Lyon var ett nummer för stort – Benfica skrällde

Vi fick uppleva en riktigt jämn och spännande match i premiäromgången av Champions Leagues grupp D. Det handlade dock inte om den match som utspelade sig på Hisingen, utan om den som gick i Lissabon.

Där skrällde sig Benfica till en fin poäng mot Bayern München. Matchen slutade 0–0, och den period jag såg visade det portugisiska mästarlaget väldigt fina försvarskvaliteter. De fick Bayern att mest rulla runt i backlinjen, utan att verka ha något riktig idé för hur man skulle ta sig till målchanser.

När lottningen kom varnade jag för Benfica. Jag skrev att Häcken i första hand måste ha fokus på att ”vinna de båda matcherna mot Benfica, något som känns långt ifrån säkert”. Jag vill minnas att jag fick mothugg, och att Lissabonlaget ansågs vara en munsbit för de tre andra lagen.

Men öppningsmatchen visar något annat. För det är långt ifrån varje dag Bayern München tappar poäng. Och när det tyska mästarlaget väl tappar poäng är det i princip alltid mot riktigt bra motstånd. Det finns således anledning att hissa varningsflagg för Benfica i det här gruppspelet.

Vilken flagg man bör hissa för Häcken är mer oklart. Jag var Bravida Arena (som i dag hette Hisingen Arena) under tisdagskvällen. Hela 4104 personer hade tagit sig dit i regnet, och på twitter utnämnde jag hejaklacken till bäst i hemmalägret. Klacken höll igång konstant under hela matchen. Inte ens när Lyon gjorde sina två mål på klacksidan tystnade de. Imponerande.

Imponerade gjorde även Lyon. De vann hur säkert som helst med 3–0, och man kunde ta det väldigt lugnt under de sista 40 minuterna.

På presskonferensen efter matchen menade tre Häckenspelare (Jennifer Falk, Emma Kullberg och Stina Blackstenius) och tränare Mats Gren att man hade mycket att ta med sig, samt att man gjorde en bra första halvlek.

I princip håller jag med. I paus levde fortfarande matchen, även om man anade att Lyon hade en växel till att lägga in. Det gjorde den franska storklubben i början av den andra halvleken, vilket ledde till två snabba mål – och game over. Där dog matchen, och på slutet var Ada Hegerberg:s inhopp det klart roligaste.

Men vi tar det från början. Jag tänkte att jag går igenom matchen utifrån de anteckningar jag gjorde på plats.

3.53: Slarvig passning av felvänd Julia Zigiotti Olme. Bjöd Lyon på ett jättebra lobbläge. Jennifer Falk var på sin vakt och hann hem. 0–1 i målchanser.

5.03: Nära att Kadeisha Buchanan gör självmål på ett fint inspel från Elin Rubensson. 1–1 i målchanser. Zigiotti har sedan ett hyfsat volleyläge på den efterföljande hörnan. Bra offensiv start från Häcken.

9.23: 0–1 Melvine Malard. Från början är det egentligen inte en målchans, utan det kommer från ett ofarligt inkast. När Emma Kullberg skall rensa bort bollen träffar hon Zigiotti i ryggen. I nästa läge missbedömer Kullberg bollen, och Danielle van de Donk hinner emellan. Nederländskan blir helt fri till höger, och serverar Malard öppet mål.

Vaket av Lyon, men ett mål man som underdog inte får släppa in om man skall kunna skaka ett europeiskt storlag som Lyon.

I målfirandet sprang Signe Bruun och vänsterbacken Selma Bacha och hämtade en matchtröja som de lagt bakom Falks mål. I firandet samlades laget och Bacha höll upp Amel Majri:s tröja för att visa att laget tänker på stjärnan som tydligen drog sönder knät i senaste ligaomgången.

18: Häcken har flera gånger tappat bollen centralt i uppbyggnadsfas på egen planhalva. Läge att börja spela runt, eller över Lyons press.

21: När Falk rullar igång insparkarna sätter Lyons forwards stenhård press. Häcken är nära bolltapp i eget straffområde. Man måste väl börja slå insparkarna långt nu?

21.00: Fin räddning av Falk på ett vänsterskott från Catarina Macario. 1–3 i målchanser.

