–3. Målskytt Rytting Kaneryd bjöd sedan KDFF och Anna Welin på tröstmålet med en svag bakåtpassning.

I Häcken visade framför allt Filippa Angeldahl, men även Stina Blackstenius, att OS-formen sitter i. Båda vad delaktiga i mycket i offensiven. Bland annat spelade just Angeldahl fram Blackstenius till ledningsmålet.

Stine Larsen

Häcken hade bara ett nyförvärv i startelvan, Stine Larsen. Det blir intressant att se hur man kan utnyttja hennes fina huvudspel i framtiden. Det borde kunna bli ett riktigt bra vapen med inlägg från den fina högerkanten mot Blackstenius vid första stolpen, eller mot Larsen vid bakre.

När det gäller KDFF har de varit chanslöst i båda årets möten med Häcken. Det blev 6–2 i början av juli och nu alltså 3–1. Det må kanske vara hänt, för Häcken är bra. Mer oroande är att jag inte hittar några tydliga linjer i Kristianstads spel. När jag kollar på dem hittar jag inte vad det är de vill, varken i anfalls- eller försvarsspel.

Men det skulle ju kunna vara jag som är blind.

Det om dagens match. De kommande dagarna spelas flera riktigt intressanta matcher i damallsvenskan. Redan i morgon är det Skånederby mellan Vittsjö och Rosengård. Vittsjö är fem poäng ifrån den luckrativa tredjeplatsen och behöver börja vinna matcher för att börja avancera i tabellen. Rosengård såg riktigt vasst ut mot Örebro. Klarar man av att återupprepa storspelet på en regnblöt gräsplan?

På lördag är det måstematch för Växjö borta mot Djurgården. Stockholmarna presenterade i går Magnus Pålsson som ny tränare. Det är en tränare som aldrig tidigare jobbat med damfotboll och som därmed inte lär vara speciellt insatt i damallsvenskan. Att kastas in i ny värld fyra dagar innan en viktig match är knappast något idealläge för Pålsson.

På lördag skall Häcken upp till bevis igen, då ställs man mot Hammarby på Bravida Arena. Medan Häcken imponerade i dag var ju Bajen långt ifrån imponerande mot Eskilstuna i helgen. Har Hammarby mer att komma med på lördag?

Slutligen till dagens svensk på den internationella scenen. Det är Lova Lundin som i dag presenterats som nyförvärv av vårens franska ligatia, ASJ Soyaux–Charente. Lundin kommer närmast från den spanska ligan, där hon gjorde ett mål på elva matcher (sju från start och totalt 579 minuter) för Logrono under våren. Logrono åkte dock ur spanska Liga Iberdrola. Lundin håller sig dock alltså kvar på högsta nivån.

18 tankar på “Häcken var bättre på allt – utom att kasta inkast

 1. För KDF var det andra matchen inom loppet av 5 dagar. Hur rättvis är det Rydén, du tar ju ofta detta ord , men nu är du helt tyst.
  Uppenbarligen tävlade de 2 lag under icke rättvisa villkor
  Vill påminna dig, här talar vi om människor inte maskiner.
  Klimatkrisen med världens undergång är narrativ vi dagligen lyssnar på, däremot är helt ok förstöra en ung människa, hans fysiska och psykiska hälsa, verkar som. Om dopningens alla tillämpningar och variationer att inte tala om. Har damfotbollen lämnats åt undermåliga, /makt/vinstgalna folket i likhet med politiker?

  • Kristianstad spelade sin fjärde tävlingsmatch på tolv dygn, medan Häcken gjorde sin första sedan den 7 juli. Det handlar absolut om olika förutsättningar, men sportsligt är det inte självklart att det är bättre att ha vilat i drygt 1,5 månader än att vara mitt inne i en tuff matchperiod.
   Du är ofta snabb på att påtala att människor inte är maskiner. Men du brukar aldrig skriva om hur du tycker att det skall vara. Skall matcherna göras kortare? Skall man införa regler om max en match i veckan? Eller hur vill du att det skall se ut?

   • Jo, det är lätt att kritisera utan att ge ett vettigt förslag.
    Topp idrott speglar ekonomiska systemets regelverk. Som bekant denna är destruktiv , både mot människor och miljön
    Sportens utförmning talar sitt tydliga språk; spelare som förbrukningsvara , som medel at uppnå ett mål.
    Det nya ”religionen” åt folket
    Visste du att en topp idrottare, i genomsnitt, lever kortare liv än en vanlig människa. Vad detta berör på, tror du?
    Paradigmskifte är ej i sikte. Tvärtom, damsporten går mot sitt Slut.

    • ”Jo, det är lätt att kritisera utan att ge ett vettigt förslag” – För en gångs skull uttryckte axel något jag både förstod och kan hålla med om. Tyvärr följde han upp detta med att kritisera utan att komma med några vettiga förslag.
     Men att spela match med tre dagars vila är väl knappast att betrakta som hälsofarligt? Om än inte optimalt för att prestera på topp.

    • Din uppfattning ”masse” om saker och ting berör på hur stor bild har du då i frågan Om denna är formaterad med c- more experter och ett par bloggar då förstår jag din saknad av förståelsen.
     För övrigt drog jag på ”rättvisa” som väl brukbar ord , inte bara i fotbollsammanhang. Rättvisa villkor då figurerar som samhällets mantra, i det här fallet då de 2 lag hade olika förutsättningar som kanske avgjorde matchen. Hur mycket rättvis är då Häcken vinsten?

