Nu slår till och med jag fast det: Växjö åker ur

Sedan några veckor tillbaka har jag i mitt jobb fokus på lokalfotboll, något som inneburit krockar med de senaste veckornas matcher i damallsvenskan.

Men i dag hade jag tid att kika mer än fragmentariskt på matcherna. Med fem matcher på fyra timmar blev det lite hoppande mellan matcherna. Mitt fokus låg ändå på bottenstriden – om det nu går att kalla det för strid.

Efter att Växjö förlorade mot Örebro förra veckan var det lite nu eller aldrig i Eskilstuna i dag. Småländskorna ledde med 1–0 i paus, vilket innebar ett litet hopp. Men United vände och vann med 2–1.

Jag har hela säsongen tyckt att Växjös spel är bättre än deras poängskörd, och jag har trott att det någon gång skall lossna för laget.

Men nu känns det kört. I och med att Piteå vann rättvist mot AIK är det nu nio poäng upp till säker mark för Växjö. Och det är bara sex omgångar kvar.

Jag tror dessutom att både AIK och Piteå kommer att ta fler poäng. Det innebär att Växjö sannolikt måste ta 13–15 poäng på de där sex omgångarna. Och Växjö har kvar:

 • Häcken, hemma
 • AIK, borta
 • Piteå, hemma
 • Linköping, borta
 • Kristianstad, borta
 • Hammarby, hemma

Även om Växjö skall möta både AIK och Piteå finns det numera absolut inget som talar för att Växjö skall hålla sig kvar. Därmed är det nu dags att uppmana Växjös nya, och unga klubbledning att börja planera för elitettan 2022.

I morgon eftermiddag kommer Häcken att kunna börja planera för sina sex matcher i Champions League. Lottningen av gruppspelet sker 13.00.

Efter att Häcken i dag besegrat Örebro med 2–0 hörde jag Emma Kullberg välja sin drömgrupp. Hon valde Chelsea, Wolfsburg och Benfica – ett för mig oförklarligt val. Ett val som tyder på att Kullberg inte tror att Häcken kan konkurrera, utan vill ha de mest namnkunniga motståndarna.

För mig är det alltid självklart att man vill ha de motståndare man har störst chans mot. I pott 1 finns det inget överkomligt motstånd – ur sportslig synvinkel är alla lag där som pest eller kolera.

I pott 2 och 4 finns det däremot lag som Häcken har bra chans mot – och nog är det självklart att man vill möta dem?

Vinner man kommer ju publikmatcherna till slut. Och nog är det roligare att möta Wolfsburg eller Lyon i kvartsfinal än i gruppspel?

Både Häcken och Rosengård har vunnit alla sina matcher efter OS-uppehållet. Ändå tycker jag att båda lagen känns sämre än i våras. Hos Rosengård är problemet defensivt. I dag gav målvakten Teagan Micah Hammarby ett mål som skapade lite spänning på övertid.

I Häcken är problemet offensivt. Den fart på bollen på offensiv planhalva och de många distinkta löpningar in i straffområdet som tidigare kännetecknat laget finns inte riktigt där. Det ser ut lite som för Rosengård i fjol.

Den 2 oktober 15.00 möts de båda topplagen på Hisingen. Det är förstås en väldigt avgörande match i kampen om guldet.

I kampen om tredjeplatsen kopplade Eskilstuna i dag ett grepp. United föll mot Vittsjö förra veckan. Annars har Eskilstuna sju segrar på de åtta senaste omgångarna. Man har även fyra poäng ner till Hammarby och Kristianstad på fjärde- och femteplatserna.

Linköping och Vittsjö har sju poäng upp, och båda har kvar en lite chans på det lilla silvret. Men skall man nå dit krävs nog full poäng i de sex återstående omgångarna.

För Eskilstuna gäller det nog att ha lite marginal inför avslutningen. I de två sista omgångarna ställs nämligen United mot Rosengård på bortaplan och mot Häcken hemma på Tunavallen.

I elitettan vann i dag Alingsås med 1–0 mot Morön. Det gör att Skelleftelaget tappar viktig mark i kampen om de tre damallsvenska platserna.

I nuläget är det Umeå, Uppsala och Kalmar som ligger på uppflyttning. Med sju omgångar kvar att spela har UIK 9,5 poäng ner till strecket. Allt talar för att Umeå återvänder direkt till finrummet.