25.20: Lyon bjuder på en smart uppspelsvariant. Defensiva innermittfältaren Damaris Egurrola lyfter en hög boll mot van de Donk, som nickskarvar in bakom Häckens vänsterförsvar. Där löper blixtsnabba Delphine Cascarino in i ytan.

Häckens vänsterförsvar har en jobbig uppgift mot Cascarino och Ellie Carpenter. När även van de Donk drar sig åt höger går Häckenförsvaret lite vilse.

26: Häcken slår en lång inspark. Man har insett att det varit ett för stort risktagande att rulla igång insparkarna. Bra.

34.25: Friläge för Stina Blackstenius. Tiane Endler kommer ut och räddar. 2–3 i målchanser.

När man minskat risktagandet på egen planhalva har Häcken blivit mycket bättre. Anfallet som leder till friläget är snyggt. Det börjar med att Häcken pressar fram ett misstag i Lyons uppspel. Mille Gejl vinner bollen, och spelar hem till Rubensson. Hon i sin tur lyfter mot centralt placerade Stine Larsen. Danskan frispelar i sin tur Blackstenius med en mästerlig bröstning. Ett anfall värt att bli mål…

46.30: Fransk dubbelchans på övertid. Först räddar Falk ett friläge från Malard, sedan tippar Falk returen från Signe Bruun i ribban. 2–4 i målchanser i paus. Och 0–1.

Totalt sett alltså en bra halvlek från Häcken. Man spelade lite naivt i början, vilket också kostade ett baklängesmål. Men när man minskade risktagningen blev det bättre, och utöver den där dubbelchansen på övertid släppte inte Häcken till några öppna lägen under halvlekens andra hälft.

Paus: Ada Hegerberg värmer lite extra. Skall hon trots allt spela? Inför matchen trodde jag inte på det, när övriga spelare värmde kollektivt körde nämligen Hegerberg själv med en fystränare.

Andra halvleken:

47.02: 0–2 Catarina Macario. Lyon rivstartar halvleken och spelar sig centralt genom Häckens press. Bollen går sedan ut på Lyons vänsterkant, där Bacha överlappar och lyfter in bollen. Lyon har då tre spelare vid målområdeslinjen i Häckens straffområde. Häckenförsvaret är stressat, och i andraläget nickar Luna Gewitz bollen rakt ut i planen. Macario står vid straffpunkten och tackar och tar emot.

52.18: 0–3 Självmål av Stine Larsen. Efter ett nytt snabbt Lyonanfall blir det hörna från höger. Lyon packar in fem spelare i Häckens målområde. När bollen kommer in lutar sig Larsen in framför Buchanan och råkar nicka bollen rakt in i eget mål.

Häcken har fått en riktig mardrömsstart på halvleken. Klacken verkar dock inte bry sig, utan den kör bara på. Det är inte tyst en sekund i samband med bortamålen.

71.05: Ada Hegerberg har värmt hårt ihop med Perle Morroni och Laurine Baga. Nu får norskan en björnkram av fystränaren, sedan joggar hon mot bänken. Hon skall verkligen spela.

Framför mig på pressläktaren sitter tre norska reportrar. De börjar knappa på sina mobiltelefoner. Det här måste omgående rapporteras hem till Norge. Själv rapporterar jag på twitter…

78.25: Ada Hegerberg är tillbaka. Det är en stor internationell damfotbollsnyhet. Hon får en kram vardera av tränarna Camille Abily och Sonia Bompastor innan hon springer in på planen.

Den manlige matchspeakern kallar henne Hagerberg till de norska reportrarnas förtjusning. Speaker nummer två klarar storstjärnans namn betydligt bättre.

87: Damaris Egurrola får gult kort. Jag har inte sett spanjorskan spela tidigare, men är imponerad. Hon är väldigt bra, enligt min uppfattning bäst i Lyon. Strax innan varningen ropas publiksiffran 4104 ut. En bra siffra i oktoberregn.

Matchen slutar 0–3. Jag har inte bokfört en enda målchans efter självmålet. Det blir alltså 2–6 i målchanser.

Efteråt på den franska presskonferensen imponerar manager Sonia Bompastor, bland annat genom att hjälpa tolken med översättning till engelska. Men även genom sin hyllning av Hegerberg. Bompastor avslöjar att norskan under sin skadefrånvaro tänkt tanken att karriären skulle kunna vara över.

