Umeå, Häcken, Växjö, Göthberg – och publikrekord

Det har nästan gått en vecka sedan förra inlägget. Det har varit en vecka där vi fått ett nytt damallsvenskt lag, ett nytt lag till etlitettan och där Rosengård tagit ett stort steg mot SM-guldet.

Vi börjar väl med att gratulera Umeå IK till avancemanget till damallsvenskan. Det har aldrig varit någon diskussion, UIK har från första sparken legat i toppen av elitettan. Så uppflyttningen känns självklar. Det känns också som att UIK den här gången kan vara redo för att ta steget att återigen bli ett etablerat lag i damallsvenskan.

Nästa år är det ju två lag mer i högsta serien, och på så sätt lättare att hålla sig kvar. Och den erfarenhet Umeå skaffade sig i fjol har man säkerligen stor nytta av.

I kväll har Uppsala vunnit mot BP med 3–1, ett resultat som dels öppnar för IFK Kalmar, och som dels bjuder tillbaka Morön och Lidköping in i kampen om en damallsvensk plats.

Innan dagens seger hade Uppsala bara tagit tre poäng på fem matcher och trillat ner till fjärdeplatsen. Nu går man förbi BP på målskillnad, och vinnaren i söndagens möte mellan Morön och Lidköping kommer bara att vara tre poäng bakom. Förutsatt att det blir en vinnare i det mötet. Blir det kryss spelar lagen bort varandra ur kampen om en plats på topp tre.

IFK Kalmar är nu otroligt nära damallsvensk återkomst. Man har fyra poäng ner till tredjeplatsen med fyra matcher kvar att spela. Noterbart här att trean Uppsala och fyran BP bara har tre matcher kvar.

Kalmar är alltså på väg uppåt. För deras småländska kollegor i Växjö bär det däremot neråt. Sedan förra inlägget har Växjö dels lyckats vinna en damallsvensk match, dels blivit klart för nedflyttning.

Det vi förstått ett tag är nu faktum. Växjö DFF spelar i elitettan 2022. Nu är det en utmaning för klubbledningen att försöka behålla så många av nyckelspelarna som möjligt.

Tung vecka för Växjö alltså. Det har även varit en väldigt tung vecka för BK Häcken FF. Dels tappade man två poäng i damallsvenskan via 0–0 hemma mot Vittsjö – ett resultat som med största sannolikhet innebär att guldet hamnar i Malmö.

Dels gjorde Häcken en riktigt svag insats i Champions League i går. Eller. Jag skall erkänna att jag inte har sett hela matchen, och således inte kan bedöma hela insatsen. Men jag kollade på första kvarten, och det gjorde ont.

Det var ju 2–0 på Bayern München efter elva minuter. Och det tyska mästarlaget kunde faktiskt ha gjort ytterligare ett par mål under den första kvarten. Det är möjligt att jag övervärderar våra svenska lag. Men jag tycker inte att Häcken skall behöva vara så naivt och dåligt som laget var i början av matchen i München.

Vårt svenska mästarlag startade med sju spelare som finns med i Peter Gerhardsson:s senaste landslagstrupp, två danska landslagsspelare och ytterligare två spelare som varit med i landslagstruppen för Sverige. Ändå slog man lösa tremeterspassningar i sidled på egen planhalva i matchupptakten.

Nu skall man ju aldrig slå lösa tremeterspassningar i sidled på egen planhalva. Men att spela med hög risktagning i början av halvlekar mot internationella topplag, det är en självmordstaktik. Tyvärr gjorde Häcken just det mot Lyon förra veckan, och det var ännu värre i München i går.

I övrigt har tyvärr gruppspelet i Champions League ännu så länge varit rätt tråkigt. Det är helt enkelt lite för stor skillnad mellan lagen. De åtta matcherna i andra gruppomgången fick följande resultat: 5–0, 5–0, 5–0, 2–1, 4–0, 4–0, 5–0 och 2–0. Den jämna matchen var Juventus–Chelsea, en match som Londonklubben vann hur rättvist som helst, men där man också såg att Chelsea har rätt stora problem i defensiven.

Tillbaka till damallsvenskan. Där har FC Rosengård alltså på alla sätt ett guldläge. Man leder med fem poäng med tre omgångar kvar. Det innebär att det blir guldfest redan på söndag om man vinner i Piteå på söndag samtidigt som Häcken tappar poäng i Solna. Det troliga är väl kanske att guldfesten dröjer någon vecka, men guldfest i Malmö lär det bli.

I Stockholm var det publikfest i söndags. Det nya svenska rekordet för klubbmatcher lyder på 18 537 – ett värdigt rekord. Frågan är hur länge det står sig. Det känns ju som att alla som var där fick mersmak, och kanske att det kan bli ännu fler på något av nästa års Stockholmsderbyn.

Det nya svenska publikrekordet gav för övrigt eko internationellt. Många av de matcher där det varit fullsatta läktare runtom i Europa har haft mer eller mindre fri entré. Det är inte många lag i Europa som har den här typen av siffror i vanliga ligamatcher.

Exempelvis har Bayern München riktigt usla siffror på sina hemmamatcher. Det var bara 688 personer på torsdagens Champions Leaguemöte med Häcken. Och glädjande nog var de hejarop jag hörde i sändningen huvudsakligen hyllningar av Hisingen.

Slutligen är det läge att gratulera Maja Göthberg som blivit finländsk mästare med sitt Kups. Grattis.

