TV-upplägget gav Häcken en mardrömslottning

Som bekant fanns det en drömlott i tombolan för Häcken i dagens Champions Leaguelottning, isländska Breidablik. Om Häcken skulle ha hamnat i samma grupp som det isländska mästarlaget fanns god chans till avancemang till kvartsfinal – och till rejält klirr i kassan.

Breidablik hamnade i grupp B ihop med PSG. När Häckens pott lottades blev jag glad när Juventus och Hoffenheim hamnade i andra grupper. Jag twittrade att det nu var 50 procents chans för drömlottning.

När Lena Goessling sedan drog Häckens lott visade det sig att det redan var klart att Real Madrid skulle få drömlotten och att Häcken skulle hamna i grupp D med Bayern München, Olympique Lyonnais och sedan också Benfica.

Orsaken var att Uefa hade fler begränsningar för lottningen än vad jag tycker är rimligt. Att två lag från samma land inte skall kunna mötas tycker jag är okej. Men nu hade man även gjort en begränsning anpassad för tv, att lag från samma land i inte skulle kunna spela samma dag.

Man delade in grupperna i rött (grupp A och B) och blått (grupp C och D) där de röda grupperna spelar en dag och de blå en annan. För de tre länder som hade två lag med i tombolan kunde inte deras lag hamna i grupper med samma färg. Således kunde inte Real Madrid hamna i grupp D eftersom Barcelona fanns i grupp C.

Den begränsningen tycker jag är mer än tveksam. Mest för att den gör lottningen svårare att förstå än den borde vara. Det blir liksom inte så mycket lottning när det finns för många restriktioner för vilka grupper lagen kan hamna i.

Hur som helst blev det här en dyr lottning för Häcken. Hur dyr vet jag inte, för trots att jag har letat har jag inte lyckats hitta några uppgifter på vad man får i prispengar per seger i gruppspelet, eller vad det ger att nå kvartsfinal.

De siffror jag sett är att gruppspelet ger cirka fyra miljoner kronor och att slutsegraren kan få cirka 14 miljoner. Men gissningsvis hade Häcken kunnat ta in ytterligare tre–fyra miljoner kronor om man hamnat i grupp B med PSG, Breidablik och Zhytlobud-1 Kharkiv.

Nu får Häcken hoppas dra in pengar på fina publiksiffror, för det är inte rimligt att tro att man skall ha chans att avancera ur den här gruppen. Visst var Kopparbergs Göteborg väldigt nära att slå ut Bayern München ur Champions League hösten 2019, men sedan dess har Bayern blivit bättre och dagens Häcken är sämre än 2019 års KGFC.

Allt talar för att Bayern och Lyon kommer att gå vidare ur gruppen. Jag ger bara Häcken kring en procents chans att ta sig vidare. Man kan absolut skrälla i någon av matcherna mot topplagen, men skulle man sluta topp två över sex omgångar är det en jättebragd.

Faktum är att fokus i första hand måste ligga på att vinna de båda matcherna mot Benfica, något som känns långt ifrån säkert. Det portugisiska mästarlaget har ett lag med flera inhemska landslagsspelare och några spelare från Brasilien. Man imponerade i playoffspelet genom att slå ut nederländska mästarlaget Twente med totalt 5–1.

Här är tankar om de andra tre grupperna:

A: Chelsea, Wolfsburg, Juventus och Servette
Här gör tre lag upp om kvartsfinalplatserna. Chelsea och Wolfsburg är favoriter, men Juventus borde kunna utmana rätt hårt.

B: PSG, Breidablik, Real Madrid och Zhytlobud-1 Kharkiv.
Drömlottning för Kosovare Asllani och Real Madrid. Laget bör kunna följa med PSG till kvartsfinal.

C: Barcelona, Arsenal, Hoffenheim och Køge.
Jonas Eidevall bör lösa det som hans gamla lag misslyckades med – alltså att slå ut Hoffenheim. Barcelona och Arsenal jättefavoriter att gå vidare.

18 tankar på “TV-upplägget gav Häcken en mardrömslottning

 1. Prispengar i Champions League
  Plats i gruppspelet: 4,1 miljoner kronor (400 000 euro).

  Vunnen match: 511 880 kronor (50 000 euro).

  Oavgjord match:174 040 kronor (17 000 euro).

  Gruppsegrare: 205 750 kronor (20 000 euro)

  Kvartsfinal: 1,6 miljoner kronor (160 000 euro).

  Semifinal: 1,8 miljoner kronor (180 000 euro).

  Förlust i finalen: 2,0 miljoner kronor (200 000 euro).

  Turneringsvinst: 3,6 miljoner kronor (350 000 euro).

  Ovanstående är en faktaruta som jag hittade hos Aftonbladet. Är det de uppgifterna du har letat efter eller finns det någon annan tariff som ska användas?

 2. Nu när lottningen är klar visar det sig att Häcken får möta Lyon den femte oktober 18:45 i Göteborg. Samtliga matcher går att se gratis på DAZN:s Youtubekanal.

 3. Johan vad är din åsikt om Stefan Alvéns förslag där flicklag skulle möta pojklag ett par årgångar yngre i seriespel.
  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/Jx6VPX/forslaget-lat-unga-tjejer-spela-i-pojklagsserier

  Tycker själv förslaget är intressant även om jag kan se problem med att estimera vilka årgångar som skulle vara jämbördiga i varje region.
  Men överlag bättre motstånd (till en viss nivå) tror jag hade gynnat utvecklingen av damfotbollen och främjat fortsatt talangutveckling nu när damallsvenska blir mer och mer en plantskola för de större ligorna.
  Yngre åldrar typ mellan 7-10 år borde väl egentligen kunna köra helt mixade lag kan man tycka.