Kanske är det därför som Hegerberg gråter när hon träffar familj, Lotta Schelin och klubbpresident Aulas precis framför pressläktaren efter slutsignalen.

Det lilla jag såg av DAZN:s (uttalas tydligen ungefär Dasson) sändning såg bra ut. Som synes ovan hade man även ett matigt klipp med höjdpunkter. Dock tycker man väl att Hegerbergs återkomst borde ha platsat i ett 7,5 minuter långt klipp. Eller hur?

För Häcken gäller det alltså att slipa bort naiviteten till nästa match, den borta mot Bayern i nästa vecka. Tyskorna kommer att vara lite pressade inför den matchen eftersom de tappade två oväntade poäng i Portugal. Kan Häcken hålla emot ett tag så kanske Bayern kan bli nervöst.

För Häcken gäller också förstås att se till att man får med sig hela truppen till alla matcher. Stina Blackstenius sa på presskonferensen att det är jätteroligt att spela den här typen av matcher. Skall man tolka det som en signal om att hon även vill vara med i de tre sista?

I den andra gruppen som inleddes under tisdagen blev det två storsegrar. Först vann Hoffenheim med hela 5–0 mot danska Køge, siffror som utifrån det här klippet kunde varit betydligt större:

Och sedan visade Barcelona att de inte tänker ge bort sin mästartitel i första taget. Man vann med klara 4–1 mot Arsenal, trots att man kostade på sig att bränna en straff på övertid på övertiden. Eller, det var ju faktiskt Manuela Zinsberger som gjorde en fin räddning på Alexia Putellas straff.

För Jonas Eidevall fick alltså segersviten ett abrupt slut. Engelska lag har uppenbarligen inte knäckt koden om hur man möter spanskt motstånd. Vi får se om den trenden står sig över hela vinterns turnering.

26 tankar på “Lyon var ett nummer för stort – Benfica skrällde

 1. Jag var överraskad över hur totalt överlägsna Barcelona var mot Arsenal. Arsenal ska ändå vara det ”nya heta laget” i Women’s Super League i England, efter deras fina start på säsongen. Hur som helst extremt underhållande att se Barcelona spela fotboll. (Rolfö kom in och fick några minuter men gjorde inget större intryck.)

  • Barca var ju ganska överlägsna mot Chelsea i CL finalen så inte jättekonstigt då Chelsea är ett bättre lag än Arsenal (de hade flyt när de möttes i ligan senast och borde bla inte fått avgörande målet godkäntj

 2. Jag följde det hela via DAZNs sändningar och överlag gjorde de ett bra jobb med rättigheterna. För oss som är vana med Sportbladets sändningar var bara mängden kameravinklar ett stort plus. De engelskspråkiga kommentatorerna var pålästa men kanske lite opersonliga. Han som kommenterade Häckens match hade verkligen försökt lära sig uttalen på namnen, med blandad framgång!

  Det som är intressant med youtube är att man kan se exakt hur många som tittar (om man utgår från att siffrorna stämmer). Under de två första matcherna var det sammanlagt drygt 20 000 tittare på alla sändningarna, och för de två senare matcherna drygt 75 000. Under kvällen gick kanalen från 27 000 följare till 41 000. Jag kan inte bedöma om detta är bra siffror, men det låter lite blygsamt.

  • Har du räknat in att det var 2 eller 3 streams per match beroende på nationalitet med olika kommentatorer?
   Barcas matcher bör för övrigt ses med spanska kommentatorer för att få lite klassiskt GOL GOL GOL GOL!!! vid varje mål.

   • Som jag tolkar siffrorna är den siffran du skriver hur många olika personer som sett på matchen oberoende om de tittat på fem sekunder eller 90 minuter. Den siffran jag la upp var en ihopräkning av alla tittare under ett visst ögonblick (för båda matcherna och alla språk), en siffra som för övrigt var rätt så konstant över hela matchen.

    • Sen måste man lägga till att DAZN har sin egen playtjänst som också går att använda. Knappt någon har den i Sverige, men DAZN är en stor aktör i många länder och jag kan tänka mig att de flesta tittade nog på play snarare än på youtube i de länderna.

