Vinnare och förlorare i damallsvenskan – ny klubb för Spetsmark

I kväll har den 14:e omgången av damallsvenskan slutförts. Det gjorde den genom att Kif Örebro tog tre blytunga poäng via 2–1 hemma mot Linköping.

Det har varit en omgång där jag knappt har sett något av matcherna. Men klart är att utöver Örebro var Eskilstuna omgångens stora segerlag – och Växjö var den stora förloraren.

Djurgårdens 1–0-seger mot Växjö innebär ju nämligen att småländskorna nu är väldigt nära elitettan. Växjö har i och för sig kvar att möta de tre lag som ligger närmast före i tabellen: Piteå, AIK och Kif Örebro. Men känslan är alltmer att det inte räcker med segrar i de tre matcherna. Jag tror faktiskt att Växjö måste vinna minst fem av de åtta matcher som återstår. Det finns ju faktiskt inget som talar för att det kommer att inträffa.

Eskilstuna vann i går med 3–0 hemma mot Piteå. Samtidigt förlorade samtliga övriga lag som är med och slåss i medaljstriden. Det innebär att trean United nu plötsligt har fyra poängs lucka ner till fyran Hammarby och femman Kristianstad.

Uniteds förvandling är på alla sätt anmärkningsvärd. På de åtta första omgångarna vann laget bara en match. Sedan dess har man radat upp sex raka segrar, i samtliga har man dessutom hållit nollan.

Högst upp i toppen behåller Rosengård sin sexpoängsledning före Häcken. I morgon skall Rosengård dessutom försöka ta ett stort steg mot det nya gruppspelet i Champions League. 19.00 tar man emot tyska trean Hoffenheim på Malmö IP.

Med sig in i den matchen har man två tråkiga skador. Både Fiona Brown och nyförvärvet Frederikke Thøgersen har spelat klart för det här året och står inför operationer. Brown har dragit på sig en korsbandsskada. För Thøgersen har jag inte sett någon annan diagnos än att hon är långtidsskadad.

På onsdag 19.00 är det Häckens tur att gå in i UWCL-kvalet, de gör det i Oslo mot Vålerenga. Ett Vålerenga som visat riktigt svag form i toppserien på sistone. Det norska mästarlaget har bara vunnit en av de sex senaste ligamatcherna, och i lördags blev det 1–0-förlust mot serieledande Sandviken.

Ytterligare flera lag med svenska inslag spelar också kvalmatcher mot Champions League i veckan. Bland annat spelar Cyperns mästarlag Apollon hemmamatch mot ukrainska Zhytlobud-1. I första kvalomgången spelade Matilda Abramo och Sofia Hagman i Kim Björkegren:s Apollon.

I dag har klubben även presenterat en tredje svensk spelare. Det är Julia Spetsmark som ansluter från Fleury i den franska ligan. Huruvida Spetsmark är spelklar till morgondagens match är oklart. Men känslan är ändå att hon kan få spela Champions League längre fram i höst. Jag håller nämligen Apollon som favorit till 80–20 i playoffmötet med det ukrainska mästarlaget.

I helgen har det för övrigt varit ligapremiär i flera av Europas större ligor. Det finns anledning att återkomma till de ligorna framöver.

Nu nöjer jag mig med att konstatera att Karin Lundin blev målskytt i sin ligadebut för Fiorentina…

…och Hanna Glas gjorde ett riktigt snyggt volleymål för sitt Bayern München.

9 tankar på “Vinnare och förlorare i damallsvenskan – ny klubb för Spetsmark

 1. Såg DIF-Växjö, en klar uppryckning av DIF jämfört med derbyt. Bättre attityd, bättre passningsspel. Men anmärkningsvärt få målchanser även den här gången. Segermålet 1-0 var i princip ett motlägg.

  Såg även delar av Häcken-Hammarby. Jag trodde faktiskt Häcken skulle skakas lite av att Hammarby gjorde 1-0 tidigt, men det fanns inga tveksamheter hos Hisingslaget. 5-1 var nästan i underkant, av det jag såg.

 2. Måste säga att det var en rafflande avslutning på matchen Örebro – Linköping ändå. Örebro hade en riktigt bra period med sitt one-touch spel och dominerade första halvlek. Linköping ryckte upp sig till andra och hade en del farliga målchanser, speciellt i slutet när de bytte in Kanu. Spelet böljade fram och tillbaka i de sista minuterna där till sist Jessie Scarpa på tilläggstid tryckte sig in i straffområdet och nickade in en chansboll i mål. För den som varken håller på Örebro eller Linköping var det en riktigt underhållande match!