Även Uppsala kan fixa en omedelbar återkomst. Fast för dem är avståndet ner till fyran BP bara tre poäng, så där kan mycket hända.

Det känns som att just Uppsala, Kalmar och BP slåss om de två platserna bakom Umeå. Men även Morön och i viss mån Lidköping kan fortfarande drömma om damallsvenskan. Fast för dem krävs det nog att man går rent på slutet för att ha chans att sluta topp tre.

I skrivande stund ser jag Rosella Ayane slå in Tottenhams ledningsmål mot Manchester City med handen. Eller snarare, Ayanas hand styrde bollen via Steph Houghton, stolpen och Citys målvakt in i mål. Hur som helst borde målet aldrig ha godkänts.

Intressant är att domaren var framme hos Ayane efter målet och sa något. Man undrar var Tottenhamspelaren sa när hon hade chansen att vara ärlig.

Matchen var Filippa Angeldahl:s debut för City. Hon byttes in efter en kvart, och blev lite av syndabock när hon sköt över i superläge några minuter innan det handbollsmål som blev matchavgörande. Tottenham skrällvann i Manchester med 2–1.

Det har varit en hel del intressanta svenskmatcher runt om i Europa under dagen. Chelsea vann exempelvis med hela 4–0 mot Everton. Magdalena Eriksson spelade hela matchen för Chelsea, och Jonna Andersson hoppade in på slutet. Hos Everton startade alla tre svenska spelarna. Två spelade hela matchen, medan Hanna Bennison byttes ut i 80:e minuten.

I Spanien höll Hedvig Lindahl nollan när Atletico Madrid vann derbyt mot Kosovare Asllani och Real Madrid med 2–0. Därmed har Atletico inlett med två segrar, medan Real har noll poäng och 0–6 i målskillnad efter två omgångar. I går gjorde för övrigt Fridolina Rolfö sitt första mål för Barcelona, när mästarlaget vann med klara 5–0 mot Real Betis.

10 tankar på “Nu slår till och med jag fast det: Växjö åker ur

 1. ”[…] att möta Wolfsburg eller Lyon i kvartsfinal än i gruppspel?

  Både Häcken och Rosengård har vunnit alla sina matcher efter OS-uppehållet.”

  FCR förutom… just CL. Eller?

 2. Om det kommer stå mellan KDFF, Eskilstuna och Hammarby om vem som blir trea så är det helt klart Hammarby jag kommer hålla tummarna för. Tänk om Sverige skulle få tre lag som står för en positiv fotboll i nästa års kval till CL, vilken reklam för Damallsvenskan det vore.

  • Håller med om att Hammarby står för en positiv fotboll, på sistone tycker jag även Eskilstuna gör det. Det jag har sett av Kristianstad i år tyder på att de har svårare att vara konstruktiva i år.

 3. På ett sätt var Växjös förlust mot Eskilstuna ett fall framåt, med tanke på att laget gjorde mål, vilket småländskorna bara hade mäktat med tre gånger innan under säsongen. Däremot var det spiken i kistan för allsvenskt spel 2022. Avståndet till lagen ovanför strecket är för stort. Räddningsplankan är AIK, som också är formsvagt och som Växjö har kvar att möta. Där kan årets första seger mycket väl komma. Men med sex matcher kvar och nio poäng upp till strecket kommer det ändå inte att gå.

 4. Det är solklart: Växjö är väck! För sent att väcka Växjö, det finns inga chanser i världen. Frågan är i stället – vad händer med laget efter degraderingen? Vilka spelare förvinner i huggsexan?

 5. Lite av varje:
  * Ingen som reagerade när retstickan Petra J fick Boakye utvisad i näst senaste omgången? Det var ju LFC-spelaren som först satte händerna i ansiktet på Dif-spelaren (något som inte domaren såg!), sedan skulle Bokaye ge igen (dumt), eller åtminstone visa att ”så där gör man inte!”
  Då gjorde Petra ”en Ronaldo”, kastade sig bakåt, vred sig i svåra plågor, för att sedan ta sig upp på spänstiga ben och spela vidare. Helt matchavgörande!
  Minns någon Petra J borta mot Piteå i fjol? När hon satte upp armbågen mot Josefine Johansson som kom i full fart, armbågen nuddade hakan, någon centimeter till upp mot Josefines ansikte och karriären kunde ha varit över för Piteå-spelaren.

