Guldstrid, Blackstenius, Eskilstuna och Almgren

Det är ny helg, och vi kommer att komma ännu lite närmare avgörandet i både damallsvenskan och elitettan. I morgon kommer vi med största sannolikhet även få ett nytt publikrekord för svensk klubbfotboll på damsidan.

Jag kritiserar ibland de som lägger det damallsvenska schemat för ogenomtänkta avsparkstider. I dag har vi exempelvis en match i Örebro som är svår att se för dem som även vill se herrlandslagets VM-kvalmatch mot Kosovo.

Men det är förstås helt rätt tänkt att lägga ett Stockholmsderby en helg där de herrallsvenska lagen är spellediga. Kan det bli 20 000 på Tele2 i morgon?

Annars har vi ju faktiskt fått en guldstrid efter Häckens seger mot Rosengård förra helgen. I den striden har just Häcken en lurig hemmamatch i dag 15.00 mot ett Vittsjö som är rätt formstarkt. Med tanke på att Häcken hade en urladdning med Rosengård och Lyon lördag och tisdag så känns det här alltså som en rätt farlig match.

Från Häcken kom i går positiva nyheter i form av att Stina Blackstenius har förlängt sitt kontrakt över hela gruppspelet i Champions League. Som ni förstått tycker jag att det var ett bra beslut.

Häcken kunde i går även meddela att Blackstenius är en av 20 nominerade till årets Ballon d’Or. Kul.

En timme innan Häcken–Vittsjö sparkas matchen Rosengård–Linköping igång. Där är det rimliga att hemmalaget tar en säker seger mot ett LFC som sakta men säkert rasar genom tabellen. Man skall dock ha i bakhuvudet att det brukar vara jämnt mellan Rosengård och Linköping. Utöver fjolårets 7–1-match har det bara varit kryss eller uddamålssegrar de senaste fyra åren.

Faktum är för övrigt att både Rosengård och Häcken redan är klara för kval mot Champions League nästa höst. I morgon har vi matchen som kan avgöra kampen om den tredje Champions Leagueplatsen. Då tar nämligen fyran Kristianstad emot trean Eskilstuna. Vid bortaseger i den matchen är United väldigt nära den där tredjeplatsen.

United har för övrigt gjort klart med sina nya tränare inför 2022. Det handlar om Fredrik Bernhardsson och Elena Sadiku. Jag hade först uppfattat det som att de hade delat ledarskap, men läser på länken ovan att Bernhardsson är huvudtränare.

Sadiku kommer alltså tillbaka till svensk fotboll efter en sväng i Danmark och Fortuna Hjørring. En annan svensk tränare som är utomlands är Johanna Almgren. Hon presenterades igår av norska LSK Kvinner, där hon skall ingå i tränarteamet.

Så till elitettan. Där är det alldeles strax avspark i hyperspännande toppmötet Umeå–BP. Vinner Umeå kan de säkra avancemanget tillbaka till damallsvenskan. 14.00 är det nämligen lurig bortamatch för Uppsala i Lidköping. Tappar Uppsala poäng samtidigt som UIK vinner är Umeå klart för högsta serien.

Internationellt är helgens höjdpunkter ett Manchesterderby 14.30 i eftermiddag, Bayern München–Hoffenheim i dag 18.00 och Arsenal–Everton i morgon 16.00. Alla de matcherna visas på Viaplay.

För egen del skall jag nu åka till Alingsås för att kommentera den rena seriefinalen i division 2 norra Götaland. Alingsås KIK tar emot Sveriges äldsta damlag, IK Frisco från Herrljunga i sista omgången. Förutsättningarna är enkla, ett av lagen spelar i division 1 nästa år. Skall bli kul.

11 tankar på “Guldstrid, Blackstenius, Eskilstuna och Almgren

  • Va Pernille H är inte med ?!
   Det är ju livsfarligt.
   Så kan man inte göra. Bygga hus från taket. Det är livsfarligt.
   Pernille H. ska hänga med.
   Magda E. behöver stöd i fajten om Guldbollen
   Punkt slut.
   Och vice versa.
   De ska göra det tillsammans,
   Vinna guldbollen.
   Som man värvar spelarna i klubbar. Parvis.
   Då får man harmoni i laget och god stämning.
   Man ska göra det tillsammans.!
   Vinna titlar.
   Ska man låta någon individ förstöra bara för att hon kan dribbla, skjuta, passa och ha spelsinne! Så kan hon inte göra!
   Det är livsfarligt!
   Det är inte klokt! Pernille är inte med.

   • Pernille Harder är också nominerad till Ballon D’Or.
    Men det känns som att det kanske inte var poängen med ditt inlägg.

  • Ska man utgå från gårdagens champions league match känns det inte riktigt som Magda är toppkandidat just nu.
   Chelseas trebackslinje kändes väldigt osäker när väl Juventus lyckades spela upp bollen.
   Millie Bright verkar vara den enda av försvararna som hittar sin position i denna formation och jag vill nästa sträcka mig till att anledningen till att Magda kommer fel så många gånger i matchen är hur hon spelar bredvid Jessica Carter.
   Carter påminner i sin spelstil om 2 andra brittiska backar Phil Jones och Micah Richards, fysiskt är hon överlägsen det mesta men positionsspel och speluppfattning har klara brister.
   När Chelsea gick över till fyrbackslinje mot slutet och Magda och Millie själva höll ihop centraldefensiven kändes det plötsligt stabilare bakåt trots att det var ett taktiskt grepp för att få mer kraft framåt.