15 tankar på “Umeå, Häcken, Växjö, Göthberg – och publikrekord

 1. Publikrekordet var ett riktigt lyft. Stämningen var verkligen elektrisk. Att alla – spelare, publik, media – ser att detta är möjligt, gör att det naturligtvis kan upprepas.

  Jag har följt en bitvis bitter diskussion i AIKs sociala medier, över att endast 412 AIK:are tog sig till bortaklackens läktare. Samt det faktum att AIKs hemmamatcher brukar locka 200 tappra själar.

  Det är bra att det väcks en konkurrensmentalitet. Varför skulle AIK – eller Djurgården – vara sämre än Hammarby, på publiksidan?

  • Tjaha…konkurrenssituationen är väl väckt sedan länge – inom herrfotbollen. Skillnaden mellan Hammarby, AIK och Djurgården är att de förstnämnda lyckats mobilisera herrfotbollssupportrar att även se dammatcher, eller om man så vill, lyckats mobilisera herrfotbollssupportrar för klubbmärket. Fast även utan Stockholmsrivaliteten verkar Hammarby vara det enda publiklaget i Damallsvenskan. Själv tror jag det kommer att dröja innan detta publikrekord slås eller någon match kommer i närheten.

 2. Efter att ha sett LFC köra över Växjö trots att bortalaget tilläts spela en temposänkande ryggsäcksfotboll matchen igenom så är känslan att man gärna hade velat se det här flytet i spelet för typ tio omgångar sedan.

  Högt bolltempo och få ”onödiga” passningar på egen planhalva är exakt det som krävs för att man ska dra nytta av styrkorna som finns i laget. Förhoppningsvis är det något man kan ta med sig till kommande säsong även om det förstås återstår att se vilka som blir kvar nu när en hel del kontrakt går ut (ungefär halva startelvan mot Växjö om jag är rätt ute).

  Fem olika målskyttar känns också rätt typiskt i en säsong där få offensiva spelare stuckit ut, undantaget Uchenna Kanu lär det säkerligen bli svårt att behålla då hon bör vara intressant för de flesta lag såväl i Sverige som ute i de europeiska toppligorna.

 3. Kul med publikrekord? Visst! Stockholmspubliken förnekar sig dock inte – bengaler och banderoller med texter om ”snuten”. Så är det det här vi vill se med storpublik inom även damfotbollen? Och – för att anknyta till en tidigare kommentar – serverades det alkohol på arenan?

    • Det är inte svff som ger tillstånd, det är polisen. De ger dock aldrig tillstånd oberoende av hurudan ansökan är (det har gjorts försök). Det har blivit en prestigefråga, inte en säkerhetsfråga.

   • Enligt SvFF kan arrangören ansöka hos polisen om att använda viss pyroteknik. Däremot ser jag inget om att enskilda åskådare kan göra det. Polisens syn på saken framgår rätt tydligt i följande länk: polisen.se/kontakt/press/debattartiklar-och-kommentarer/fragor-och-svar-om-polisens-arbete-med-idrottsevenemang/

  • Du tror alltså att det kommer att dröja innan någon annan match kommer i närheten av derbyts publiksiffra. Samtidigt vill du stämma i bäcken kring följderna sv kraftigt ökande publiksiffror. Varför inte hålla sig till nutida problem som riskerar att inträffa inom överskådlig tid.

   • Jag tycker det är en både nutida och framtida fråga om damfotbollen vill/ska ta efter herrfotbollens dumheter på läktarna.

 4. Såg en del av matchen Djurg mot KDFF och vilka mål det var. Djurg målvakt har väl mardrömmar om målen. Men det är väl dam målvakternas arkilleshäl med höga skott under ribban. Målen är gjorda för 1.90 m långa herr målvakter. Fjärde målet skjuter hon väl med vänster fot rätt upp i krysset oj oj.

 5. Bara att gratulera Rosengård som trots flera tunga spelarförluster, skador, graviditeter m m lyckas hålla en hög lägstanivå och därför vinner när toppkonkurrenterna till och från underpresterar och tar poäng av varandra.

  Ser man på det avslutande spelschemat så skulle jag sätta Kristianstad som rätt klara favoriter till att fixa tredjeplatsen vilket också känns logiskt av samma anledning som att Rosengård vunnit serien, de vinner sina matcher även när de inte spelar på topp och gör det framförallt genom ett ramstarkt försvarsspel.

  Att ett med facit i hand framtungt Linköping om inget sensationellt händer gör sin sämsta säsong någonsin i Damallsvenskan placeringsmässigt bekräftar mönstret som kunnat skönjas de senaste åren, nämligen att ett solitt försvarsspel premieras ännu mer än vad som varit fallet tidigare då de bästa offensiva spelarna försvinner utomlands.

  Detta syns även i att ”poplaget” Hammarby som charmat många däribland undertecknad med sin frejdiga offensiva fotboll tillslut ändå kan komma att hamna bakom den mer defensivt solida trion Kristianstad, Eskilstuna och Vittsjö när tabellen ska summeras.

 6. Var det medaljerna som rök för Eskilstuna i och med förlusten mot KIF Örebro? Visserligen kan allt hända i fotboll men att United ska besegra såväl Rosengård som Häcken är väl föga troligt. Troligare är att KDFF tar full pott mot bottenlagen Växjö och Piteå och säkrar tredjeplatsen. Även Vittsjö kan ta full pott och därmed knipa fjärdeplatsen och bronsmedaljerna från United.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.