 3. Bra sändningar från DAZN, särskilt bildmaterialet, men också att de bemödat sig om att ordna kommentatorer på flera språken. Häcken blev nog litet för endimensionella i sitt spel, trots att de lyckades nå fram till Blackstenius någon gång. En skillnad var att Lyon (liksom Barcelona mot Arsenal) lyckades etablera längre spelsekvenser i den så omtalade sista tredjedelen. Andra och tredjebollar gick oftast deras väg.

  Du imponerades av hemmaklacken. Kul om det är en indikation på att det börjar bli lite drag i svensk damfotboll. Kanske kan Häcken börja konkurrera med Hammarby om att vara bästa publiklaget. Samtidigt bygger det nog på att det är klubbmärket som drar och att ett antal tidigare herrfotbollssupportrar nu också ser damfotboll. Vi får se om mer ensidigt på damfotboll inriktade klubbar kan höja publiksiffrorna och ”trycket” på läktarna. Annars varierar det nog rätt mycket beroende av lagens framgångar i serien. Det är antagligen rätt lång väg kvar till en konstant ”fanbase” på några tusen som dyker upp oavsett resultaten på plan. Detta sagt visades i början av sändningen publik med genomskinliga plastmuggar med någon vätska i. Jag gissar att det inte var äppelmust. Sådana drycker hjälper nog också till att lossa tungans band och hålla igång innan de somnar. Kanske inte fullt så imponerande om så var fallet.

  • Bra publiktryck är bra publiktryck oavsett vilken sport vi talar om. Vad enskilda åskådare inmundigade under matchen var en ny variant i bedömningsgrunden av stämningen på läktaren.

   • Jaha…., men om det inte var ”enskilda” utan ett större antal? Alkoholpåverkade och skrålande fotbollssupportrar är knappast någon nyhet, möjligen på dammatcher. Att supa bort censurdelen är heller inget nytt. Skrålandet fortsatte också när lagen och domarteamet gick ner på knä före match. Jag gissar att en nyktrare publik tystnat betydligt.

    • Vi vet att 4 104 personer löste biljett till Häcken-Lyon tisdag kväll. Några hade nog tagit en öl innan, några hade förmodligen druckit åtminstone två.

     Vi vet att publiken höll igång på läktaren och att de flesta skriver under på att det var bra tryck.

     Resten förstår jag ingenting av.

     Bloggförfattaren konstaterar att Häcken hade stöd av en imponerande klack, du kompletterar med informationen att en del hade fått hjälp på traven.

     Vad har det senare för betydelse?

    • Naturligtvis är det inte möjligt att avgöra hur mycket av klackens ”tryck” som var ett resultat av kollektiv alkoholkonsumtion och hur mycket som var ett resultat av sportslig uppskattning av Häcken. Själv är jag mer imponerad av en klack som i nyktert skick åstadkommer ”tryck”. Därmed inte sagt att alla var påverkade i klacken vid Häckenmatchen. I övrigt tänker jag inte ens börja förklara de uppenbara problemen med alkohol i samhället, inklusive på idrottsarenor och bland supportrar. Att ”stök” och våld ökar i takt med alkoholkonsumtion är en tanke som även du borde kunna omfamna GC. Men du tycker kanske att ändamålen (”tryck”) helgar medlen (alkohol) och då har det förstås ingen betydelse att en del fått ”hjälp på traven”.

  • ”de uppenbara problemen med alkohol i samhället”. Nu har vi rört oss långt ifrån det ursprungliga insticket.

   Det jag har problem med är supportergrupperingar som bråkar fysiskt med andra grupperingar, ”supportrar” som använder idrottsevenemang som en ursäkt för att agera ut delar av en primitiv livsstil, ”supportrar” som ställer sig på läktaren och uttrycker sig nedvärderande i olika former om spelare och lag, ”supportrar” som gör sjöslag av matchkvällar. Det nyss nämnda plus annat i samma riktning bör sportens företrädare och samhället agera mot.

   Såg du något av detta i samband med gårdagens match?