  • Jag gillar förslaget att låta tjejer spela mot pojklag. Som boende i Schweiz i många år med en fotbollsspelande dotter följer jag damfotbollen här. Här får tjejer spela med pojkar upp till U15-U16 och vara ett år äldre än pojkarna. Dvs spela som 16-årig tjej med ett U16-pojklag, såklart så länge de kan följa med i tempo och teknik. I 16-årsåldern drar killarna ifrån i fysisk utveckling och det blir väldigt svårt för en tjej att hålla jämna steg längre. Det är även tillåtet för rena flicklag att anmäla sig och spela i samma serier som pojklag i samma ålder. Även här får tjejerna vara ett år äldre än killarna. Jag tycker att det funkar rätt bra. Damfotbollen är inte så stor här och man måste åka långt för att spela mot kvalificerat motstånd. Det kan naturligtvis vara svårt som ensam tjej i ett starkt pojklag, men för det mesta funkar integrationen och klarar en tjej att spela upp till U15-U16 med de bästa pojkarna, så går de nästan direkt över till Axa WSL eller NLB (någon av de två högsta divisionerna).
   Min motfråga är, varför inte låta ännu yngre tjejer än U19 spela med pojkar, så länge de håller jämna steg med de övriga i laget?

   Mvh Jesper

   • Intressant lösning med 1 års dispans runt 15-16.

    Om jag inte missat något så finns det egentligen inga hinder för tjejer att spela i pojklag eller att ha helt mixade lag så länge de spelar i ”pojk”-serien.
    Minns att vi spelade mot lag som hade tjejer i truppen när jag var typ 12-13 år. Detta var för över tjugo år sedan så verkar inte vara något nytt att det är så heller.

    • Tyvärr finns det mer motstånd än man tror när det gäller flickor i pojklag och pojkturneringar. Har både varit med om att en turnering tackar ner till ett flicklag med motivering att föräldrarna till pojklagen klagat när flicklaget vann matcher (de året de deltog), samt att en flicka i en stor ungdomsklubb inte fick möjlighet att vara med på uttagning till de nivåindelade pojklagen pga oro för att pojkföräldrar skulle bli upprörda om hon tog en plats på deras söners bekostnad. Även ledaren i det pojklag hon sedan fick träna extra med meddelade att de hellre tog in killar från 3:e laget till matcher än lät en flickan spela och det här var inte för många sedan.

    • Du har helt rätt Maria att det finns många som motarbetar att tjejer ska få delta i ”pojk”-fotboll.
     När jag skrev inga hinder ovan menade jag att det var ok enligt regelboken.
     Att förändra folk åsikter och fördomar är svårare och brukar tyvärr kräva sina martyrer.

    • Jag håller också med dig Maria, jag har sett och varit med om hur sura killar kan bli och även deras föräldrar (även om de flesta beter sig ok/normalt) när de förlorar mot tjejer. Enligt min mening förlorar pojklagen ingenting på att ha 1-3 tjejer med i samma lag. Så länge tjejerna blir uttagna på lika villkor, varför ska man inte låta dem spela med pojkar, oavsett nivå? Om tjejer vill ha en utmaning, så låt de spela med killar, det lite sorgliga jag hör är gnället över hur dåliga tjejerna är när de förlorar och sedan ett annat gnäll när de väl vinner, men det är antagligen något man måste vänja sig vid.
     Självklart kommer det till en punkt i 13-15-årsåldern när pojkar kör ifrån tjejer rent fysiskt och då är det väldigt få tjejer son kan hålla jämna steg längre
     Mvh
     Jesper

  • För alla lag i tredje och fjärde seedningsgrupperna var Breidablik drömlotten, och övriga lotter i pott 2 mardrömslotter.
   Kollar man rankingen är Häckens grupp den med högst rankingpoäng, totalt 230, således den som formellt sett bör vara bäst.
   Lagen i Servettes grupp samlar 201 poäng, medan lagen i Breidabliks grupp bara når upp i 124 poäng. Den sista gruppen, den med Barcelona, når 154 poäng.
   Som svar på din fråga, jag har ingen aning om vad spelarna i Servette tycker om Häckens lottning. Men de kan i alla fall glädjas åt att deras grupp innehåller lägre rankade lag från de tre högsta seedningspotterna än Häckens.

   • Finns det bara dröm- och mardrömslottningar? Inget mellanting där Häcken helt enkelt fick det förväntade motståndet, utifrån att de befann sig i den tredje seedningsgruppen och rimligen skulle få möta två av Europas åtta bästa klubblag?

    • Visst var det väntat, men det fanns ju ändå inte så mycket mellanting. Det var sju ”omöjliga” topplag plus Breidablik, som är rankat på plats 30 i Europa. Häcken är för övrigt rankat på plats 31. Det fanns alltså en chans att bara behöva möta ett av Europas allra bästa lag.

   • Jag håller helt med om att Breidablik hade varit en ”drömlottning”, I övrigt tycker jag att du blandar ihop begreppen med utfallet av en lottning och hur svårt motståndet är.

    Det var total garanti att Häcken skulle ställas emot ett ”omöjligt” lag från pott 1 och 3/4 chans/risk att ställas mot något av de de ”omöjliga” lagen i pott 2. Hur kan det vara en mardrömsLOTTNING om det allra mest sannolika inträffar?

 4. Pingback: Lyon var ett nummer för stort – Benfica skrällde | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.