   • Fin analyse. Det ses desværre ofte at spillere som er fysisk stærke og extra hurtige får dårlige vaner angående positions spil og spil opfattelse. De har måske gennem længere tid kunne kompensere for deres fejl via deres fysik, men lærer derved desværre for lidt.
    Glimrende kamp i øvrigt, og som Dansk skal man jo fremhæve Harder, men jeg synes mere at Sofie Junge spillede en rigtig flot kamp, – og har man krampe i begge ben, som ikke lige kan strækkes ud, har man virkelig givet alt på dagen.

    Mon ikke Alexia Putellas, Vivianne Miedema eller Sam Kerr får Ballon D’Or. Selv foretrækker jeg Alexia, men på grund af OS måske en af de andre.

   • Det är ju även så att för en spelare som Magda, som har sina defensiva styrkor i positionsspel och i luftrummet, men har brister i snabbhet, så blir det ju jobbigare desto större yta hon behöver täcka.
    Som mittback i en fyrbackslinje är hon i princip aldrig utanför straffområdesbredd i försvarsspelet. Men med så hyperoffensiva kantspelare som Chelsea spelade med mot Juventus så får hon ju hela kanten på sitt ansvar.

 1. En hedersam förlust var exakt vad jag hade förväntat mig mellan ett FCR som tappar formen och ett LFC som inte har något annat än just hedern att spela för. Cajsa Andersson som tidigare bänkats under större delen av säsongen gör en riktigt bra insats och ja… kanske borde hon fått några fler matcher i årets serie.

  Annars är känslan att det hade kunnat bli poäng för LFC då Rosengårds kvittering kom på en oerhört onödig frispark där mur och målvakt kändes konstigt placerade och bortre delen av målet lämnades helt öppet för Schough att prickskjuta1-1 i. Att LFC trots den lyckosamma starten inte valde att fortsätta spela enkelt med säkerhetsmarginal utan envisades med att försöka spela sig genom Rosengårds höga press med alldeles för mycket kortpassningar på egen planhalva är svårt att begripa.

  Med Kanu på plan så är varje boll på djupet potentiellt farlig och att man inte utnyttjar det mer och oftare ser jag som en av de viktigaste förklaringarna till att det inte blivit mer poäng i år. Jag hoppas att man kommande säsong tänker om angående spelsätt och likt de lag som nu gör upp om 3:e platsen börjar spelar rakare och enklare med mindre risk för kostsamma misstag.

 2. Idag framför allt – stort grattis till Umeå IK som åter tar plats i ”finrummet” 2022! Om Kalmar vinner mot Jitex imorgon står de med åtminstone ena foten i Damallsvenskan. BP, Uppsala och Morön fajtas om sista uppflyttningsplatsen. Mest spännande matchen denna omgång i Damallsvenskan är förstås KDFF – United. Om de senare vinner har de troligen säkrat tredjeplatsen.

 3. Jag var en av 18,000+ på tele2. En underhållande match, där AIK kändes rätt stabila, men vägde lite för lätt. AIKs Hayashi visade sig föga oväntat vara en klasspelare. Bäst på plan tillsammans med Janogy. Var första gången jag såg Ellen Wangerheim live. Hennes ytterback höll visserligen inte världsklass, men hon är uppenbarligen the real deal.

 4. Tack vare Häckens poängförlust bör väl ändå guldstriden vara avgjord. Har svårt att se hur Rosengård skulle kunna tappa sitt försprång på de tre återstående matcherna. Så Rosengårds-spelarna bör sända en tacksamhetens tanke till Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo som var rena väggen mot ett Häcken som absolut inte saknade chanser, men Sabrina tog allt. En Sabrina som för övrigt redan skrivit på för ytterligare ett år i Vittsjö. ”Ett enkelt val”, säger Sabrina, som uppenbarligen stortrivs i klubben, i en intervju.
  Kampen om tredjeplatsen hårdnade till i och med KDFF:s vinst över Eskilstuna. Skulle, med tanke på det återstående spelprogrammet, vilja säga att det är en liten fördel för just KDFF (United möter t ex såväl Rosengård som Häcken) som dock varit lite ojämna så skulle de åka på en – oväntad – förlust på slutet så vill jag hissa en, om än liten så dock, varningsflagga för formstarka Vittsjö.

 5. Härlig söndag på ”Tele2”. Bengaler, jättetifon, flaggspel, dånande allsång på läktarna och 18 537 (minst) på arenan! Påminde mer om ett hett derby mellan två stora, klassiska Londonlag än en fight mellan två damlagsrivaler från Stockholm! Mäktigt – mer sådant vill vi uppleva i OBOS Damallsvenskan! Bra jobbat Bajen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.