   • Du frågade om betydelsen av om alkohol var inblandat i ”trycket”. Jag svarade. Passande nog tog du inte med ”inklusive på idrottsarenor och bland supportrar”. Och idrotten är väl en del av samhället, åtminstone i min värld GC. Intressant att du sedan själv räknar upp ett antal saker du ser som negativa. Om det förekom eller inte igår är mindre intressant. Så länge alkohol är inblandat är det snarare en gradskillnad än en artskillnad till det du själv beskriver. Det är ett sluttande plan och bara frågan om ”lutningsvinkeln”. Men det kanske är ett pris värt att betala för ”tryck” på läktarna. Du verkar ha svårt att acceptera att det går att diskutera både enskilda sakfrågor och mer principiella saker samtidigt, liksom att enskildheter i förlängningen kan knytas till något mer principiellt och större. Fast det är ju ditt problem, inte mitt.

    • Ja, och vilken diskussion vi har haft sedan. Jag försöker fokusera på sakfrågan, då gör du massa luddiga kopplingar till det du vll kalla det principiella och större. Jag försöker gå dig till mötes med mina princip-uppfattningar och du svarar med att ducka och återgå till sakfrågan.

    • Vi har nog båda två ungefär lika mycket gett respons på vad den andre skrivit och ”duckat” för annat. Visst kan mer principiella resonemang lätt få karaktären av ”luddiga”. Samtidigt ger de möjlighet att ”zooma ut” och sätta enskildheter och detaljerade sakfrågor i ett större sammanhang. Jag tycker det ligger ett värde i det. Nu verkar vårt meningsutbyte mer och mer bli en diskussion om diskussionen och helt lämna både sakfrågorna och det principiella. Litet som när rockgrupper sjunger om hur jobbigt det är på turné. Därför tror jag det är läge för att dra streck i diskussionen.

  • Kan du inte bara stänga av. I princip alla inlägg du gör är du negativ och alltid ser problem. Du tillför i princip noll mer än att skapa dålig stämning. Byt av.

   • Jag tycker glada, naiva och ohejdat positiva absolut ska få komma till tals också i detta kommentatorsfält. Alla bidrag har något att tillföra, tänker jag, så även dessa. Jag hoppas verkligen inte att de lägger av.

 4. Ja, Arsenal var periodvis helt utspelade. 4-1 var smickrande för dem, 6-0 hade varit mer rättvisande. Var nästan lite tragiskt att se hur Barcelona gång på gång spelade sig förbi den höga pressen och kom 4 mot 4. Engelska herrlag är av tradition överskattade, kanske samma i damfotboll?

 5. Om vi bortser från själva matchen, som slutade som vi gissade den skulle göra, så imponerade DAZN:s direktsändning på YouTube. Teknikens under, ja… och samma sändnings kvalitet slår Sportbladets och andra hemmasnickrade amatörprestationer med hästlängder. Kul med den brittiske(?) kommentatorn som bemödade sig om att uttala alla namn rätt, inte minst de svenska. Han tycktes dessutom vara imponerad av ”Bläckstiniös” och hennes löpningar…

 6. Är vänsterback Rolfös nya plats i Barcelona? Det verkade inte vara en rwb-plats heller för hon var inte med upp i anfall. Blev väldigt förvånad först men efter lite googling så såg jag att hon tidigare i karriären spelat just vb och nu har startat någon Barcamatch på den platsen. Bl a här i bloggen så har du Johan tänkt på henne som en blivande vb i landslaget https://damfotboll.blog/2019/05/09/klart-rolfo-gar-till-wolfsburg/
  För egen del och med tanke på hennes utveckling och spelstil så har jag svårt att se henne som en renodlad back, skulle vara intressant att veta hur Barcelona tänker… 🤔

  • Jag har funderat lite över hur Barca hade tänkt att använda Rolfö. Man visste ju att konkurrensen på positionen som vänsterforward var knivskarp med Mariona Caldentey och Lieke Martens. Även om jag tänkte att Rolfö kunde bli en bra vänsterback för åtta–nio år sedan trodde jag nog inte att hon skulle hamna där nu. Vi får se hur det utvecklar hennes spel.

  • Bra fråga. Just nu funkar ju laget väldigt bra, så ut den aspekten är det ju bra att ha kvar en av dagens tränare. Min bild av Elena Sadiku är att hon är seriös och har ett stort engagemang. Utan att ha en aning om hur de kommer att funka ihop så tycker jag att det låter som en spännande duo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.