   • Jag läser ofta din blogg och dina artiklar är underhållande och jag får lära mig mycket. Det finns en sak som är negativ. Det är ett eller 2 troll som lämnar kommentarer (alla vet vad jag menar). De förstör väldigt mycket för mig personligen och lämnar en sur smak i munnen när man lämnar bloggen. Jag håller med dig om att det är viktigt att alla får komma till tals osv. men det här är en blogg, inte en public service kanal. Jag tror det tar onödig kraft som kan läggas bättre på annat. Det ÄR ok att blocka folk Johan, både du och bloggen skulle nog må bättre av det 🙂

    • Håller med Niclas.
     Varför svarar bloggredaktören på denna rappakalja?
     Du lägger ner tid och energi på något som är helt meningslöst. Ibland fylls det med meterlånga konversationer som ingen bryr sig om.
     Rydén, värna om fortsatt intresse för en bra och nödvändig blogg.
     Hade tänkt att skriva något helt annat men tappade lusten.

    • Håller med! Insynnerhet som kommentaterna annars också är intressant läsning, och man (jag) blir alltid besviken då det endast är ett av trollen som har varit aktivt. Men i slutändan är det förstås ditt beslut!

    • Håller helt med jag också, blir bara så less och lämnar oftast läsningen när jag ser trollet bland kommentarerna.

    • Jag tror inte att ”axel” är ett troll. Han/hon vill nog vara samhällskritiker. ”axel” skulle lika gärna kunna skriva om bärplockare i Norrland eller vad som händer på Kabuls flygplats (och gör det kanske också). ”axels” teoretiska inspiration och tankegods är lättupptäckt och, numera, föga originellt. Ju mer ”axel” blir kritiserad, desto mer övertygad blir denne om sina kommentarers riktighet. Efter alla kommentarer finns ingen anledning att tro att ”axel” är mottaglig för argument och resonemang som faller utanför dennes världsbild. För mig framkallar ”axels” kommentarer bara ett – jaså….de är inte längre det minsta provocerande.

    • ”Jag tror inte att ”axel” är ett troll.”———————————The observer, det är väll ditt förkastade namn, som du brukade här på bloggen vid en annan tid och en annan sinnestämning Nu ”gräver” du, eller åtminstone försöker göra det i ämnet som du i ärlighetens namn inte kan , varken förklara, sätta i samhällets ramar eller kritisera..
     Dina argument är inte alls det , eftersom det fanns inga. Du ogillar höra obekväm sanning precis som följet du riktade svaret till,
     Så, jobba på med ”argumentation” du kan komma med, släpp personliga angrepp,
     mot folk som inte tycker som du.
     Annars får en som jag uppfattning att det enda en svennebanan har lärt sig under de sista 500år är väll , att hålla med, med precis alla och med precis allt.
     Är du en sån honeybadger aka The observer?

    • @”axel” – kul att du tror att du skriver sanningar och dina angrepp gör det hela bara mer underhållande. Precis det du kritiserar och anklagar andra för står du själv för. Kör på ”axel” – jag väntar på nästa skrattanfall. So long, good luck and goodbye!

    • Jag tycker Johan gör rätt som har högt i tak för kommentarer. Hittills har jag aldrig sett någon kommentar som är olaglig eller olämplig. Obekväm kanske, men det behöver vi bli bättre på att vänja oss vid. Damfotbollsdebatten behöver fler åsikter, inte färre.

    • Jag har också en teori om axel; det är Rydén själv som försöker liva upp kommentarsfältet. Möjligen någon typ av personlighetsklyvning? axel är ju nästan överdrivet Rydéns motsats; okunnig, obegriplig, oförmögen till alla former av åsiktsutbyte. Dessutom verkar han ju helt ointresserad av damfotboll?
     Men även om min teori är fel får jag erkänna att jag uppskattar axel. Har blivit lite av en hobby att försöka dechiffrera svamlet.

   • ”Men du brukar aldrig skriva om hur du tycker att det skall vara”—————————att reducera regelverk eller villkor inom damfotboll i jämförelse med herr skulle orsaka en feministisk storm, tror jag. Så de som säger sig själva förespråka de kvinnliga rättigheterna inom sporten istället bidrar då till dess undergång
    Att komma med ett verkligt förslag mot en ”mänsklig” idrottskultur då borde tränarna och alla personer i ledande befattning inom klubben göra en medicinsk koll, i likhet med den som spelarna gör när man anländer till en ny klubb.
    Ok, inte precis samma men med nödvändiga data för att låta styra/ leda en stor grupp av människor
    Ex ”Psychopathy checklist”, eller , Psychopathy checklist revised framtagen av Hare.
    De tester borde man införa i politiken också det, om du frågar mig

 2. Jag såg att GP sänder Häckens båda matcher i kvalet till Champions leauge. Har du någon uppfattning om det finns något ställe där det går att se Rosengårds båda matcher till CL?

  • Der kommer nok en svensk streaming mulighed, men hvis du vil have den med en tysk kommenteret vinkel findes den her på YT (kræver nok vpn på grund af ”unavailable in your country…”) :

   Jule Brand er i øvrigt en interessant ung TSG Hoffenheim spiller, ifølge det hun viste mod AC Milan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.