  *Grattis till Piteå som lyckades vinna – välförtjänt – mot AIK. Men tränare Carlsson har en tråkig prägel på laget. Idéfattigt, begränsade tekniska färdigheter, bara några få i laget som kan slå sin motståndare o s v.
  SM-guldet kan ingen ta ifrån dem men det har alltid varit lite trist över Norrbottenslaget. Sportchef Strand har heller inte varit lika lyckosam i sin scoating de senaste säsongerna, vilket också förklarar en del.
  Näe, dags för en rejäl ansiktslyftning. In med nytt friskt, nya idéer om hur fotboll ska spelas, nya röster, nya ögon. Heja Norrbotten.

  * Det sägs att en tabell aldrig ljuger men håller med redaktör´n om att Växjö ändå borde ha spelat ihop till fler poäng än fyra. Riktigt bra första halvtimme mot Eskilstuna, hög press, tidiga bollvinster, bra omställningar och 1-0 i paus. T
  Tyvärr tappade man aggressiviteten (orken?) i andra och hemmalaget kunde vända och vinna värförtjänt efter att radat upp chanser där samspelet mellan Jalkerud och Okobi borde ha gett fler mål. Okobi låg förresten bakom samliga mål i 3-0-vinsten mot Piteå.
  På Sportbladets tv-sändningar har man sagt att Nigerianskan varit skadad och därför inte spelat så mycket tidigare i år. Fel! Hon har helt enkel varit petad av tränare Karlsson. Så var det sagt.

  * Kan inte riktigt smälta att Fischer kom med i landslaget igen. Matilda Plan i Eskilstuna är lika bra och 14 år yngre.

  * Klassiska Umeå IK leker hem Elitettan och det unga laget kommer säkert att ta en hel del poäng även i Allsvenskan nästa år. 24-21-22-19-25-23-19-28-17-26-17 är åldern på startelvan i senaste matchen.

  * Satte ett frågetecken inför Rosengårds nya målvakt Micah. Det har inte rätats ut efter den fatala missen mot Bajen (ändå seger, 2-1) i söndags. Tyvärr hände det även flera gånger under senaste säsongerna i Australien.

  • Vilket skitsnack. Hade det varit som du hävdar angående Petra mot Djurgården så hade hela Djurgården klagat hos domaren, istället såg vi ingenting vilket för mig är bevis nog att utvisningen var korrekt.

   Är du sur för att hon lämnade ditt lag (Eskilstuna) eller vad handlar det om egentligen ?

   • Trevligt med ett svar från LFC-Martin. Tycker att det är fint att du håller på ditt lag – i vått och torrt.
    Skriver bara vad jag ser och det var Dif-spelare som protesterade.
    Hela grejen är dock Petras ”Ronaldo-filmning” som inte hör hemma i den annars så sjyssta och respektfulla damfotbollen. Hon må vara tuff på plan men hon behöver inte fuska.
    Håller INTE på Eskilstuna, det kanske du har märkt efter min kritik av både klubb och tränare.
    Håller faktiskt inte på något lag alls men gillar damfotboll, ser många matcher och har en del åsikter.
    Bl a om Piteå i raderna ovanför.
    Ibland också om LFC som p g a dålig scouting kommmer att ha några tunga år framför sig. Man har värvat ”lovande U23-spelare” men det är något helt annat att leverera i Damallsvenskan vecka-efter-vecka. Klubbens ambition om en CL-plats rimmar dåligt med spelarmaterialet.Tappar man dessutom Kanu (kontraktet går ut i höst) så blir det riktigt kärvt.

 6. Vi fick kanske se årets mål i Rubensson kanon eller Jonsdottir fina skott I krysset. Såg matchen KDFFmot LFC och det var väl ingen av de bästa matcherna. Link hade inte ett enda skott på mål. Det är underbetyg till tränarna tycker jag, det är ju inte i början på säsongen. KDFF får inte heller spelet att helt fungera. Förstår inte varför Nild inte får spela ? Vilket anfall dom kunde ha Nild – DB – Jonisdottir! Det som är speciellt med allsvenskan i år är ju Roseng 3 insläppta mål otroligt ! Sen Växjö 4 gjorda mål på 16 matcher är ju nja. Sen att AIK har släppt in 40 mål det är nästan dubbelt så många som Växjö !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.