 3. Kan inte undgå att bli smått imponerad av United som tappat två av sina viktigaste spelare. Tittar man på målsnitt (undantaget senaste matchen) har de kramat ut många poäng ur blygsamma siffror. Det är inte alls omöjligt att de tar tredjeplatsen och får spela WCL-kval. Visserligen går de kanske samma öde till mötes som Kristianstad, men ändå…. Om United och i viss mån Hammarby är några av de positiva överraskningarna i årets serie är Linköping en av de mest negativa. Om det funnits något av vinnarkultur tycks den nu som bortblåst. Vi har ju sett flera lag som halkat bakåt efter att ha kallats ”topplag” – för Kristianstad gick det snabbt liksom för Piteå. De enda lag som klarat att hålla sig på topp två under flera år i sträck är Malmö-lagen. Framgångarna stavas nog till stor del pengar, men det ska göras på planen också, så inte bara pengar.

 4. Eskilstuna har varit enormt effektiva. Inte bästa matchen mot Piteå men ändå klara 3-0.
  Anfallstrion Rogic-Jalkerud-Okobi var verkligen vass! Passar perfekt tillsammans.
  För att inte tala om försvarsspelet – av samtliga. Vilket jobb – för varandra!
  Mia Jalkerud är inte bara en målskytt av klass. Hon är även en jäkla bra lagspelare som hjälper andra. Passar pefekt i laget med sitt rakare spel.
  En kommentar om ”experten” i Sportbladets sändning i matchen Eskilstuna-Piteå. Det kom floskler och konstiga slutsatser som att:
  ”Eskilstuna mår inte bra av vårda bollen” samt några sarkastiska kommentarer om hemmaspelare. Dessutom ansåg han att Piteås Anam Imo ”håller världsklass i det felvända spelet..!”
  Hmmmm….
  Kris i Linköping!
  1-2 mot Örebro svider. Laget håller ingen högre klass och man har inte fyllt luckorna efter Maanum & co. Beror det på dålig ekonimi? Eller något annat?
  Uppmaning till LFC-Martin: Stoppa en strumpa i munnen på tränare Jeglertz innan matchen i helgen! I 90 minuter står han och gallskriker på sina spelare! I varje match.
  Det låter förskräckligt, måste vara jobbigt att tvingas lyssna på. Särskilt för de yngre.

  • ”Stoppa strumpor” är okej, om man har hål på dem… Jeglertz har goda skäl att mana på de sina, utan att behöva ”eidevalla” hela tiden. Vad laget nog bättre behöver är en och annan konstruktiv utskällning under matchgenomgångarna. Jeglertz är annars en rutinerad tränarräv, men han har inget FC Barcelona att coacha. Apropå det så har Linköping en på papperet starkare trupp än Eskilstuna – fast det är inte på något papper utan på planen det avgörs.

 5. Damallsvenskans vägar är, om inte outgrundliga, så ändå ganska spännande. Det har tydligen hänt ett och annat under sommaruppehållet, inte minst hos Rosengård – men vi lämnar suveränerna FCR och BK Häcken för denna gång. Däremot har det skett något bland jumbokandidaterna och lagen som man trodde skulle få kämpa för livet för att inte dras ner i bottengyttjan. Här har samlats kraft som kan räcka för att nå toppen. Det gäller kanske inte KIF Örebro, än så länge, men det gäller i allra högsta grad Eskilstuna United – en slags förvandlingskonstnär, som plockar trepoängare i en rasande fart och som kan få bereda sig på att återigen gå till Champions League-spel. I huvudstaden är f.n. Djurgården formstarkast, hur länge det nu håller i sig. Hammarby, vårens sensation, har bleknat betydligt – vilka är orsakerna? Problembarnet i det här sammanhanget är Linköpings FC, i alla fall för en LFC-supporter. Vad felar här? I första hand saknas målen och de som ska göra dem. De senaste säsongerna har LFC inte haft en spelare ens i närheten av botten på skytteligan. Men det är mycket annat som inte stämmer. Som att tappa koncentrationen eller den mentala orken när det blir 90 minuter + tilläggstid: poäng- eller matchförlust som ett brev på posten. Årets lag är antitesen till de mästarlag som gladde oss 2016 och 2017.

  • Hur får du det till att Djurgården skulle vara formstarkast? De har vunnit en match – mot jumbon på hemmaplan. Dessförinnan förlorade dem mot AIK och spelade förövrigt rätt dåligt. Hammarby har förlorat två matcher mot lag som ligger före dem i tabellen så går inte att dra sådana slutsatser.

 6. Inte för att jag sett dem spela, men ‘Zhytlobud-1’ måste väl ändå vara ett av fotbollsvärldens bästa klubbnamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.